2013. december 14., szombat

Korea - Kis ország nagy lépések

Nemrég jelent meg a hír, miszerint kivégezték az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un nagybátyját is. A szürke eminenciás becenevet viselő Jang Song Taek (Dzsang Szong Tek) pár nappal ezelőtt került fogságba. A vád hazaárulás. Ügyében egy rögtönítélő bíróság folytatta le a rendkívül rövid tárgyalást. A hírek szerint (a dél koreai hírszerzés adata) a szürke eminenciás ítéletét gépfegyverrel hajtották végre.
A szakértők úgy vélekednek, hogy Kim Dzsong Un a hatalmát akarja erőszakosan bebiztosítani. Semmi szükség nem lenne akkor kivégzésekre. A hírek miatt a déli hadsereget harckészültségbe helyezték. Lássuk be, egy ilyen eset miatt azért talán ez nem szükséges. Ez a hír inkább nyugalomra kellene okot adjon. A hazánkban is levetített koreai történelmi sorozatok többre nem, de arra mindenképpen jók voltak, hogy az ember megismerhette a koreai nép lelkületét és azt, hogy mit milyen megfontolásból tesznek. A leváltott vezető kivégzése legtöbb esetben a családot menti meg, illetve mentesíti. Így a szürke eminenciás kivégzése is a családot védte minden bizonnyal - ilyen a népszokás (pár száz évvel ezelőtt hazánkban, ha valaki a királyra mert támadni, annak egész családját kivégezték, közeli és távoli rokonokkal együtt).
Szerintünk az, hogy a legvaskalaposabb katonai és politikai vezetőket távolítoták el, méghozzá gyorsan és drasztikusan, pont azt jelenti, hogy Észak-Korea egy nagy politikai változáson, és ezzel együtt egy jelentős fiatalításon fog keresztül menni. Kim Dzsong Un nagyon sok személlyel tárgyalt az utóbbi időben. Az orosz politikusokon át kínai tanácsadókig. Több fontos gazdasági és politikai tárgyalás után pedig megkezdődik a leszámolás a régi garnitúrával. A politikai találkozók azért voltak fontosak, hogy a vezető biztos legyen benne, azokhoz a lépésekhez, melyeket meg akar tenni, meg lesz a megfelelő támasza a két területen. Első rendelkezése volt, hogy az iparban felemelte a minimál keresetet a többszörösére.
Az elkövetkezendő évtől mit várhatunk Észak-Koreától? Véleményünk szerint azt, hogy még jobban felgyorsulnak a gazdasági alapú tárgyalások a szomszédos országokkal, déllel, Kínával és Oroszországgal. Több nagyobb beruházás is kezdetét veszi külföldi befektetéssel (orosz gázvezeték), illetve több gazdaságélénkítő és népjóléti intézkedés is lesz. Az atomprogram azonnali feladása nem valószínű, ahhoz még évek kellenek, de egy bizonyos politikai nyitás várható. Kim Dzsong Un fiatal, jól képzett, agilis vezető. Akik személyesen megismerték, mind úgy nyilatkoztak, hogy egy nagyon szimpatikus, kiváló képességű, magas intelligenciájú, tanult férfi. Éveket töltött távol hazájától, míg az iskoláit végezte. Sokat látott a világ "nyugati" feléből is, és tudja jól, milyen jellegű változtatásokra van szükség, hogy megtartsanak egy magas szellemi és erkölcsi színvonalat, de ugyanakkor az ország jelentősen fejlődhessen is. Szerintünk Korea ezen az úton indult el, még ha radikálisabb eszközökkel teszik is, mint amihez itt hozzászoktunk.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése