2013. május 31., péntek

Kisméretű organikus gazdaságok - Orosz példa

Amikor igencsak javasolt, hogy az élelmiszer termelő rendszerünk milliónyi organikus kiskertre és közepes családi gazdaságra alapuljon, szinte mindig akad valaki, aki azt mondja, hogy ez nem reális. Aztán gúnyosan beszólnak, hogy „Lehetetlen ellátni a világ növekvő népességét kertekkel, pláne organikussal.” Ó, igazán?! Tájékoztatta Oroszországot erről valaki?!
[Forrás: reclaimgrowsustain.com - Fordítás: GreenR blog]
Oroszok bizonyítják, hogy a kisméretű organikus gazdaságok elláthatják élelemmel a világot
PPJ         2013.05.31.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Sisto-Palkino.jpg 
 
Az összességében megközelítőleg 8 millió hektárnyi (20 millió angol hold) földön, 16,5 millió orosz család termel élelmet kisléptékű, organikus (magyarul bio- vagy öko-) kertekben. Mindezt a "Dácsa birtokainkon" teszik, ami egyfajta másodlagos otthon, főleg a túlurbanizált területeken. Lehet, hogy nem köztudott, de a saját élelem termelése régóta éltetett hagyomány Oroszországban, még a gazdagok körében is!
Az 1999-es „Privát háztartási gazdálkodás Oroszországban” Gosmkostat statisztikák alapján, ezek a Dacha családok előállították:
  • • 38% -át Oroszország teljes mezőgazdasági hozamának
  • • 41% -át az állatállománynak
  • • 82% -át a méznek
  • • 79% -át az eladott marhának
  • • 65% -át az eladott báránynak és kecskének
  • • 59% -át a tejnek
  • • 31% -át az eladott szárnyasnak
  • • 28% -át a tojásnak
  • • 91% -át a burgonyának
  • • 76% -át a zöldségnek
  • • 79% -át a gyümölcsnek
Például tudjuk-e, hogy Oroszországban alanyi jogon jár 1 hektár annak, aki vállalja, hogy ökológiai módon megműveli?! Lehetséges-e mindössze 1 hektárból teljesen megélni az élelmezés tekintetében? Természetesen! Ennek gyakorlata Petró Tibor előadásából világosan kiderül. - Egy hektáros öröklét: ÖKOklikk.hu
Ha az orosz családok képesek ilyen mértékű termelésre, az ő régiójukra jellemző nagyon rövid tenyészidő (kb. 110 nap) alatt, akkor elképzelhetitek, hogy a világ többi régiója mire lenne képes! Sajnos csak az USA-ban egyedül, a „pázsitok és előkert gyepek” területe a dupláját (40-45 millió angol hold) teszi ki az orosz kiskerteknek. (Erről bővebben lássátok 2010-es írásunkat: Újra analóg lesz a kasza címmel)
russian-dacha5.jpg
russian-dacha2.jpg
russian-dacha3.jpg
   
  Forrás: http://greenr.blog.hu/2013/05/31/oroszok_bizonyitjak_hogy_a_kismeretu_organikus_gazdasagok_ellathatjak_elelemmel_a_vilagot

Rózsa-Florestől Tóásó lovagjaig (Aki ismeri Vatikán mocskát, az tudja a megjegyzésemet

A kormány megállapodást köt a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Renddel. Az együttműködésre vonatkozó törvénytervezet szerint a Vatikán által elismert máltaiak a jövőben az egyházakhoz hasonló támogatást kapnak majd, és adót sem kell fizetniük. A megállapodás a lovagokra és a szeretetszolgálatra egyaránt vonatkozik.

parlament előtt van a külügyminisztérium által beterjesztett törvényjavaslat, amely engedélyezi, a Szuverén Máltai Lovagrend és kijelölt szervezetei számára, hogy minden olyan nevelési-oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, katasztrófavédelmi tevékenységet elláthassanak Magyarországon, ami nem kizárólagosan az állami feladatnak számít.

A tervezet szerint a lovagokat és szervezeteiket a közfeladatok ellátásában való részvételért cserébe egyházi intézményfenntartóknak kell tekinteni, így rájuk is érvényesnek kell tekinteni az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeire vonatkozó jogszabályokat.

Ez alapján nekik is jár majd az állam által fizetett normatív hozzájárulás, valamint kiegészítő támogatás és jogosultak az szja egyszázalékos támogatásra is. A kormány térítésmentes ingatlanhasználatot, adó- és vámmentességet is biztosít a máltaiaknak.

Az alapmegállapodás egyelőre öt szervezetre vonatkozik, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségére, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Máltai Lovagok Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány mellett azonban a Szuverén Máltai Lovagrend és az illetékes magyar hatóságok további "külön megegyezést" köthetnek.

Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes 1998 óta a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztes lovagja (Újabb lex: Lex Semjén).

A kazalnyi máltai lovagrend közül a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetsége - ami nem azonos a cikkünk korábbi részében szereplő Szuverén Máltai Lovagrenddel - nem kapott kedvezményeket. Ennek a szervezetnek volt a lovagja a zárkában ülő Hunvald György volt MSZP-s hetedik kerületi polgármester, Bárándy Gergely MSZP-képviselő, Danielisz Béla, a párt budapesti frakcióvezető-helyettese, Perjési Klára, Gyula egykori MSZP-s polgármestere és Schmuck Andor is, igaz ugyanúgy szerepelt a listán jobbikos alapító és fideszes polgármester is. (index.hu)
http://index.hu/belfold/2010/11/29/allami_tamogatas_es_adomentesseg_lovagoknak/?rnd=956

Erőlködik a politika, a sajtó, sőt még a netkurucok is, hova tegyék, mit kezdjenek Eduardo Rózsa-Floressel. Ideális hős, ideális mártír, szabadságharcos vagy terrorista ? Akárhogyan rakják össze, mindig géppisztoly lesz belőle...(aki nem ismeri az alapviccet, annak kommentben szívesen elmesélem)

És valóban. Eduardo Rózsa-Flores nem illik semmilyen skatulyába. Magyar zsidó apa, spanyol anya, a "Sakál" Carlos magyarországi összekötője oppardon tolmácsa, az ELTE utolsó összegyetemi KISZ Titkára, újságíró, spanyol tudósító, költő, horvát őrnagy, Szentlászló védelmezője, zsidó, aki katolikus papnál gyón, majd áttér a muszlim hitre, szabadságharcos vagy terrorista, a jobboldal cheguevarája és lehetne a végletekig sorolni azt a cikk-cakkot amit egy nyughatatlan ember bejárt, hogy végül a bolív szeparatisták oldalán, egy baloldali elnök kommandósai szitává lövik.

A téma, a története hálás. Az az esetlen tolongás, amivel a címkézők egymást taszigálva igyekeznek a ravatalához, pedig már egyenesen komikus. A jobbik.net gyászolja szerkesztőjét, aki a hazájáért halt meg, a "magyar honlap", pedig lerántja a leplet Flores-féle zsidó összeesküvésről, a Lelkiismeret 88 meg saját halottjának tekinti. Bayer Zsolt - aki nagyjából akkor volt éppen liberális, amikor Rózsa jobbra fordult - érzelmes cikkben (Bayer Zsolt: A jobboldal Che Guevarája ) emlékezik meg arról, hogy Eduardónak mennyire tetszett a novelláskötete, majd az obligát komcsizás-kvóta után igyekszik eligazítani olvasóit a jobboldal Júdeai Népfront - Júdea Népe Front - Júdeai Nemzeti Front színes kavalkádjában.

"Chico" tehát holtában celeb lett, a Magyar Ház aljában lévő kioszknál máris kapható a Che utánérzésű arcképes pólója, végre egy jobboldali forradalmár, aki nem szájkaratéban, vagy kukaborogatásban vívja meg szabadságharcát, hanem szagolt puskaport. Ez még jól jöhet. Szanyi - miért pont ő ne - megvárta az első reakciókat, aztán gyorsan tudta hova álljon. Nyilván a szembeoldalra. Talán csak az új vezetésű külügyminisztérium jár el határozottan és következetesen a forgatagban. De ebben a kavalkádban feltűnt egy igazi csodabogár, a Rózsa-Flores ügy kiszeltündéje is. Róluk szeretnék most néhány szót szólni.

Gyűjtést rendez Tóásó ügyvédjére a lovagrend

- látott napvilágot a hír hamarost. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének (a rövidítés kedvéért a továbbiakban csak: JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz) külügyminisztere nyilatkozott sajtószerte, hogy a legjobb bolíviai ügyvédi irodát kérték fel, távoli harcokba szakadt honfitársunk, Tóásó Előd védelmére. Ha már felkérték akkor pedig most gyűjtenek a gázsira. Ejha! Ügyes - mondta Kohn bácsi az automatánál. (Aki nem érti, annak ezt a viccet is elmagyarázom majd.)

Lovagrend? Ez vajon mi? Kik ezek az izék? Szerepjátékosok, vagymi?

Gyakorlott apaként, nagyobbik fiamhoz fordultam segítségért, akiről rögvest lefagyott a tűzfalbeállításon, matekegyenleteken és tűzmágia-tanokon érlelt magabiztosság, majd tétován azt mondta, talán valamelyik ork klán lehet Azeroth földjéről, de hetvenes szintű karakter nincs köztük, az biztos, mert akkor már lenyomták volna őket. Nos a JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz végülis nem a WoW-ból lépett elő ügyvédet tarhálni Tóásónak, hanem kiderült, egy önjelölt máltai lovagrendről van szó, különös történettel és még különösebb arcokkal.

Lépjünk be hát szerepjátékuk sajátos világába egy picit!

Nevenincs ország, sosem volt kormányának tagjai, vicces jelmezekben. A XI. századtól a napóleoni háborúk idején bekövetkezett szétesésükig még tiszta volt a kép, onnantól azonban egészen 1976-ig önjelölt máltaiak tömege versenyzett a Vatikánnál áldásért, mert a végén csak egy maradhat. Fájó pont, hogy nem JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz vonal futott be, de sebaj.

"A rend egy olyan intézmény, ahol az életnek vallásosnak és a vallásosságnak pedig élőnek kell lennie" olvasható alapszabályukban, majd ezt megfejelve várják azon tehetős és emberbarát személyek belépését, akik köztünk óhajtanak szolgálni a legszerencsétlenebb emberek támogatásában palástjaik közé.

Az őrző-védő cégek vezetőitől a volt pornószerkesztőn, Miss Universe Hungary sajtófőnökön át volt titkosszolgákig, szoci képviselőtestületi tagokig, operetténekesig, hegedűművészig és színészig, valamint Sir Schmuck Andorig, Sir ifj. Lasz Györgyig ott van mindenki, aki számít.

A lovagosdi szerepjáték fényét emelik a rangos kitüntetettek és tagok: Sir Oszter Sándor, Juszt László, Csongrádi Kata, Náray Tamás egzotikus országok tiszteletbeli konzuljai, mint a hit védelmezői, a Szulejmán ellen Máltát védő lovagok szellemi örökösei. Fantasy klubjuk életét apródok, squire-ok, főapródok avatási ceremóniái, nagymesterek, régensek, nemesi családok, bailiffek és egyéb egzotikus karakterek, a rend lovagináinak Dámaklubja, gyertyával és zászlókkal zsúfolt bálok, címerekkel ékesített fogadások és borszentelő és maskarabál, valamint a Máltai lovagok karitatív érzékenységének (sic!) eseményei színesítik. A szerző utánajárt: egy hasonló jelmez bérlésére hétvégére nagyjából 25-40 ezer forintból kiköhöghető, ezért hardcore lovag-szerepjátékosoknak valószínűleg megérős inkább vásárolni palástot-kardot, mert annak ára - a jamboreek gyakoriságától függően - félév/év alatt megtérül.

Itt van például mindjárt a JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz külügyminisztere, vagymi. Az igen kiterjedt kapcsolatrendszerrel, címekkel és térfogattal bíró Sir Nagy Ká András valósággal halmozza a címeket. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnökségi tagjaként, a kennelclub vezetőjeként, egy újabb security cég tulajdonosaként otthonosan mozog kutya szépségversenyek zsűrijében, apródavatáson, lovagbálon és külügyminiszterként egyaránt.

Kutyaverseny, jótékonysági bál, humanitárius tevékenység, Tóásó ügyvédje... ECHO Tv, TV2, Népszava, Origo, Híradó, Kossuth Rádió, Magyar Nemzet, Népszabadság, Stop.hu, Index... a sajtó kis színesekben valósággal zabálja a napfényre jött jelmezbált.

Kevesen tudják ám - még ő maga sem - hogy JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz külügyminisztere valójában Sárkányölő Szent György egyenesági leszármazottja. Ennek látható jele a kibonatkozó palástfetisizmus, de már a jogi karra benyújtott felvételi kérelmének elutasításakor is suhogó bárdok, páncélon megcsillanó napfény, halálhörgés, csatazaj és vérszag borította el látását, mint valahányszor azóta, hogy a harag úrrá lesz a bajnok lelkén.

De ez az örökség hasznos is, mivel a gonosz a legváratlanabb helyeken üti fel a fejét.

A JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz-t a közelmútban ugyanis nemtelen támadások érték. A hosszú és hangzatos titulusok iránt olthatatlan vonzalmat érző gittegylet perbe és haragba keveredett a Heti Válasszal, ami a Lovagkór c. írással az önjelölt lovagrend lelkébe taposott. A Magyar Állam nem ismeri el a JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz-t. Na jó-jó, de azért van olyan ország, amelyik igen! Történetesen Angola, a Kongói Köztársaság, Bissau-Guinea, valamint Săo Tomé és Príncipe viszont elismeri őket! Ez azért mégis csak valami.

A külügyminiszter erre a hideg acél és kénkő szagát érezte, szeme előtt nehézpáncélosok vágtattak a ködbe szilaj lovakon egy pillanatra. Felkérte a rend Hülyejárások Minisztériumát Kül- és Együttműködési Ügyek Minisztériumát, hogy közleményben reagáljon a nemtelen vádakra.

"A nemzetközi jog szerint egy állam létezése nem függ más államok elismerésétől. Tajvant sem ismeri el Magyarország, létéhez mégsem férhet kétség. Mi az államiság három jegyéből - terület, főhatalom, népesség - utóbbi kettővel rendelkezünk, így jogszerűen használjuk az útlevelet" - hangzik a lenyűgöző érvelés, kiegészítve azzal: a JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz sohasem sugallta, hogy diplomáciai mentességet élvezne.


Na és itt van a kutya elásva. A szerepjátékosok körének - beugró tagonként csaknem 1,5 millió Ft - ugyanis saját diplomáciai útlevele van (Skóciában a hírek szerint Jedi lovagrend alakult). Ez csak photoshop kérdése, a diplomáciai mentességgel kacérkodás azonban egyéb előnyökkel is jár(hat) egy olyan világban, ahol a brit rendőrség pl. leglább ötvenszer megbüntette közelekedési kihágásért a lengyel Prawo Jazdy-t, mire kiderült, hogy az nem a neve, hanem "vezetői engedélyt" jelent. Vajon európaszerte hány vámos lehet tisztában azzal, hogy a palást és sodronying nélkül belépő lovag - persze négy afrikai államot leszámítva - egy sosemvolt ország el nem ismert tisztviselőjeként halad át a határon?!

Diplomáciai rendszámot még nem használnak, de mint Sir Nagy Ká András mondja: amikor külföldre, például Szlovákia külügyminiszter-helyetteséhez utazik, "és nagy a sor a határon, előveszem a diplomata-útlevelemet, és élek a soron kívüliség előnyével. Nyilván a Lovagi Szivarklub bilaterális kapcsolatainak kérdései ezek, amelyek nem tűrhetnek halasztást.

Pénz, paripa, fegyver, kastélyok, bálok, fogadások, jótékonykodás, vízum és vámmentesség, sajtó. Nem nehéz megjósolni, Tóásó Előd rövidesen a JeSzeJáSzu MáLo AutoPeSz médiaarca lesz.

Lássuk be, ez azért jobb, mint a Lutra album.

Kedvcsinálónak nézzétek meg Sir Robin dalát: http://www.youtub...d7YNNA0Mwo

http://orulunkvincent.blog.hu/2010/11/30/a_rozsa_flores_biznisz

A kiszivárogtatás miatt ölhették meg Rózsa-Flores Eduardót
MNO

Ki hozta ki a pincéből az őszödi beszédet?
HVG

Az elvtársakkal halászni…


Az elvtársakkal halászniDe ki áll az emberrablások mögött?

…”A határrégiókban a kínai szervezett bűnözés együttműködhet az észak-koreai katonasággal… A hónap elején a Bank of China felfüggesztett minden tranzakciót Észak-Korea fő bankjával…”

…”A közvélemény képe Észak-Koreáról átalakult. Az új konszenzus azt követeli a kínai kormánytól, hogy többé ne hunyjon szemet az észak-koreaiak részvételével történő bűntények felett…”

„A kínai kormány társadalmi harmóniát és békés kétoldalú kapcsolatokat akar fenntartani a hagyományos jó viszony miatt. De Észak-Korea visszaél ezzel, hogy Kínában bűntényeket hajtson végre…”

Irodájában ülve egymás után szívta cigarettáit, miközben a telefonon lógott Yu Xuejun, egy 47 éves halászhajó-tulajdonos és egykori halász az északkelet-kínai Liaoning tartománybeli Dalianben.
16 napja olyan idegesség járja át, amelyen már semmilyen cigaretta sem segít, miután egyik halászhajóját észak-koreai fegyveresek lefoglalták május 5-én, és 600 ezer jüan (kb. 21 millió Ft) váltságdíjat követeltek büntetés címen.
Földbe gyökerezett Yu lába, amikor műholdas telefonon arról értesítette egyik kapitánya, hogy a 25222. sz. hajót kelet felé vitte egy feleakkora másik hajó. Yunek semmi kétsége sem volt afelől, hogy hajóját észak-koreaiak rabolták el.
Irodájában maradt, egy kepingágyon aludva, míg telefonhívást nem kapott hajója fogvatartóitól. Egy tört kínaisággal beszélő észak-koreai férfi arra kérte, hogy utaljon pénzt a közeli Dandong városában bejegyzett egyik cég számlájára.
„Nem értettem tisztán, hogy hova vagy melyik cégnek kellene utalnom a pénzt, mert nem akartam megérteni. Semmilyen törvényt vagy szabályt nem szegtem meg, és végig kínai területen maradtam. Miért is kellene fizetnem?” – mondta el Yu a Global Timesnak, miután múlt kedden hajója legénységének mind a 16 tagját szabadon engedték.
Yu azonnal értesítette a parti őrséget, miután megtudta, mi történt hajójával. A stressz miatt azonban végül kórházban kötött ki. Yu aggódott legénysége biztonságáért, az esetleges váltságdíj miatt, és fogalma sem volt, hogy hova fordulhatna segítségért.
Yu a Weibo-n, mikroblogján írta meg történetét, abban a reményben, hogy segítséget kaphat így a hivatalos szervektől. Alig akart hinni szerencséjének, amikor esete futótűzszerűen futott végig a kínai Interneten, a hagyományos média is kiemelten foglalkozott vele, és hamar pont került az ügy végére.
Azonban más hajótulajdonosok nem olyan szerencsések, mint Yu. Jellemzően 100 és 200 ezer jüan (kb. 3,5-7 mFt) közötti váltságdíjat kell fizetniük, ha hajójuk az észak-koreaiak kezébe került.
Ezen kívül a legénység kétségbeesett családtagjaival is szembe kell nézniük, akik sírva, térden állva, vagy éppen irodájukat felforgatva akarják megtudni, hogy szerettük hazatérhet-e.
Ahhoz, hogy kifizessék a váltságdíjat és kártalanítsák a gyakran kegyetlenül megvert legénységet, a hajótulajdonosoknak néha uzsorásokhoz kell fordulniuk kölcsönért.
Yu azonnal értesítette a parti őrséget, miután megtudta, mi történt hajójával.„A hajótulajdonosok és a hajóskapitányok tudják, hogy van néhány érzékeny zóna, ahol van rá esély, hogy az észak-koreaiak foglyul ejtik őket. Az 59-es és néhány más halászzóna nagyon veszélyes számunkra. Mégis, időről időre elkobozzák hajóinkat és bebörtönzik legénységünket.” – mondta el a Global Timesnak Zhang Dechang, egy harmincas évei végén járó hajótulajdonos, akinek halászhajóját ismeretlen, észak-koreai katonai egyenruhás fegyveresek rabolták el múlt májusban.
Az összes többi hajótulajdonos is megerősíti Zhang szavait, hozzátéve, hogy a tengeri határ közelébe érve szinte azonnal figyelmeztetés érkezik a kínai halászati és határőrizeti szervektől a műholdas rendszeren keresztül.
„Ha egy hajó le is kapcsolja a navigációs rendszerét, a kínai hatóságok azt azonnal tudni fogják. Nem mondhatom, hogy nincsenek olyan hajók, amik megkockáztatják a határsértést egy kis plusz fogásért, de legtöbbünk szigorúan követi a szabályokat és nem merészkedünk a határ közelébe.” – mondta Yu.
Egy hatvanas évei közepén járó, Zhang Hai-ként bemutatkozó hajótulajdonos elmondta a Global Timesnak, hogy a daliani hajósok sokkal szerencsésebb helyzetben vannak, mint az észak-koreai határhoz közelebb fekvő dandongiak. Zhang nem merte igazi nevét megadni, az esetleges megtorló támadásoktól tartva.
„Hallottam, hogy néhány dandongi hajótulaj gyakori észak-koreai hajóeltérítésekről beszél. Néha erős a szél a tengeren, ami átsodorja a hajókat. Ilyenkor határsértőként kezelik őket, és váltságdíj lesz a dolog vége.” – mondta.
A hajótulajdonosok elmondták, hogy a kínai hatóságok rutinszerűen járőröznek a határ mentén, de az incidensek alkalmával szinte lehetetlen az azonnali beavatkozás a hatalmas határszakaszon.
De ki áll az emberrablások mögött?
Amikor a hajótulajdonosok legmélyebb félelmeikről beszélnek, általában megállnak, és újabb cigarettára gyújtanak.
„Az elmúlt évtizedben az emberrablások gyakoribbak lettek. Múlt május körül, amikor a mi hajóinkat is elfogták, tucatnyi másik eset is történt. A legénységünket durván megverték, egész testüket horzsolások fedték, és még a fehérneműjüket is elvették, mikor végre elengedték őket. Mind felmondtak és mi nagyon rosszul éreztük magunkat a szenvedésük miatt. Saját zsebből próbáltuk kárpótolni őket.” – mondta Sun Caihui, egy másik hajótulajdonos, akinek hajóit megtámadták.
Sun és Zhang Hai a mai napig szenved a tavalyi emberrablások miatt. Minden halászfelszerelést és gázolajat elkoboztak hajóikról az emberrablók. Adósságba verték magukat, hogy kárpótolhassák a megvert legénységet. Az idén kifogott hal pedig nemhogy nyereségre, de még az adósság visszafizetésére sem elég.
„A lopott felszerelés a dandongi, rendes engedélyek nélküli hajókon tűnik fel. A váltságdíjakat is egy dandongi cégnek kell utalni” – mondta Zhang Hai, hozzátéve, hogy a fegyveres észak-koreaiak egészen biztosan kínaiaktól, feltehetően a szervezett bűnözéstől kapnak fülest, máskülönben nem tudhatnák, hogy hol töltik az éjszakát a kínai halászhajók.
Amikor Yu történetét május 20-án megerősítette a kínai Külügyminisztérium, néhány online híradás arra utalt, hogy a határrégiókban a kínai szervezett bűnözés együttműködhet az észak-koreai katonasággal.
Bár a hajótulajdonosok tudnak a kapcsolatról, mégis elzárkóznak attól, hogy beszéljenek erről. A halászati iparban a határ mentén mindenki tud a bűnözői csoportok érintettségéről, de senki sem hajlandó beszélni róluk a sajtónak, mivel tartanak a megtorlástól.
Az egyik hajótulajdonos még azt is megemlítette, hogy előzetes figyelmeztetést kapott egy dandongi hivatalnoktól, felajánlva a lehetőséget, hogy megvásárolja saját védelmét.
„Fogalmam sincs, hogy ki vitte el a hajómat. A helyi halászati hivatal érintkezésbe lépett velem és kivizsgálták a veszteségemet. De még mindig várok a válaszukra. Remélem, hogy az egész ügyet ki tudják vizsgálni, és kaphatunk valamifajta kártérítést.” – mondta Zhang Dechang.
A kínai Külügyminisztérium május 21-én teljes kivizsgálást követelt az észak-koreai féltől, magyarázattal és garanciákkal, hogy mindent megtesznek, hogy ne fordulhasson elő hasonló eset a jövőben. De ők sem adtak tájékoztatást arról, hogy hány hajót rabolnak el évente, vagy hogy milyen további lépéseket lehetne még tenni az ügyben.
Kína a Phenjan elleni szankciók szigorítására szavazott márciusban, Észak-Korea februári nukleáris tesztjét követően. A hónap elején a Bank of China felfüggesztett minden tranzakciót Észak-Korea fő bankjával.
De a kínai halászok szemében a kétoldalú kapcsolatok sokkal rosszabbak.
„Mind gyűlöljük az észak-koreaiakat. Nagyon szegények és éhesek, de azért még nem kellene tőlünk rabolniuk. Mi csak egyszerű, őszinte munkából élő halászok vagyunk. A legénységem elmondta, hogy az észak-koreaiak nem tartották magukban irántunk érzett gyűlöletüket, hanem kimutatták azt a kegyetlen verésekkel. Nem volt mit enniük és inniuk, amíg fogva tartották őket, és csak akkor mehettek ki a fedélzetre, ha könnyíteniük kellett magukon.” – mondta Sun.
A harag félelemmé válik a főleg Heilongjiang tartományból és Belső-Mongóliából érkező halászok családjaiban. Aggódnak férjeik és apáik biztonsága miatt, de gyakran keveset hallanak róluk a halászszezon végéig.
A hajótulajdonosok örültek, hogy a média és a közvélemény segített felgyorsítani a hajók szabadon engedését ez alkalommal, de elvárják a kínai hatóságoktól, hogy többet tegyenek, hiszen az ő feladatuk lenne a közvetítés az ilyen ügyekben.
„Múlt májusban azon gondolkodtunk, hogy bírósághoz fordulunk. De egy ügyvéd sem merte elvállalni az ügyet, mert ha Észak-Korea érintett, akkor nem perelhetjük a Kim családot és kártérítést sem kaphatunk.” – mondta Sun.
„A közvélemény képe Észak-Koreáról átalakult. Az új konszenzus azt követeli a kínai kormánytól, hogy többé ne hunyjon szemet az észak-koreaiak részvételével történő bűntények felett.” – mondta Jin Qiangyi, a Yanbian Egyetem Ázsia Tanulmányok Központjának igazgatója.
„A kínai kormány társadalmi harmóniát és békés kétoldalú kapcsolatokat akar fenntartani a hagyományos jó viszony miatt. De Észak-Korea visszaél ezzel, hogy Kínában bűntényeket hajtson végre.” – mondta Jin, hozzátéve, hogy a kínai kormánynak tisztán meg kellene különböztetnie a jót a rossztól az észak-koreaiakkal való ügyekben, különben a helyzet nem fog javulni.
(Írta/fordította: Hajnal László)

A génjeink felett is az állam rendelkezne?


Egy Egyesült Államok kormánya úgy gondolja, hogy az emberi gének is a tulajdonát képezik. Erre az érdekes következtetésre az alapján jutunk, hogy az amerikai szabadalmi hivatal feljogosítva érzi magát, hogy bejegyezze különböző magánvállalatok és egyetemek szabadalmi igényeit az emberi génekre.
A mai napig több mint 4000 génre van bejegyezve tulajdonjog az amerikai szabadalmi hivatalnál, többnyire magáncégek és egyetemek nevére. Tulajdonjogot csak úgy ruházhatunk át valakire, ha az előtte a miénk volt, ebből az következik, hogy az állam genetikai kódunk tulajdonosának tekinti magát.
Jelenleg az ember genetikai kódjának 20 százaléka valakinek a tulajdonában van. A tulajdonosok hozzávetőleg kétharmada magáncég, a fennmaradó egyharmaduk pedig egyetem.
A legtöbb ilyen szabadalmazott emberi génnel egy Incyte nevű cég rendelkezik, szám szerint 2000 darabbal.
A gének ilyen jellegű tulajdonlása tulajdonképpen a genetikai rabszolgaság egy formája. Miért?
Például, amikor valakinek gyereke születik, ez a genetikai kód lemásolásra kerül. Mivel a genetikai kód 20%-a szabadalmazott, azaz valaki másnak a tulajdona, a gyerekvállalás jogi értelemben genetikai kalózkodásnak számít.
A cégek, amelyek ezeknek a génszakaszoknak a tulajdonosának tekintik magukat, jogdíjat követelhetnének minden születő gyerek után.
Remélhetőleg erre soha nem kerül sor, de az amerikai jogrend értelmében lehetséges.
A szélsőséges példa célja, hogy rávilágítsunk, itt alapvetően egy emberjogi kérdésről van szó. Az amerikai szabadalmi hivatal ezeknek a szabadalmaknak a bejegyzésével legalapvetőbb emberi jogainkat sérti, tulajdonképpen áruba bocsátva az emberi testet a multi-millió dolláros haszon érdekében, amit a genetikai kíséreltektől és kezelésektől remél.
Egy friss példa erre a celebvilágból Angelina Jolie esete, aki kettős emlőeltávolításon esett át, miután kimutatták nála a BRCA1 jelű gént, ezzel hihetetlen reklámot generálva a BRCA1 géniparnak, mivel példáját követve rengeteg nő végezteti el ugyanezt a vizsgálatot, ami a jogdíjak miatt 3-4000 dollárba kerül.
Az amerikai legfelsőbb bíróság éppen a múlt hónapban tárgyalta a génszabadalmaztatás jogosságának kérdését egy konkrét ügyben. A bíróság döntése sok ezermilliárd dollár sorsát befolyásolja, ugyanis a szabadalmi díjakból ilyen összegeket kaphat a génipar a génkísérletek és kutatások után.
Már az is megkérdőjelezhető, hogy joga van-e a legfelsőbb bíróságnak dönteni ebben az ügyben. Egyetlen bíróság sem rendelkezhet az emberi gének felett. Egyetlen kormánynak vagy emberi testületnek sem lehet hatalma a Teremtő felett. Az emberi DNS minden ember sajátja és bármilyen tulajdonjogi követelés ezekre semmisnek tekinthető.
Mi mást lehet még szabadalmaztatni?
Amennyiben a legfelsőbb bíróság jóváhagyja az emberi gének üzleti célú szabadalmaztatásának jogosságát, a lejtőn nem lesz megállás. Onnantól kezdve szabad az út és bármelyik ezzel foglalkozó cég igényt tarthat a növények, állatok vagy akár emberi testrészek szabadalmára.
Abszurdnak tűnik? Vegyük figyelembe, hogy a Monsanto ugyanezen logika alapján több pert is nyert már. A Monsanto, miután az általa szabadalmaztatott GMO magokat a szél befújta bizonyos gazdaságokba (tulajdonképpen megfertőzve ezáltal az ottani nem GMO termést), beperelte a gazdákat és a pert meg is nyerte. Hogy mi volt a gazdák bűne? A Monsanto szellemi tulajdonának ellopása.
Ne legyenek kétségeink. Az emberi, állati és növényi gének szabadalmaztatásának legfőbb célja, hogy ezeket „jogi” eszközként bevethessék az emberek feletti hatalom megerősítésére.


Forrás: naturalnews.com
http://idokjelei.hu/2013/05/a-genjeink-felett-is-az-allam-rendelkezne/

Mi a baj a szódabikarbónával?

Ami segít azt betiltják (szódabikarbóna, gyógyszertári só, desztillált víz, gyógynövényalapú készítmények).
Ami árt azt támogatják (cukor, aszpartám, patikai vegyszerek, színezékek, illatosítók, tartósítószerek, margarin, GMO termékek). Hogy van ez?

szódabikarbona
 
Az Európai Bizottság betiltja több tartósítószer, így a szódabikarbóna élelmiszer-adalékanyagként való felhasználását. Nyilvánvaló, hogy ismét egy olyan intézkedésre kerül sor, amely amellett, hogy gazdasági hátrányt okoz, hagyományokat nem tisztelve, lehetetlenné teszi nemzetek ételspecialitásának elkészítését.
A román nemzeti étel, a mics, marha-, sertés- és birkahús darált keveréke, fokhagymával, borssal fűszerezve, amelynek elengedhetetlen adalékanyaga a jó öreg szódabikarbóna. De ne menjünk messzire, nagyanyáink is letették a voksot a szódabikarbóna mellett…
Minden háztartásban volt szódabikarbóna, gyomorégésre, emésztési gondok leküzdésére, számtalan háztartási tisztítószerként felhasználva, na és természetesen a konyhában, mindenféle ügyes főzési-sütési praktikákra. A szódabikarbóna generációk óta bizonyít: megköti a gyümölcsök felesleges savmennyiségét, lágyítja a kávé- és teavizet, megőrzi a zöldségek eredeti színét, sütőport helyettesít, és még sorolhatnánk.
Akkor mi is a baj a szódabikarbónával?
Forrás: Magyar Nő, valamint a NOL (Az EU-tól féltik a kolbászkájukat a románok)
A szódabikarbóna:
A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.
Felhasználása:
zsír-, kávé- és teafoltok eltávolítása ruhákról, szövetekről;
makacs szennyezések tisztítása edényekről, csempékről, hűtőgépből, sütőről stb.;
fogak fehérítése (ha fodormentaolaj adható hozzá ízesítőnek);
ezüst patinamentesítése;
haj, fejbőr korpátlanítása;
izzadás csökkentése;
gyomorégés megszüntetése;
szacharin tablettázására;
valamilyen savanyú alkotórésszel (pl. dinátrium-foszfáttal) és keményítővel keverve sütőporként (a tészták állagának lazítására).
egy bizonyos felülettisztítási eljárásnál, az ún. szemcseszórásnál szóróanyagként (nem okoz felületkárosodást az üvegen, krómozott felületen, kíméletes a műanyagoknál)
(Wikipédia)
Sőt, ITT a szódabikarbóna 47 féle felhasználási módját olvashatják!
Nemzeti InternetFigyelő

Tartsuk Monsantot távul kertünkből ezzel az 5 egyszerű lépéssel

(NaturaHirek.hu) A piacokon tavasszal megjelentek az eladó magok.
A kertészkedés szerelmesei közt dívó pozitív tendencia az elmúlt években az egyre növekvő organikus és / vagy örökség magvak iránti érdeklődés. Sajnos, ezek a magok egyre ritkábbak, szinte mindenhol felváltják őket a megkérdőjelezhető eredetű magvak.
Amit a legtöbb kertész nem vesz észre az az, hogy a nagykereskedelmi “GMO behemót titán” Monsanto hihetetlen gyorsasággal kebelezi be a vetőmagpiacot.. gyorsabban, mint ahogy a kertészek észlelnék. 2005-ben Monsanto egycsapásra megragadta az USA-vetőmag piac mintegy 40%-át a Seminis cég megszerzésével. A Seminis magyarországi tevékenységet is folytat.
Ez azt jelenti, hogy a kertész tudatlanul is a géntechnológiával módosított növényeket termesztheti, ha a felhasznált vetőmag a Seminis cég terméke.  Ezen kívül Monsanto már látszólag tulajdonosa sok neves magfajtának és magnak.
Egy konyhakert ültetése sokkal több, mint csak válogatás a minősített bio vetőmagok és palánták közt. Monsanto nagyon ügyesen pozícionálta magát abban már szinte mindenhol, hogy a házi kertekből is profitáljon. Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk arra, nehogy néhány vásárlásunk támogathassa a rossz fiúkat…
Igen, így van.
Igaz, eddig úgy tűnik, hogy a Seminis cég még nem kiemelkedően prominens a magyar piacon ….eddig MÉG! Azonban ahogy ez a vállalat működik, számítani lehet rá, hogy észrevehetetlenül be fogja lopakodni magát a piacra. A tendenciákat követve ez nem paranoia, ezért az események elé menve szeretnénk előre figyelmeztetni és tájékoztatni minden olvasónkat.

Organikus vagy örökségmagvak megvásárlása Monsantot kikerülve

Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a tájékoztatás a jelenlegi 2013-as vegetációs időszakra vonatkozzon.  Ezeket a lépéseket ajánlom azoknak, akik szeretnék biztosítani a fenntarthatóságot saját kertjükben.
1) Kerülje el az azon vetőmag cégektől való vásárlást, amelyek kapcsolatban állnak Monsantoval. Itt egy lista az ilyen vetőmag cégekről (nem teljes):
http://www.seminis.com/global/hu/products/Pages/Hungary.aspx
http://www.monsanto.com/whoweare/Pages/hungary.aspx
2) Kérdezze meg a kiskereskedőt, hogy árul-e Seminis magokat. Érdekes lehet tudni azt is tudni, hogy a Seminis cég megkereste-e már őket.
3) Vegye fel a kapcsolatot magyar mag gyárakkal és tudassa velük, hogy akkor már nem fog tőlük termékeket vásárolni, ha azok lehetővé teszik maguknak a Monsantoval történő együttműködést. Ez azt sugallná nekik, hogy egy “nem Seminis” vagy “nem Monsanto” címkét ragasztva a mag csomagra javíthatják értékesítéseiket, főleg amint a GM Monsanto hírek széles körben elterjednek.
4) Vásároljon bio / családi örökség magokat a helyi termelőktől és amint sikerül bio, nem hibrid zöldéget vásárolnia, tegye el a magokat a következő évre.
5) Tájékoztasson minden kertészkedőt arról, hogy vizsgálja meg magvai eredetét, azonosítsa be a gyártót. Nem lesz jó senkinek, ha organikus kertje a szomszéd GMO pollenjével porzódik be.

Több háttér információ a “Monsanto-mag” világ dominanciájáról

Monsanto vállalati küldetése egyértelműen az, hogy pénzt keressen mindenkin. Ez attól független, hogy a szupermarketek “drakula” ételeit fogyasztjuk, vagy utálatos, szabadalmaztatott génmódosított növényeket, vagy amit mindig ajánlunk, gondosan és okosan átválogatott magokból vetünk saját konyhakertet. De a legrosszabb oldala az egésznek most következik. Több száz megbízható forrásból származó cikk állítja azt, hogy Monsanto sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Például, egy indiai tudós: Vandana Shiva jelentette a brit “U.K. Independent” újságnak, hogy több mint 200.000 gazda lett öngyilkos Indiában az elmúlt évtizedben, Monsanto génmódosított vetőmagjai miatt.
Annak ellenére, hogy a GM magokat betiltották Magyarországon, ez nem jelenti azt, hogy Monsanto több milliárd dolláros működési bevételével nem találja majd meg a módját annak, hogy detektálhatatlan GM magvakat dobjon piacra. Olyanokat, amelyeket felismerni sem lehet. Ezért mindig meg kell kérdőjeleznünk a magok eredetét és folyamatosan tájékozódnunk kell a Monsanto-Seminis “hadműveleteket” illetőleg.
Ha kertész, magkereskedő, vagy mezőgazdaságban dolgozik és van információja a témával kapcsolatban, kérjük írja meg azt a hozzászólások részben.  Kérjük arra is, hogy ossza meg a hírt kertészeti fórumokon- ily módon intve óvatosságra a magbeszerzőket, nehogy tudtunkon kívül támogassák Monsanto mag dominenciára törekvő vállalkozását.
Reméljük ebben az évben sikeres lesz a GMO magokat a világ vetőmagpiacáról száműző és vetőmag fenntarthatósági mozgalom!

http://naturahirek.hu/tartsuk-monsantot-tavul-kertunkbol-ezzel-az-5-egyszeru-lepessel/

Kína parancsára ugrik Magyarország

Két legyet egy csapásra: A nemzeti együttműködés kormánya kínai nyomásra bezáratta az Újgur világkonferenciát és vele a Magyarok Házát is. 2013.05.30.

Rádzsputok - A magyarság indiai rokonai

A rádzsput a szanszkrit rádzsaputra, „királyfi” szóból származó elnevezés.

Rádzsputok

A rádzsputok Északnyugat-India egyik legnagyobb államának, Rádzsaszthánnak (Rádzspututhana - Rádzsputok földje) ősi harcosai, második kasztbeliek (ksatriják). Az indiai történelemben ezen a néven mintegy 1500 éve tűntek fel, s nemcsak Radzsasztánban, hanem Közép-Indiában és valamivel délebbre több uralkodó dinasztiát hoztak létre. Az indiai középkorban jelentős szerepük volt. Szó szerint "királyfit" jelent a nevük. Fiaik jellemes, bátor harcosok voltak, de a rádzsput nők is példát adtak hűségből és hősiességből.
Ma mintegy 12 millió főt számláló földbirtokos kaszt. India főként északi és középső részén élnek, Rádzsaszthán területén. A rádzsputok apaági leszármazást követő nemzetségekbe szerveződnek. Őseik a hagyomány szerint a ksátrija (uralkodó-harcos) kaszthoz tartoztak, ugyanakkor földműveléssel is foglalkoztak, amely mára dominánsabb szerepett kapott.
Az Agni purána, mely az indiai népek, törzsek – az úgynevezett gotrák – genealógiáját dolgozza föl, s mint ilyen egészen a mohamedán invázióig követi azt, a következőket állapítja meg: "A hunok és a szkíták (sakák) utódai alkotják Radzsasztán 36 királyi klánjának egy részét." Az Agni purána nemcsak az árja nemzetséggel foglalkozott, hanem az indusok által ismert ázsiai népekkel, különösen azokkal, akikkel kapcsolatba kerültek, vagy akik a közelükben éltek. A mai történészek is hasonlóképpen vélekednek a hunok és a rádzsputok rokonságáról.


Romila Thapar ismert történésznő így ír: "A legtöbb meghatározó tudós Indiában elfogadja azt a nézetet, hogy a rádzsput törzsek a hunoktól származnak és letelepedtek Észak- és Nyugat-Indiában; elsősorban az északi kis köztársaságokban, melyek függetlenek maradtak a muzulmán invázió idején, s ott keveredtek az ind lakossággal, majd beolvadtak." A későbbiekben megemlíti, hogy "az újonnan jött hun törzsek néhány rádzsput nemzet őseivé lettek és a későbbi századokban az északnyugat-indiai történelem meghatározó tényezőivé váltak."
Tod angol történész minden rádzsput klánt hun eredetűnek tart. Upendranáth Thakur vitázik vele, szerinte nem mind a 36 törzs, de azt elismeri, hogy házasságok révén a radzsasztáni ksatriják nagy része, de bizonyos esetekben a bráhminok is keveredtek a heftalitákkal. “Ezek leszármazottai bekerültek a rádzsput hierarchiába, s ezáltal később dinasztiákat is alkottak. Hogy mikor és hogyan történt ez a folyamat, nem tudjuk, de nem kétséges, hogy a 7. században kezdődött el és kb. a 12. századra fejeződött be. Ekkor ebből a keveredésből egy új politikai és társadalmi tényező jött létre Rádzsaszthánban.”

Az indiai kasztok között

A hindu kasztok többsége endogám, csak a saját alkasztjához tartozóval köthet házasságot. A exogámia követői, mint például a radzsputok (Radzsasztán állam) éppen ellenkezőleg, a saját alkaszthoz tartozóval nem házasodhatnak, kizárólag a többi alkaszt tagjai között válogatnak a számukra párt a szülők.
Az exogám rendszert két csoportra oszthatjuk: gotra exogámiára és sapinda exogámiára. A gotrák olyan társadalmi csoportok, amelyek közös ősöktől erednek. A tagjaik arra törekszenek, hogy isteni ősszülőkig vezessék vissza az eredetüket. A gotra exogámia az endogámiához hasonlóan a saját alkaszton belüli házasságot ír elő, de tiltja az azonos gotrába házasodást, azt a vérfertőzéssel azonos bűnként kezeli. A szapinda exogámia viszont mind apai, mind anyai oldalon meghatározott generációkon belül tiltja a házasságot (hasonlóan a kereszténységhez és az iszlámhoz).

Rádzsput harcosok

A rádzsput harcosok a középkori európai lovagokhoz hasonló kódok és lovagias erények alapján 1000 évig uralták a vidéket. Noha kötöttek egymással ideiglenes szövetségeket és házasságokat erejük nagy része az egymással való háborúzásban felörlõdött. Így szép lassan a radzsput államok a Mogul Birodalom fennhatósága alá kerültek, habár a radzsput hõsök utolsó leheletükig harcoltak. Ha már más remény nem volt, következett hátborzongató rituális öngyilkosságuk a jauhar. Ilyenkor az asszonyok és gyerekek egy nagy temetési tûzre vetették magukat míg a férfiak sáfrány díszruhát öltve kilovagoltak az ellenség közé a biztos halálba. Chittorgarh város történetében ez a kis epizód háromszor fordult elõ, nagyobb csatákban radzsput harcosok ezrei vesztették el így életüket.


http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/magyarsag/2544-radzsputok-a-magyarsag-indiai-rokonai

Ujgurok – a nép, amely csak a magyart tartja rokonának

Ujgurok gyökerei – a nép, amely a nomádok közül csak a magyart tartja rokonának
Meg lehet nézni az arcokat, hogy mennyire hasonlítanak a magyar arcokra.

ujgurok

Az ujgur testvéreink  (“fehér emberek hosszú, világos hajjal” – ahogyan egy korabeli kínai utazó látja őket), akik a Sárga folyó és a mongol sztyeppék között éltek. Az évszázadok során a szomszédos, kisebbrendűségi komplexussal igazán nem vádolható Középső  Birodalom mindig is megpróbálta bekebelezni őket, ha nem egyéb, már csak az itt húzódó – és nagyon komoly gazdasági hasznot hajtó – Selyemút feletti totális ellenőrzés okán. A hivatalos kínai álláspont szerint Hszincsiang, (vagyis az “új határvidék”) már az időszámításunk előtti első században a Mennyei Birodalom szerves részévé válik – persze ezzel az indokkal az ujgurok (akiknek őseit a bizánciak “fehér hunoknak” nevezték) nagyon nem értenek egyet.
 
 
Amint az Kőrösi tanárának, Benkő Ferencnek földrajzkönyvéből kiderül, “Nagy és Kis Bukária” akkori fogalmak szerint lényegében Turkesztánnal azonos és az Aral-tótól Észak-Kínáig és Mongóliáig elnyúló hatalmas terület volt. Nevezetesen: “Nagy-Bukária” tulajdonképpen Turkesztán nyugati része és egészen a Musztag-ata hegységig terjed. “Kis Bukária” viszont a Musztag-ata vidékétől keletre eső, Kínához tartozó terület, és a mai értelemben vett Kelet-Turkesztánnal azonos, a Tarim-medencében fekszik, amelyet északon a Tien-san, délen pedig a Kien-lun hegyláncai vesznek közre, s keleti felé a Góbi-sivatagot is magában foglalja. Csoma
 
 
kutatói felfogásában a kitűzött cél nemcsak a magyar őshaza megtalálása volt, hanem a magyarok rokonának tekintett hunok ázsiai őstörténetének tisztázása is. “Ázsiai utazásom tárgya: kikutatni a magyarok első település helyeit. Összegyűjteni történelmi tetteinket, megfigyelni a hasonlóságát, ami több keleti nyelv és a mi anyanyelvünk között van.” – írja.Különféle források szerint Kőrösi Csoma Sándor nak a göttingeni egyetemen folytatott tanulmányai során két olyan tanára is volt, aki arra ösztönözte, hogy a magyarok eredetét kutassa. Az egyik Eichhorn, akit híres orientalistaként ismer a nyugati világ. A másik pedig az antropológia megalapítója Blumenbach professzor volt. Kőrösi az utóbbi révén tette magáévá az ujgur elméletet. Ugyanis a professzor irányította rá figyelmét arra, hogy a magyarok valószínűleg a kínai évkönyvekben sokat szereplő ujguroktól származnak. De õ volt az is, aki arra biztatta tanítványát, hogy a magyarságnak ezt az állítólagos őstörzsét, és ezeknek eredeti hazáját felkeresse.
 
 
Mint ismeretes Kőrösi Csoma Sándor végül is sohasem jutott el az ujgurok közé. Személyes véleményem szerint ebben – nagy valószínűséggel – az is akadályozhatta, hogy nem volt muszlim, nem ismerte a szükséges mértékben és alapossággal az iszlám vallást, az iszlám kultúrát. Abban a korban – és ezt bizton állíthatom – egy ilyen cél megvalósítása, a megfelelő tudás nélkül eleve kudarcra volt ítélve. Hogy mit talált volna Kőrösi, ha eljut a céljához és találkozik az ujgurokkal? Erre most nem térnénk ki részletesen, de egy dolgot mégis elmondunk:
Mukliszi Juszupbek, ujgur történész, aki a 30-as években a kínaiak által alapított nemzetiségi fõiskolán, 1941-ben, Urumcsiban végezett, azt állítja: “Az ujgur nép õslakos Ázsiában, eredetükrõl az a legenda járja, hogy élt Közép-Ázsiában két testvér, “10 ujgur” és “9 ujgur”. Tõlük származik e pusztai nép két csoportja: a kínai Hszincsiang területén élõ népcsoport a “9 ujgur” népe, míg a “10 ujgur”, az onogurok Európába vándoroltak, s õk a magyarok õsei – tartja a máig is élõ legenda. Az ujgurok a mai napig számon tartják a magyarságot, mint távoli rokonokat. 14 milliónak tudjuk az Európában élõ magyarok számát, mi Kelet-Ázsiában 22 millióan vagyunk, így a törzs leszármazottait 36 milliós lélekszámúra becsüljük.”
Ujgurisztán egy megszállt ország
 
 
Ujgurisztán az ujgurok otthona volt legkevesebb 2000 éven át, amely idõ alatt kisebb megszakításokkal szabad és független ország volt, szemben a kínaiak állításával, mely szerint Ujgurisztán õsi, elválaszthatatlan kínai föld.
A történelmi tények világosan bizonyítják, hogy Kína ezen állítása történelem hamisításon alapszik, annak a reményében, hogy az elnyomás és az asszimiláció eredményeit idõvel legitimálhatja a világ szemében.
A kínai inváziók sora Kr. e. 104-ben kezdõdött, és azóta Ujgurisztánt többször foglalták el kínai csapatok, ám ezek a megszállások soha sem voltak hosszú életûek. A következõkben néhány történelmi adalék a kínai megszállásokról:
1. A Wu ti korban, Li Kuang tábornok Kr. e. 104-ben elfoglalta Ujgurisztánt, de Ujgurisztán népe visszaszerezte függetlenségét Kr. e. 86-ban, a kínai katonák legyõzésével.
2. A Hsuan Ti korban, Chang Chi tábornok megtámadta és elfoglalta Ujgurisztánt Kr. e. 59-ben. Azonban Kr. e. 10-ben az ujgur kánok legyõzték a kínai seregeket és visszanyerték szabadságukat.
3. A Ming Ti kor Második Kán Dinasztiája idején Pan Chao tábornok belháborút indított Ujgurisztán megtámadásával, Kr.u. 73-ban. Ez a háború mintegy 28 éven át tartott. Kr. u. 102-ben Pan Chao visszatért Kínába, majd egy évre rá fiának Pan Yungnak menekülnie kellett az õt legyõzõ ujgur kánok elõl. Ekkor Ujgurisztán újból visszanyerte biztonságát és függetlenségét.
4. A Topa(Wei) korban, Ujgurisztán adót volt köteles fizetni Kínának, 448-tól 460-ig.
5. 657-ben a Tang dinasztiabeli Kau Tsung elfoglalta Ujgurisztánt, de 669-ben a Gök Türk kánok kiûzték a kínaiakat Ujgurisztánból.
6. 747-ben Kau Tsung a koreai Kao Sien-chi tábornokot nevezte ki a kínai seregek parancsnokává és megbízta az egymással hadakozó ujgur kánok egy csoportjának támogatásával. Ez a tábornok  kihasználva az ujgurok megosztottságát, rendkívül agyafúrt és kegyetlen módon állította szembe egymással az ujgurokat, és így sikerült Ujgurisztánt kínai alávetettségbe taszítania. Azonban az ujgurok 751-ben arab segítséggel megsemmisítették Kao Sien-chi erõit és így elnyerték függetlenségüket.
 
 
Kr. e. 104 és Kr. u. 751 között hat kínai hadjárat indult Ujgurisztán ellen. Ezalatt a 855 év alatt, a kínaiak mindössze 157 évig uralták Ujgurisztánt, és mint ahogy a hadjáratok gyakorisága mutatja, ez az uralom mindvégig csak részleges és idõleges maradt. A fennmaradó 698 évben Ujgurisztán szabad és független ország volt.
Abban idõszakban(Kr. e. 104-Kr. u. 751) általánosságban baráti volt viszony és kereskedelmi kapcsolatok létesültek Ujgurisztán és Kína között. Az újabb keletû kínai történelmi könyvek és politikai szándék ezeket a kapcsolatokat hátsó szándékoktól öveztetve úgy igyekszik beállítani, mint Ujgurisztán Kínának való alávetettségének bizonyítékát, hogy így legitimálják Ujgurisztán iránti igényüket.
Miután az arab, türk és tibeti erõk kiûzték a kínai megszállókat 751-ben, mintegy 1000 esztendõ telt el a kínai mandzsu uralkodók hódításáig. Ez alatt a hosszú idõszak alatt nem Kína volt az egyetlen fontos diplomáciai tényezõ Ujgurisztán számára. Az ujgurok önkéntesen csatlakoztak a Mongol Birodalomhoz, ahol 207 éven keresztül megtartották függetlenségüket és fontos szerepet játszottak annak kulturális és politikai életében. A fennmaradó 800 éven keresztül Ujgurisztán teljesen független volt, a jólét és fejlõdés saját útját járta.
A mandzsu hódítók mintegy egy millió polgári lakos élete árán 1876-ban elfoglalták Ujgurisztánt és formálisan is betagolták a Mandzsu birodalomba, Xingjiang (vagy Sinkiang, amelynek jelentése “új tartomány”) Tartomány néven. Ezen idõtõl fogva Ujgurisztán folyamatosan katonai közigazgatás alatt állt. 1949-ig 42 fegyveres felkelés tört ki (átlagosan négyévente) a mandzsu uralom ellen, a függetlenség visszaszerzéséért.
1933-ban az ujgurok Ujgurisztán déli részén megalakították a Kelet-Turkesztáni Iszlám Köztársaságot, majd Ujgurisztán egészén a második Kelet-Turkesztáni Köztársaságot. Az elõbbi államalakulat 3 évig, míg az utóbbi 5 évig állt fenn.
A kommunista Kína 1949-ben foglalta el Ujgurisztánt, és 1955-ben változtatta XUAR-ra a nevét. A kommunista Kína, azóta gyarmatosító uralmat valósít meg Ujgurisztánban. Az ujgurok leírhatatlan szenvedéseket kellet kiálljanak az embertelen idegen elnyomó uralom alatt. Dacára a szenvedéseknek és a kulturális genocídiumnak az ujgurok lelkét nem sikerült megtörni. A hozzáférhetõ kínai források szerint, az ujgurok 1954 óta, a kockázatok és veszélyek ellenére tüntetéseket és felvonulásokat szerveznek, földalatti mozgalmakat alakítanak, hogy kivívják jogegyenlõségüket vagy akár függetlenségüket, harcuk mely csúcspontját 1996-ban érte el, soha sem szûnt meg. Az ujgurok építette Ming Oy vagy az Ezer Buddha Temploma még megtekinthetõk Kucha, Turfán és Dunhuang városaiban, ahol a kanchou ujgurok éltek.
 
 
Kucha városában több mint 50 buddhista templom, könyvtár és a szegényeket istápoló népjóléti intézmény volt. Hotan városában 14 nagy t és számos kisebb kolostor állt. Az ujgurisztáni ujgurok 934-benv vették fel az iszlámot, a Karahanida Satuk Bughra Kán uralkodása alatt. Azóta az iszlám az ujgurok egyetlen vallása, mind a mai napig.
Az ujgur hatalom, tekintély és kultúra a történelem hosszú folyamán át virágzott és több mint 1000 éven át uralta Közép-Ázsiát majd meredek hanyatlásba kezdett a mandzsu invázió után, majd a nacionalista de különösképp a kommunista Kína uralma alatt.
magyartudat.com

A ROVÁSÍRÁS SZABÁLYAI

Ebben a részben a rovásírásnak elsősorban a székely-magyar módjáról lesz szó, hisz ez az amelyik jobban publikált, és amelyik ma is jobban terjed. A bemutatott szabályoknál latin betűs írásmódot használok, hogy könnyebben- ill. vizuálisabban megérthető legyen.
Az írás iránya:
Mint már említettem; a jeleket leggyakrabban négy oldalán sima botra rótták. A botot balkézben fogva a jobb végén kezdték a rovást balra haladva, így ez a rovásírás iránya. A jelek irányultsága is ezt mutatja, mármint, hogy a rúnák (a bevésett jelek) balra néznek. (Azonban elfogadott a balról-jobbra irányuló írásmód is, viszont ekkor az eredeti rúnák tükörképeit kell kiírni, hogy az olvasási irány megállapítható legyen. Lásd a Példa mondatok között.)
A sor végén nem tértek vissza a következő oldalon az elejére, hanem átfordították botot és az új oldalt az előző sor végénél kezdték, így az új oldalon a jelek az előző oldalhoz képest lefelé állnak és visszafelé töltődnek fel. Ez a botforgatás a magyarázata sok ókori felirat kígyózó sorvezetésére is, ahol minden második sor, mintha a bot oldalai lennének a síkban kiterítve.
Jelkihagyás, hangugratás:
1. Alapvető szabály, hogy a mássalhangzók kiejtésének megkönnyítésére egy "e" hangot illesztünk eléjük (pl.: eB, eC, eD stb.), ezzel viszont egy mondatban az "e" magánhangzók jelölésének legtöbbje is feleslegessé válik, tehát elhagyható. Pl.: GY = eGY, NKD = NeKeD, ISTN = ISTeN.
2. A magyar nyelv hangzóilleszkedésének törvényére támaszkodva, elég a szó egyik szótagjában lévő magánhangzót jelölni (ha ez az "e" akkor ez sem szükséges), amely jelzi a szó hangrendjét és könnyen kitalálhatóvá teszi a kihagyott betűket. Pl.: JÁNS = JÁNoS . Az elhagyás az értelmezést nem zavarhatja! Leggyakrabban az első szótag magánhangzójával megegyező magánhangzók esnek ki, pl.: KOMNDR = KOMoNDoR.
3. Jelkihagyás esetén a hangrendszakadást okozó magánhangzót mindig jelölni kell, pl.: TKRÍT = TaKaRÍT.
4. A szó végi magánhangzót mindig ki kell írni, pl.: GYRMKE = GYeRMeKE.
5. Ha két magánhangzó van egymás mellett, akkor mind a kettőt jelölni kell pl.: GYRMKIEN = GYeRMeKIEN, kivéve ha a magánhangzót a mássalhangzó egyértelműen jelöli, pl.: FÉRFIK = FÉRFIaK.
Az előzőekben tárgyalt szabályok - ha megnézzük - mind a magánhangzókra vonatkoznak. A rovásírás erősen mássalhangzós írás, de bizonyos esetekben él a mássalhangzók kihagyásával is. Most nézzük ezeket:
6. A mássalhangzók közül a "sziszegőket" (sz, zs, cs, s) és a hangsúlyosakat mindenképpen jelezni kell, de a torlódó mássalhangzók közül a nem hangsúlyosakat (pl.: d, h, l, t, v) el lehet hagyni, pl.: BOGSZNY - BOldoGaSZoNY. Az elhagyás természetesen az értelmezést nem zavarhatja!
7. A kettős mássalhangzót a rovásírás nem jelöli, mivel a két mássalhangzó közé magánhangzót kéne olvasni, kivéve a "-tt" esetén pl.: ADTT = ADoTT.
8. A szó eleji "h" elhagyható pl.: OGY = hOGY. Az erősen kihagyásos rovásírásnál a nem hangsúlyos kezdőhangok is elhagyhatók, amennyiben az az értelmezést nem zavarja, pl.: AGY - nAGY . (Ez utóbbi viszonylag ritkán fordul elő.)
9. Jelmegtakarítás céljából alkalmazható a fonetikus írásmód is, pl.: ÖCZ = ÖCáZ = ötszáz (csak egy "c" a 7. szabály miatt!), AGYN = AGYoN = adjon . (Ez a legritkábban használt jelkihagyás, mivel így a szöveg igen nehezen olvasható.)
Ligatúra (jelkötés, jel összevonás):
10. Amikor egy botra, vagy kőlapra jeleket róttak, sokszor előfordult, hogy a szó már nem fért ki, ezért vagy át kellett volna fordítani a botot egy másik oldalára a szó közepén, vagy a kőlapnál egy másik lapon befejezni. Ezért találták ki az ún. ligatúrákat - jel összevonásokat. Ez nem jelent mást, mint hogy a szomszédos betűket egyszerűen egyetlen rúnává írták össze úgy, hogy közös rovásaik egymásba tolódtak. Így - szélsőséges helyzetben - akár egész szavakat is egyetlen rúnává lehet összeírni.Természetesen a ligatúrák használata közben is használhatók a jelkihagyások, ezért az ilyen módszerrel írt szavak és mondatok értelmezése nagy gyakorlatot kíván.



Egy pár alkalmazható ligatúra
Egyéb szabályok:
11. A szavak közé helymegtakarítás miatt pontot szoktunk tenni.
12. A sor végi szó elválasztása bárhol történhet. (De azért ajánlott a modern helyesírási szabályzat szerinti elválasztás.)
13. Nincsenek külön nagy- és kis betűk, de néha a tulajdonnevek első betűi vagy kicsit nagyobbak, vagy vastagabbak, mint a többi jel.
14. A "k" és "s" rúnáknak az "eK" és "eS" hangzású jeleiken kívül létezik egy mélyhangrendű jele is, amelyet mélyhangrendű magánhangzók után használunk. Ilyenkor a kiejtésük "aK" és "aS". (Lásd a Rovás ABC oldalon.) Pl.: JKB = JaKaB, MÁTYS = MÁTYáS.
Konklúzió:
Az említett szabályok elsősorban régi szövegek olvasásakor lehetnek segítségünkre, a mai gyakorlatban ritkán szoktuk mind a jelkihagyásokat, mind a ligatúrákat alkalmazni. Ha valaki elsajátította a rovás ábécé rúnáinak jelentését, kis beleéléssel és gyakorlattal bármilyen székely-magyar rovásírással készült szöveget képes elolvasni, függetlenül attól, hogy a szöveg esetleg jelkihagyással, vagy ligatúrával készült.