
A komlótoboz
Népies neve: szeleginy,
sörkomló, sullyogó iszalag. "A sörgyártás növénye" A kenderfélék
(Cannabaceae) családjába tartozó, árokpartokon, nyirkos helyeken termő
kúszó, más növényekre felkapaszkodó, kétlaki növény. Gyógyászati
célokra a teljesen még nem érett, zöld színű termésfüzéreit
(komlótoboz) használják. A terméseket és a murvalevelek belső
oldalát sárga mirigyek borítják. Ezek tartalmazzák elsősorban a
hatóanyagokat. A növény június-júliusban virágzik, termése pedig
szeptembertől érik.
A növény illóolajat (mircént, humulént), metilbutenolt, cseranyagokat, komló keserűanyagokat (humulont, lupulont), flavonoidokat tartalmaz.
A komló;
* bizonyítottan jó nyugtató- és altatószer,* de használják étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen,
* továbbá idegi eredetű hasmenés esetén is,
* gyakran más növényi nyugtatókkal (macskagyökérrel) együtt alkalmazzák,
* teája többek között a változókor problémáira ajánlott,
* a népi gyógyászatban emésztési panaszok kezelésére,
* külsőleg borogatásként fekélyek esetén alkalmazták.
Érdekesség
- A rómaiak a fiatal komlóhajtásokat főzelékzöldségként fogyasztották.
- Sörgyártáshoz, kenyérsütéshez is használják.
Jó tudni, hogy pl. autóvezetést és más nagy odafigyelést, jó koncentrációs képességet igénylő tevékenység végzése előtt nem javasolt teájának fogyasztása, mert elálmosít! A friss tobozok érintése bőrgyulladást okozhat.
Drótos Tamás - Hernád Völgye H.H.K.