2014. június 24., kedd

Kína finanszírozza a romániai energetikai befektetéseket?

A Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank finanszírozza a romániai energetikai befektetéseket – nyilatkozta Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, a kínai pénzintézet elnökével, Huiman Yi-vel való találkozóját követően a voxfm.ro-nak. A kérdés az, hogy Románia is hintapolitikát játszik Európa és Ázsia régiói és piaci szereplői között, mint az ukránok? Hiszen itt is az energiaszektorról van szó, csak ép nem (az ingatag) gázhoz, hanem a jövő energiájához segítené hozzá Kína a román feleket. Nyílván Kína sem véletlenül fektet be egyre nagyob mértékben Kelet-Európában, különböző innovációkba...

Az ázsiai bank többek közt a Cernavodă-i 3-as és 4-es reaktor befejezésének, a Kolozs megyei Tárnica–Lăpușești vízierőmű kivitelezésének, valamint egy óriás szélerőműpark megvalósításának költségeit állja. Liviu Dragnea azt is elmondta, hogy a kínai fél a vasúti infrastruktúra fejlesztésben és nagy sebességű vonatok gyártásában is érdekelt, és a pénzintézet szakemberei Romániába érkeznek, hogy elemezhessék a román befektetési piacot. A találkozón elhangzott: Románia ipari megrendeléseket, energetikai függetlenségének megerősödését, többezer állást, valamint az állami költségvetésnek bevételt nyer, ésazt, hogy a projektek megvalósítása után jelentős szereplővé válhat az energiaszolgáltatók piacán.
Itt lehet fejleszteni és megújulni, nálunk nem? Hogy van ez kéremszépen?
Gölöncsér Miklós

Magyarország kérésére, – a Gazprom növelni fogja a gázbeszivattyúzást a magyar földalatti tárolókba



Orosz-Magyar gázüzletág - Kollázs Oroszország Hangja
Magyarország azzal a kéréssel fordult a Gazpromhoz, hogy növelje a gázbeszivattyúzást a magyar földalatti tárolókba (FT). Alekszandr Novak energiaügyi miniszter szerint, a Gazprom valószínűleg pozitívan válaszol a kérésre.
A Gazprom érdekelt a gáztartalékok növelésében az európai FT-ban, figyelembe véve az Ukrajnával folytatott gázvitát. Hosszú és eredménytelen tárgyalások után a Gazprom június 16-tól az előrefizetéses gázszállítási rendszert vezette be a Naftogaz számára.
Ettől kezdve csak az Európának szánt tranzitszállítási mennyiségek érkeznek az ukrán gázszállító rendszerbe. Egyelőre a transit a szerződésben meghatározott paraméterekben folyik, de a Gazprom és az Európai Bizottság nem zárja ki, hogy a télen problémák lehetnek, amikor Ukrajna elfogyasztja a földalatti tárolóiban felhalmozott tartalékokat.

Megépítik a Déli Áramlat osztrák szakaszát

Oroszország és Ausztria megállapodott a Déli Áramlat osztrák szakaszának megépítéséről, amit 32 milliárd köbméter orosz gáz beszállítására alakítanak ki, Ukrajna megkerülésével. A beruházást tulajdonló konzorcium 50%-a a Gazprom, 50%-a az osztrák OMV tulajdonában lesz. Az osztrák szakasz építési munkálatai 2015-ben kezdődnek meg, és 2017-ben indul meg a gáztranzit a hálózaton keresztül, amely 2018-ra éri el teljes kapacitását. Az OMV szóvivője szerint azonban ennél jóval hamarabb megkezdődhet a gázszállítás, az ország vezetői azt akarják, hogy 2016-ra teljes kapacitáson üzemeljen a gázfolyosó.
Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója a Brüsszelből érkező kritikák megelőzéseként elmondta, hogy a Déli Áramlat osztrák szakasza az európai energiabiztonságot garantálja. Azt követően utalást tett az ukrán helyzetre, ahol nemfizetés, majd robbantásos merényletek miatt állt le a gázszállítás.
A Déli Áramlat osztrák szakasza az európai törvények szerint Brüsszel jóváhagyására vár, ugyanis a brüsszeli bürokrácia beleavatkozik a tagállamok energiaügyeibe és az uniós szabályozás kimondja, hogy egyazon vállalat nem tulajdonolhat és működtethet vezetékhálózatot az Európai Unióban. Bulgária és Szerbia folyamatos nyomásgyakorlásnak vannak kitéve Brüsszel részéről és az Európai Unió elrendelte a Déli Áramlat építési munkálatainak leállítását a két országban.
Washington csak úgy képes rákényszeríteni akaratát az Európai Unióra, ha az "független az orosz energiaforrásoktól", vagyis ahelyett az amerikai hadsereg erőforrás-szerző háborúinak eredményességétől függ. Az atlantisták máig nem tudnak valós alternatívát mutatni a Déli Áramlattal szemben. Hivatalos verzió szerint szó lehet valamiféle amerikai cseppfolyós földgáz exportról, de ezt se az amerikai, se az európai politikusok nem veszik komolyan. Eközben rejtve tovább dolgoznak a Nabucco projekt újraélesztésén.
Az Európai Unió úgy akarja kiváltani az orosz földgázt, hogy a török kormány megdöntésével ráteszi kezét az ország keleti régiójában található földgázlelőhelyekre. Eközben folyamatos nyomásgyakorlás alatt tartják az iráni vezetést, és arra törekszenek, hogy a kormányt szembefordítsák az Iszlám Forradalmi Gárdával. Az iráni kormány politikai-gazdasági megtörése esetén az iráni gázmezőket bekapcsolnák a Nabucco projektbe, az összeköttetést pedig az amerikaiak felforgató műveleteivel biztosítanák. (Irán Oroszország után a világ második legnagyobb földgáztartalékával rendelkező ország.) Látható, hogy valójában a Déli Áramlattal szemben nincs semmilyen alternatíva, ami népek megnyomorítása és teljes rendszerek megdöntése nélkül megvalósítható lenne.

http://www.hidfo.net/2014/06/24/megepitik-deli-aramlat-osztrak-szakaszat



Brüsszel fenyegetőzik és elrendelte a Déli Áramlat leállítását
Az Európai Unió energiaügyi biztosa, Günther Oettinger bejelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezetékprojektet le kell állítani, ameddig az EU engedélyt nem ad és ki nem nyilvánítják, hogy az "összhangban van az uniós normákkal". A bejelentés alig egy nappal az után jött, hogy a Gazprom és az OMV aláírta a Déli Áramlat osztrák szakaszának megépítésére vonatkozó megállapodást. Az Európai Uniót - mint akadályozó tényezőt - feltehetőleg nem értesítették előzetesen, mivel most elkapkodott politikai nyilatkozatokkal akarnak blokkolni egy újabb gazdasági együttműködést.
Hídfő.net | Déli Áramlat Ausztria
Az aláírást követően Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója a Brüsszelből érkező kritikák megelőzéseként elmondta, hogy a Déli Áramlat osztrák szakasza az európai energiabiztonságot garantálja, majd utalást tett az ukrán helyzetre, ahol nemfizetés és robbantásos merényletek miatt állt le a gázszállítás.
Az egyértelmű volt, hogy az Európai Unió megpróbálja majd ellehetetleníteni az építési munkálatokat, mert Brüsszelben még olyan politikusok nyilatkoznak, akiknek Washington diktál. Azonban az beszédes, hogy az unió saját tagállamait már nem tudja rákényszeríteni az előnytelen megállapodásokra, főleg, ha van olcsóbb és könnyebben elérhető alternatíva. A tagállamok sorban aláírják a megállapodást a Déli Áramlat megépítéséről, Brüsszel pedig rendszerint utólag értesül egy-egy szerződésről. Ausztria már a sokadik ország, ahol az EU betiltaná a Déli Áramlat építését. Azt megelőzően Bulgáriára vonatkozóan is tiltást akartak bevezetni, de a munkálatok tovább zajlanak. Ha a kormányok nem állítják le az építési munkálatokat Brüsszel felszólítására, az Európai Unió vélhetően gazdasági eszközökkel fogja kényszeríteni saját tagállamait.
Nagy vonalakban ez lehet a mögött, hogy Vlagyimir Putyin tegnap Ausztriába utazott és tárgyalt az osztrák államfővel. A Déli Áramlat megépítése amellett, hogy a megállapodást aláíró tagállamok szerint gazdaságilag jövedelmező, politikailag kockázatot jelent, mert a nyugat egyfajta árulásként kezeli, ha a tagállamok fogyasztói nem akarnak háromszoros gázszámlát fizetni az amerikai költségvetés javára. A Déli Áramlat kockázatainak felvállalásáért cserébe pedig Moszkvának garanciákat kell adnia, hogy védelmet nyújt az Európai Unió és Washington leplezett gazdasági támadásaival szemben. Könnyen megeshet ugyanis, hogy a Déli Áramlat építését megkezdő tagállamokban egyik pillanatról a másikra összeomlik a tőzsde, vagy bedől a bankrendszer a nyugati befektetők tüntető hátat fordítása miatt. Az Európai Unió bebizonyította már, hogy hajlamos saját tagállamait feláldozni az atlantizmus oltárán, és saját tagállamainak kormányát is megdönti, ha azok az "ajánlott" irányvonallal szembe mennek.

http://www.hidfo.net/2014/06/25/brusszel-fenyegetozik-es-elrendelte-deli-aramlat-leallitasat




A Donbasszba vezényelt katonák hazahozataláért tüntettek Munkácson a nők

Többnyire nőkből és lányokból álló csoport gyűlt össze Munkácson a Zrínyi Ilona úton lévő katonai egység épülete előtt, hogy hírt kapjanak a már négy hónapja Kelet-Ukrajnába katonai szolgálatra vezényelt hozzátartozóikról – számolt be a munkachevo.net június 21-én.
tunteteskatonaszulo

A demonstrálók a parancsnokokkal nem találkoztak, mivel azok a harcokban hősi halált halt katonák temetésére utaztak.
Az emberek információt szeretnének kapni a katonai szolgálatot teljesítő hozzátartozóikról, valamint követelik rokonaik lecserélését, mivel már több mint négy hónapja tartózkodnak a harcmezőkön.
Az elkeseredett szülők kilátásba helyezték a Kijev–Csap autópálya lezárását, de idővel elálltak szándékuktól.

(karpatinfo.net)

De ugyanezen a napon, Bukovinában-Csernyivciben-is tüntettek a nők ugyanezen oknál fogva.


Dühös tüntetés Lembergben!

Június 23-án a Lemberg (Lvov)-régióban lévő Szokal város toborzó és sorozóirodája előtt a besorozott főiskolások és egyetemisták hozzátartozói tüntettek.
Szokal lakóit különösen megdöbbentette egy helyi 22 éves fiú halálhire, akit egyetemi tanulmányainak felfüggesztésére kényszeritve besoroztak a hadseregbe, és alig egy hónapos kiképzést követően a 24.Különleges Gépesitett Dandár “Észak” nevű rohamlövész alakulatával Donbasszba vezényeltek harcolni. A srác az első bevetésen meghalt a testvérgyilkos háborúban.
A mintegy háromszáz tüntető követelte a fiúk és unokák azonnali hazahozatalát, a háború leállitását, és a törvény visszavonását, amely a tanulmányaik megszakitására kötelezi a fiúkat. A felháborodott tüntetők közül nagyon sokan állitották, hogy most érettségizett fiú hozzátartozóikat-még ha felvételt nyertek is valamelyik felsőoktatási intézménybe-az érettségi vizsga után azonnal besorozták.
A feldühödött tömeg a sorozóiroda ajtóinak és ablakainak üvegtábláit mind betörte a felszaggatott utcakövekkel. A tiltakozásnak a rendőrség vetett véget. Lemberg egyébként az ukrajnai fasizmus egyik fellegvárának számit. A helyi nácik csak lapitottak az akció ideje alatt. A máskor lelkesen-üvöltözve vonulgató szvobodások közel sem mertek menni a helyszinhez, hanem döbbent csendben figyelték tisztes távolból a történéseket. Jól érzékelik a számukra kedvezőtlen fordulatot: minden egyes halálhir ellenük hangolja a közvéleményt. Ráadásul elhangzott a tiltakozók részéről az is, hogy a lelkes-kopasz fasiszta ifjoncok miért tobzódhatnak háboritatlanul?-holott mind-mind sorköteles korban van, háborúra uszit-de abban nem kiván részt venni, mert félti a bőrét! Miért a mi fiainknak kell meghalni a fasiszták miatt és helyett?-kiabálták az ábrázatukat eltakaró, azt vállalni nem merő megszeppent csürhe felé a tömegből. A kődobálás kezdetekor pedig villámgyorsan felszivódtak, mintegy tartva attól, hogy a tömegharag ellenük fordul, mivelhogy a sorozóiroda személyzete-hét végéről lévén szó-nem tartózkodott az épületben.
Hasonló demonstrációk Ukrajna más régióiban is zajlottak. A legnagyobb tiltakozás Szumiban volt, ahol a hozzátartozók a helyi katonai alakulat Luhansz-térségébe való vezénylése miatt tiltakoztak.
(Vologya B-R)

Hernádi hitt a Fidesz mindenhatóságában - pofára esett

"Magyarországon 2014-ben Hernádi Zsolt előre tudja egy bírósági tárgyalás eredményét saját büntetőügyében [...] ennyire nyíltan még sosem derült fény arra, hogy Magyarországon lényegében megszűnt a jogállam".
Ezzel a mondattal csúszott ki a talaj egy olyan személy alól, aki a kormányerőként működő maffiahálózat részeként azt gondolta magáról, hogy a hálózat belterjessége majd megóvja a problémáktól. Ma reggelre már felszólították Hernádi Zsoltot, a MOL elnök-vezérigazgatóját, hogy mondjon le, miután kiszivárgott egy felvétel, amin Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminiszter és Jacek Krawiec, a PKN Orlen lengyel olajtársaság elnöke a Mol és Hernádi ügyeit taglalja. A beszélgetésből kiderült, hogy Hernádi szerint bár egyelőre nem hagyhatja el Magyarországot az ellene érvényben lévő nemzetközi körözés miatt, már áprilisra meglesz a felmentő ítélet, utána pedig szabadon járhat-kelhet, mert ha egy uniós tagállam felmentést ad egy ügyben, másik tagállam ugyanabban az ügyben már nem ítélheti el. Magyarországon pedig Hernádi - úgy gondolta - elintézte volna a felmentést, mégpedig olyan módon, hogy a magyarországi tárgyaláson Hernádi védőügyvédjének felesége fog vádat emelni ellene.
Az ügy elsimítása kisebb akadályba ütközött, mivel Hernádi úgy gondolta, hogy Magyarországon a Fidesznél és a pénznél nincs nagyobb hatalom. Ki gondolta volna ugyan, hogy rejtélyes körülmények közt napvilágra jut egy felvétel, ami nemcsak az ügy elsimítását akadályozza meg, de Hernádit is páros lábbal rúgja ki a MOL elnök-vezérigazgatói székéből? Ahol a helyére bárki más is beülhet, - de nem ám egy Csányi Sándor, hanem mondjuk egy Molnár József.
Hídfő.net | Hernádi Zsolt
Hernádi pofára esése nagyon kifejező, hű képet fest a jelenlegi hatalmi elit helyzetéről. Tudniillik, a jelenlegi hatalmi elit addig van "hatalmi" pozícióban, amíg a valós hatalmak úgy akarják. Ha valamilyen oknál fogva nem akarják úgy (Hernádi esetében pl. az INA részesedések kérdése miatt), akkor kénytelenek rádöbbenni, hogy a hatalom mégse hatalom. Olyankor döbbennek rá, hogy csak hasznos idióták, és minden piszkos ügyük letárgyalásáról van hangfelvétel. Ezek a hangfelvételek pedig a legmegdöbbentőbb pillanatban fognak előkerülni. Egyetlen hangfelvétel, és volt Hernádi, nincs Hernádi a MOL vezetésében. Arra az esetre, ha nem Hernádit váltanák le, hanem a feleség helyett valaki más emelne vádat, pedig legyen intő jel, hogy ki mondta ki először Hernádi lemondására a felszólítást.
Aki kiszivárogtatta a hangfelvételt, máris enyhe utalást adott arra, hogy politikát csinál az ügyből, ha a Fidesz rúgkapálni fog és a vádlott védelmére kel. A Magyar Liberális Párt máris aktivizálta magát Hernádi ügyben. Nyilván nem saját jószántából, hanem valaki fizetett érte. Nyilván ugyanaz az érdekkör, aki a hangfelvételt is kiszivárogtatta, és Hernádi helyett Molnárt ülteti a székbe. Ha a Fidesz megpróbálja elsimítani az ügyet, pillanatokon belül jogállamért és demokráciáért aggódó liberálisok százai lesznek az utcákon, akik teljesen komolyan fogják gondolni, hogy nem az INA új tulajdonosainak akaratából, hanem a jogállam védelmében tüntetnek.
Mint azt korábban jeleztük, jókora politikai vihar közeleg. Nem árt feltenni az esernyőket. Minél nagyobb feje van valakinek, annál nagyobb esernyő kell. A Fidesznek pedig jókora esernyőre lesz szüksége, a hatalom központosítása itt már nem segít. Gondoljanak csak az Azarov-kormányra, az ilyen maffia-szerű képződmények pillanatok alatt tudnak elbukni, ez csak pénz és politikai akarat kérdése. Minél több a piszkos ügy, annál könnyebb találni egy-egy felvételt.
Molnár István

Csődbe ment a Népszava

Sajtótájékoztatón jelentette be ma délelőtt a Népszava, hogy már csak két hónapig tud működni, mert korábbi támogatóik kihátráltak mögülük és a lap anyagi források nélkül maradt. Igaz, valójában nem is támogatóról volt szó a Népszavát eddig pénzelő svájci milliárdos esetében, hanem befektetőről, - hiszen a "támogató" amiatt hátrált ki a lap finanszírozásából, mert az veszteségessé vált. A Népszava most befektetőket keres ehhez a veszteséges vállalkozáshoz. A lap eladásainak száma rekord sebességben csökkent az utóbbi években, amit a szerkesztőség a Fidesz "elnyomó diktatúrájával" magyaráz. Láposi Elza, a Népszava Lapkiadó Kft. ügyvezetője azzal magyarázta a csődöt, hogy a lap nem kap állami hirdetést, a gazdasági szereplők pedig a kormány iránti megfelelésből nem mernek hirdetni a Népszavában.
Mint kiderült, a Népszava nem tud működni állami hirdetések nélkül, amit a Fidesz most saját sajtóorgánumai kezébe összpontosít. A befektetők pedig nem pénzelik a lapot, mert az veszteséges. Ebből már nagy vonalakban kivehető, hogy ennek kapcsán kivételesen nem a Fidesszel vagy a befektetőkkel van a probléma. A Népszava eladásai az utóbbi években drasztikusan csökkentek, ami azt mutatja, hogy erre a sajtóra, az ő mondandójukra nincs többé igény. Ha nem lehet eladni egy újságot, az azt jelenti, hogy az embereket nem érdekli, ami benne van. Valójában egy tömegmédiának működnie kellene csúsztatott állami pénzek és magánvagyonok nélkül is. Ha az embereket érdekelné a mondandó, csak kezdeti befektetésre lenne szüksége a lapnak, és a hatalmas érdeklődés miatt eladott példányszám mellett a lap tartósan nyereséges lenne. Ami ezekből a feltételekből hiányzik, az a hatalmas érdeklődés. Hiába a milliárdok, hiába a veszteséges működés pénzzel ellensúlyozása, ha az embereket nem érdekli és nem veszik meg, egy idő után egyetlen befektető sem fogja benyelni a veszteséget.
Miben hibázott a Népszava? Nem azzal foglalkoztak, ami az embereket érdekli. Tessék végre észrevenni, hogy egy ébredező, ám romokban heverő kamatgyarmaton nincs igény nem létező diktatúra elleni harcra, szolidaritásra, melegek egyenjogúságára, és úgy általában azokra a témákra, ami csak azokat érdekli, akik a pénzüket nem tudják hova tenni. Ilyen emberből egyre kevesebb van, és erről pont a Népszava által pozitív színben feltüntetett csoportosulások tehetnek. Eladták az országot, amit nem tudtak eladni, azt pedig lerombolták. Most a saját művükön ugrálva mutogatnak és diktatúrát kiáltanak, miközben mindenki tudja, hogy ők a felelősek. Bizony, kapitalista viszonyok közt nagyon is veszteséges lesz az ő további népszerűsítésük, ilyenre kár befektetőket keresni. A "baloldalnak" befellegzett, és kár lenne a látszatjobboldalra mutogatni, mert ha adott a kezdőtőke, bármilyen média nyereséges lehet, ha az embereket érdeklő témákkal hajlandó foglalkozni. A közrend megszűnése, a munkahelyek megszűnése, az Európai Unió nemzetellenes intézkedései és a NATO gyarmatosító háborúi tabutéma a baloldali médiában, és csodálkoznak, hogy senkit nem érdekel az a lap. Ilyen az, amikor egy kapitalistának nincs üzleti érzéke.
Tessék felbérelni milliókért egy szakértőt, aki hajlandó kimenni az utcára és megmondani, hogy nincs közrend, nincs munkahely, az Európai Unió és a NATO közmegvetés tárgya, a Washingtonról kialakult vélemény pedig nem tűr nyomdafestéket. Hogy mit reagál a Népszava a kialakult helyzetre? Tovább folytatja a diktatúra elleni harc retorikáját, tovább sulykolja azt, amire eddig se volt igény:
Hídfő.net | NépszavaAmikor a kapitalistának sincs üzleti érzéke
http://www.hidfo.net/2014/06/24/csodbe-ment-nepszava



DÖGLŐDIK A CIONSZÓCSŐ NÉPSZAVA
A Népszava már rég nem létezne, ha az Antall-kormány be nem tiltotta volna a volt kommunista lapokat, hanem átengedte ezeket külföldi tulajdonosoknak, de a véresszájú szerkesztők, akik addig a kommunizmust dicsőítették, azok maradhattak. Most azon jajgatnak, hogy nem kapnak kormány-hirdetéseket. Na és? -mondaná Horn Gyula. Azzal dicsekedtek, hogy 6 ezer előfizetőjük van. De azt nem mondták, hogy ezek java zsidó és kommunista és ezek intézményei, mint pl. a közkönyvtárak. Ha valaki fölmegy a Várba a Széchenyi Könyvtárba, ott azonnal látja kitéve a magyargyalázó Népszavát, de a Magyar Oldalt nem...Sőt, semmilyen könyvtárban sem fizetik elő a Magyar Oldalt. Ami önmagában is bűnözés, a magyar hang üldözése. Azt mondták, hogy 8 ezert még eladnak naponta a lapjukból. Még az is túl sok. Most a túlélés miatt 10 ezer előfizetőről álmodoznak, különben a külföldi tulajdonos fölszámolja a lapot. Miért nem koldulnak a Mazsihisztől? Vagy a devizás bankoktól? Jellemző, hogy a címlapjukon még mindig az 1918-as vörös kalapácsos kommunistát ábrázolják, akik szétverték a Magyar Királyságot. A címlapjukról még érdemes elolvasni a sirámaikat. Ne csak a Népszava pusztuljon, hanem az összes cionista, magyarellenes férges lap is.. S reméljük, hogy az RTL szennyadó után jön a többi is, elszámoltatásra.

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/pusztuljon-f%C3%A9rgese

Google térkép valósidőben?

A legtöbb ember alig várja, hogy pihenőnapján elvonuljon a világtól egy csendes helyre, legyen az egy kert, park vagy tisztás. Lehetséges azonban, hogy hamarosan szinte lehetetlen lesz a kíváncsi szemektől távol maradni, ha a Google törekvéseit helyesen értelmezzük.
A számos technológiai és starup cég közül, amelyeket a Google idén felvásárolt, az egyik különösen aggasztó lehet a magánszférát és magánadatokat védeni kívánó emberek számára. A Google abban a reményben fizetett 500 millió dollárt a Skybox nevű műholdas felvételekre specializálódott cégért, hogy valósidejű frissítésekkel bővíthesse saját térképeit és haladjon Project Loon elnevezésű programjával, aminek célja, hogy drónok segítségével az egész földet lefedő Internethálózatot hozzon létre.
Természetesen az adatgyűjtési arzenál legújabb eszközét képviselő technológia sok vállalat számára érdekes lehet.
Nem meglepő, hogy éppen a Google áll a kezdeményezés élén, hiszen a cég az adatgyűjtésből él. Első körben arra használják majd az új lehetőséget, hogy a nagyvállalatok egymás után kémkedjenek.
A Wall Street Journal-ban nemrég megjelent interjúban, Dan Berkenstock, a Skybox társalapítója felfedte, hogy a cég éppen az egyik legnagyobb Apple alvállalkozó, a Foxconn által üzemeltett gyárak ki- és bemenő forgalmát figyeli, ugyanis a megnövekedett teherautó forgalomból meg tudják állapítani, hogy a kaliforniai cég éppen egy új iPhone kiszállítására készül-e. (Indepent)
Ez a kialakulóban lévő új iparág az egész világgazdaságra komoly hatással lehet:
A szántóföldek megfigyelésével a befektetők meg tudják majd jósolni az élelmiszerárak alakulását. A salakhányók méretéből megállapíthatják egy aranybánya teljesítményét. Az egyik Skybox legenda szerint az UBS egyik elemzője 2010-ben meg tudta jósolni a Walmart negyedéves jövedelmét, egyszerűen azáltal, hogy megfigyelte a bolthálózat parkolóit és kiszámolta a vásárlók mennyiségét.
Természetesen naiv lenne azt feltételezni, hogy a módszert csupán rivális cégek használják majd, hogy egymás után kémkedjenek. A Google sem abból gazdagodott meg, hogy a Walmart jövedelmét számolgatta. A nagy pénzek abból eredtek, amikor a hétköznapi fogyasztók és szokásaik után kezdett kémkedni. A hatóságok segítségével pedig a Skybox hamarosan még hatékonyabban teheti mindezt.
Egy héttel azután, hogy a Google megvásárolta a Skybox-ot, az amerikai kereskedelmi minisztérium enyhítette a műholdfelvételekre vonatkozó felbontási korlátozást. Korábban az 50 centiméternél kisebb tárgyak megjelenítése nem volt megengedett, az elkövetkezendő 6 hónap során azonban fokozatosan a 25 centiméternél nem kisebb tárgyak is azonosíthatóvá válnak majd. A technológia fejlődése nyilván nem áll meg. Ki tudja, mennyire lesznek pontosak a képek a jövőben? Az is biztos, hogy a valósidejű megjelenítés is legalább ilyen felbontást produkál majd.
Ilyen frissítési gyakoriság mellett már lehetővé válik a „életviteli minták” elemzése. Ez azt jelenti, hogy a cselekményeket nemcsak azonosítani, de követni is lehet.
A Google bizonyára tisztában van azzal, hogy a valósidejű térképezés lakossági elérhetőségével megnyitja Pandora szelencéjét, amit senki sem lesz képes bezárni többé. Ezzel a technológiával bármelyik hétköznapi állampolgár is kémkedhet titkosszolgálati barátaink vagy bármelyik ügynökség után. Pontosan úgy, ahogy a katonaság számára kifejlesztett drónokat hamarosan a tüntetők és lázadók kezében láthatjuk viszont.



Forrás: Activist Post

Iránnak két új atomerőművet épít a Roszatom

"Irán és Oroszország megállapodásra jutott két új atomerőmű építéséről. A megegyezés utolsó részletei hétfőn és kedden kerültek a helyükre." - nyilatkozta a sajtónak Behrooz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvívője.
Hídfő.net | Iránnak két új atomerőművet épít a Roszatom
Nikolaj Spassky, a Roszatom ügyvezető igazgatója hétfőn érkezett Teheránba, és a két napos látogatás alatt találkozott a miniszterelnök-helyettessel, a külügyminiszterrel, az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvívőjével és az Iráni Atomenergia Ügynökség elnökével, Ali Akhbar Salehi-vel is.
Így, hogy Oroszország építi az új iráni atomerőműveket, Irán gyakorlatilag garanciát kapott arra, hogy Izrael nem fogja bombázni ezeket a létesítmányeket, különben azt az oroszok erős érdeksérelemnek fogják tekinteni, ami az orosz-izraeli jelenleg enyhény fagyos viszonyt tovább ronthatja.

http://www.hidfo.net/2014/06/24/irannak-ket-uj-atomeromuvet-epit-roszatom

Egyén és társadalom - A közöny természete

Vilt Tibor – közöny
Elgondolkozom, miért ez a félelem szakmai körökben a közönytől. Tán csak nem azért tartják minden szubjektív idealista filozófia rémének, mert ez az a nietzschei szörny, amivel előbb-utóbb mindenkinek szembe kellene néznie, ha nem lennének a megnyugtatásunkra felállított filozófiai rendszerek?
Nem lehet-e a közöny rációja az, ami végső soron elválaszt embert embertől, minden dolgok origója, amely még az örök empiristákban is ott lebeg fenyegető árnyként, mint egy kellemetlen, távoli rokoné, akinek az említése is megmérgezi a kedélyes egyetértés víg hangulatát?
 Mert a liberális közöny(mert ez a kidolgozott teória igenis a szabadelvűség kegyetlen terméke) egy ostorcsapással szétvágja a testvéri kötelékeket, elgáncsolja a nehezen lefektetett premisszákat és sírig tartó magányt lop a szívekbe. Fel vagyunk mi készülve a verifikálhatatlan szolipszizmus esetleges igazságára, amelynek a “mi”-je ellen nem marad más hátra, mint a tudomány görcsös “hogyan”-ja, gyenge védekezésként? Saját érzékelésünkkel szembe a struktúrát állítjuk, s ettől kezdve értelmét veszti, mit lát a másik pontosan kéknek vagy milyen ízű is a csók egy másik ember nyelve hegyén, mert valójában senkit nem érdekel, mi is az, amit a másik lát, amíg egy egyezményes rendszerrel képesek vagyunk valamiféle közös nevezőre jutva tovább működtetni a társadalmat.
Ez a közöny struktúrája, az interszubjektív közösségi Pokol, ahol éppen mindennek alapja, a kommunikáció csal meg minket, de nekünk szükségünk van a Másikra, így rendszereket és elméleteket állítunk fel a színekre és a csókokra, s az ezekre használt adverbumok konvencionalitásába menekülünk, mert valahol tudjuk, hogy a Másik Ember távolabb van tőlünk, mint a mienktől a szomszédos galaxis.
A szolipszizmus luxusát sokáig csak Isten engedhette meg magának, azonban mióta Isten visszavonulni látszik a teremtésétől, vagy éppen - ki tudja -  méla undorral elfordul tőlünk, még idehajította nekünk a világmindenség transzcendens érzését: levéve rólunk a tekintetét, körülnézve hirtelen minden más haloványnak tűnik, egyedül saját vérünk lüktetését halljuk tisztán a dobhártyánkon át. Nincs több valós földi/emberi hős/példakép és Istenbe vetett bizalom az ateistává egyéniesített társadalmunkban, helyette feltaláltuk a skizofréniát és az epilepsziát. Minden belőlünk, a tudatból indul ki.
A megismerés határai önmagunk vagyunk, de ha belefeledkezünk a ténybe, hogy a mindenség is önmagunk, istenek lehetünk mi is, akik elérték ennek a megismerésnek a végső határait. Csak most, mikor társadalmunk kikecmeregni látszik a vallás dogmáiból -hírdeti a liberális gondolat, most merünk szembenézni két párhuzamos, de egymással aligha találkozó egyenessel, a szubjektív tudattal és az objektív külvilággal, de még mindig bennünk van a félelem, s valamiképpen ütköztetnénk őket.
Fájdalmas művelet ez is, de az ember nem élhet egyedül és még kevésbé van mersze istent játszani: Nietzsche beletébolyodott saját istenségének a gondolatába is-különös az ember! Klónozunk, génkezelünk és robotokat fejlesztünk ki, a Mars betelepítéséről álmodozunk, s József Attila soraival élve:
“A meddő dombok homlokából
Kiemeltük a csillagvizsgáló gondolatokat,
Föl, föl a magasságig
Repülőgépeket hajigálunk…”
Ám mikor arra kerül a sor, hogy saját tudatunkban elmerüljünk, szembenézzünk azzal, hogy minden egyes folyamat, a másik bőrének az illata és a kutya ugatása, mind ott belül csapódik le, s mi soha nem leszünk képesek ennél többet megtudni azokról az illatokról és hangokról, egyszeriben elbátortalanodunk; inkább építjük, szépítjük, romboljuk tovább a világunkat, kínosan kikerülve az ott rejtőzködő kérdést, mennyiben létezik ez a világ és fennmarad-e, ha meghalunk. A metafizika volt az, ami eddig évszázadokon át kísérte a gondolkodó embert a két abszolút tekintély, Isten és a Vallás árnyékában-de ahogy ezeket az ember alkotta fogalmakat letaszítottuk trónjaikról, az ontológia irracionális, istentől megfosztott kérdései mintha ma éppolyan páni félelemmel töltenék el a mai kor emberét, mint hajdani ősét, a barlanglakót, a villámlás. Az ősember tüzet csiholt, mi pedig megalkottuk a logikát, ami logikussá vált, mert mi úgy akartuk. Axiómákat és struktúrákat állítottunk fel és rettegünk, hogy az utánunk jövők rájönnek a szörnyű igazságra: az emberkéz alkotta rendszereket az emberek keze bármikor le is rombolhatja. Amiképpen immanens nem alkothat transzcendenst, úgy a tudat alkotta logika sem lehet tudat feletti. Minden csupán addig logikus, ameddig mi, emberek, a társadalom, úgy döntünk, így akarjuk. A geocentrikus kör bezárult.
 
Egyedül az akarat örök tehát, félelmetes és kíméletlen.
S íme a szabadelvű csavar - "mivel logikusnak tűnő ellentétpárja, a nemcselekvés kimondva, nem cselekedve már cselekvéssé válik, az akarat egyetlen igazi fegyvere csakis a közöny lehet". Szerintetek! "A jéghideg és a forró, a tűz és a víz küzdelme mindig izgalmas, mindig teremtő erővel bír: azonban a hideg és a langyos találkozásakor, ha a festő a vásznon feketét kever szürkével, egyszeriben legyőzetik a dinamika. A szerelmet a gyűlölet gyakran éppen hogy hevíti, de a puszta közöny végez vele-a közöny az a kőfal, amin megtörik az akarat minden hulláma. A nagy művészek gyakran lubickolnak koruk elutasításában, gyűlöletében, s a jövendő korok szeretetével vigasztalják magukat; vannak, akik egyenesen a társadalom megbotránkoztatására törekszenek, sokszor ebben merül is ki a művészetük. Azonban ha az emberek álmos szemmel mennek el szobraik, festményeik vagy könyveik mellett, egyszeriben értelmét veszti minden további alkotás" - ez a világi halálkultusz.
Visszaigazolás nélkül a lét elbizonytalanodik, márpedig minden létező közül az akarat a legelevenebb.
Vajon ki bizonyítaná nekem, ha holnap az utcára megyek, s nem lát engem senki, ha nem látszom a tükörben, hogy mégis létezem?
Így hát kétségbeesett hajszát folytatunk az univerzalitás csalóka biztonságáért, összetörjük a szubjektív fenoménákat, helyette a testi válaszok és reakciók válnak etalonná, mint az egyedüli átjárás az elmék között. Az igazság egyedüli kritériuma az ellentmondásmentesség lesz, az emberek pedig, saját praktikus céljaikra fókuszálva, képtelenek átlátni létük elméleti jelentőségét; apró, mindennapi immanenciánk fetisizálásába menekülünk, a transzcendens pedig vagy megszűnik létezni vagy-félelemből, kényelemből-átruházzuk egy felsőbb lényre, akit már se kedvünk se erőnk megismerni vagy kielégíteni. Nincsen szükségünk többé szintetikus igazságokra, csupán analitikusokra, hogy megmagyarázzák nekünk azt a keveset, amit még hajlandóak vagyunk tudni. Elterpeszkedik rajtunk a közöny, amit mindenféle divatos izmusba burkolunk-minden poszttá lesz: posztmodern, poszt-posztmodern, választhatunk az elénk tálalt, könnyen emészthető igazságok között, s az Akarat is szépen lassan elkullog: a könyörtelen létfenntartás helyett egyszerűen belefeledkeztünk az életbe, mert nem tudunk elegánsan távozni. Félünk lerombolni magunk körül az avítt igazságokat, mert sem kedvünk, sem értelmünk nincs újat teremteni. Megmaradt a vallás, az egyház héja, megmaradtak az olyan szavak külső burkai, mint “tisztesség”, “morál”, “erkölcs”, a bizalom a tudományban, amit rosszul használunk, hit abban, amiben már szüleink sem hittek. Itt marad a közöny és a látszat hatalma, a Buber-i Dusein halála: már csak Essein van, a Másik egy puszta tárgy lesz, aki céljaink függvényében lehet egy akadály vagy eszköz.
Karnyújtásnyira az Akarat - mert a közöny letaglóz -, ami kezével kivezethetne minket a magunk teremtette Pokolból.

Dr. Madarasi Pál

* Vadászat, lovaglás, kirándulás és pihenés a Bakonyban

A Balatontól északra található Magyarország egyik legromantikusabb tájegysége, a Föld mélyéből született, vulkánok „gyúrta” hegyes-völgyes vidék, a Bakony. A kihűlt bazaltvulkánok a legváltozatosabb formákat mutatják: a leggyakoribb a kúp alakú hegy, de jócskán akad egyéb érdekes formát öltő, például koporsó alakú is. A kihűlt bazaltvulkánok koszorúja ma turistaparadicsom: a mindössze három-négyszáz méter magas csúcsokról pazar kilátás nyílik a Balatonra, egyiken-másikon pedig várromok tanúskodnak a letűnt korok sokszor bizony embert próbáló, mégis romantikusan szép vitézi életéről.
A hegyek bazaltsapkáinak oldalában különleges formákat hagyott hátra a kiömlő, majd oszloposan megszilárduló lávafolyam: ezeket alakjuk után ma bazaltorgonáknak hívjuk. A legnagyobb bazaltorgona a Szent György-hegyen látható, „sípjainak” átmérője az egy métert is eléri, mélyedéseiben színes virágot hozó védett növények bújnak meg. A réges-régen kialudt tűzhányók karéjában húzódik meg a Balatontól mindössze tizenöt percnyi autóútra található Káli-medence, amely mintha másik világba vezetné az utazót. A szikes tavacskák nádasai védett vízimadarak élőhelye, a mezőkön nyájak legelésznek, a falvakban pedig csend és béke honol. Nemcsak a látvány miatt, hanem az itt lakók egyszerű kedvessége és vendégszeretete miatt is jól érezheti magát az, aki akár autóval, akár kerékpáron, akár lóhátón kirándul ide. Érdemes megnézni a fantasztikus formájú kőbálványokat is, amelyek a medence szélén óvják a falvak nyugalmát.
 Ha már a lovaglásról is szóltunk, érdemes megjegyezni, hogy a Balaton-felvidéken, a Bakony erdeiben, várak tövében kiváló lovas túrákat lehet szervezni. Valószínőleg ezen a környéken működik az ország legtöbb lovas iskolája, s ennek nem csupán a lovas sport egyre erősödő népszerűsége az oka, hanem a térség hagyományai is. A Bakony kiváló útjain nemcsak a gyalogos turisták, hanem a lóháton közlekedők is biztonságban haladhatnak. A túrát meg-megszakítják az időnként felbukkanó, festői szépségű várromok. A hegytetőn magasodó építmények a középkorból maradtak meg. A Dunántúl legnagyobb romvára a sümegi, amely messziről is nagyon jól látszik. Aki azonban közelebbről is szemügyre veszi a Várhegy tetejét, az építőjét dicsérő tágas várudvarban is gyönyörködhet.
Az egyik leghíresebb vár a nagyvázsonyi, amely Mátyás király legendás vitézének, Kinizsi Pálnak volt a lakhelye. A XV. században épült gótikus lakótornyát hihetetlen épségben megőrző vár előtt szobrot is emeltek az egykori vitéz lakónak, akinek vörös márvány sírlapja a kápolnában látható. A négyszögletű udvarban fa vízmedence áll, de érdekes a farkasverem, a kaputorony és a saroktornyos beslő várfal is. A legrégibb várnak számító nagyvázsonyi meglett kora ellenére nagyon is pezsgő életet él: parkjában immár hagyomány az évről évre megrendezett lovasjátékok.
A Balaton nyugati vége felé közeledve a szigligeti vár tárul a szemünk elé: a kúp alakú várhegy tetején 1260. és 1262. között építtette a pannonhalmi apát. A festői látványt nyújtó vár keleti oldalának rondellája maradt meg a legjobb állapotban. Innen vezet az út a Fellegvárba, ahonnan szinte mindent látni, amit a környéken látni érdemes. Ugyanez vonatkozik Badacsonyra, a környék leghíresebb szőlőhegyére is: a 437 méter magas bazalthegy oldalában turistautak húzódnak, a kirándulók úgy járhatják be a hegyet, hogy közben le sem kell venniük szemüket a tóról. Aki még ennél is többet akar, a hegy tetején álló kilátóban a helye! A hegy déli lejtőinek borozói a környék leghíresebb nedűivel nyújtanak felüdülést: a Badacsonyi Szürkebarát és a Kéknyelű hazájában járunk. Aki pedig vadászélményekkel társítaná a borkóstolót, annak nem árt tudnia: a Bakonyban találhatók Magyarország legkiválóbb vadászterületei. Valóságos legenda a Kab-hegyi szarvasbőgés, vagy a híres bakonyi hajtás, amelynek végén óriási vaddisznókkal térnek vissza a vadászok, akik vadászházakban és régi nemesi kúriákban pihenhetik ki fáradalmaikat.

Sok kalandot! Jó pihenést! Gazdag élményeket!

Bíró Dalma

Jövőnk társadalmáért, a gyermekeinkért: Sport és hatása a személyiségfejlődésre

Az ötvenes években kenyeret osztogattak azoknak a gyereknek, akik lementek a birkózótermekbe. A hetvenes években, amikor a karate kezdett hódítani, legalább két ajánlás kellett ahhoz, hogy a gyerek elkezdhesse űzni a sportágat. Mára ez a törekvés eltűnt, egyre kevesebb apróságot visznek szüleik sportolni.
 Sokan tehát nem veszik komolyan, hogy a különböző ügyességi gyakorlatok megtanulásával jól fejleszthető a gyerekek mozgáskészsége, sőt, a sportban végzett feladatok segítik a személyiség fejlődését is. Ha azonban a gyermek nem kezd el időben sportolni, nagyobb esélye van arra, hogy valami probléma lép fel mentális fejlődése során, azaz a gyerekek agresszívvá, kezelhetetlenné válhatnak. Csonka családokban, vagy olyan környezetben, ahol a szülők nem érnek rá foglalkozni gyermekükkel, nagyobb a lehetősége annak, hogy a kicsik az utcán, a drog, a prostitúció és az alkohol környezetében próbálják megtalálni önmagukat. Tehát kedves szülők, rajtatok a felelősség az egészséges jövőnkért...
A sport pedig minden fiatalnak megfelelő sikerélményt nyújt, hiszen mindenki megkapja a hozzá illő edzésanyagot. Kitartó munkával egy túlsúlyos gyerek jó alakot kaphat, a kisebb pedig megerősödhet. A küzdősport tehát miden gyereknek egészséges és ajánlott.

Egészségetekre! Váljék!

Jövőnk.info

Brutális leépítés a román vasútnál

Elfogyott a román vasút pénze, ezért több mint kétezer dolgozóját rúgja ki a társaság.
vonatsinek
A leépítés a teherszállító részleget érinti, amely már évek óta veszteséges. Az IMF azt javasolta a kormánynak, hogy váljon meg a vállalattól.
A most elbocsátás előtt álló több mint 2000 dolgozó munkaviszonyának megszüntetéséről már tavaly novemberben döntés született, ám február helyett csak most hajtják végre a leépítést.
Mircea Cosea gazdasági szakértő szerint a privatizáció nem jelente megoldást a vállalat helyzetére, mert tovább folytatódnának az elbocsátások, ráadásul egy értékes vállalat idegen kézre kerülne.
A román állam egy stratégiai befektetőnek adná el a vállalat többségi részvénycsomagját. Tavaly meghiúsult a magánosítás, mert a meghirdetett tender nyertese, a megszabott határidő lejártáig nem fizette ki a szerződésben megállapított 202 millió eurós vételárat.
Románia tavaly szeptemberben kötött újabb kétéves futamidejű elővigyázatossági típusú hitelszerződést az IMF-fel, amelynek értéke 4 milliárd euró.
Forrás: hirado.hu

Donbassz: dübörög a fegyverszünet



jóreg
Donbasszban tegnap egész nap-és a mára virradó éjjel-”dübörgött” a fegyverszünet.
Szemjonovkánál és Krasznyij Limanynál összecsapások robbantak ki késő délután a milicia és a zsoldoshorda között. Szemjonovkát ráadásul tüzérségi támadás érte. Éjfél tájban aztán a milicia egy csapata megtámadta a tüzérüteget. Hogy mennyi bandita pusztulhatott el a rajtaütésben?-nem tudni. Viszont az ágyúzás abbamaradt.
A Karacsun-hegyről tegnap kora este nagy robbanás hallatszott. Aztán sűrű fekete füst. Az okát Szlavjanszkban senki nem tudja.

Kirovszknál a kijevi erők nagy számú tankot és önjáró löveget vontak össze. Olyan sűrűn állnak-álltak-egymás mellett, hogy elég volt mindössze két aknavető, és csak úgy találomra kilőni annyi gránátot, amennyi egy ötperces akcióba belefért. Egész éjjel lángoltak és robbantak a roncsok.
Szvjatogorszk mellett géppuskákkal és kézifegyverekkel ijesztgették egymást a fele-de semmi komolyabb akció itt nem volt.
Jampolnál a milicia kilőtt a néhány gránátot az este a Zakotno-hidra, hogy a latorhad ne nagyon érezze magát biztonságba. Éjjel fél kettőkor viszont a megszállók heves géppuskázásba kezdtek, ami közel egy órán keresztül tartott. Senki nem érti miért lövöldöztek?

Liszicsanszk egyik elektromos transzformátor-állomását lőtte tegnap délután a latorhad. Az alállomás már eddig sem működött, viszont a károk tovább nőttek.
Szlavjanszk északnyugati külvárosát övező területeken a bűnbanda gyalogsági taposóaknákkal telepitette tele. A milicia most azért (is) őrzi a terület határát, hogy a civiliek ne menjenek be arra, mert már igy is négy személy életét vesztette az aknáktól.
Donyeckben tegnap délután a DNR (Donyecki Népköztársaság) vezetése közzétette a “AntiTerrorista Operáció” (ATO) értsd: a Donbassz elleni háború katonai vezetőinek nevét tartalmazó listát.
A Luhanszk-régióbeli Szeverodonyeck és Vojevodovka, valamint Liszicsanszk térségében a valcmani fegyverszünet jegyében a briganti horda tüzérségi attakot kezdett.

Privolnojét (valójában ez egy bányaüzem) belövések érték, legalább tucatnyi civil megsebesült, jónéhány ház kigyulladt.
Rubezsnoje egyik milicia-posztját is megtámadta a latorhorda. A támadást az önvédelmisek visszaverték, legalább két bandita ott lehelte ki a lelkét. Egy BTR-jük is a kárlistára került. Ezt látva elkotródtak.

Privolje városka mellett Krasznyjank vasútállomását is tüzérségi támadás érte.
Úgy néz ki a helyzet, hogy ma reggel a latorhad Észak-Luhanszk-régiót kóstolgatja.



http://balrad.wordpress.com/2014/06/24/donbassz-duborog-a-fegyverszunet/

Ilyen az atlantista tűzszünet


Poroshenko, a nyugat kijevi bábja 15 lépésből álló béketervet terjesztett elő. A béketerv első lépcsője volt a szombaton életbe léptetett azonnali, egyoldalú tűzszünet. Ez azt jelenti, hogy az ukrán hadsereg nem hajt végre támadásokat, de ha megtámadják védekezik. Új Oroszország vezetői kétkedéssel fogadták a bejelentést, és a történések rá is cáfoltak a kételyekre.
Valójában a tűzszünet bejelentését a kijevi junta csak propaganda célokra kívánja használni, illetve arra, hogy ezalatt ellenállás nélkül mozgathassa csapatait. A kijevi hadsereg csapatai a milícia felügyelet alatt álló terület, és az orosz határ között egy vékony, könnyen lezárható résbe beszorult, így létfontosságú számukra, hogy ezt a régiót megerősítse. Időre van szükségük. Valójában mit tett ez idő alatt a kijevi hadsereg? Lugansk városát Grad rakétákkal és tüzérséggel lőtték szombaton. A város vezetése azonnal jelezte, hogy ennyit ér Poroshenko szava, még ki sem mondta, már megszegték a tűzszünetüket. Tagnap este és ma hajnalban Nona tüzérségi lövegekkel lőtték Privolnoe települést, több civil meghalt a terrortámadásban.
hidfő.net/privolnoe
Privolnoe az ágyúzás után.
Tegnap Andry Parubi, az ukrán junta részéről (nemzetbiztonsági titkár) bejelentette, hogy megállapodtak Denis Pushilin donyecki vezetővel, hogy helyreállítják a vízellátást a keleti régióban, cserébe a milíciák átadják a túszaikat, és befejezik a harcot. Pushilin cáfolta a hírt, kijelentette hogy nem hisznek a kijevi juntának, és semmiféle megállapodás nem született. Mindeközben a kijevi vezetés a nagy béketeremtő színében tetszeleg. Ezzel egy időben újabb 80 külföldi zsoldos "tett esküt" mint az AZOV alakulat tagjai, és indultak civileket ölni Új-Oroszország területére. A helikopteres és repülőgépes berepülés egyre ritkább a térségben, a kijevi junta elvesztette helikopterei 80 százalékát, és egyre több repülőgépüket is lelövik. A kijevi vezetés Obamához hasonlatosan nem igazi tárgyalópartner, folyamatosan csalnak és hazudnak: Nem kell bennük csalódni, pontosan úgy viselkednek, ahogy az egy jó atlantistától elvárható.
http://www.hidfo.net/2014/06/24/ilyen-az-atlantista-tuzszunet



A donbasszi “fegyvernyugvás” égisze alatt hatalmas méretű erőösszpontositásokat hajt végre a valcmanista junta.

Vasúti szerelvények sokasága ontja a térség felé a nehéz hadirechnikát. A “tűzszünet” végére szeretnének egy legázoló hordaerőt összehozni Donbassz ellen. Mihajlo Koval hadügyér tegnap arról károgott, hogy a donbasszi csatában fog kialakulni az új ukrán haderő gerince, mert a régi-jelenlegi nem elég megbizható.
Mind Oroszországban, mind Donbasszban eközben fokozódik az értetlenség Oroszország “teszetoszaságán”. Vlagyimir Zsirinovszkij liberális pártelnök egyenesen Donbassz elárulásával vádolta meg Putyin elnököt. Az orosz társadalom is kezdi feszegetni a kérdést, és valamiféle választ vár a két Népköztársaság meg-nem segitésénak kérdésére. Oroszország népe egyenesen elvárja Újoroszország megsegitését akár katonai erővel is!
Pavel Gubarjev a Donyecki Népköztársaság első embere viszont nyilatkozott a békefeltételekről

A kijevi csapatok haladéktalan és teljeskörű kivonása a két Népköztársaság területéről.
A két Népköztársaság teljeskörű diplomáciai elismerése Kijev részéről.
Tárgyalások megkezdése a két Népköztársaság békés kiválásáról Ukrajna területéből.
Van ugyanakkor még két kemény kikötésük is:
Kolomojszkij, Avakov és Ljasko letartóztatása, és a két Népköztársaság hatóságainak átadása, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék elé állithassák őket, mint háborús bűncselekmények kitervelőit, elkövetőit, és finanszirozóit.
Ahmetov oligarcha teljes fellelhető vagyonának az átadását a Népköztársaság hatóságai részére.
A tegnap Pavel Medvedcsuk közvetitésével megkezdett “konzultációk” a kijevi hiénahatalom és Újoroszország között egyelőre nem tudni hozhatnak-e bármiféle áttörést. Erre valójában sok esély nincs. Donbassz elszántsága szilárdnak tűnik, fegyveres erőinek létszáma folyamatosan és erőteljesen gyarapodik. Mindez persze egyáltalán nem elégséges a mégoly elavult technika tömegét felvonultató zsoldoshorda ellen, amelyet mostmár a reguláris hadsereg sorozott állományával is kiegészitenek. Még ha az ukrán reguláris hadsereg harci morálja igencsak alacsony is, az erőfölény mindenképpen Donbassz ellen szól.

https://balrad.wordpress.com/2014/06/24/donbasszi-alkuajanlat/

Áradások Paraguayban: kétszázezer embert kiköltöztettek

Paraguayban kétszázezer ember kényszerült otthona elhagyására az áradások miatt, a fővárosban, az ötszázezer lakosú Asunciónban hetvenezer embert költöztettek ki - közölte helyi idő szerint hétfőn a katasztrófavédelmi hatóság.
arviz
A kép illusztráció
A Paraguay és a Paraná folyók vízszintje jelentősen megemelkedett az utóbbi hetek esőzései miatt, a kétszázezer embernek emiatt kellett elhagynia otthonát.
A szomszédos Argentínában, Formosa városában ötezer ember maradt fedél nélkül, miután a víz elmosta otthonukat. A Paraguayjal ugyancsak határos Brazília déli részén fekvő Santa Catarina szövetségi államban az áradások eddig 520 millió realos kárt (52,6 milliárd forint) okoztak - közölték a helyi hatóságok hétfőn.
Forrás: hirado.hu