2013. január 30., szerda

Megmarad az anya és apa szó a francia polgári törvénykönyvben

Franciaországban továbbra is heves politikai és társadalmi vitákat vált ki a homoszexuálisok házasságát lehetővé tevő törvényjavaslat.
Január 17-én a francia parlament törvényi bizottsága elfogadott két módosítást a törvényjavaslathoz, melyek elkerülhetővé teszik, hogy a polgári törvénykönyv kb. 150 pontján törölni kelljen a szövegből az „anya” és „apa”, illetve a „férj” és „feleség” szavakat.
A módosítás értelmében két újabb cikkely kerülne bevezetésre, melyek kimondják, hogy az apára és anyára vonatkozó rendelkezések a homoszexuális párokra is érvényesek. „Ez megerősítené a bevezetendő változtatások szellemiségét is, hiszen a cél a házasság intézményének megnyitása a homoszexuálisok felé, nem pedig egy új, homoszexuális házasság bevezetése” – érvelt Erwann Binet szocialista képviselő, a törvényjavaslat atyja.
A kérdés korántsem csak szemantikai jellegű. A törvényi bizottság által végzett meghallgatások során a jogászok felhívták a képviselők figyelmét, hogy az „anya” és „apa” szavak „szülőre”, illetve a „szülő” szó „családtagra” való kicserélése nem kevés zavart és jogi bonyodalmat szülne.
A törvény támogatói úgy vélik, hogy ez a módosítás a jogi félreértések elkerülésén túl a törvényjavaslat ellenzőinek egyik legfőbb ellenérvét is kivédené. „Így az emberek is jobban megértenék, hogy nem célunk mindent megváltoztatni, és hogy a heteroszexuális házaspároknak minden korábbi joguk megmarad” – véli a szintén szocialista Marie-Françoise Clergeau.
Hervé Mariton, a jobbközéphez tartozó UMP párt képviselője azonban csak „a törvényjavaslat problémás pontjainak elkenését” látja a módosításban. „Ügyes húzás, mely által az a benyomás kelthető, hogy pusztán technikai változtatásról van szó, nem pedig a társadalmi berendezkedés felborításáról” – véli a szintén UMP-s Philippe Gosselin.
Az egyik politikai oldal hetek óta azt állítja, hogy az apa és anya szavak el fognak tűnni a polgári törvénykönyvből, a másik pedig, hogy megmaradnak, és a szembenálló felek kölcsönösen hazugsággal vádolják egymást. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban az igazság félúton van: az anya és apa szó megmarad a törvénykönyv VII., leszármazásról szóló fejezetében, de törlésre kerül a VIII., örökbefogadásról szóló fejezetből.
La Croix/Magyar Kurír


A melegházasságról szóló viták közepette imahonlap indult a családokért


Több tízezer internetező fogott össze egy spirituális kezdeményezésért, melyet katolikus fiatalok indítottak el „az öntudat felébresztéséért” a melegházasság kérdésében Franciaországban. Az akció január 25-én egy közös ima- és böjti napban csúcsosodott ki, melyen 36 ezren vettek részt.
Franciaországban az egyneműek házasságáról szóló vita ellehetetlenülésére reagálva január 9-én új, katolikus honlap indult a családokért. Az itt megszervezett első kezdeményezés egy közös ima- és böjti nap volt január 25-én, melyhez több mint 36 ezren csatlakoztak. Az ökumenikus imahét szellemében a szervezők az eseményre a protestánsokat és az ortodoxokat is meghívták.
Az akciót a szervezők hangsúlyozottan nem ellentámadásnak vagy provokációnak szánták, sokkal inkább spirituális válasznak a családot és rajta keresztül az egész társadalmat érintő vita felvetéseire. A számos püspök, rendi elöljáró és pap által támogatott csendes megmozdulás egy maroknyi katolikus fiatal ötlete volt.
La Croix/Magyar Kurír

Búvártól kért segítséget egy bajba jutott delfin.

Nem mindennapi esetet sikerült filmre vennie egy búvárcsapatnak: búvárhoz úszott segítségért egy horgászzsinórba gabalyodott delfin Hawaii partjainál. Az állat békésen tűrte, hogy a búvár letekerje az uszonyára tekeredett damilt.

Egy csapat könnyűbúvár az ördögráják éjszakai életét figyelte január 11-én Kona sziget partja mentén, amikor hirtelen delfinsipítást hallottak, és egy palackorrú delfin úszott feléjük. A delfin egyenesen az expedíció vezetőjéhez, Keller Laroshoz úszott. Hosszan és komótosan úszkált a búvárok körül, majd egyszer csak Laros körül kezdett el körözni és folyamatosan a hasát mutatta neki. Ahogy közel jött és hozzám nyomakodott, egyértelművé tette, hogy segítséget kér - mondta a profi búvároktató és ördögrája-szakértő.

Hosszan és komótosan úszkált a búvárok körül, majd egyszer csak Laros körül kezdett el körözni és folyamatosan a hasát mutatta neki. Laros hamarosan észrevette, hogy a delfin nem tud rendesen mozogni, mert egy horgászzsinór rátekeredett, és a horog beleakadt a melluszonyába. Az emlős békésen hagyta, hogy az ember megpróbálja kiszabadítani.

„Hamar észrevettem a bal első uszonyára tekeredett zsineget, amely az egész testét körbefogta és a horog is beleállt. Teljesen nyilvánvaló volt számomra, hogy tőlem akar segítséget kérni. Megpróbáltam letekerni. Kiszedtem a melluszonyba akadt horgot. A zsinór a szájából lógott ki és szorosan rátekeredett az uszonyára. Megpróbáltam kézzel lefejteni a damilt, de féltem, hogy fájdalmat okozok neki, illetve még jobban megsebesíthetem az állatot, így elővettem egy kést, hogy azzal vágtam le” - mondta Laros. 
A búvár hozzátette, hogy az állat türelmesen és békésen tűrte a hosszú műveletet. A búvároktatónak sikerült eltávolítani a horgot és a zsinór jó részét, de amikor a többi búvár is csatlakozott hozzá, és megpróbálták a maradék zsinórt is leszedni, akkor a delfin elúszott, és nem tért vissza többé. Sajnos nem sikerült az összes béklyótól megszabadítani, mert a vízi emlősnek idővel fel kellett mennie a felszínre levegőért, de legalább a horgot és a sérülést okozó zsineget eltávolították róla.

A búvároknak videón is sikerült megörökíteniük az esetet, amely nemcsak szívmelengető, de egyben az első olyan felvétel, amelyen az látható, hogy egy vadon élő állat az emberektől kér segítséget


http://richpoi.com/cikkek/tudomany/buvartol-kert-segitseget-a-bajba-jutott-delfin.html

Orosz-kazah közös légvédelem

Oroszország és Kazahsztán Asztanában megállapodást írtak alá, hogy közös regionális légvédelmet hozzanak létre. A hírt a kazah védelmi tárca hozta nyilvánosságra. A dokument célja, hogy alapot teremtsen az együttműködésre, mely során biztosítják a kazah légtér és a szomszédos orosz területek légterének védelmét - áll a közleményben. 
A dokumentumot a hivatalos kazahsztáni látogatáson tartózkodó Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kazah kollégájával, Adilbek Dzsakszibekovval közösen írta alá a kazah fővárosban. A két védelmi miniszter további katonai kérdéseket is megvitatott, többek között a Kazahsztánban található orosz kísérleti lőtérrel és a katonai oktatással kapcsolatban. A katonai együttműködés a két ország között kiváló, jelenleg is mintegy 600 kazah tiszt tanul orosz katonai akadémiákon. 
Oroszország korábban hasonló megállapodást kötött Belarusszal, s tervbe vették ezt Örményország esetében is, igaz a két ország közvetlenül nem határos egymással. 
(oroszvilag.hu)


Egységes légvédelmi rendszer Kazahsztánnal

 


Oroszország és Kazahsztán védelmi miniszterei egy megállapodást írtak alá arról, hogy létrehoznak egy egységes légvédelmi rendszert a térségben.Vlagyimir Putyin még 2012-ben adott utasítást az ez irányú megbeszélésekre.
Eddig ezzel a rendszerrel csak Oroszország és Fehéroroszország rendelkezik. Hasonló megállapodás aláírását tervezik Örményországgal is.
Malahi László

Szivszoritó elbeszélés ok-okozatról egy orosz embertől,aki a SZOVJETUNIÓT A SZÜLŐHAZÁJÁNAK TARTJA-még ma is.

Francia neokolonializmus tömeggyilkosságokkal

Francia neokolonializmus tömeggyilkosságokkalMilyen szomorú, hogy az afrikai kontinens még mindig vár az ő Isten-adta szabadságára és reménytelenül körétekerednek a "Fehér Ember" polipkarjai. Ez ellen mindenki tiltakozik, a tanárok, politikusok, professzorok történelmi és álfilantróp szervezetek, az állami rádió és az afrikai sajtó, is de soha nem szűnnek meg a területén végrehajtott mészárlások. Ezért imádták Muammar Kadhafit annyira: mert ő volt az egyetlen, aki segített, és tényleg úgy viselkedett, mint egy testvér. Afrikában minden szomszédos segítséget elfojtottak a külföldi beavatkozások ellen. Itt az ideje, hogy megtudja minden érintett, hogy mit erőltetnek rá a multinacionális vállalatok, a mögöttük álló bankok, és azok gazdái, a "szerényen" csak "befektetőnek" nevezett "bankárok", a halál vámszedői, Európára és az USA hadseregére.

Ez a film egy abszolút top ajánlás ezekben a napokban, amikor a francia katonák folytatják véres üzleti háborújukat Maliban, hogy biztosítsák a vagyonát a multinacionális vállalatoknak és a politikai zsoldosoknak. Akár a tuareg államisághoz tartozó, erőforrásokban gazdag Észak-Malit, akár a határ közelében az uránbányákat nézzük Nigerben (Areva), esetleg a közelmúltban történteket: minden francia katona teljes harci használatban van és bárhova megy, "diszkréten" gyilkol.


A látottak egy teljesen megdöbbentő bepillantást adnak a vérontásról, amit a franciák hajtottak végre az utóbbi években, újra az ENSZ bázisok álcája alatt, amelyekben az odarepített portyázó hordák (franciák és felkelők) tömegesen gyilkosságokat követnek el. Az olasz film megerősítette az ex-általános "bundázás", alkalmazását, a francia a probléma gyökerét. Az általuk üldözöttek, és az északi gazdag ültetvények, de az ország is lángokban áll. A muzulmán Ouattara párt nagy teljesítménnyel küzd, helikopterei készen állnak mindig, még a saját népe ellen is...


A Ouattara egy közeli barátja Sárkozy. A filmből kiemelekedik Vincent Bolloré alakja, aki a legnagyobb látható kedvezményezettje a francia "beavatkozásnak" a fekete térségben (egy francia gyáros, és üzletember). Franciaország az ENSZ "áldását élvezi". Ez a Vincent Bolloré - akinek személyéről lehetünk tájékozottabbak is - megtanulta az "üzletet", Edmont "de" Rothschild-tól...
Életrajza a Wikipédián is megcsodálható, bár a Bollore "eszközök" 1,7 milliárd dollárja csak nevetséges aprópénz, a "jéghegy csúcsa". Link

Franciaország arra fog törekedni, a Rothschild szervezetek, a Bolloré "kereskedelem", az Idegenlégió, az IMF, és az ENSZ leple alatt, mint Tripoli és közelében: 200 milliárd $ "megtakarításra", de a líbiai már elfogyott. Afrika továbbra is kínai vásárt jelent, és talán Brazília és Venezuela is, hogy tervet dolgozzanak ki az indulásra. A többlépcsős terror visszatért Afrikába. MAli, Niger, és puccs Algériában, és ebben az Al-Kaida is, mint eszköz szerepel. Az Afrikai Unió (AU) következmények nélküli határozatai nem tudják szabályozni a helyzetet.


Tulok