2007. január 27., szombat

Új tömegoszlató fegyvert mutattak be


Az új tömegoszlató fegyverszerkezet előnye, hogy kiválthatja a szolgálatból a sok problémát okozó vízágyúkat, megkíméli a rendőrlovakat, így az állatokat a pártvezetés továbbra is egyéb célokra tudja használni. Új tömegoszlató fegyverrel szerelik fel az amerikai hadsereget. A sugárfegyver nem okoz semmilyen sérülést, csak kellemetlen, bőrégésre hasonlító enyhe fájdalmat okoz. Tudomásunk szerint eddig még sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem a Budapesti Rendőrfőkapitányság vezetője nem érdeklődött az új mikrohullámú fegyver után.

A Georgia állambeli Moody légibázison tegnap bemutatták azt az új sugárágyút, amivel 2010-ig először a szárazföldi, majd utána a többi fegyvernemet is tervezik felszerelni.
A könnyű terepjáróra szerelhető, nagy kerek energiaernyővel ellátott szerkezet előnye, hogy az Alkotmány utcánál keskenyebb, Március 15. tér körüli utcákban is bevethető, kiválthatja a szolgálatból a sok problémát okozó vízágyúkat, megkíméli a rendőrlovakat, így az állatokat a pártvezetés továbbra is egyéb célokra tudja használni.

A kis terepjárók könnyen mozgathatók és gyorsan átcsoportosíthatók, az Active Denial Systems (ADS) nevű fegyvercsoportba tartozó sugárágyú használata nem okoz senkinek elviselhetetlen fájdalmat, de nagy hátránya, hogy szemet nem lehet vele kilőni. Hatótávolsága 450 méter, tehát a tavaly őszi budapesti tüntetések véres szétverésénél használt ósdi gumilövedékeknél több mint 17-szer messzebb visz.

Lényege, hogy az antenna által összegyűjtött elektromágneses sugárnyalábot egy láthatatlan, de nagy erejű energialövéssel szétszórja a tüntetők között, és ezzel enyhe, 2 másodpercig tartó kellemetlen, bőrégéshez hasonló érzést okoz a meggondolatlanul utcára vonuló haladásellenes elemeknek. A sugárágyú kifejlesztésben a hadsereg mellett a Raytheon cég is részt vett, vezetője szerint a ruhán át az emberi bőrbe mindössze pár tized milliméter mélyen behatoló sugarak enyhe, maximum 54 C° fokos égő érzést okoznak.

A sajtójelentések nem tértek ki arra, hogy az amerikai kormányon kívül mely országokat érdekelhet az új találmány, ezért tegnap estig arra sem derült fény, hogy a magyar kormány küldött-e megfigyelőket a bemutató színhelyére.