2008. november 28., péntek

Begyűrűző protekcionizmus

The Wall Street Journal
Fredrik Erixon és Razeen Sally, a brüsszeli Nemzetközi Politikai Gazdaságtan Európai Központjának vezetői szerint félő, hogy a gazdasági válság miatt megerősödik a protekcionizmus - csakúgy, mint a hetvenes évek olajválsága idején. Ellentétben a harmincas évekbeli világválsággal, a hetvenes években kirobbant olajválság után a kormányok nem hoztak azonnal drasztikus piacvédő intézkedéseket - írják a New York-i napilapban. A recessziós félelmek következtében fokozatosan bevezetett merkantilista korlátozások miatt azonban így is visszaesett a szabad kereskedelem, és elhúzódott a válság.
Erixon és Sally felidézi, hogy 1979-ben az amerikai kongresszus kisegítette a csőd szélére került Chryslert, a brit kormány a Rolls Royce-nak és a British Leyland-nak dobott mentőövet, a franciák pedig a Reanult-t mentették meg. Az energiaszolgáltatókat, a repülő- és vasúttársaságokat és a bányákat is állami segéllyel húzták ki a bajból. Sok nagyvállalatot államosítani kellett. A támogatott iparágakat „önkéntes exportkorlátozzással" is védték. Kormányközi megállapodások korlátozták a japán autók amerikai és európai exportját és a szórakoztatóelektronikai cikkek behozatalát.
Félő, hogy a jelenlegi gazdasági válságban is hasonló intézkedésekre kerül sor - figyelmeztetnek a szerzők. A nemzetközi tőkepiacok szigorúbb szabályozásával kapcsolatos felvetések már ebbe az irányba mutatnak. Aggasztó az is, hogy a kormányok kisegítik a bajban lévő nagyvállalatokat. Ha ugyanis az egyiket támogatják, akkor előbb-utóbb újabb csődközeli helyzetbe került cégek kérnek állami segítséget. Ez más országokat is arra kényszerít, hogy a kiélezett piaci versenyben támogassák saját stratégiai ágazataikat. A következő logikus lépés az export korlátozása és a külföldi befektetések ellehetetlenítése.
Erixon és Sally szerint nem valószínű, hogy szabad kereskedelem korlátozását bármelyik kormány nyíltan felvállalná. Inkább a minőségi előírásokra és a termékbiztonsági szabályokra hivatkozva lépnek majd fel a külföldi áru ellen.
„Ezt az utat már bejártuk a hetvenes években, így tudjuk, hová vezet. A protekcionizmus a válság elmélyítését okozza."

http://online.wsj.com/article/SB122780298665161755.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése