2013. november 23., szombat

Közeledik a Naphoz az ISON üstökös

A NASA STEREO-A űrszondája figyeli az ISON üstököst, ahogy közeledik a napközelpontjához, ami e hó november 28-án, csütörtökön fog bekövetkezni. A filmet a szonda Heliospheric kamerája rögzítette, amelyen nemcsak ISON, hanem a Föld, a Merkúr és a Encke üstökös is látható. A film egy kétnapos időszakot ölel fel. Az animáción először az Encke üstökös látható, aztán balról méltóságteljesen beúszik az ISON üstökös is.

November 28-án az ISON üstökös 1,2 millió kilométerre fog elszáguldani a Nap fotoszférája felett, melynek hatására nagyon fel fog forrósodni. Egyes vélemények szerint nem éli túl a találkozást, de egy biztos, a Napközelben fényes lesz. Megfigyelni nehéz lesz, mert a Földről nézve mindössze egy fokra lesz a központi csillagunktól. Nagyon óvatosak legyünk a megfigyeléskor. Szabad szemmel sem, binokulárral sem nézzünk a Napba. Súlyos szemkárosodást, vagy vakságot is szenvedhetünk el!

patacsipilvax.hu/wp-content/uploads/2013/11/anigif1.gif

Ha az ISON túléli a Nappal való találkozást és a magja is egyben marad, igazi látványosságnak ígérkezik a decemberi égbolton: hosszan elnyúlt, több tíz foknyi csóvát fog. A kométa túlélését vélhetően segíti majd az a sebességgel, mellyel száguldani fog: napközelségben mintegy 700 000 kilométer per órával fogja szelni az irdatlan űrt.

A következő napokban további hasonló felvételek várhatók – a STEREO-B, a SOHO szondáktól is -, amelyek alapján talán jobban meg lehet tippelni, hogy túléli-e az ISON a november 28-ai napközelséget, amikor mindössze 1,2 millió kilométerre lesz a Nap felszínétől.

patacsipilvax.hu/wp-content/uploads/2013/11/anigif0.gif
Egy korábbi felvétel az ISON-ról

Ha az ISON üstökös túléli a Napközelséget december első napjaitól – amikorra egy már néhány fokot eltávolodik a Naptól – egyre hosszabb és látványosabb csóvájában gyönyörködhetünk majd szabad szemmel is.

Itt egy remek animációt láthatunk az isonról: http://stereo-ssc...omet_ison/

Négy nap múlva kiderül, hogy mi lesz az ISON sorsa, hogy egyben marad mag vagy szétszakad. Most megint bizakodhatunk, ha már eddig eljutott és ilyen sok anyagot kibocsátott, akkor nem lehet nagyon kicsi a mag. Nagyobb esélye van az üstökös magjának a túlélésre.

forrás: http://patacsipil...n-ustokos/


* * *


http://www.csilla...-5nap.html


ISON: T-5 nap
Szerző: Sárneczky Krisztián

Már csak öt napra vagyunk az üstökös napközelségétől, de szerencsés amatőrtársaink még mindig csodás felvételeket készítenek a horizonton lebegő üstökösről.

Az éjféli órákban az üstökös átlépi a 0,3 CsE-s határt (45 millió km), az elmúlt tíz évben csak három újonnan felfedezett üstökös került ennél közelebb a Naphoz (C/2004 F4, C/2006 P1 és C/2011 W3), ami jól mutatja az ISON különlegességét. Látszó naptávolsága 20 foknál is kevesebb, és tegnap óta már a Libra csillagképben jár. Már jól látható a STEREO A jelű napkutató szonda felvételein is, de a képek még feldolgozás alatt állnak, reméljük holnapi jelentkezésünk alkalmával már közölhetünk szép, az űrből készült fotókat az üstökösről. Ma azonban még két csodálatos földi fotót mutatunk, az egyiket Japánból, a másikat Ausztriából.

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131123-ison-fiju.jpg
Első képünkhöz nem kell kommentár, a fotót Kagaja készítette ma hajnalban egy 85 mm-es objektívvel. 3 másodperc expozíciós idővel. A csóva 3 fok hosszan követhető. (spaceweather.com)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131123-ison-jager.jpg
Az osztrák Michael Jäger ismét egy remek felvétellel rukkolt elő, amely az Alpok egyik csúcsa felett 22-én hajnalban felkelő üstököst mutatja. A több részre bomló, hullámzó ioncsóva mesés látványt nyújt.


www.origo.hu/i/1311/20131122-ison-ustokos13.jpg
A kép november 21-én hajnalban készült a Teide Obszervatóriumból. A kép középvonalában a Merkúr bolygó is látható
Forrás: Spaceweather/Juan Carlos Casado


* * *

http://www.csilla...-ison.html


A napkerülő ISON

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison-merkur.jpg
A belső bolygók és az üstökös egymáshoz viszonyított helyzete november 22-én 0 óra UT-kor. (JPL/NASA)

(...)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison-stereo.gif
A két STEREO napmegfigyelő szonda (A és B) helyzete november 28-án, a napközelség időpontjában. A SOHO napkutató szonda a Földtől 1,5 millió km-re, a Nap irányában helyezkedik el.

(...)

www.csillagaszat.hu/files/images/2013/11/ISON/20131121-ison_xcor2b_nov26t6_nov30.jpg
A STEREO B külső (kék) és belső (zöld) koronagráfján november 26-án 6 UT és 30-án 0 UT között láthatjuk. A piros csillagok óránkénti bontásban jelölik az üstökös helyzetét. A szonda szerencsés helyzetéből adódóan a napkorong előtt is elvonul majd az égitest.

(...)

* * *


http://hatodiknap...-2013-nov6

"...Az ISON mindenesetre 2013. nov. 17-én "szárnyakat" növesztett, amely így már végképp hasonlóvá tette a 2009. júni. 27-ei ábrához..." (...)

http://www.univer...-fountain/

oi42.tinypic.com/30jmtcz.jpg

www.thephoenixlights.net/Bryan_DeFlores/Southfield_Crop_Circle_6-27-09.jpg

http://andypotter...hjune2009/

Ahhoz képest hogy állítólag 2012 szeptemberében fedezték fel az ISON-t, ez a 2009-es gabonaábra úgy tűnik előre jelezte az üstökös 1 héttel ezelőtti "szétválását"... - Varuna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése