2013. január 30., szerda

Megmarad az anya és apa szó a francia polgári törvénykönyvben

Franciaországban továbbra is heves politikai és társadalmi vitákat vált ki a homoszexuálisok házasságát lehetővé tevő törvényjavaslat.
Január 17-én a francia parlament törvényi bizottsága elfogadott két módosítást a törvényjavaslathoz, melyek elkerülhetővé teszik, hogy a polgári törvénykönyv kb. 150 pontján törölni kelljen a szövegből az „anya” és „apa”, illetve a „férj” és „feleség” szavakat.
A módosítás értelmében két újabb cikkely kerülne bevezetésre, melyek kimondják, hogy az apára és anyára vonatkozó rendelkezések a homoszexuális párokra is érvényesek. „Ez megerősítené a bevezetendő változtatások szellemiségét is, hiszen a cél a házasság intézményének megnyitása a homoszexuálisok felé, nem pedig egy új, homoszexuális házasság bevezetése” – érvelt Erwann Binet szocialista képviselő, a törvényjavaslat atyja.
A kérdés korántsem csak szemantikai jellegű. A törvényi bizottság által végzett meghallgatások során a jogászok felhívták a képviselők figyelmét, hogy az „anya” és „apa” szavak „szülőre”, illetve a „szülő” szó „családtagra” való kicserélése nem kevés zavart és jogi bonyodalmat szülne.
A törvény támogatói úgy vélik, hogy ez a módosítás a jogi félreértések elkerülésén túl a törvényjavaslat ellenzőinek egyik legfőbb ellenérvét is kivédené. „Így az emberek is jobban megértenék, hogy nem célunk mindent megváltoztatni, és hogy a heteroszexuális házaspároknak minden korábbi joguk megmarad” – véli a szintén szocialista Marie-Françoise Clergeau.
Hervé Mariton, a jobbközéphez tartozó UMP párt képviselője azonban csak „a törvényjavaslat problémás pontjainak elkenését” látja a módosításban. „Ügyes húzás, mely által az a benyomás kelthető, hogy pusztán technikai változtatásról van szó, nem pedig a társadalmi berendezkedés felborításáról” – véli a szintén UMP-s Philippe Gosselin.
Az egyik politikai oldal hetek óta azt állítja, hogy az apa és anya szavak el fognak tűnni a polgári törvénykönyvből, a másik pedig, hogy megmaradnak, és a szembenálló felek kölcsönösen hazugsággal vádolják egymást. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban az igazság félúton van: az anya és apa szó megmarad a törvénykönyv VII., leszármazásról szóló fejezetében, de törlésre kerül a VIII., örökbefogadásról szóló fejezetből.
La Croix/Magyar Kurír


A melegházasságról szóló viták közepette imahonlap indult a családokért


Több tízezer internetező fogott össze egy spirituális kezdeményezésért, melyet katolikus fiatalok indítottak el „az öntudat felébresztéséért” a melegházasság kérdésében Franciaországban. Az akció január 25-én egy közös ima- és böjti napban csúcsosodott ki, melyen 36 ezren vettek részt.
Franciaországban az egyneműek házasságáról szóló vita ellehetetlenülésére reagálva január 9-én új, katolikus honlap indult a családokért. Az itt megszervezett első kezdeményezés egy közös ima- és böjti nap volt január 25-én, melyhez több mint 36 ezren csatlakoztak. Az ökumenikus imahét szellemében a szervezők az eseményre a protestánsokat és az ortodoxokat is meghívták.
Az akciót a szervezők hangsúlyozottan nem ellentámadásnak vagy provokációnak szánták, sokkal inkább spirituális válasznak a családot és rajta keresztül az egész társadalmat érintő vita felvetéseire. A számos püspök, rendi elöljáró és pap által támogatott csendes megmozdulás egy maroknyi katolikus fiatal ötlete volt.
La Croix/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése