2008. november 28., péntek

„Robin Hood adóból” – hitelkártya az olaszországi szegényeknek

Neue Zürcher Zeitung
 
A Berlusconi-kormány konjunktúracsomagjának első intézkedéseként bevezetnek egy hitelkártyát, amellyel a legrosszabb szociális helyzetben lévők havi 40 euró értékben árkedvezményt kapnak az akcióban részt vevő szupermarketekben. Maurizio Sacconi szociális miniszter szerdán mutatta be a „kék kártyát", amelyre a római kormány becslése szerint mintegy 1,3 millió ember tarthat igényt.
Ez egy teljesen új kezdeményezés, amely összhangban áll az EU ajánlásaival, hangsúlyozta Giulio Tremonti gazdasági miniszter. Üröm az örömben, hogy egyelőre az üzleteknek mindössze öt százaléka csatlakozott a programhoz.
A „Carte Acquisti" azonnal rendelkezésükre áll mindazoknak az idős korúaknak, akiknek az éves jövedelme nem éri el a 6000 eurót. Ezen kívül kisgyerekes családok vehetik igénybe - elsősorban élelmiszerek vásárlására. A program előképe a második világháború alatti amerikai Food Stamp System, egyfajta segélyezési célú élelmiszerjegy-rendszer. A gazdasági miniszter az államra háruló költségeket éves szinten 450 millió euróra becsüli. A kormány az összeget mindenekelőtt a „Robin Hood adóból" kívánja fedezni, abból a különadóból, amelyet a nagy olajkonszernek és a nagybankok nyereségére vetettek ki.
http://www.nzz.ch/nachrichten/international/kreditkarte_fuer_arme_in_italien_praesentiert_1.1317434.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése