2013. december 14., szombat

Kína sikeresen landolt a Holdon

A Csang'o–3 ember nélküli kínai űrszonda sikeresen landolt a Holdon szombaton, ami 37 év után az első landolás ott, írja a space.com. Ezzel Kína a világ harmadik országa, amelynek sikerült épségben űrszondát a Hold felszínére juttatni. Az űrszonda december másodikán indult el, nyolcadikán pedig már sikeresen Hold körüli pályára állt. A szicsangi kilövőállásról indították, Délnyugat-Kínából. 
A Hold körüli pályát 112 órás utazás után érte el. Az űrszondát a Hosszú menetelés 3B típusú hordozórakétával küldték a világűrbe. A maga kategóriájában legerősebb rakéta meghosszabbított változatának átmérője több mint három méter, hossza 56,4 méter.
A felszínre ma, december 14-én szállt le sikeresen. Feladata lesz, hogy ásványi anyagokat keressen. Olyan teleszkópot is telepítenek vele, amely egyszerre alkalmas a Föld magnetoszférájának és a Hold felszínének vizsgálatára. 
Kína a sikeres landolással közelebb jutott hosszabb távú tervéhez, az emberrel megvalósuló holdutazáshoz. A három szakaszra osztott program szerint még 2017 előtt Holdról származó mintákat gyűjtenek be, majd 2024 körül mindezt követné a kínai űrhajós Holdra szállása. 2008-ban a Sencsou-7 űrhajóval három kínai hajtott végre űrutazást, egyikük űrsétát is tett. A kínai Hold-kutatás célja többirányú: a tudományos, nemzetgazdasági és nemzetvédelmi szempontokon túl Kína bizonyítani szeretné, hogy magas technikai és technológiai háttérrel rendelkezik, korszerű rakéták előállítására, piacképes műholdak gyártására és felbocsátására képes.
(index)

Uruguayban legális a marihuana

A dél-amerikai ország törvényhozása kedden megszavazta azt a jogszabályt, miszerint korlátozott mennyiségben birtokolható, terjeszthető és termeszthető a marihuána. A törvény szerint 40 grammnyi marihuánát felnőtt korúak legálisan vásárolhatnak az erre kijelölt gyógyszertárakban. Julio Calzada, a Nemzeti Kábítószerhatóság vezetője elmondta, 1 grammnyi cannabis (=marihuána) értéke 1 dollárban lesz maximalizálva. Emellett minden felnőtt korúnak jogában áll otthon, legfeljebb 6 kendertövet ültetni, valamint a törvény nem tiltja ezentúl a marihuána-klubok nyitását, ahol 99 kendertő a maximum mennyiség (érdekesek ezek a számok, hiszen a 99 fordítva, a 6-os pedig egyértelműen sátáni szám). A Negyedik Köztársaság nevű politikai pártnak álcázott judeo-képződmény már nyitogathatja a pezsgőt és csavarhatja a narkós cigarettáját örömében. Mi pedig nagyon szomorúan kommentáljuk, hogy az emberiség ellenségei, fertőzői Uruguayban is megkezdték legyűrni az embereket. Mert ott ahol ezek káros tevékenységüket kifejtik, nehezen lehet rendet tenni, mivel feltüzelik az emberben lakozó, állatias ösztönöket, mint arra már kitértünk sokszor. A marihuana legalizálása nem más, mint a pokolba vezető út egyik stációja.
Dunai István

Tila Tequila bevallotta, hogy szimpatizál a Führerrel. Nincs egyedül ...

Tila Tequila, a vietnami-francia származású, szingapúri születésű, amerikai biszexuális híresség (modell, színész, énekes) a honlapján nyíltan hirdeti - amit mi itt Európában mindig is tudtunk, csak mostanában nem hangoztatunk -, hogy Hitler jó ember volt, aki sokaknak segített. Tilának revelációja támadt ezzel kapcsolatban, és úgy döntött, hogy megosztja azt a egész világgal.
A «Miért szimpatizálok Hitlerrel, 1. rész: A felfedett valódi történet » című, és meggyőző fényképekkel illusztrált cikkében a 32 éves hölgyemény bevallja, hogy agymosásnak vetették alá a Führerrel kapcsolatban, aki távolról sem az a szörnyeteg, akinek a történelemkönyvek lefestik.
Azt írja, hogy amikor rájött az igazságra, egészen elérzékenyült: « Megsiratott a tudat, hogy szörnyű dolgokat gondoltam róla egészen addig, amíg meg nem tudtam az igazságot a háborúról és arról, amit Hitler valóban tett. Semmi sem volt benne egy rossz emberből. »
Olyannak ábrázolja Hitlert, aki felkelt az országáért, amelynek reménytelenül szüksége volt rá. « Nem csak hogy minden tőle telhetőt megtett azért, hogy segítse országa és népe kikeveredését a pangás időszakából, a gazdasági válságból, a munkanélküliségből, de ráadásul elvesztette a háborút, és a halála után egy szörnyetegnek állították be.»
Írása konklúziójaként Tila Tequila azt állítja, hogy Hitler jó ember volt, és « tökösnek kell lenni, hogy napjainkban ezt nyíltan és hangosan ki merjük mondani ». Szerinte azonban valakinek el kellett mondani az igazságot.
A Facebookon hasonló gondolatokat fogalmazott meg, arra buzdítva olvasóit, hogy ébredjenek fel, önmagát pedig Isten küldöttének nyilvánította: « Gúnyoljatok csak ki, amennyire akartok, meg fogjátok bánni », figyelmeztet. Feltett egy fotómontázst is, amely őt ábrázolja náci egyenruhában az auschwitzi munkatábor előtt. A képet azóta eltüntették.
http://anonymoustruthblog.com/sympathize-hitler-part-1-true-history-unve...

Mit jósol Dent, Faber, Celente és a többi szakértő 2014-re?

A pénzvilág néhány ismert és elismert személyisége azt prognosztizálja, hogy a 2014-ben és azt követően várható események alapjaiban rázzák majd meg az Egyesült Államokat (és ezen keresztül az egész világot).
Az alábbiakban idézett szakértők közül többen is egészen pontosan előre jelezték a 2008-as pénzügyi válságot, így a jelen helyzettel kapcsolatos meglátásaikra is érdemes odafigyelni. Ez természetesen nem garantálja, hogy 2014-et illetően is igazuk lesz, mindenesetre elraktározzuk el az olvasottakat. Amint az alábbiakból, láthatjuk, ők maguk sem értenek egyet mindenben.
Harry Dent, „Az érkező nagy gazdasági válság” szerzője:
„Legmegbízhatóbb hosszú és középtávú ciklusaink arra engednek következtetni, hogy a részvényösszeomlások felgyorsulásával kísért újabb lassulás érkezik 2014 és 2015 legelején, ami akár 2015-ig, esetleg 2016-ig is eltarthat. A demográfiai adatok miatti legrosszabb gazdasági trendek 2014 és 2019 között ütnek majd be. Az amerikai gazdaság nagy valószínűséggel kisebb, vagy akár nagyobb összeomlást is tapasztalhat 2015 elején, majd egy újabbat 2017 és 2019 vége felé, esetleg 2020 elején.”
Marc Faber, svájci gazdasági elemző, a Gloom, Boom & Doom Report szerkesztő kiadója:
„El kell mondanunk, hogy ismét egy óriási pénzügyi lufiban vagyunk a kötvények, értékpapírok és egyéb eszközök terén, amelyek árfolyama drámai mértékben emelkedett.”
Gerald Celente, a Trend Forecast kiadója:
„Minden felnőtt, aki elhiszi a McConnell, Reid, Boehner, Ryan és társaik által hangoztatott sületlenségeket, megérdemli a sorsát.”
Nemzetközi téren… az egész összeomlóban van.
Ez a mi előrejelzésünk.
Azt mondjuk, hogy 2014 második negyedévére átszakad a gát… vagy valami történik, ami eltereli a figyelmünket, miközben szakad a gát.”
Mike Maloney, A pénz rejtett titkai című befektetői műsor házigazdája, befektetési szakértő:
„Azt hiszem, hogy a 2008-as válság csupán egy bukkanó volt a legfőbb eseményhez vezető úton… a következmények szörnyűek lesznek… az évtized hátralévő része a történelem eddigi legnagyobb pénzügyi viharát hozza.”
Jim Rogers, amerikai üzletember, befektető, szerző:
„Láttuk, hogy ami 2008-2009-ben történt súlyosabb volt, mint az előző pénzügyi zavar, mert az adósság mennyisége sokkal nagyobb volt. Ehhez képes az adósság mennyisége jelenleg elképzelhetetlenül magasabb, így a következő gazdasági baj, történjen bármikor, és függetlenül attól, hogy mi váltja ki, rosszabb lesz, mint az előzőek, mert hihetetlenül sok az adósság és hihetetlen mértékű pénznyomtatás folyik a világban.
Okunk van az aggodalom és fel kell készülnünk. Lehet, hogy az [összeomlás] nem történik meg 2016 környékéig, nem tudom mikor fog bekövetkezni, de amikor jön, nagyon kell vigyáznunk.”
Lindsey Williams, a Globális valuta reset szerzője:
„Lesz egy globális valuta reset. Az elmúlt 1000 év legkomolyabb pénzügyi eseménye érkezik.”
Russell Napier, a CLSA, Ázsia legnagyobb független bróker és befektetési cégének tanácsadója:
„Egy deflációs sokk előestéjén járunk, ami valószínűleg rendkívüli mértékben átértékeli majd az árfolyamokat, nagyon magasról, nagyon alacsonyra.”
Howard Mark, az Oaktree Capital elnöke:
„A kockázati tolerancia nyilván erősödött mostanában, és a kockázatos eszközök utáni magas hozam is ezt erősítette. A piacok fűtöttebbek. A lényeg szektoronként változó, de semmi kétségem nincs afelől, hogy a piacok kockázatosabbak, mint bármikor a 2008-as válság mélypontja óta (hitel szempontjából) vagy 2009 óta (tőke szempontjából), és ez egyre inkább igaz.”
Jeff Berwick, kanadai pénzügyi szerkesztő, befektető:
„Amennyiben hagyják a kamatokat emelkedni, ezzel tulajdonképpen csődbe juttatják az Egyesült Államok kormányát, aminek eredményeként bekövetkezik az összeomlás… Egy jelentős társadalmi összeomlásra készülnek. Egyértelmű, hogy meg fog történni és nagyon ijesztő és veszélyes lesz.”
Michael Pento, a Portfolio Strategies alapítója:
„Sajnos nagy valószínűséggel a kormány azért húzott ki minket a Nagy Recesszióból, hogy előkészítse a helyzetet egy Nagyobb Összeomlásra, ami a kamat normalizálás túloldalán vár ránk.”
Laurence Kotlifoff, a Boston Egyetem közgazdaságtan professzora:
„Előbb utóbb valaki észreveszi, hogy mi történik és elkezd megszabadulni a kötvényeitől, a kamatok felmennek, elindul az infláció és elindul a versenyfutás.”
Hugo Salinas Price, mexikói befektető milliárdos:
„Azt hiszem egy egész sorozat csődöt fogunk látni. A kamatok emelkedése szerintem végzetes jel, mert ez indíthatja el a derivatíva válságot és ezzel a derivatíva (és pénzügyi) rendszer bukását hozza el.
A derivatívák több mint egy kvadrillió (1024) dollárt tesznek ki, és ezeknek kevés köze van a kamatokhoz. A kamatok hirtelen emelkedése az Egyesült Államokban például elindíthatja ezt. Ennek eredményeként hihetetlen mennyiségű csődöt fogunk látni a világban.”
Robert Shiller, a 2013-as közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese:
„Még nem kongattam meg a vészharangot, de sok országban a részvényárfolyamok és az ingatlanpiacok árai olyan magasak, … hogy ez nagyon rosszul végződhet.”
David Stockman, az amerikai Költségvetési Hivatal vezetője Ronald Reagan elnöksége alatt:
„Hatalmas lufik vannak mindenhol, Japántól, Kínán és Európán át egészen az Egyesült-Királyságig, a világ pénzpiacai pedig rendkívül veszélyesek, bizonytalanok, aminek eredményeként komoly bajok és eltolódások várhatók a jövőben.”
Nyilvánvaló, hogy az amerikai gazdaságban már most számos jelét láthatjuk a lassulásnak. December 12-én például kiderült, hogy a munkanélküli segélyt igénylők száma egy hét alatt 68.000 fővel emelkedett, így most összesen 368.000 főnél jár. Ez a legnagyobb növekedés ezen a téren az elmúlt több mint egy év alatt.
A helyzet Európában sem jobb. A Guardian arról írt, hogy Christine Lagarde, az IMF verzéigazgatója szerint a válságnak még nincs vége:
„Tényleg lehetséges arról beszélni, hogy vége a válságnak, amikor a munkaerő 12 százalékának nincs munkája? Amikor a fiatalok munkanélkülisége kétszámjegyű, ráadásul Görögországban és Spanyolországban 50 százalék felett van? És amikor nem látni azt, hogy az emberek könnyebben tudnák visszafizetni a hiteleiket?”
Akár honnan is vizsgáljuk, a következő gazdasági összeomlás közeledik. Vajon mely szakértőknek lesz igaza?
Joseph Candel) Jelenlegi helyzetében a világ még nem áll készen egy világkormány elfogadására, így, amikor az idő megérett rá, az elit olyan súlyos válságba taszítja a gazdaságot, hogy mindenki megváltóért kiállt majd, aki véget vet az előidézett káosznak és elkezdődhet a súlyos áron megvásárolt világbéke rövid időszaka. Ennek részeként bevezetésre kerülhet az új gazdasági rendszer, ami minden embernek előírja egy bizonyos „bélyeg” elfogadását és viselését. (Jelenések 13:16-18)

http://idokjelei.hu/2013/12/mit-josol-dent-faber-celente-es-a-tobbi-szakerto-2014-re/

Kilencmilliárdért csinosíttatik a Videoton stadionja is

Megkülönböztetett figyelmet kap a Sóstói Stadion: a Videoton futballcsapata által használt, önkormányzati tulajdonban lévő létesítményre 2015-ig kilencmilliárd forintot szán a kormány, számolt be róla a Blikk pénteki számára hivatkozva a Propeller.
A városi önkormányzat pénteken tart közgyűlést, s a képviselők egyebek közt arról vitáznak, hogy milyen feladatok vannak a beruházással kapcsolatban – olvasható a Propelleren. A klub egyik legnagyobb szurkolója, Orbán Viktor miniszterelnök már korábban szólt arról, hogy fejleszteni kell.
„A futballstadionok ügyében kezdjük utolérni a közép-európaiakat. És ha még hagynak bennünket egy-két évig dolgozni, akkor meg is fogjuk őket előzni” – nyilatkozta a kormányfő a másik hazai kedvenc, a felcsúti Puskás Akadémia honlapjának adott interjúban.
Annyi kiszivárgott, hogy a mostani tizenkétezres létesítményt tizennyolcezresre bővítenék, megszüntetnék a futópályát, és korszerűsítenék a lelátókat is annak érdekében, hogy a Sóstói Stadion megkapja a IV-es besorolást.
Az idei forrásokból 15 millió forintot kell elkülöníteni a felújításra, míg a 2014-es költségvetésből 4.5 milliárdot lehet a beruházásra fordítani. A Ferencváros új arénája 13,5, a Debrecené 12,6 milliárdból, a Haladásé 9,6 milliárdból épül, azaz nem a fehérváriaké lesz a legdrágább létesítmény.
(Blikk, Propeller)

Magyarország az EU öt legszegényebb állama közt, de van lejjebb

Magyarország mind a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP, mind pedig az egy főre eső tényleges fogyasztás tekintetében az Európai Unió öt legszegényebb országa közé tartozik – derül ki a legfrissebb uniós statisztikákból. A lakosság anyagi jóléte Görögországban zuhant a legdrámaibb mértékben 2010 és 2012 között.
Magyarország 2012-ben megerősítette pozícióját az Európai Unió legszegényebb tagállamai között: az Eurostat által csütörtökön közzétett adatok szerint a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó magyar GDP tavaly még mindig körülbelül 35 százalékkal maradt el az EU28-ak átlagától, ami alapján hazánk az ötödik hátulról, és csak az egyébként rendkívül gyors ütemben fejlődő Lettországot, továbbá Horvátországot, Romániát és Bulgáriát előzi meg.
Nem sokkal jobb a magyar helyezés a háztartások anyagi jólétét jobban kifejező egy főre eső tényleges fogyasztás tekintetében, amiben a lettekkel holtversenyben (az uniós átlag 63 százalékával) hátulról az ötödik helyen álltunk 2012-ben.
Az egy főre eső magyar GDP tavaly 67 százaléka volt az uniós átlagnak, éppen ugyanannyi, mint egy évvel korábban és mindössze egy százalékkal magasabb, mint 2010-ben. A hasonló fejlettségű tagállamok közül 2010 és 2012 között Magyarországon volt a legszerényebb a javulás. 2010-hez képest az EU27-re vonatkoztatva (Horvátországot nem számítva) három pozíciót is romlott Magyarország helyzete az egy főre jutó GDP tekintetében. Azóta ugyanis Litvánia, Észtország és tavaly már Lengyelország is megelőzte hazánkat. A háztartások tényleges anyagi jólétét jobban tükröző tényleges egyéni fogyasztási mutató tekintetében Lengyelország tíz százalékkal teljesített jobban tavaly Magyarországnál.
A legalacsonyabb egy főre jutó bruttó hazai terméket Bulgáriában és Romániában regisztrálták, az előbbi az EU28-ak átlagos fejlettségének a 47 százalékán, utóbbi éppen a felén állt egy évvel ezelőtt.
A legnagyobb visszaesést azonban a déli válságországok produkálták. Közülük is kiemelkedik Görögország, ahol 2010-ben még az uniós átlag 88 százalékán volt az egy főre jutó GDP, ami 2012-re 75 százalékos szintre süllyedt. A délkelet-európai tagállam ezzel tulajdonképpen visszafejlődött a legszegényebb, az uniós átlagos fejlettség 75 százaléka alatti országok szintjére. Portugália is csak 76 százaléknál tartott, míg Spanyolország az EU28-ak GDP-jének 96 százalékán állt tavaly. Szlovákia viszont 76 százalékkal befogta Görögországot és Portugáliát, míg a csehek, a szlovének, Málta és Ciprus 80 százalék fölötti fejlettséget értek el.
A háztartások jólétének Európa bajnoka Luxemburg, ahol 2012-ben 2,63-szorosára nőtt az egy főre eső GDP. Ezzel a nagyhercegség utcahosszal mindenki előtt jár, a második Ausztriában harminc százalékkal haladja meg a fejlettségi szint az EU28-ak átlagát. Érdekesség, hogy a válságkezelési programból éppen most kilépő Írország egy főre jutó GDP-je alapján még mindig a harmadik helyen áll az EU-ban, igaz a tényleges fogyasztás tekintetében már csak a középmezőnybe tartozik.
(Bruxinfo )

A stressz nem válogat, a rémálmok igen

Öt év után újra felmérték a magyarok lelkiállapotát. E szerint három biztos pont van a magyarok életében: a házasság, a család és a munkahelyi stressz. A házassághoz az elsöprő többségünk ragaszkodik, családot többnyire szerelemből alapítunk, a munkahelyi feszültségeket pedig már azok sem tudják megúszni, akik eddig igen. A fiatalok egész jól megtalálják a helyüket, a mai ötvenesek nem, és mindenki nagyon szeret képzeletbeli dolgokon izgulni.
A magyar nők attól rettegnek, hogy elveszítik vonzerejüket, a férfiak a befolyásukat féltik a leginkább, miközben bőven stresszelünk mindannyian, elég sokat bántjuk egymást, akár fizikailag is, és sokunkat gyötörnek rémálmok. Viszont mintha a legfiatalabbak kezdenék megtalálni a helyüket a világban.
Nagyjából ilyen a magyar emberek lelkiállapota a SOTE Magatartástudományi Intézete által készített A magyar lelkiállapot 2013 című kutatás szerint. Az utolsó hasonló felmérés 2008-ban készült, azóta általánosságban elmondható, hogy egyre kevésbé vagyunk vallásosak, fő életcéljaink között pedig megjelent a jó megjelenés és az anyagi siker. Nem annak van jelentősége, hogy valójában mennyit keresünk, hanem, hogy egy elképzelt ranglistán hová helyezzük magunkat.
Bár a depressziós tünetek az elmúlt években nem emelkedtek, a munkahelyi stresszre közel kétszer annyian panaszkodtak, mint az előző felméréskor. Míg korábban a felsőfokú végzettség egyfajta védelmet jelentett a munkahelyi stressz ellen, ma már nagyjából mindegy, hogy az embernek van-e diplomája vagy nincs. A dohányosok stresszesebbek, mint azok, akik nem dohányoznak, a család és a munkahely közötti konfliktus jelenléte pedig növeli a dohányzás előfordulását, különösen akkor, ha a munkavégzést gátolják a családi feszültségek, és egyidejűleg a munkahelyi problémák is kihatnak a családi életre. A férfiak életében a hatalmi pozíció, a nőknél pedig a nőiességük elvesztésétől való félelem jelenti az egyik legnagyobb stresszfaktort.

Mindenkit bántanak
Az idei kutatás foglalkozott először a táplálkozási, magatartási zavarokkal. A túlsúly és az elhízás gyakori a magyar felnőttek között, a probléma leginkább az idősebbekre, az alacsonyabb iskolai végzettségűekre és a házasságban, párkapcsolatban élőkre jellemző. A megkérdezettek közel 4 százaléka küzd valamilyen táplálkozási zavarral, a jelenség gyakoribb a nők között.
Szintén új területként jelent meg a kutatásban a partner általi bántalmazás: a megkérdezett, párkapcsolatban élők 30 százaléka mondta azt, hogy valamilyen módon bántja a partnere. A leggyakoribb a lelki és a fizikai erőszak, ezt követi a szexuális bántalmazás. A bántalmazásokra majdnem ugyanannyi férfi, mint nő panaszkodott. A válaszadók 20 százalékával előfordult már, hogy szülője vagy rokona megütötte, megverte vagy megrugdosta. A középkorúaknál és a többgyerekes családokban a leggyakoribb a partner bántalmazása. Az elmúlt tíz évben mind a nők, mind a férfiak között nőtt a szülőktől, rokonoktól elszenvedett fizikai bántalmazás aránya.
A kutatás másik kiemelt területe volt a magyar generációk közérzetének vizsgálata. A rendszerváltó generáció tagjai (tehát az 1951 és 1965 között születettek) a legkevésbé elégedettek az anyagi helyzetükkel. Erre a szerzők szerint magyarázat lehet, hogy ők fektették a legtöbbet a rendszerváltásba, így anyagi értelemben is többet reméltek, de csalódtak a várakozásaikban. A legfiatalabb – az X- és az Y-generáció tagjai közül utóbbiak, tehát az 1980 és 1994 között születettek a legelégedettebbek: jól érzik magukat a bőrükben, otthonosan érzik magukat a világban, mintha nekik termett volna ez a mostani világ.

Követjük a tradíciókat
A megkérdezett 18 és 35 év közötti fiatalok egyharmada házasságban élt, harminc százalékuknak pedig már volt gyereke. A magyar fiatalok házasságpártiak, mindössze 10 százalékuk gondolja idejétmúltnak az intézményt. A nőknek kétszer olyan fontos a házasság, mint a férfiaknak, de arról is eltérően gondolkodnak, hogy mitől működik jól.
hirdetés
A nők szerint a legfontosabb a hűség és a szerelem, míg a férfiak úgy gondolják, hogy a jól működő frigy fontos része a biztos jövedelem és a biztos munkahely is. Az emberek többsége valamiféle elégedettséget, egyfajta csodás dolgot remél a házasságtól és a gyerekvállalástól. A nőknél a kinézettel kapcsolatos félelmek mértéke összefüggésben van a házassághoz való viszonnyal: minél közelebb van a házasság, annál kevésbé félnek attól, hogy nem vonzók. A házasság vagy annak terve, ígérete, biztonságot nyújt nekik.
A magyar fiatalok gyerekpártiak, tradíciókövetők, ez abban is megnyilvánul, ahogyan a hagyományos női és férfi szerepekről gondolkodnak. A gyereknevelés és a háztartás vezetése mindkét nem szerint a nők dolga. Az első gyerek születése még a szülők 30 éves kora előtt ideális, ekkor még nem anyagi tényezők játszanak szerepet a gyerekvállalásban, hanem, hogy milyen jó a párkapcsolatuk. A második és a harmadik gyerek születése előtt viszont már az anyagi helyzetűk az egyik legfontosabb befolyásoló tényező.
A kutatás egyik legérdekesebb része az álmok szerepét vizsgálta. A nők gyakrabban képesek felidézni, hogy mit álmodtak, mint a férfiak, és az ő álmaik gyakrabban kifejezetten nyomasztóak. A megkérdezettek közel 8 százalékának vannak olyan rémálmai, amik felébresztik. Minél alacsonyabb az iskolai végzettségünk, és minél rosszabb az anyagi helyzetünk, annál nagyobb az esély rá, hogy nyomasztó rémálmok gyötörjenek.

Öt éve ezek voltak...
A magyarok lelkiállapotáról szóló 2008-as elemzés azt mutatta, hogy egyre inkább jellemző a magyarokra a rivalizálás, nőtt a társadalom értékvesztése, és sokan úgy vélik, hogy csak szabálysértő eszközökkel lehet jó életkörülményeket elérni. 2008-ra egyre gyakoribbak lettek a depressziós tünetek, az emberek 20 százaléka szorult volna kezelésre emiatt. A magyarokat a leggyakrabban mozgásszervi panaszok, a fáradtság és energiahiány, valamint a fejfájás kínozta. Akkor a megkérdezett férfiak 75, a nők 69 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy boldognak érzi-e magát. 38,5 százalékuk mondta azt, hogy fontolóra venné az öngyilkosságot, ha súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvedne.
(Prókai Eszter, origo)

Az olasz kormány eltörölte a pártok állami finanszírozását

A parlamenti pártok költségvetési támogatásának eltörléséről döntött pénteken a római kormány, a rendelkezés hatvan napon belül emelkedhet törvényerőre.

Betartottuk ígéretünket - adta hírül a pártok finanszírozásának eltörléséről szóló döntést Enrico Letta miniszterelnök a Twitter közösségi portál oldalán. Letta arra emlékeztetett, hogy kormánya ezt tűzte ki egyik elsődleges célként áprilisi megalakulásakor.

"Üres szavak. Ha ez így van, akkor Letta azonnal fizesse vissza azt a 45 millió eurót (13,5 milliárd forintot), amelyet a Demokrata Párt (PD) az idén kapott választási támogatásként" - reagált azonnal szintén a világhálón Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Az M5S az egyetlen olasz parlamenti párt, mely a februári választásokat követően önként lemondott a neki járó költségvetési támogatásról.

A kormányülésen született döntésről a parlamentnek is szavaznia kell. A szenátusnak és a képviselőháznak hatvan napja van arra, hogy a kormány által benyújtott tervezetből törvény legyen.

Enrico Letta és kormánya szerdán bizalmat kapott a parlamentben. Elemzők szerint az állami pártfinanszírozás eltörlésével Letta a parlament után a választók előtt is bizonyítani akarja kormánya hatékonyságát.

Az olasz parlamenti pártok 1974 óta részesülnek állami támogatásban. Eltörlésére több népszavazást is rendeztek, eredménytelenül. Az utóbbi évek gazdasági válsága azonban megkérdőjelezte a pártoknak a költségvetésből évente fizetett milliók jogosságát. A parlament elé benyújtott törvénytervezet szerint a pártokat a magánszemélyek önkéntes alapon jövedelemadójuk két ezrelékével támogathatnák. Vállalatok, intézmények esetében a pártfinanszírozás plafonja 300 ezer euró (mintegy 90 millió forint) lenne. A pártokat támogatók adókedvezményben is részesülnének.

Antonio Di Pietro, a kilencvenes évek olasz pártfinanszírozási rendszerét felszámoló Tiszta Kezek ügyészcsoport egykori tagja szerint először látni kell a törvénytervezet még nem ismert szövegét, utána derül ki, hogy a római kormány szándékai valóban komolyak.

Korábban a római kormány a pártfinanszírozás fokozatos csökkentését ígérte egészen 2017-ig, amikor végleg megszűnt volna a parlamenti erők állami támogatása.
HVG

Korea - Kis ország nagy lépések

Nemrég jelent meg a hír, miszerint kivégezték az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un nagybátyját is. A szürke eminenciás becenevet viselő Jang Song Taek (Dzsang Szong Tek) pár nappal ezelőtt került fogságba. A vád hazaárulás. Ügyében egy rögtönítélő bíróság folytatta le a rendkívül rövid tárgyalást. A hírek szerint (a dél koreai hírszerzés adata) a szürke eminenciás ítéletét gépfegyverrel hajtották végre.
A szakértők úgy vélekednek, hogy Kim Dzsong Un a hatalmát akarja erőszakosan bebiztosítani. Semmi szükség nem lenne akkor kivégzésekre. A hírek miatt a déli hadsereget harckészültségbe helyezték. Lássuk be, egy ilyen eset miatt azért talán ez nem szükséges. Ez a hír inkább nyugalomra kellene okot adjon. A hazánkban is levetített koreai történelmi sorozatok többre nem, de arra mindenképpen jók voltak, hogy az ember megismerhette a koreai nép lelkületét és azt, hogy mit milyen megfontolásból tesznek. A leváltott vezető kivégzése legtöbb esetben a családot menti meg, illetve mentesíti. Így a szürke eminenciás kivégzése is a családot védte minden bizonnyal - ilyen a népszokás (pár száz évvel ezelőtt hazánkban, ha valaki a királyra mert támadni, annak egész családját kivégezték, közeli és távoli rokonokkal együtt).
Szerintünk az, hogy a legvaskalaposabb katonai és politikai vezetőket távolítoták el, méghozzá gyorsan és drasztikusan, pont azt jelenti, hogy Észak-Korea egy nagy politikai változáson, és ezzel együtt egy jelentős fiatalításon fog keresztül menni. Kim Dzsong Un nagyon sok személlyel tárgyalt az utóbbi időben. Az orosz politikusokon át kínai tanácsadókig. Több fontos gazdasági és politikai tárgyalás után pedig megkezdődik a leszámolás a régi garnitúrával. A politikai találkozók azért voltak fontosak, hogy a vezető biztos legyen benne, azokhoz a lépésekhez, melyeket meg akar tenni, meg lesz a megfelelő támasza a két területen. Első rendelkezése volt, hogy az iparban felemelte a minimál keresetet a többszörösére.
Az elkövetkezendő évtől mit várhatunk Észak-Koreától? Véleményünk szerint azt, hogy még jobban felgyorsulnak a gazdasági alapú tárgyalások a szomszédos országokkal, déllel, Kínával és Oroszországgal. Több nagyobb beruházás is kezdetét veszi külföldi befektetéssel (orosz gázvezeték), illetve több gazdaságélénkítő és népjóléti intézkedés is lesz. Az atomprogram azonnali feladása nem valószínű, ahhoz még évek kellenek, de egy bizonyos politikai nyitás várható. Kim Dzsong Un fiatal, jól képzett, agilis vezető. Akik személyesen megismerték, mind úgy nyilatkoztak, hogy egy nagyon szimpatikus, kiváló képességű, magas intelligenciájú, tanult férfi. Éveket töltött távol hazájától, míg az iskoláit végezte. Sokat látott a világ "nyugati" feléből is, és tudja jól, milyen jellegű változtatásokra van szükség, hogy megtartsanak egy magas szellemi és erkölcsi színvonalat, de ugyanakkor az ország jelentősen fejlődhessen is. Szerintünk Korea ezen az úton indult el, még ha radikálisabb eszközökkel teszik is, mint amihez itt hozzászoktunk.
Kemény Gábor

Az iráni vezető sürgeti a kulturális támadás elleni akciót

Az Iszlám Forradalom vezetője, Khomeini ajatollah, „bölcs akciót hirdetett a kulturális támadás ellen”, felhívva a figyelmet arra, hogy az importált videojátékok és játékszerek a nyugati életstílust reklámozzák Iránban.
„Ezzel a problémával (kulturális invázió) kreatív erőfeszítések által kell szembeszállnunk, és ebben hatalmas felelőssége van az Iráni Köztársasági Kulturális (és Híradásügyi) Minisztériumnak és az Iszlám Útmutatásnak” – mondta Khomeini ajatollah kedden, egy, a Kulturális Tanács Legfelsőbb Tanácsának tagjaival való találkozó során, Teheránban.
A vezető sürgette a Kulturális Minisztériumot és az Iszlám Útmutatást, hogy összpontosítsanak könyvek és vonzó filmek készítésére, hasznos videojátékok tervezésére és vonzó és jelentőségteljes játékszerek fejlesztésére.
Khomeini ajatollah azt állította, hogy a külföldről importált videojátékok és játékszerek károsan érintik az iráni fiatalokat, serdülőket és gyermekeket a nyugati életstílus és viselkedés reklámozásával.
A vezető szerint világszerte médiumok százai szeretnék az iráni nemzet lelkivilágát és viselkedését megfertőzni.
Molnár Szabolcs