2008. november 11., kedd

A válságon csak egyensúlyteremtéssel lehet úrrá lenni

The Financial Times
A gazdasági válságot csak akkor lehet megfékezni, ha a pénzügyi válságkezelés mellett sikerül makrogazdasági egyensúlyt teremteni - írja a londoni gazdasági napilapban Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke.
Trichet szerint a válság kirobbanásának legfőbb oka a kockázatok alábecsülése volt. Szakértők már két éve figyelmeztettek, hogy nem tartható fenn a nyaklótlan hitelezés, és előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a piac visszaesése. A hitelválság kirobbanásához nagyban hozzájárult az is, hogy a befektetők megbíztak a hitelminősítő intézetekben. Amikor szeptember közepén hirtelen elfogyott a bizalom, a piac összeomlott.
A tekintélyes bankár felhívja rá a figyelmet, hogy a gyors haszonnal kecsegtető befektetéseket szigorúbban kell szabályozni: a könnyű pénz ugyanis meggondolatlanná teszi a befektetőket, és piaci lufik kialakulásához vezet. Törekedni kell az átláthatóságra, hogy a piaci szereplők pontosan fel tudják mérni, hogy mekkora kockázatot vállalnak az egyes befektetésekkel.
A válságintézkedések azonban önmagukban nem elégségesek - figyelmeztet Trichet. Fontos, hogy a nemzeti gazdaságok egyensúlyba kerüljenek. Az egyensúlyteremtésben pedig a nemzetközi szervezetekre, és mindenekelőtt a Nemzetközi Valutalapra hárulnak a legfontosabb feladatok.

http://www.ft.com/cms/s/0/3c16a834-b0f5-11dd-8915-0000779fd18c.html