2013. november 23., szombat

KÍNA HAGYJA, HOGY A DOLLÁR TOVÁBB GYENGÜLJÖN
KÍNA HAGYJA, HOGY A DOLLÁR TOVÁBB GYENGÜLJÖN
"Ahogy a dollár a haláltusáját vívja, aközben a törvénytelen Federal Reserve és a Wall Street-i bűnözők tovább növelik az arany árát, a papírhatáridős piacon, így a vezetés átcsúszik a Nyugat aranyából Ázsia kezébe" – mondta Craig Roberts. Dr. Paul Craig Roberts,szerkesztő, újságíró volt a The Wall Street Journal-nál és a Business Week lapnál és most a Press TV-t tudósította . Kép: a dollár mögött a kínai jüan látszik
Nekünk csupán annyi a megjegyzésünk, hogy az EURO már korábban elkezdte ezt a haláltusáját és reméljük, hogy az is ki fog múlni az amerikai ronggyal együtt.
DÉL-AMERIKA HÍRES NAGYJAI
Ilyen tablóképet sem Európa, sem Ázsia, sem Afrika, sem Amerika nem képes fölmutatni. Elnökök és más politikusok gyerekkori képei, amikor még nem volt sejthető, hogy mi lesz belőlük.
Balról jobbra a hírességek országonként: Kuba, Argentina-Kuba, Ecuador, Brazilia, Argentina, Uruguay, Bolivia, Brazilia, Venezuela.(facebook kép)

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/doll%C3%A1r-hal%C3%A1ltus%C3%A1j%C3%A1t-v%C3%ADvjaAz eurózóna-hazugsággyár újabb ostobasága, nagyon nem akarják a vezetők, hogy tudják mi az igazság,

Az eurózóna válságos országai, köztük Spanyolország és Írország, fokozatosan leküzdik a pénzügyi nehézségeiket, ami megteremti az egységes európai valuta stabilitását – jelentette ki Berlinben Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter, felszólalva a Süddeutsche Zeitung újság által szervezett gazdasági fórumon.

Görögország gazdaságát illetően a szövetségi kormány tagja megjegyezte, hogy Athén küzdelme a válság leküzdésére felülmúlta a megfigyelők várakozásait.
A válságos állam költségvetési programjának erőfeszítéseit méltatta Angela Merkel kancellár is.

Csak államcsőddel csökkenthető az adósság?

A fejlett országok nem tudják kezelhetővé tenni adósságukat a megszorítások és a növekedés kombinációjával - állítja az a két harvardi professzor, akik nagy vihart kavartak az államadósság végzetes hatásairól írt tanulmányukkal.
Újabb tanulmánnyal állt elő a Carmen Reinhart és Ken Rogoff közgazdászpáros, akik egy éve azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy kiderült: téves feltételezésre alapozták a növekedés és az államadósság kapcsolatát firtató tanulmányuk alaptételét. A szerzőpáros 2010-ben kiadott Growth in a Time of Debt (Növekedés az adósságok korában) című munkájának legnagyobb hatást kiváltó következtetése úgy szólt, hogy ha egy fejlett gazdaság GDP arányos államadóssága meghaladja a 90 százalékot, akkor az az ország 0,1 százalékos GDP-csökkenésre számíthat.
Ez a megállapítás volt a népszerűtlen megszorítások mellett kardoskodó politikusok és szakemberek egyik legtöbbször idézett érve. A tanulmányt azonban egy idén áprilisban megjelent tudományos cikkben ízekre szedték: Thomas Herndon, és tanárai, Michael Ash és Robert Pollin − a University of Massachusetts keretein belül működő politikai gazdaságtani kutatóintézet (PERI) kutatói − egy sor komoly hibát találtak harvardi kollégáik számításaiban.
Fejéről a talpára
A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a Reinhart-Rogoff szerzőpáros által használt számok alapján nem mutatható ki az említett kapcsolat. Sőt fordított hatásra lehet következtetni: arra, hogy az okozati viszony inkább az ellenkező irányban áll fenn. Inkább az alacsony növekedés vezet a magas adóssághoz, mintsem a magas adósság az alacsony növekedéshez.
A harvardi szerzőpáros most újabb tanulmánnyal jelentkezett, amelyet a londoni Center for Economic Policy Research (CEPR) adott ki Financial and sovereign debt crisis: some lessons learned and those forgotten (Pénzügyi és adósságválságok: néhány lecke, amelyekből tanultunk és néhány, amelyek feledésbe merültek) címmel. Ez a mű nem kevésbé provokatív, mint a korábbi, nagy vitát kiváltó tanulmányuk volt - állítja a Guardian.
Nem lesz ebből növekedés
A szerzők nem állítanak mást, mint hogy ha a történelmi tapasztalatoknak hinni lehet, akkor a fejlett országok a megszorítások és növekedés kombinációjával nem tudják leszorítani államadósságukat a jelenleginél fenntarthatóbb szintre. Európa szerintük a túlzottan optimista gondolkodás jó példája: az itteni döntéshozók azt hiszik, hogy az elviselhető adóssághoz vissza lehet térni a nadrágszíj-meghúzás, a gazdasági növekedés és a türelem rózsát terem elvének kombinálásával.
Úgy vélik, hogy a fejlett országok elkerülhetik azoknak a kellemetlen eszközöknek a használatát, amelyekre a súlyosan eladósodott feltörekvő államok rászorulnak. Ilyen eszköz az adósságátütemezés (gyakorlatilag államcsőd), a magas infláció, a tőkemozgások korlátozása és - a ma már azért a világ boldogabb felén is ismert - fiskális szigorítás. A fejlett országok vezetői szeretik úgy láttatni kormányaikat, mint amelyek nem folyamodnak ilyen durva eszközökhöz.
Ugyan már, kérem
A szerzőpáros szerint azonban ez kép hamis: a gazdag országok is a csődbe menekültek, elinflálták adósságukat és pénzügyi megszorításokat vezettek be (kamatplafonokat határoztak meg, vagy a megtakarítókra gyakoroltak nyomást, hogy hitelezzék az államot), amikor fizetésképtelenné váltak. Az 1929-33-as pénzügyi válságot követő nagy depresszió idején például Franciaország, Nagy-Britannia és más országok "nagyvonalúan megfeledkeztek" az USA-tól az első világháború idején kapott kölcsöneik visszafizetéséről, a második világháborút követően pedig korlátozott kamattörlesztéssel, alacsony kamatokkal és a tőkekorlátozásokkal akadályozták a pénz kiáramlását az erősen eladósodott országok.
Ami a jelent illeti, az államadósságok két évszázados magasságokhoz közelítenek a fejlett országokban. Ezt nem lehet "kinövekedni" - szögezik le a szerzők, akik szerint a kormányok hamarosan kénytelenek lesznek belátni ezt. Amint ezt megteszik, mégis csak az előbb említett eszközökhöz kell folyamodniuk. Azokhoz megoldásokhoz, amelyeket jó ideje a feltörekvő gazdaságokhoz kapcsolnak, letagadva, hogy nem is olyan régen még a fejlett országok is alkalmazták ezeket.
Már csak a csőd a tabu
A Guardian szerint a fejlett országok kormányai részben már ma is a harvardi professzorok intelmeinek megfelelően járnak el. Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban a tőkeáramlást korlátozó előírásokkal egészítették ki a bankszektor szabályozását, monetáris enyhítéssel és alapkamat-csökkentéssel szorítják le a hosszú távú kamatokat, kevéssé aggódva az inflációs kockázat miatt. A költségvetési megszorítások "divatba jöttek" az USA-tól Európiáig a fejlett világ jelentős részén.
A japán kormány aktívan próbálkozik az infláció gerjesztésével, miközben az Európai Központi Bank ebben a hónapban csökkentette irányadó rátáját, hogy megpróbálja elkerülni a deflációt az eurózónában. A régi módi csőd maradt az utolsó tabu, bár a GDP arányos adósságokat nézve, Japán (240 százalék), Olaszország (130 százalék) és Görögország (170 százalék) esetében csak a nagyon bátrak kockáztatnák meg, hogy ezek az államok soha nem válnak fizetésképtelenné.
Napi

Nincs pénz! Elfogyott!

A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél. Ez az első számítások szerint három-négymilliárd forintos megszorítást jelent az ágazatban – értesült a Népszabadság. A mostani zárolás annak fényében még érdekesebb, hogy a kormány épp a héten döntött a májusban elrendelt zárolások egy részének csökkentéséről. A kormány zárolást rendelt el több felsőoktatási intézménynél.
- értesült a Népszabadság. A mostani zárolás annak fényében még érdekesebb, hogy a kormány épp a héten döntött a májusban elrendelt zárolások egy részének csökkentéséről.

A napilap mai száma ismerteti, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a zárolásról levélben értesítette a felsőoktatási intézmények vezetőit. Lengyel Györgyi egy májusi kormányhatározatra hivatkozik, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök “a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről” hozott. A túlzottdeficit-eljárást azonban az Európai Bizottság június végén megszüntette.
A közigazgatási államtitkár csütörtöki levele szerint “az elrendelt zárolás azonnali végrehajtása érdekében, az intézmény bevétele terhére (…) soron kívül 2013. november 22-ig befizetni szíveskedjenek” az Emmi számlájára.
Az intézményeket különböző mértékben sújtja az újabb megszorítás: néhány egyetem azzal szembesült, hogy nagyobb összeget kell befizetnie, mint amennyit nemrégiben többletforrásként kapott. A minisztérium levelében az is furcsa, hogy a zárolást a saját bevétel terhére rendelték el. Ha az állami támogatás terhére zárolnának, azt az elszámolásnál vissza is kéne adniuk az intézményeknek – közli a napilap.
A most zárolt összegből a Semmelweis Egyetemre 481 millió forint jutott. Szél Ágoston rektor körlevelében már meg is tiltotta, hogy a gyógyításhoz külső szállítótól a klinikák vezetői vásároljanak. Az érintettek kizárólag az életmentő, sürgős esetek ellátásához szükséges eszközöket (vér, egészségügyi gázok, gyógyszerek, élelmiszerek) rendelhetnek, de ezekről is csak olyan számlákat írhatnak alá a gazdasági vezetők, amelyekben a kifizetést 2014-re dátumozták – írja a Népszabadság.

Közeledik a Naphoz az ISON üstökös

A NASA STEREO-A űrszondája figyeli az ISON üstököst, ahogy közeledik a napközelpontjához, ami e hó november 28-án, csütörtökön fog bekövetkezni. A filmet a szonda Heliospheric kamerája rögzítette, amelyen nemcsak ISON, hanem a Föld, a Merkúr és a Encke üstökös is látható. A film egy kétnapos időszakot ölel fel. Az animáción először az Encke üstökös látható, aztán balról méltóságteljesen beúszik az ISON üstökös is.

November 28-án az ISON üstökös 1,2 millió kilométerre fog elszáguldani a Nap fotoszférája felett, melynek hatására nagyon fel fog forrósodni. Egyes vélemények szerint nem éli túl a találkozást, de egy biztos, a Napközelben fényes lesz. Megfigyelni nehéz lesz, mert a Földről nézve mindössze egy fokra lesz a központi csillagunktól. Nagyon óvatosak legyünk a megfigyeléskor. Szabad szemmel sem, binokulárral sem nézzünk a Napba. Súlyos szemkárosodást, vagy vakságot is szenvedhetünk el!

patacsipilvax.hu/wp-content/uploads/2013/11/anigif1.gif

Ha az ISON túléli a Nappal való találkozást és a magja is egyben marad, igazi látványosságnak ígérkezik a decemberi égbolton: hosszan elnyúlt, több tíz foknyi csóvát fog. A kométa túlélését vélhetően segíti majd az a sebességgel, mellyel száguldani fog: napközelségben mintegy 700 000 kilométer per órával fogja szelni az irdatlan űrt.

A következő napokban további hasonló felvételek várhatók – a STEREO-B, a SOHO szondáktól is -, amelyek alapján talán jobban meg lehet tippelni, hogy túléli-e az ISON a november 28-ai napközelséget, amikor mindössze 1,2 millió kilométerre lesz a Nap felszínétől.

patacsipilvax.hu/wp-content/uploads/2013/11/anigif0.gif
Egy korábbi felvétel az ISON-ról

Ha az ISON üstökös túléli a Napközelséget december első napjaitól – amikorra egy már néhány fokot eltávolodik a Naptól – egyre hosszabb és látványosabb csóvájában gyönyörködhetünk majd szabad szemmel is.

Itt egy remek animációt láthatunk az isonról: http://stereo-ssc...omet_ison/

Négy nap múlva kiderül, hogy mi lesz az ISON sorsa, hogy egyben marad mag vagy szétszakad. Most megint bizakodhatunk, ha már eddig eljutott és ilyen sok anyagot kibocsátott, akkor nem lehet nagyon kicsi a mag. Nagyobb esélye van az üstökös magjának a túlélésre.

forrás: http://patacsipil...n-ustokos/


* * *


http://www.csilla...-5nap.html


ISON: T-5 nap
Szerző: Sárneczky Krisztián

Már csak öt napra vagyunk az üstökös napközelségétől, de szerencsés amatőrtársaink még mindig csodás felvételeket készítenek a horizonton lebegő üstökösről.

Az éjféli órákban az üstökös átlépi a 0,3 CsE-s határt (45 millió km), az elmúlt tíz évben csak három újonnan felfedezett üstökös került ennél közelebb a Naphoz (C/2004 F4, C/2006 P1 és C/2011 W3), ami jól mutatja az ISON különlegességét. Látszó naptávolsága 20 foknál is kevesebb, és tegnap óta már a Libra csillagképben jár. Már jól látható a STEREO A jelű napkutató szonda felvételein is, de a képek még feldolgozás alatt állnak, reméljük holnapi jelentkezésünk alkalmával már közölhetünk szép, az űrből készült fotókat az üstökösről. Ma azonban még két csodálatos földi fotót mutatunk, az egyiket Japánból, a másikat Ausztriából.

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131123-ison-fiju.jpg
Első képünkhöz nem kell kommentár, a fotót Kagaja készítette ma hajnalban egy 85 mm-es objektívvel. 3 másodperc expozíciós idővel. A csóva 3 fok hosszan követhető. (spaceweather.com)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131123-ison-jager.jpg
Az osztrák Michael Jäger ismét egy remek felvétellel rukkolt elő, amely az Alpok egyik csúcsa felett 22-én hajnalban felkelő üstököst mutatja. A több részre bomló, hullámzó ioncsóva mesés látványt nyújt.


www.origo.hu/i/1311/20131122-ison-ustokos13.jpg
A kép november 21-én hajnalban készült a Teide Obszervatóriumból. A kép középvonalában a Merkúr bolygó is látható
Forrás: Spaceweather/Juan Carlos Casado


* * *

http://www.csilla...-ison.html


A napkerülő ISON

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison-merkur.jpg
A belső bolygók és az üstökös egymáshoz viszonyított helyzete november 22-én 0 óra UT-kor. (JPL/NASA)

(...)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison-stereo.gif
A két STEREO napmegfigyelő szonda (A és B) helyzete november 28-án, a napközelség időpontjában. A SOHO napkutató szonda a Földtől 1,5 millió km-re, a Nap irányában helyezkedik el.

(...)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison_xcor2b_nov26t6_nov30.jpg
A STEREO B külső (kék) és belső (zöld) koronagráfján november 26-án 6 UT és 30-án 0 UT között láthatjuk. A piros csillagok óránkénti bontásban jelölik az üstökös helyzetét. A szonda szerencsés helyzetéből adódóan a napkorong előtt is elvonul majd az égitest.

(...)

* * *


http://hatodiknap...-2013-nov6

"...Az ISON mindenesetre 2013. nov. 17-én "szárnyakat" növesztett, amely így már végképp hasonlóvá tette a 2009. júni. 27-ei ábrához..." (...)

http://www.univer...-fountain/

oi42.tinypic.com/30jmtcz.jpg

www.thephoenixlights.net/Bryan_DeFlores/Southfield_Crop_Circle_6-27-09.jpg

http://andypotter...hjune2009/

Ahhoz képest hogy állítólag 2012 szeptemberében fedezték fel az ISON-t, ez a 2009-es gabonaábra úgy tűnik előre jelezte az üstökös 1 héttel ezelőtti "szétválását"... - Varuna

Keveri a kártyákat a Google

Mobilfizetés: A keresőóriás adatbázist épít, és a bank babérjaira tör
A karácsonyi nagybevásárlási szezon nyitányára időzítette új szolgáltatása elindítását a Google, amely ezúttal a virtuális világból a fizikai valóság felé nyit: kézzel fogható, tapintható terméket, igazi bankkártyát dob a piacra saját, Google Wallet (pénztárca) mobilfizetési rendszerének kiegészítőjeként.
Az eddig online és érintésmentes vásárlásra használható keretből így lesz valódi számla, ha tetszik, az internetes cég belátta, hogy nem megy minden csak elektronikusan. A fizikai kártya nagy előnye ugyanis, hogy a felhasználók mindenütt tudnak vele fizetni és az automatákból is felvehetnek pénzt. Több mint havi 150 ezer forintot, és azt is ingyen – igaz, a Google a fizetési rendszert és a kártyát is egyelőre csak az Egyesült Államokban kínálja.
A Google Wallet okostelefonos fizetési szolgáltatást 2011 szeptemberében vezették be. A mobiltelefonra letölthető alkalmazás és az érintésmentes technológia segítségével a PayPass terminállal felszerelt elfogadóhelyeken lehetett kiegyenlíteni a számlát (az online vásárlás mellett még e-mail címre is lehet vele pénzt átutalni). Az Egyesült Államokban azonban egyelőre korlátozott a PayPass-technológia elterjedtsége – csupán 300 ezer helyen található meg.
A felhasználó számlájához kapcsolt fizikai kártya felhasználhatósági köre azonban nem korlátozott: minden olyan helyen elfogadják fizetőeszközként, ahol a többi mastercardos kártyát – vagyis bárhol. A rendszer használata után értesítést is küld a tranzakciókról. A Google-nál azt remélik, hogy a „mobilbukszához” kínált bankkártyával az újdonságok iránt fogékony, de pénzügyeik teljes elektronizálódásától idegenkedők millióit tudják megnyerni maguknak. Igaz, a kártya terheléses típusú lesz, azaz a rajta lévő összeget meghaladóan hitelkeretet nem ad az ügyfélnek – ez az USA-ban hátrányként jelentkezik.

Az androidos és iOS operációs rendszert használó okostelefonokra telepített Google Wallet frissítését még a héten megkezdik, felkínálva a felhasználóknak a bankkártya megrendelését, de ezt közvetlenül számlavezető bankjuknál is kezdeményezhetik, 10-12 napos átfutási határidővel. A Google ráadásul teljes ingyenességet kínál, azaz nincs se kártyadíj, se havi vagy éves használati díj. A díjmentesség másik oldalon viszont busásan megtérülhet, hiszen a felhasználók vásárlási szokásainak közvetlen feltérképezésével olyan kiterjedt adatbázishoz juthat az internetes kereső és szolgáltató óriásvállalat, amelynek révén az eddigieknél is pontosabban tudja célba juttatni megrendelői hirdetéseit.
A cég szóvivője azt is elismerte, hogy az új adatbázis a vásárolt termék és annak ára mellett –alapesetben – a vevő személyi adatait is tartalmazza majd. Az amerikai szakértők szerint persze mindent elsöprő népszerűséget azonban csak akkor érhet el a Google Wallet, ha hitelkeret is kapcsolódik majd a kártyához – ahogy azt korábban tervezték. A Reuters úgy tudja, hogy az ezzel kapcsolatos előkészületekkel a Google Wallet fejlesztéseiért felelős Osama Bedier májusi távozásakor hagytak fel – minden bizonnyal csak ideiglenesen.
Eddig hitelre csak a hirdetők vásárolhattak szolgáltatást a Google-től, az egyszerű felhasználók számára ez a lehetőség egyelőre nem adott. A Google az idén sajtóhírek szerint már 300 millió dollárt költött a mobilpénztárca kifejlesztésére és piaci elterjesztésére, de az igazi áttörés még várat magára; igaz, szakértők szerint már nem sokáig.
Infó: A cikk eredeti változata a 2013.11.23-i Népszabadságban olvasható.

NOL