2013. május 11., szombat

Szigetviták

Alig egy hónap telt el azóta, hogy Putyin elnök a japán miniszterelnökkel tárgyalt üzleti ügyekben, és felvetődött a két ország között háborús állapotának rendezése is. A megbékélés egyik akadálya, a Kuril szigetek kérdése.
Ebben a kérdésben nagyon nehéz lesz dűlőre jutni, mivel mindkét ország jogalappal rendelkezik a szigetek birtoklására. De Japánnak már nem csak emiatt főhet a feje. Kína egyre erőszakosabban kezdi kihasználni politikai súlyát és katonai erőfölényét. A Kínai tengeren fekvő szigetek kérdésében Kína hajthatatlannak mutatkozik. Sőt, most már Okinawa kérdését feszegeti a pekingi kormány. Okinawa Taiwannal együtt Kína része volt addig, amíg azt 1879-ben Japán annektálta. Abban az időben az angol elnyomás alatt Kína képtelen volt megvédeni ezeket a területeket. Most a kínai kormány nemhogy felvetette, felülvizsgálatát is elrendeli az okinawai japán jelenlétnek.
Nem csak a hétköznapi politikában okoz bonyodalmakat a szigetek ügye. A kínai emberek annyira megorroltak a japánokra, hogy bojkottálni kezdték a japán termékeket. A spontán kialakult bojkottból komoly össznépi összefogás alakult ki, annyira, hogy még politikai hasznot is húz belőle a kínai vezetés. A japán autógyáraknak már leállásokkal, termelés csökkentésekkel kellett reagálniuk, sok milliárdos a kiesés. A kifejezetten kínai igényekre specializált járművek gyártását le is kellett állítani. Nullára esett vissza a japán elektronikai termékek vásárlása is, Pekingben pedig több helyen japán turistákat inzultáltak.
Japán még erősködik a szigetek ügyében, de szerencsétlenségére ebben a kérdésben még Dél- Korea is Kína mellé állt, ugyanis neki is vannak vitás szigetkérdései Japánnal. 
Magyar szemszögből nézve, teljes mértékben Kínának adnunk igazat, mivel az ügy precedens értékű lehet.
Hídfő.net

Reszket a török kormányfő

Reszket a török kormányfő
Tele lett a gatyája, és van is oka rá. A vele készült BBC interjúban a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a török kórházakban kezelik azokat a sérülteket, akik vegyi fegyver támadás áldozatai lettek Szíriában. "Nyilvánvalóan a kormány használta a vegyi fegyvereket" - nyilatkozata egyértelműen uszítás, mivel tényként közli a szíriai kormány felelősségét.
Különös, hogy miközben a török kormányfő így nyilatkozott, az ENSZ főtitkára éppen ellentétes megállapítást tett ugyanazon a napon. Ban KI Mun így fogalmazott: " egyre több bizonyíték fut be hozzánk arról, hogy nem a kormány, hanem az ellenzéki csapatok használták a vegyi fegyvereket".
Tiszavirág életű Izraellel szembeni kiállása után Erdogan miniszterelnök politikai baklövések sorozatát követi el. Hibáinak következményét nem csak ő, hanem az egész országa látja kárát rövid időn belül. Oroszország és Kína olyan szinten áll ki Szíria mellett, amellyel a nyugat nehezen tud megbirkózni. Európa nyugati fele gazdasági tekintetben legalább 50%-ban Kínától függ. Egy esetleges politikai összetűzés, a nyugat-európai megrendelések lemondása olyan mértékű munkanélküliséget okozna, amelybe azonnal beleroppanna a nyugati rendszer - vasúti fejlesztések, erőművek építése, autógyártás, munkagépek, és sorolhatnánk hosszan azoknak az eszközöknek a megrendelését, melyekből a nyugat éppen elvegetál. A magyarországi AUDI hetven százalékban Kínában gyártja gépkocsijait.
Erdogan tehát meglehetősen kellemetlen helyzetbe sodorta magát. Feltételezhetjük azt is, hogy éppen a török hadsereg adta a lázadó terroristák kezébe azokat a vegyi eszközöket, amelyeket bevetettek, és a kormány nyakába akarják varrni, ezzel kicsikarva az amerikai beavatkozást. Mint mondta, az amerikaiak által megjelölt vörös vonalat már régen átlépte Szíria. Ebből is látszik, hogy nagyon szorít az idő. Sokáig már nem tartható fenn a jelenlegi állapot Szíriában. A lázadó terroristák napi 1000 dollárt kapnak. Elképzelhető mekkora összegeket emésztett fel már idáig ez a harc, és mennyit fog még kivenni a nyugat és csatlósai zsebéből. A közvélemény pedig egyre inkább azon a véleményen van, hogy hagyni kell Asszadot, fejezze be a rendrakást, és álljon helyre a nyugalom, mert a bármilyen rossz nyugalom is jobb, mint a jelenlegi állapot, ahol gyerekek, nők és öregek százezrei szenvednek a nyugati összeférhetetlenség miatt. 
Amennyiben Szíria kitart még egy ideig (véleményünk szerint az őszig eldől a kérdés), Erdogan igencsak felkötheti az alsógatyáját. Szíria ugyanis a rendrakás közben zöld utat fog adni a szabad kurd államnak, és azonnal kezdetét veszi a törökországi szabadságharc. Érthető, hogy ég a talaj Erdogan talpai alatt. Érthető hogy össze-vissza hazudozik és gyakorlatilag háborús uszítást végez. Ha az USA nem avatkozik be komolyan a szíriai helyzetbe, neki vége. Viszont ezt a főzeléket ő maga kotyvasztotta saját magának, tehát egye is meg, amit főzött. Undorító, aljas tulajdonság, hogy saját személyes érdekében százezreket küldene a halálba.
Ugyanakkor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter német és lengyel kollégáival folytatott tárgyalásán kiállt a Szíriának felajánlott S-300-asok eladása mellett. Mint mondta, ezek védelmi fegyverek, és Szíriának jelen körülmények között joga van megvédenie magát. Az elmúlt hetek eseményei bebizonyították, hogy valós a veszélye egy újabb izraeli támadásnak, így tehát a fegyver beszerzésének teljes mértékben meg van a jogalapja.
Kemény Gábor

Újabb pert nyertek a devizaadósok a bankkal szemben

A héten újabb - autófinanszírozási - devizaalapú kölcsönre szóló szerződés ügyében hozott az adós számára pozitív döntést a bíróság a fővárosban.
A Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda által képviselt autó finanszírozási devizaalapú kölcsön, a köznyelvben devizahitelként ismertté vált szerződés esetében született kedvező ítélet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ítélet még nem jogerős, a bíróság első fokon mondta ki, hogy a megkötött hitelszerződés semmis - közölte az ügyvédi iroda.
A szerződés semmissége a bank által alkalmazott deviza vételi és eladási árfolyam közötti árfolyamrés alkalmazására vezethető vissza. Pontosabban arra, hogy azt a bank a szerződésben nem tüntette fel, mint olyan költséget, mely a fogyasztót terheli. A hitelintézetekre vonatkozó, a szerződés megkötésekor alkalmazandó törvényi előírás ugyanis kimondta, hogy semmis a kölcsönszerződés, ha az nem tartalmazza a szerződéssel kapcsolatos költségeket és ezek éves, százalékban kifejezett mértékét.
Minden peres ügyben irányadó a most született ítélet?
A válasz egyelőre nemleges, a peres ügyekben eltérő döntések születhetnek, noha a törvényi előírás mindenkire kötelező.
A törvény ellenére miért nem jelenthetjük ki, hogy minden adós győztesen távozhat a bíróságról? Azért mert a döntést a bíróságok önállóan hozzák meg, nincsenek kötve más ügyben meghozott döntéshez, sem az adósnak kedvező, sem számára hátrányos ítéletekhez. Az eljáró bírónak kell mérlegelnie az adott eljárásban felmerülő érveket, ellenérveket, tényeket és bizonyítékokat. Neki kell végső soron értelmeznie a törvényi előírást. Ez a folyamat igen bonyolult lehet, nem mindegy, hogy egy perben mire és hogyan hivatkozunk, hogyan érvelünk - írta közleményében a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda.
Az adott ügyben az ügyvédek jól érveltek amellett, hogy az árfolyamrés olyan költségnek tekintendő, mely a szerződésből nem hagyható ki. Az ügy első fokon az adós részére pozitívan zárult.
A szerződés semmis, az ítélet még nem jogerős
Bár a döntés még nem jogerős, az biztosan kijelenthető, hogy újabb ügyben látta úgy az eljáró bíróság, hogy a bank által előkészített és megkötött szerződés nem felelt meg a törvényi előírásnak, így az semmis. A devizahitelek kérdésében a végső, és minden esetben követendő döntést a jövőben kell kimondania a legfőbb bírói fórumnak, a Kúriának - közölte az ügyvédi iroda.
(napi.hu )