2008. november 28., péntek

Begyűrűző protekcionizmus

The Wall Street Journal
Fredrik Erixon és Razeen Sally, a brüsszeli Nemzetközi Politikai Gazdaságtan Európai Központjának vezetői szerint félő, hogy a gazdasági válság miatt megerősödik a protekcionizmus - csakúgy, mint a hetvenes évek olajválsága idején. Ellentétben a harmincas évekbeli világválsággal, a hetvenes években kirobbant olajválság után a kormányok nem hoztak azonnal drasztikus piacvédő intézkedéseket - írják a New York-i napilapban. A recessziós félelmek következtében fokozatosan bevezetett merkantilista korlátozások miatt azonban így is visszaesett a szabad kereskedelem, és elhúzódott a válság.
Erixon és Sally felidézi, hogy 1979-ben az amerikai kongresszus kisegítette a csőd szélére került Chryslert, a brit kormány a Rolls Royce-nak és a British Leyland-nak dobott mentőövet, a franciák pedig a Reanult-t mentették meg. Az energiaszolgáltatókat, a repülő- és vasúttársaságokat és a bányákat is állami segéllyel húzták ki a bajból. Sok nagyvállalatot államosítani kellett. A támogatott iparágakat „önkéntes exportkorlátozzással" is védték. Kormányközi megállapodások korlátozták a japán autók amerikai és európai exportját és a szórakoztatóelektronikai cikkek behozatalát.
Félő, hogy a jelenlegi gazdasági válságban is hasonló intézkedésekre kerül sor - figyelmeztetnek a szerzők. A nemzetközi tőkepiacok szigorúbb szabályozásával kapcsolatos felvetések már ebbe az irányba mutatnak. Aggasztó az is, hogy a kormányok kisegítik a bajban lévő nagyvállalatokat. Ha ugyanis az egyiket támogatják, akkor előbb-utóbb újabb csődközeli helyzetbe került cégek kérnek állami segítséget. Ez más országokat is arra kényszerít, hogy a kiélezett piaci versenyben támogassák saját stratégiai ágazataikat. A következő logikus lépés az export korlátozása és a külföldi befektetések ellehetetlenítése.
Erixon és Sally szerint nem valószínű, hogy szabad kereskedelem korlátozását bármelyik kormány nyíltan felvállalná. Inkább a minőségi előírásokra és a termékbiztonsági szabályokra hivatkozva lépnek majd fel a külföldi áru ellen.
„Ezt az utat már bejártuk a hetvenes években, így tudjuk, hová vezet. A protekcionizmus a válság elmélyítését okozza."

http://online.wsj.com/article/SB122780298665161755.html

„Robin Hood adóból” – hitelkártya az olaszországi szegényeknek

Neue Zürcher Zeitung
 
A Berlusconi-kormány konjunktúracsomagjának első intézkedéseként bevezetnek egy hitelkártyát, amellyel a legrosszabb szociális helyzetben lévők havi 40 euró értékben árkedvezményt kapnak az akcióban részt vevő szupermarketekben. Maurizio Sacconi szociális miniszter szerdán mutatta be a „kék kártyát", amelyre a római kormány becslése szerint mintegy 1,3 millió ember tarthat igényt.
Ez egy teljesen új kezdeményezés, amely összhangban áll az EU ajánlásaival, hangsúlyozta Giulio Tremonti gazdasági miniszter. Üröm az örömben, hogy egyelőre az üzleteknek mindössze öt százaléka csatlakozott a programhoz.
A „Carte Acquisti" azonnal rendelkezésükre áll mindazoknak az idős korúaknak, akiknek az éves jövedelme nem éri el a 6000 eurót. Ezen kívül kisgyerekes családok vehetik igénybe - elsősorban élelmiszerek vásárlására. A program előképe a második világháború alatti amerikai Food Stamp System, egyfajta segélyezési célú élelmiszerjegy-rendszer. A gazdasági miniszter az államra háruló költségeket éves szinten 450 millió euróra becsüli. A kormány az összeget mindenekelőtt a „Robin Hood adóból" kívánja fedezni, abból a különadóból, amelyet a nagy olajkonszernek és a nagybankok nyereségére vetettek ki.
http://www.nzz.ch/nachrichten/international/kreditkarte_fuer_arme_in_italien_praesentiert_1.1317434.html

Bluetooth-csapda: mindenki mindenkit lehallgathat

Újabb szög a magánszféra koporsóján
  Egy holland informatikus olyan rendszert hozott létre, amelynek segítségével követni lehet a Bluetooth-szal felszerelt berendezéseket: telefonokat, számítógépeket és GPS-eket, -majd további megszállottak bekapcsolódásával ebből egy amatőr mini kémrendszer alakult ki.
         A 35 éves Alex van Es a hollandiai Apeldoornban él barátnőjével, nappal informatikus egy hivatalban, este és a hétvégeken azzal szórakozik, hogy automatizált rendszert épít ki, amely képes észlelni minden Bluetooth-os berendezést, feldolgozza az összes így nyert információt, majd az eredményt közzéteszi saját honlapján - pusztán passzióból.
         Szinte minden új mobiltelefon alkalmazza a Buetooth rendszert, amelynek segítségével vezeték nélküli fülhallgatót használhatnak, vagy fotókat és fájlokat cserélhetnek partnereikkel. Az új hordozható személyi számítógépek és GPS-ek is Bluetooth alkalmazásával létesítenek drót nélküli közeli kapcsolatokat. Mihelyt aktiválták, a Bluetooth két információt sugároz folyamatosan: saját egyedi „címét", azaz azonosító jelét és annak a berendezésnek a nevét, amelybe integrálták. Emellett sok felhasználó személyre szabja készülékét, megadva valódi vagy fantázianevét  - megannyi információ, amelyek révén közvetlenül vagy következtetések révén azonosítani lehet a tulajdonost.
         Ha valaki rákattint Alex van Es honlapjára, megállapíthatja például, hogy egy bizonyos novemberi délutánon 17 óra 42 perckor egy adott Nokia mobiltelefon - a honlapon megjelenik a modell és a Bluetooth azonosító kódja, néhány számot azonban x-szel helyettesítettek rajta - Apeldoornban a Hoofd és a Deventer utca sarkán volt található. Az elmúlt hónapokban Alex még 237 alkalommal észlelte ugyanazt a Nokiát Apeldoornban, mindig reggel 7 és 22 óra között. Ugyanazon a novemberi napon a honlap szerint a rendszer még 558 Blueetooth mozgását követte. Mindegyikük számára automatikusan azonnal külön weblapot hozott létre, egy interaktív Google térképpel, egy összesítő táblázattal és egy grafikonnal, amely órás bontásban tünteti fel a Bluetooth helyváltoztatásait. A rendszer egészét tízpercenként automatikusa frissítik.
         Alex 1998-ban kezdte internetes karrierjét, amikor Európában az elsők egyike volt, aki saját lakásában webkamerákat állított fel, hogy bárki a világon élőben láthassa, mit csinál odahaza, és háztartási és konyhai felszereléseit érzékelőkkel látta el. Mindez ma már kissé elavult, de még működik: Alex tudja, hogy 1998. június 20-tól 2008. november 10-ig hűtőgépét 55 003 alkalommal nyitotta ki, átlag 31,12 másodperces időtartamra.
         A Bluetooth-követéssel áttért az egész világ megfigyelésére. 2007 végén helyezett el hálószobájában egy 20 méter hatótávolságú Bluetooth jelzésfogóval felszerelt öreg személyi számítógépet, amelybe a saját maga által írt megfigyelő programját telepítette, majd egy szervert bérelt az Egyesült Államokban adatbázisának tárolására. Hamarosan rájött, hogy egy megfigyelőpont kevés, így további vevőket helyezett el másutt lakó családtagjainál, majd egy üzletben, ennek segítségével már térben is tudta követni a megfigyelteket. Kis idő elteltével a helyi sajtó is  felfedezte azonban a hálózatot, és hevesen ostorozta az amatőr kémet, hiába védekezett Alex azzal, hogy nem tudja, kik a készülékek tulajdonosai. Azóta honlapján felismerhetetlenné teszi a megfigyelt készülékek adatait, saját adatbázisán azonban a teljes információt megőrzi.
         Külföldről is sok ezren felfedezték Alex rendszerét, és néhányan követni kezdtek példáját - sőt akadt, aki kapcsolatba lépett vele és összekapcsolta saját hálózatát az övével. Két másik Bluetooth-követő Hollandia más településein, egy a  németországi Heidelbergben, két brit, egy indiai és egy új-zélandi kapcsolódik az eredeti rendszerhez. Alex ma már egy világhálózat embriójának élén áll. „Amint egy készülék feltűnik egy másik városban, piros kereszttel jelöljük az én honlapomon. Már volt olyan mobiltelefon, amelyet Új-Zélandtól Hágáig követtünk" - mondja a holland informatikus. Hála új barátainak, Alex adatbázisa ma már 6,4 millió adatot rögzít 460 ezer megfigyelt készülékről.
         A Bluetooth-követés a legváltozatosabb lehetőségeket kínálja. Betörtek egy butikba, a rendszer előbb a bűnözők telefonjának Bluetooth-át rögzítette, majd a helyszínre érkező rendőrökét - a továbbiakban akár a bűnöző, akár a rendőr közeledését észlelni lehet, ha működik a Bluetooth-uk. Az egyik Bluetooth-követő elhatározta: külön megfigyelő programot ír amatőrök számára, ilyesfajta alkalmazásra. Alex egy ízben a parlamentben tett látogatást, és ott jutott eszébe, hogy ha magával hozta volna észlelőjét, számos újságíró és politikus Bluetooth-át is rögzíthette volna - este pedig elsétálhatott volna a prostituáltak negyedébe, megnézni, feltűnnek-e arrafelé ugyanazok a telefonok: az eredmény - mondja - bizonyára érdekelte volna az embereket. Egy autópálya-üzemeltető már felkérte, alkalmazza rendszerét a forgalom megfigyelésére: a mobiltelefonokat ugyanis könnyű követni, ha beszélnek rajtuk, de amikor nem, akkor a Bluetooth-megfigyelés hatásosabb. Alex nem kért pénzt a szolgáltatásért, örült, hogy tökéletesíthette rendszerét a 120 kilométer sebessséggel mozgó Bluetooth-ok követésére.
         Alex-szel vagy nélküle, a Bluetooth-követésre szép jövő vár, hiszen becslések szerint ma az európaiak 15-20 százaléka tart magánál olyan mobiltelefont, amelyen a Bluetooth-t aktiválta. Franciaországban a Majority Report nevű marketing ügynökség a kereskedelmi központok forgalmát figyeli meg egy olyan összetett rendszer révén, amelynek egyik elemét a Bluetooth-követés alkotja. A Bath egyetem kutatói a városi forgalom elemzésére használnak hasonló rendszert, de a sajtó ellenséges hangú támadásai miatt nem közölnek részleteket a médiával. Számos internetező olyan programokat dolgozott ki, amelyek a Bluetooth segítségével hatolnak be a mobiltelefonokba, tartalmuk lemásolására vagy módosítására, vagy éppen arra, hogy teljesen megszerezzék fölöttük az ellenőrzést. Elvileg az elromlott készülékek javítására fejlesztették ki őket, de mindenfajta alkalmazásra szolgálhatnak.

http://www.lemonde.fr/technologies/article/2008/11/28/alex-is-watching-you_1124462_651865.html