2012. április 5., csütörtök

A Sanghai Együttműködési Szervezet perbe fogja a NATO-t drogcsempészet miatt

Viktor Ivanov, az orosz Föderális Kábítószer-ellenőrzési Szolgálat igazgatója csütörtökön bejelentette, hogy a NATO több ország által is perelhető a nemzetközi bíróság előtt, ugyanis az Afganisztánban zajló NATO műveletek kezdete óta az országból történő kábítószerexport a sokszorosára növekedett. A szervezet szerint az elmúlt tíz évben 40-szeresére nőtt a kábítószer-termelés Afganisztánban. Egyébként az ENSZ adatai hasonló nagyságrendű növekedést mutatnak, csak némileg kikozmetikázva.
"Pereket kezdhetnek annak köszönhetően, hogy a fegyveres beavatkozás csak a helyzet romlásához vezetett a kábítószerek előállítása és terjesztése terén, és a törvény rendje ennyi idő alatt nem lett helyreállítva. Maga a felvetés nagyon jól mutatja, amit a "NATO game over" üzenet is közvetített. Oroszország nemrég módosította a NATO-val szembeni nyilvános hozzáállását, és minden fronton a szervezet tudtára adják, hogy a játékszabályok megváltoztak. A fenti kijelentések egyfajta felhívásnak tekinthetőek, hogy mielőtt maga az államszövetség lép fel ilyen úton a NATO ellen, előbb az egyes (érintett) államok tegyék meg azt.
Ivanov azt is kijelentette, hogy a Sanghai Együttműködési Szervezet nemsokára maga is perbe fogja a NATO-t a nemzetközi bíróságok előtt. Ez megadja a kellő bátorságot ahhoz, hogy a kisebb államok megtegyék azt, amit önmagukban nem tennének meg. Egy ilyen nemzetközi bírósági pernek természetesen semmilyen kézzelfogható hatása nem lenne, de maga a történés lehetőséget ad arra, hogy a NATO által elkövetett népirtások és más terrorista cselekedetek bekerüljenek idővel a fővonalú médiába is. Ez pedig hosszú távon lehetőséget biztosít arra, hogy az Orosz Föderáció kihúzza a talajt a NATO lába alól azzal, hogy szép lassan felszámolja azt a lakossági támogatást, amit a fővonalú média az elmúlt évtizedek során felépített a NATO számára.
Molnár István

Ima a Szentlélekhez

Ó Szentlélek, az atya és a Fiú szubsztanciális Szeretete, teremtetlen Szeretet, aki az igazak lelkében lakozol, szállj le rám egy új Pünkösddel, add meg nekem az ajándékaid, gyümölcseid, kegyelmed bőségét, egyesülj velem, lelkem legédesebb Jegyese. 
      Teljesen neked szentelem magam: árassz el, sajátíts ki egészen. Légy átható fény, ami megvilágosítja értelmemet, édes indítás, ami vonzza és irányítja akaratomat, természetfeletti energia, ami erőt ad testemnek. Tedd teljessé bennem a tisztulás, a megszentelődés és a szeretet művét. Tégy engem tisztává, átlátszóvá, egyszerűvé, igazzá, szabaddá, békéssé, édessé, nyugodttá, a fájdalomban is szelíddé, lángoljak Isten és a testvérek iránti szeretettől. 
      Jöjj, ó éltető Lélek, erre a nyugtalan társadalomra, és újítsd meg a föld színét; te adj irányt az új rendelkezéseknek, add meg nekünk a békédet, azt a békét, amelyet a világ nem tud megadni. Állj Egyházad mellett, adj neki szent papokat, buzgó apostolokat. Szelíd sugallataiddal ösztönözd a jó lelkeket, édes gyötréseddel a bűnös lelkeket. Légy felfrissülés a szenvedő és megpróbált lelkeknek, erő és segítség a megkísértetteknek, fény azoknak, akik sötétségben és a halál árnyékában élnek. 
Sr. Carmela dello Spirito Santo, Scritti indediti.




Jöjj, Szentlélek Isten jöjj,
áraszd ki a mennyekből
fényességed sugarát.

Jöjj, ki árvák atyja vagy,
jöjj, ki szívek lángja vagy,
ajándékos jó barát.

Te vagy a vigasztalás,
drága vendég, Lelki Társ,
te az édes enyhülés.

Gondok között nyugalom,
hőség ellen oltalom,
zokogásban könnyülés.

Jöjj, és töltsd be híveid
titkos mélyű szíveit,
boldogító égi tűz!

Semmi, semmi nélküled
az emberben nem lehet,
semmi tiszta, semmi szűz.

Mosd, amit a szenny belep,
öntözd, ami eleped,
seb fájását csillapítsd!

Ami dermedt, élesztgesd,
ami fagyos, melengesd,
ami hibás, igazítsd!

Benned minden bizalom,
osszad, osszad pazaron,
hét szent ajándékodat.

Adj érdemre jobbulást,
üdvösséges kimúlást,
örök vigasságot adj!

Oroszország gazdasági szankciókat tervez az Egyesült Államok ellen

Az orosz kormány gazdasági szankciók érvénybe léptetését tervezi az Egyesült Államok ellen abban az esetben, ha Washington nem teszi semmissé a Jackson-Vanik törvénymódosítást. A módosítás még a korábbi, szovjet-korszak béli problémákra hivatkozva megvonja Oroszország normál kereskedelmi kapcsolatokra vonatkozó jogi státuszát. A kérdéskört nemrég az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács vitatta meg.
Az történt ugyanis, hogy az Egyesült Államokban erőteljes lobbi-tevékenység kezdődött, ami arra irányul, hogy a törvény már idejétmúlt tételeit cseréljék le a legkülönbözőbb mondvacsinált emberi jogi vádaskodásokra. Egy ilyen például a Magnitsky lista, ami egy feketelistát javasol 60 orosz politikus amerikai beutazásának tiltására, illetve vagyonaik zárolására.
Az orosz kormány válaszreakcióként betiltja az amerikai tisztviselők beutazását Oroszországba, és korlátozza az oroszországi civil szervezetek amerikai finanszírozását. (ha az USA nem teszi semmissé a törvényt)
Az Föderációs Tanács ülésén több más javasat is elő lett terjesztve. Az egyik javaslat azt indítványozta, hogy Oroszország ne ismerje el a WTO szabályozását az amerikai cégekre érvényesnek mindaddig, ameddig az USA kormánya nem vonja vissza teljes egészében a módosítást. A Világkereskedelmi Egyezmény tiltja, hogy a csatlakozó országok gazdasági szankciókat alkalmazzanak egymás ellen, így az USA egyoldalú gazdasági áskálódása a nyugati államoktól már megszokott kettős mércén alapul.
Mihail Margelov orosz szenátor az eseményen bejelentette, hogy az USA nyáron tervezi a törvénymódosítás újratárgyalását. Bár ez önmagában még semmit nem jelent, az újra megbeszélés még nem jelent eltörlést.
Viszont Obama aktívan lobbizik a törvénymódosítás eltörlése ellen. Ez már annak a nagyhatalmi átrendeződésnek az előszele, ami a közeljövőben bekövetkezik - ennek első lépéseit pedig már mindkét fél megtette. Egy olyan átrendeződés lesz ez, melynek szabályait már nem az Egyesült Államok szabja meg...
Molnár István

Újabb mérföldkő a biológiai fegyverek történetében

A biológiai fegyverek használata valószínűleg olyan régre nyúlik vissza, mint maga a fegyverkezés. Az első jól dokumentált, széleskörű alkalmazását a középkorban találhatjuk meg, amikor is ismert, hogy a hódító hadjáratok során előszeretettel katapultálták  az ostrom alatt álló várba, pestisben elhunyt embereik holttesteit, arra játszva, hogy a járvány rövid idő alatt elpusztítja majd a bent lakókat és ezáltal a vár könnyen a kezükre kerül.
 A 20. századra a higiéniának, a C-vitaminnak és az antibiotikumoknak köszönhetően a kórokozók által terjesztett betegségek túlnyomó része kezelhetővé vált, és ezzel egy új korszaka kezdődött meg a biológiai hadviselésnek.
Több orvos, akivel beszéltem, úgy véli, hogy van egy "természetes folyamat", mely során a természet újfajta kórokozókat hoz létre, hogy a régi, legyőzött kórokozók helyébe újak, erősebbek lépnek. Hogy egyfajta fegyverkezési verseny ez a természet és az ember között. És bizony, könnyen lehet, hogy létezik egy ilyen folyamat. Ugyanakkor a természet általában ennél sokkal lassabban, nagyobb időléptékekben dolgozik. Az új fajok, fajták, mutációk kialakulása százezer, millió évek alatt zajlott le az eddigi földtörténetben, és semmi nem indokolja, hogy a 20. század folyamán a természet turbo fokozatra kapcsoljon, és gyakrabban jelenjen meg az újabbnál újabb gyilkos vírusokkal és bacilusokkal, mint Steve Jobs az új iPhone verzióival. Itt nyilván valami másról is szó lehet...

Hogy jobban megértsük, pontosan miről, érdemes belepillantaunk a kiszivárgott CIA jelentésekbe, melyek a 70-es évekből datálnak, és melyekben a CIA biológusai kijelentik, hogy kevesebb mint egy évtizedre van még szükségük ahhoz, hogy egy olyan mesterséges vírust tudjanak létrehozni, mely ellen nincsen természetes immunitás, vagyis az ember saját immunrendszere nem képes legyőzni azt.
Láss csodát, eltelik majdnem pontosan egy évtized, és a nyolcvanas évek elején felüti fejét egy teljesen új vírus-család, ami speciálisan az emberi immunrendszert támadja meg. Körülbelül úgy viselkedik, mint egy számítógépes vírus, ami első lépésben gondosan kiiktatja a rendszer vírusirtó szoftverét, és átadja a pályát az egyéb vírusoknak, melyek ezután, az immár védtelen rendszert boldogan szedhetik darabjaira.
Hogy a HIV vírus honnan származik, arra ugye ott van a hivatalos "maki-majom elmélet", mely szerint valaki vélhetően megkajált vagy megkettyintett egy kis maki-majmot, majd az így belé került vírus épp úgy mutálódott, hogy az innentől kezdve pont az emberi immunsejtek megfertőzésére lett kíválóan alkalmas. Ez ugye sok mindent megmagyaráz, de azt például nagyon nem, hogy hogyan kerülnek ebbe az új vírusba gén-szekvenciák az ismert, birka agyakat pusztító, VISNA nevű vírusból, és hogy mi a helyzet egy csokor egyébretrovírussal, amik azelőtt szintén nem voltak képesek embereket megfertőzni, de ezzel egy időben hirtelen mind megjelennek az emberi populációkban (lásd HIV-1 mellett HIV-2,HTLV I-II), vajon azok is ugyanattól a maki-majomtól származnak, esetleg egy másiktól? Lehet hogy az afrikaiak édes hármasban nyomják, egyszerre két maki-majommal, ahogy azt Alekosz is szereti?

Nos, aki egy kicsit jobban elmerül a HIV vírus szokatlanul hirtelen, gyors elterjedésének a kérdésében, az látni fogja, hogy az AIDS egy mérföldkő volt a vírusos fertőzések történetében. Megjelenésével megnyílt a lehetőség olyan vírusok létrehozására:
- melyeket az emberi immunrendszer nem képes legyőzni
- halálosak kimenetelűek
- lassú lefolyásúak, sokáig tünetmentesek
- és ezáltal nehezen kimutathatók.

Biztos van, akit mindez sokkol. Létezik az, hogy a CIA ilyesmire költse az amerikai adófizetőktől beszedett dollármilliárdokat?
A meglepettség jogos, de hamar elmúlik, amint utánanézünk, hogyan is jött létre maga a CIA szervezete a II. Világháború után, az úgynevezett "Gemkapocs" művelet keretében Amerikába exportált náci tudósokból. Amint látjuk, hogy a Mengele-féle (normál emberi léptékkel nézve teljesen elmebeteg) tudósok nem golyót kaptak a fejükbe, hanem egy zsíros állást a CIA-nál, ahol folytathatták addigi kutató munkájukat, akkor többé nem lepődünk meg azon, ha a szervezet struktúrája és eredményei is erősen emlékeztetnek a nácik "munkásságára".

Tekerjünk most előre újabb két évtizedet. A 21. századba lépve az új buzzword: az influenza! Van madaras, malacos, koalás, pandás, mindegyik hoz valami újdonságot, ami ellen új oltásokat szükséges beadni. Fontos! Oltatni kell, mert különben meghalsz! Sőt, másokat is megfertőzöl, és ők is mind meghalnak!
Persze itt is megoszlanak a vélemények, és sokaknak teljesen természetes az a folyamat, mely során évente új influenzavírusok jelennek meg. Én továbbra is csak annyit tudok tenni, hogy felhívom a figyelmet, hogy ezek az új influenza vírusok általában 3-4 teljesen különböző vírusból is tartalmaznak génszekvenciákat. A legutóbbi H1N1 például négy különböző vírus "összemutálódása" volt, ezek között van sertés, szárnyas és emberi influenza vírus, valamint az 1918-as, gyilkos spanyol nátha hírhedt vírusa. Ilyenkor nem is nagyon születik hivatalos magyarázat arra, hogy egy ilyen extrém mutáció mégis hogyan jöhetett létre természetes úton. Legtöbbször nem is próbálkoznak, hiszen bármilyen közös aktus amiben részt venne egy disznó, egy liba, egy ember, és egy 100 éve mumifikálódott holttest, az valószínűleg úgyis túl morbidnak hangzana.
Azoknak, akik valamelyest követték a gén-technológia utóbbi évtizedekben elért vívmányait, van azért ennél egy jóval egyszerűbb, és ésszerűbb magyarázat mindenre.
Gene-splicing eljárás (gén-vágcsálásos technika), definíció:
Kettő vagy több különböző egyed génjeinek felszeletése, majd a darabok oly sorrendben való összemixelése, hogy a kapott organizmus egyesítsen magában bizonyos kívánt tulajdonságokat az egyes kiindulási egyedekből. Alkalmazása nagyon sokoldalú, a hetvenes évek óta alkalmazzák például növények rezisztenssé tételére valamilyen vegyi anyaggal szemben, különböző növényfajták kedvező tulajdonságainak egyesítésére, és így tovább. Egyik újabb keletű, szélesebb körben is ismert állati alkalmazása a pókkecske, ami a pók és a kecske keresztezése. Külsőre egy szokványos kecske, amit azonban ha megfejnek, pókhálót ad tej helyett, ezt az anyagot azután rendkívül erős golyóálló mellények készítésére használják fel. (A dolog nem vicc, a fejlesztés teljesen publikus.)
A komplex eljárás potenciálisan alkalmazható több különböző állati vírus illetve baktérium és emberi gének olyan összekombinálására, hogy a létrehozott új kórokozó meghatározott tulajdonságokkal rendelkezzen, és mindehhez olyan receptorokkal, amik az emberi sejtekbe való behatoláshoz szükségesek.

 
Ismétlem: POTENCIÁLISAN alkalmazható LENNE ilyesmire is! Természetesen ilyet senki nem csinál, és ilyennel senki nem kísérletezik, mert olyat csak csúnya, rossz emberek tennének, és ez egy szép világ, csupa kedves emberekkel, ahol a választott képviselők csakis az állampolgárok kívánságait lesik, a rendőrök azzal töltik egész napjukat, hogy a kisembereket oltalmazzák, és a csupa jóindulatú orvos azon dolgozik, hogy mindenki kétszáz évig éljen, makulátlan egészségben, hogy minél több nyugdíjat vehessen fel, és soha ne kelljen semmiféle méregdrága gyógyszert szednie!

No de inkább tekerjünk még egy kicsit előre! És ezzel meg is érkeztünk napjainkba, amikor arról szólnak a híradások, hogy éppen hány ezer ember halt meg egy újfajta bakteriális fertőzéstől, amit állítólag fertőzött uborkák és salátalevek terjesztenek.
Az újfajta kórokozóról egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre, az elmélet mégis, máris több sebből vérzik. Azt ugyanis már tudják, hogy az új baktérium két különböző E-coli baktériumból "kombinálódott össze", és e mellett szert tett olyan génekre is, melyek ahhoz szükségesek, hogy képes legyen áthatolni az emberi bélfalon és bejutni a véráramba.
Na mármost az E-coli baktériumokról fontos tudni, hogy sok különböző fajtája van, de mindegyik az állati bélrendszerekben él, egyik sem uborkákban. Az egyetlen mód, ahogy egy ilyen rákerülhet az uborkára az, ha az állatok a mezőkön járnak, és ürülékükkel beszennyezik a növényeket, de ez esetben is, egy alapos mosás után a zöldség újból nyugodtan fogyasztható, semmi szükség látványosan megsemmisíteni egész országok zöldségexportjait. Ez az egész inkább vagy show, vagy része egy másik fajta fegyverkezésnek, amit gazdasági hadviselésnek hívunk.
Nyilván, ahogy telik az idő, egyre több információnk lesz erről az újfajta fertőzésről, de az orvosok már most jelentik, hogy azoknál, akiknél a baktérium nem okozott halált, egyre nagyobb számban (egyes becslések szerint a fertőzöttek felében) súlyos neurológiai tünetek lépnek fel. Úgyhogy kérem szépen, félreértés ne essék, itt nem egyfajta "jajj, elrontottam a hasam" szintű fertőzésről van szó, hanem egy valószínűleg életre szóló, lassú lefolyású betegségről. A neurológiai tünetek mindig olyan vírust jeleznek, ami lassú lefolyású, és szinte sosem kezelhető.
Mindezt nem azért mondom, hogy mostantól bárki rettegjen a zöldségektől, igazából elég ha megmossa azokat alaposan. Az én jelenlegi megérzésem viszont az, hogy ez az új fertőzés egyáltalán nem is a zöldségekkel terjed. Ami pedig már most biztos, hogy újabb mérföldkövet jelent a biológiai fegyverkezés területén. Ez ugyanis az első olyan baktérium, amely valami úton-módon szert tett arra a képességre, hogy áthatoljon az egészséges emberi bélfalon, és ezzel lehetővé vált, hogy egy kórokozót a véráramba lehessen juttatni a táplálék útján. Eddig ilyesmi csak injekcióval volt lehetséges (amihez ugye rá kell venni valakit, hogy oltassa magába), vagy cseppfertőzéssel volt lehetséges (ami ugye azért nem a legjobb, mert a terjedés nehezen kontrollálható).

Ez a fejlesztés egészen új távlatokat nyithat meg, még az is lehet, hogy nem kell megvárni Bill Gates folyamatban lévő fejlesztését, mely a szúnyogokat hívná segítségül, hogy belénk oltassa az (általuk) szükségesnek nyilvánított anyagokat, hanem egyszerűen bele lehet kavarni a táplálékunkba azt, amit nekünk szánnak...
 
(A cikk szerzője nem orvos és nem mikrobiológus, viszont minden ami a cikkben elhangzott hivatalos orvosi jelentéseken és szakmai cikkeken alapult. Ahol más színű a szöveg, az ott, mint mindig, egy link, amire kattintva az olvasó részletesebben is utánajárhat az egyes információknak.)
FONTOS FEJLEMÉNY:
"Megérzésemet" a cikk írása után röviddel orvosok is megerősítették. Az alábbi írás valahogyan megjelenhetett az indexen, de másnap sürgősen le is szedték, úgyhogy már csak a google tárolt változatát lehet megtekinteni itt.

Szrebrenyicától és Racaktól Bengáziig és Homszig

A humanitárius háborúk az imperializmus modern formája. A szokásos minta – melyet az USA és szövetségei használnak és követnek – az, hogy népirtással és etnikai tisztogatással gyanúsít kormányok, média szervezetek, és nem állami kirakat szervezetek egy koalíciója, melyet szankciók, elszigetelés majd katonai beavatkozás követ. Az a NATO és az USA hidegháború utáni eljárásmódja.
Ennek kivitelezésében az ENSZ is segédkezik, mivel kulcspozícióit és tisztségeik Washington megszállta. Jelenleg Kofi Annant nevezték ki közvetítőnek Szíriába, de pozíciója az R2P-ben (Responsibility to Protect, továbbiakban R2P. jelentése: A Védelmezés Felelőssége. ENSZ direktíva mely a „humanitárius beavatkozást” támogatja. 2005-ben lépett érvénybe. – a fordító) nem figyelmen kívül hagyható, ahogy az sem, hogy az Egyesült Államokat és szövetségeseit egy békekötés nem érdekli.
A magok Irakban voltak
Ahogy a hidegháború leáldozóba került, a NATO látta a Szovjetunió összeomlása után maradó geopolitikai vákuumot, és a keleti blokk széthullását. Nem csak, hogy a NATO védelmi jellegű katonai szervezetből támadóvá kezdett átalakulni, de elkezdett humanitárius felhatalmazást szerezni e célra. A humanitáriusság ezen elsajátításán keresztül tudott az Észak-atlanti Szerződés Szervezete támadó katonai szövetséggé válni a védelmi szervezetből, melynek eredetileg lennie kellett volna.
Az emberek többségének ismeretlen, szakértőket is beleértve, hogy a hidegháború utáni évtized legnagyobb NATO katonai művelete az Öböl háború volt. A NATO nemhivatalosan, az árnyak közt bujkálva vett részt benne, de ez az iraki háborúban, és a kapcsolódó iraki Kurdisztánbeli műveletekben való részvétel adta meg az alapütemét a NATO egykori Jugoszláviabeli humanitárius beavatkozásának. A reptilalmi zónák, melyeket humanitárius alapon hoztak létre Irak felett, később Jugoszláviában, majd nemrégiben, 2011-ben, Líbiában is visszaköszöntek.
Jugoszlávia: Szrebrenyica és Racak
1995 július 11-én a boszniai szerbek erői bevonultak az úgynevezett „ENSZ Szrebrenyicai Védett Területre”. A hivatalos NATO történet úgy szól, hogy az ENSZ katonák beleegyeztek a kivonulásba, és hagyták, hogy a boszniai szerbek vegyék gondjaikba a helyi bosnyákokat, de amikor a boszniai szerbek a területre érkeztek, lemészároltak körülbelül 8000 bosnyákot. Ezt a mészárlást a II. Világháború óta a legszörnyűbb európai mészárlásként tartják számon.
Valójában a szrebrenyicai eseményeket használták, és csűrték-csavarták a közfelháborodás kiváltására és a nagyszabású NATO válasz igazolására. A bosnyák vezetők megtagadták az áldozatok és a területről elmenekültek neveinek kiadását a Vöröskereszt számára, mely az eltűntek számának nagymértékű eltúlzását eredményezte, valamint mint utóbb kiderült, az elhunytak száma is jelentősen kevesebbnek bizonyult az eredetileg jelentettnél. A média becslései szintén változtak az idők során. A legrégebb óta Bosznia-Hercegovinában szolgáló ENSZ hivatalnok, Phillip Corwin szintén azok mellett foglalt állást, akik szerint a szrebrenyicai eseményeket eltorzították politikai célokból, valamint a NATO beavatkozás megindokolására.
Valójában Bill Clinton igazította el Alija Izetbegovicsot, hogy legalább 5000 bosnyákot fel kell áldozni azért, hogy a NATO-t harcoló félként be lehessen vonni a háborúba. A feljegyzések szerint a bosnyák küldöttség szrebrenyicai túlélő tagjai jelentették ki, hogy Izetbegovics azt mondta, hogy a NATO katonailag is beavatkozik, ha legalább 5000 holttestet elő tudnak teremteni. A „Szrebrenyica elestéről” című 1999. november 15-i ENSZ jelentés (The Fall of Srebrenica) szintén megemlíti ezt a 115. bekezdésben. A szrebrenyicai bosnyák rendőrség feje szintén megerősítette Clinton 5000 holttestes „áldozat” követelését Izetbegovicstól, hogy megnyissa a NATO támadások kapuját a boszniai szerbek ellen.
A boszniai háborúban minden fél szörnyű tetteket követett el, de a NATO számára nem az etnikai tisztogatás volt lényeges. A boszniai szerbek vétke az volt, hogy Jugoszlávia megőrzéséért harcoltak. Még azokat a horvátokat és bosnyákokat is célba vették, démonizálták vagy megölték, akik Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában Jugoszlávia, és az etnikumok közötti béke megőrzése mellett voltak. Egy példa a bosnyák Fikret Abdic, akit Horvátországban háborús bűnökkel vádoltak miután elhagyta Bosznia-Hercegovinát, és Josip Rejhl-Kir, Osijek horvát rendőrfőnöke, akit horvát nacionalisták öltek meg a horvátok és Horvátországi szerbek közötti békéért való munkájáért.
A NATO azért avatkozott be Bosznia-Hercegovinában, hogy megváltoztassa az erőviszonyokat. A boszniai szerbek voltak a legnagyobb katonai erő. Ha a NATO erők nem alakították volna nemzetközivé a konfliktust, és nem avatkoztak volna közbe, akkor a boszniai szerbek megszerezték volna az ország irányítását, és azt megtartották volna Jugoszlávia részeként. Ez elrontotta vagy keresztülhúzta volna a balkáni euro-atlanti terjeszkedést.
1999 január 15-én Racakban a szerb erők és a betiltott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (Kosovo Liberation Army, KLA – a fordító) – melyet az USA Külügyminisztériuma terrorista szervezetként tartott számon – közötti harcokat használták arra, hogy mészárlás és etnikai tisztogatás hasonló képét fessék a háború igazolására. Addigra a NATO és a média már sikeresen démonizálta a szerbeket, és állította be őket az egykori Jugoszláviabeli etnikai tisztogatások elkövetőiként, így a szerbek rágalmazása a NATO számára viszonylag könnyű volt. Feljegyzések tanúskodnak arról, hogy az USA külügyminisztere, Madeline Albright és a KLA vezetősége már azon dolgozott, hogy humanitárius ürügyet találjanak a beavatkozásra. Ebben a kontextusban történet az, hogy az USA és a NATO nyomást gyakorolt a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságra, hogy azt az egyezséget elfogadja, hogy kivonul katonai erejével Koszovóból, de közben engedték a KLA-nak, hogy folytassa támadásait. Ez az pattanásig szított feszültség, melyet a NATO Szíriában is próbál megismételni az úgynevezett Szabad Szír Hadsereggel (Syrian Free Army – a fordító), ami valójában egy a NATO-val és az Öböl Menti Együttműködési Tanáccsal (Cooperation Council for the Arab States of the Gulf, GCC – a fordító) kapcsolatban álló terrorszervezet.
Arabság: Líbia és Szíria
2011-ben a humanitárius kártyát újfent kijátszotta a NATO. Kadhafi ezredest a saját népének mészárlásával gyanúsították, különösen Bengáziban. A repülőgépes támadásokról és külföldi zsoldosokról szóló állításoktól felbuzdulva az ENSZ engedélyezte az USA és NATO csatlósai számára hogy egy újabb repüléstilalmi zónát alakítsanak ki, épp úgy, mint Jugoszláviában, ami egy rezsimváltást tett lehetővé Tripoliban.
Szíriában az USA és seregei Homszot próbálták egy újabb Szrebrenyicának, Racaknak, Bengázinak használni. Ugyanazt a taktikát szerették volna a feszültség szítására használni. Az Egyesült Államok és szövetségesei arra akarják kényszeríteni a Szír Hadsereget, hogy hagyja abba a harcot, míg a Szabad Szír Hadsereg lázadó erői szabad kezet kapnának a támadásra, épp így ahogy a Jugoszláv hadsereggel és a KLA-val tették. Az orosz és kínai követelések, hogy mindkét fél tartson tűzszünetet, kisiklatták ezt a stratégiát.
Moszkva és Peking ENSZ Biztonsági Tanácsban tanúsított eltökéltsége áll egy újabb beavatkozás útjában, valamint a Szíriát Iránhoz kötő szövetség szálai. Damaszkusz és szövetségesei azonban óvatosak kell legyenek a Szíriát politikailag vagy jogilag egyoldalúan korlátozó csapdákat illetően. A szíreknek az ENSZ-ben sem lehet semmi bizodalmuk.
Kofi Annan és a „Responsibility to Protect”
Sokat magasztalják Kofi Annant, mint az Arab Liga és az ENSZ különleges küldöttét. Vigyázni kell azonban, amikor Annannal van dolgunk. Ez ügyben meg kell vizsgálni a múltját a „humanitárius beavatkozást” érintően.
Richard Holbrooke szerint, aki szorosan kapcsolódik Jugoszlávia balkanizációjához, Annan volt az USA balkáni külpolitikájának a legnagyobb támogatóinak egyike. Annan valójában, kanadai diplomatákkal együtt, részt is vett az R2P (Responsibility to Protect – Védelmezés Felelőssége) összeállításában, hovatovább Annan úr a hatalomra jutását az Egyesül Államoknak valamint a szrebrenyicai eseményeknek és az egykori Jugoszláviabeli harcoknak köszönheti. Boutros Boutros-Ghali főtitkárt az USA állította félre, hogy helyet csináljon Annannak az ENSZ élén.
Kofi Annan az R2P nyílt támogatója. Ottawában részt vett egy vitafórumon az R2P-ről (The Responsibility to Protect – 10 years on: Reflections on its past, present and future), melyet az Ottawai Egyetemen tartottak 2011. november 4-én. Érkezése előtt Allan Rock, az Ottawai Egyetem elnöke, korábbi kanadai ENSZ követ, és Lloyd Axworthy, a Winnipegi Egyetem elnöke és korábbi kanadai külügyminiszter, az R2P úttörője, írtak egy közös cikket az R2P-ről az Ottawai Polgár (Ottawa Citizen) című újságban 2011. október 15-én. Mind Axworthy, aki Annannal egy párbeszédben szerepel, mind Allan Rock, aki Annan vendéglátója a Nemzetközi Tanulmányok Központjában (Centre for International Policy Studies), magasztalták a líbiai háborút, azt az R2P győzelmének nevezve.
A vitaesten Annanhoz társult a tagadhatatlanul NATO-párti kanadai képviselő Christopher Alexander, a kormányzó Kanadai Konzervatív Párt tagja. Alexander Peter MacKay államtitkára, aki a jelenlegi védelmi miniszter, s aki többször hangot adott a Szíria és Irán elleni háborút támogató véleményének. Christopher Alexander évekig kanadai diplomataként dolgozott Oroszországban is, valamint korábban nagykövet volt a NATO által megszállt Afganisztánban, és ENSZ Afganisztáni Támogató Küldetés (UNAMA) különmegbízottja is volt. Az R2P párbeszédet Lyse Doucet moderálta, a BBC egy munkatársa és Alexander jóbarátja.
Amit fontos megjegyezni az Ottavai Egyetem R2P vitaestjéről az, hogy az támogatta azt. Kofi Annan szintén hangot adott a líbiai NATO küldetést támogató véleményének. Amikor Szíriáról kérdezték, nem adott határozott választ, de támogató hangot ütött meg. Végül pedig Annan és Axworthy felvetették, hogy regionális szervezetek kapjanak R2P felhatalmazást. Például Afrikában az Afrikai Uniónak kéne képesnek lennie a nemzetközi közösség nevében közbeavatkozni olyan afrikai országokban, mint Uganda és Szudán, vagy hasonlóképp az Arab Liga kaphatna felhatalmazást olyan országok esetében, mint Szíria.
Ezek a legfontosabb pontok. Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Annan pártatlansága megkérdőjelezhető, különösképpen a Líbiáról alkotott véleménye és a NATO beavatkozást támogató nézetei miatt.
Humanitáriusság: A modern imperializmus arca
A NATO jugoszláviai beavatkozásai kolonialista megszállások voltak humanitárius törekvés álruhájába bújtatva, sőt, amit a NATO Jugoszláviában tett, az apránként beavatkozás volt, hogy az oszd meg és uralkodj módszerrel szállja meg az országot. John Galvin ezredes, a NATO korábbi főparancsnoka szerint ezt azért csinálták így, mivel a NATO tisztviselői tudták, hogy egy teljes körű invázió az ország széthullása idején masszív gerillaháborúba torkolna, és a NATO számára nagy költségekkel járna. Azt is hozzá kell tenni, hogy a NATO beavatkozás úgy fordított hatással is járhatott volna: egyesíthette volna Jugoszláviát ahelyett, hogy a szövetségi állam széthullását okozza.
2011 elején mind Líbia mind Szíria távolmaradtak a NATO Mediterrán Párbeszéd együttműködésétől, és az EU Unió a Földközi térségért (Union for the Mediterranean, UfM) együttműködéssel kapcsolatban is fenntartásaik voltak. Ez lényegében azt jelenti, hogy mindkettő kimaradt az euro-atlanti terjeszkedésből. Míg a bahreini és jordániai tüntetések észrevétlenül zajlottak, minden tekintet Líbiára és Szíriára irányult, az mindkét arab állam felforgatására irányuló imperialista érdek miatt.
Az atlantizmus menetel. Mind a balkáni NATO akciók, mind az arab világbéliek az euro-atlanti zóna kiterjesztésére irányulnak. Az Afrikai Unió kelet-afrikai küldetéseibe való bekapcsolódás szintúgy ehhez kapcsolódik. Minden figyelmes szemlélő számára világos ez, ha a NATO által legyőzött országok átszervezését tekintve. A humanitáriusság lett a modern imperializmus új arca.
 Mahdi Darius Nazemroaya - Fondsk.ru