2013. augusztus 27., kedd

Ha egyszer egy üzlet beindul…! Trafikmutyi után taxismutyi?

Egyelőre csak egy cég forgalmazza az új taxik számára felszerelhető általános taxiszabadjelzőt. A nappal is jól látható fényforrással üzemelő szabadjelzőt ugyanaz a Bepro Solutions Kft. forgalmazza, amelyik élen járt az új nemzeti dohányboltok kötelező arculati elemévé tett világító trafikcégérek gyártásában és forgalmazásában.
taxi-szabad3
A Bepro Solutions szabadjelzője prizmás plexiburkolattal
A jelenleg elérhető általános, vagyis nem védjegyvédelem alatt álló szabadjelző ára ráadásul igen borsos a jelenleg a piacon kapható szabadjelzőkhöz képest: 34 500 forint áfa nélkül, bruttó kb. 43 800 forint, ami duplája a szokásosnak. Ez azt jelenti, hogy a taxisok egyharmadát kitevő magánzók szeptember 1-től csak úgy kaphatnak új engedélyt, ha ezt a szabadjelzőt szerelik fel autójukra.
(A fővárosi személyfuvarozás tarifáit, arculatát és új rendjét meghatározó taxirendelet ekkor hatályosul, de aki már meglévő engedéllyel rendelkezik, az még egy ideig mehet a régi arculati rend szerint.)
Minderről egy taxis olvasónk számolt be szerkesztőségünknek:
mutyi?
tisztességtelen haszon?
ki minek nevezi?
:( (

– fogalmazott levelében.
“Mi vagyunk az egyetlenek, de akárki gyárthatja, ebben semmi ördöngösség nincsen.”-válaszolta kérdésünkre a Bepro ügyfélszolgálatosa, aki szívesen válaszolgatott, de névvel nem akart nyilatkozni, ezért a továbbiakban csak Ügyfélszolgálatosként hivatkozunk rá.
Mitől speciális az új szabadjelző?

Egyébként nem sok újdonság van az új, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által szabványosított szabadjelzőkben: egy, a mostaninál nagyobb fényerővel bíró LED-sor, egy speciális plexiburkolat, illetve egy fényérzékelő relé, amely alkonyattájt csökkenti a jelző fényerejét.
Valóban úgy tűnik, hogy nem spanyolviaszból van, mégis egyelőre egy cég forgalmazza a terméket a piacon.
Csak összehasonlításképpen, a Fáma Kft., amelyik húsz éve gyárt szabadjelzőket, még mindig nem állt elő olyan megoldással, amelyik a BKK-nak megfelelt volna, pedig elmondásuk szerint több európai országba is szállítanak, többek között Németországba, Ausztriába, Svájcba.
Az eddig szabadon használható szabadjelző termékek árai 15 és 22 ezer forint között vannak mérettől függően. Az új szabvány méreteiben is nagyobb a megszokottnál, ez valamennyire indokolja a drágaságot, de kétszer azért nem nagyobb a mostaniaknál.
A taxicégek és a magányos taxisok jelzői Nem minden taxinak lesz azonban ilyen szabadjelzője. A taxirendelet ugyanis kivételt tesz a minősített taxitársaságok védjegyoltalom alatt álló jelzőivel. Így pl. a Főtaxi, a City Taxi stb. megtarthatja eddigi, védjegyként levédetett jelzőformáját.
A Bepro Solutions Kft. termékére így a jelenleg futó, kb. hatezerre becsült taxis közül azok szorulnak rá, akik nem nagyobb társasághoz tartoznak. Ez nagyjából a taxisok harmadát jelenti, azaz darabonként 34,5 ezer forintos árral számolva jelenleg 69 milliós megrendelésnek néz elébe a cég, ha valóban csak ő forgalmazhat ilyen jelzőt a jövőben is (és marad a piacon ennyi magánzó).
A City Taxi megerősített fényerővel világító, a BKK által elfogadott jelzője. (Hallotaxi.hu)
A City Taxi megerősített fényerővel világító, a BKK által elfogadott jelzője.
A taxiscégek, legalábbis egyikük megoldotta a kérdést: a City Taxinak sikerült elfogadtatnia a BKK-val a saját szabadjelzőjét, amit darabonként kétezer forintért szabványosít a fentebb már említett Fáma Kft. A céges jelzőknél nincsenek olyan szigorú kikötések, mint az általános jelzőknél, de mint a képen is látszik, a fényforrást meg kellett erősíteni.
(((
Ezt a taxitársaság kereskedelmi részlegétől tudtuk meg, de nevet itt sem kaptunk, ezért a továbbiakban Kereskedelmi Tevékenykedőként hivatkozunk a citys nyilatkozóra.
Amúgy ez a név nélkül történő nyilatkozás lassan teljesen meghódítja a reformlázban égő, vagy éppen attól szenvedő magyar nyilvánosságot.
“Irsz hat oldalt, abból három mondatot mondok én névvel, és majd mindenki azt hiszi, hogy én diktáltam a cikket. Na, neeeee”- érvelt Kereskedelmi Tevékenykedő a Citytől.
A XV. kerületi Fáma egyik munkatársa is készséggel válaszolt kérdéseinkre.
“Pillanatnyilag nincs jóváhagyott általános szabadjelzőnk”
– állította Mészáros Károly (névvel!).
Jövő héten kerül termékük a BKK elé, és remélik, hogy másodszorra rábólintanak a közelekedésszervező fővárosi intézménynél a projektre. Ha megkapják a bólintást, akkor Mészáros becslése szerint bruttó harmincezer forint alatt marad majd az ára a cuccnak náluk.
A Bepro által kínált szabadjelző az erősebb fényerő mellett anyagában különbözik a jelenleg megszokottól. Mostantól pl. elvárás a prizmaszerű plexiburkolat – ilyenek burkolják a közlekedési lámpákat is.
Ki mit tud?
A kérdés persze az, valóban szerzett-e jogusatlan versenyelőnyt a Bepro Solutions a többiekkel szemben azzal, hogy már most, szeptember előtt egy héttel engedélyes szabadjelzővel tud szolgálni.
“Tudok olyanról, aki próbálkozik ilyennel… Gondolom, hogy ők is fel fogják venni a versenyt… Lehet, hogy egy kissé késve…”
– válaszolta kérdésünkre Ügyfélszolgálatos a Beprótól.
“Az árképzés oka a piaci verseny időleges hiánya.”
– ezt már a BKK Sajtókommunikációs Irodája válaszolta, amikor azt firtattuk, miért ilyen kiugróan drágák az egyedül elérhető szabadjelzők.
Ezt pusztán azért idéztük, mert a BKK így indirekte fogalmazta meg, hogy éppen nincs piaci verseny, pedig több jelzőgyártó cég is próbált engedélyt szerezni az új jelzőkre, de egyelőre másnak nem sikerült megugrania a szabványküszöböt.
Több szabadjelzőt gyártó és forgalmazó cég, vállalkozás mutatta be szabadjelzőjét a BKK-nak az eddigiekben. (…) A bemutatott készülékeket megvizsgáltuk és a BKK nyilatkozott annak megfelelőségéről, vagy hibájáról. (…) bárki gyárthat ilyen, a rendelet előírásainak megfelelő szabadjelzőt, ami befolyásolhatja a piaci árat.
Arra sem kaptunk teljes mértékben kielégítő választ, hogy mikortól tudhatták a gyártók, hogy a szeptember 1-i határidőre pontosan milyen szabadjelzőt fogad el a fővárosi intézmény.
A taxirendeletet 2013 április 9-én fogadta el a Fővárosi Közgyűlés és április 18-án került kihirdetésre, így azóta az előírások bárki számára megismerhetők.
Üssenek meg a kedves olvasók, ha tévedek, de a taxirendelet (51/2013. [VI. 27.] Főv. Kgy.) nem tartalmaz semmit a szabadjelzők fényerejéről, anyagáról semmit. A részletes technikai specifikációk, feltételek nélkül pedig nehéz legyártani bármit is.
A Fáma ezért egyszer már alulmaradt a BKK szabadjelzővizsgáján. Sokáig nem volt tiszta számukra sem, pontosan, mit szeretne a BKK, miközben a Bepro már elő tudott állni a saját megoldásával.
“A nappal is látható 100 méteres láthatósági kritériumnak nem feleltünk meg…”
– mondták. Ha sikerül elfogadtatni a BKK-val a saját jelzőjüket, 30 ezer forintért szerezhetik be náluk a taxisok a jelzőt, mondta Mészáros.
Bepro: friss, de ügyes cég
A Bepro Solutions neve már a trafikpályázat környékén is előkerült, mint a világító trafikcégérek egyik élenjáró gyártója.
Ezért nem is csoda, hogy nemcsak elérési címében, azaz URL-jében, de arculatában és felépítésében is hasonlít egymásra a taxi-felszereles.hu és a trafik-felszereles.hu.
“Bárcsak így lenne…”
– fogalmazott a Bepro Ügyfél Szolgálatosa, amikor azt firtattuk, a trafikoknak is csak ők tudtak volna cégért szállítani.
A Bepro egyébként a cégadatbázis szerint 2011-ben alakult cég, és folyamatosan bővítette tevékenységi körét. A tulajdonosok között egy Kovács Gábort és egy Kovács Balázst találni, akik a Madmedia Kft-ben és az Auto Plus Kft-ben is érdekeltek, de ennél többre még nem sikerült rájönnünk. A Madmedia oldala, a Touchmedia pl. annyira trendi, hogy nem is működik. (Tud valamit? Írjon nekem!)
A szabad verseny nyertesei
Tehát ha akarom, van, ha akarom, nincs mutyi a központosított taxi szabadjelzők gyártása és engedélyezése körül.
Az egyik értelmezés szerint pusztán lemaradt a piac, és jelenleg a Bepro áll a legjobban a szabadversenyben, mások szerint viszont egyszerűen csak arról van szó, az ő termékükre lett kiírva az általános szabadjelzők szabványa.
(444.hu )

Idén majdnem 2000-en veszítették el az otthonukat

Az első két negyedévben összesen 1944 fedezeti lakóingatlantól kényszerültek megválni a bajba jutott adósok. Ennek 72 százalékát az Eszközkezelő vásárolta meg. A harmadik negyedévben 3898 ingatlant adhatnak el. 2012 tavasza óta negyedévente teszi közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kényszerértékesítésre kijelölhető ingatlanokra vonatkozó statisztikáját, melyet ezentúl az értékesített ingatlanok számával is kiegészített.
Idén majdnem 2000-en veszítették el az otthonukat
A PSZÁF statisztikájának újdonsága, hogy az értékesített ingatlanokra vonatkozó statisztikát is tartalmaz. Ez alapján idén összesen 1944-en veszítették el az otthonukat, ebből 675-en az első, és 1269-en a második negyedévben.
Az adatokat nézve szembetűnő, hogy úgy tűnik, beindult a Nemzeti Eszközkezelő (NET), hiszen a legtöbb ingatlant ők vették meg a bajba került adósoktól. A második negyedévben értékesített ingatlanok közel 72 százaléka (912 ingatlan) kötődik a NET-hez, és “csak” 23,5 százalék (299 ingatlan) az, amit az adós maga értékesített, a fennmaradó 4,5 százalék pedig banki értékesítés. Ám, ha megyékre lebontva nézzük a számokat, látható, hogy három megyében pont fordított a trend, vagyis több esetben az adós maga értékesített, mint amennyi esetben volt vásárló a NET: Budapesten, Győr-Moson-Sopron megyében, illetve a főváros nélküli Pest megyében, ami összefüggésben lehet azzal is, hogy az ingatlanpiaci kereslet itt tekinthető a “legegészségesebbnek”, és minden bizonnyal magasabb áron tudja eladni az adós az ingatlanát saját maga.
A legrosszabb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a legtöbb, 161 fedezeti ingatlan kényszerült értékesítésre, melynek döntő részét, vagyis 89 százalékát vette meg az Eszközkezelő. Ám ha ezt az arányt nézzük, még ennél is nagyobb főszereplő volt a NET Nógrád megyében, ahol az eladott 60 ingatlan 97 százalékát vették meg, Borsodban pedig a 123 értékesített ingatlan 91 százaléka került az Eszközkezelőhöz. A legkevesebb ingatlant kényszerültek eladni Zala, Vas és Tolna megyében, sorrendben 16, 18, illetve 24 érintett ingatlanról van szó.
3898 otthon van veszélyben
2011 júliusától a kormány kvótarendszert vezetett be, hogy a bedőlő hitelek miatt korlátot szabjanak egy esetleges elinduló nagyobb mennyiségű értékesítési hullámnak. Ez túlkínálatot és jelentős áresést eredményezett volna a lakáspiacon. A kvótarendszert lépcsősen alakították ki, vagyis 2011-ben a fedezeti ingatlanállomány 2 százalékát lehetett kijelölni, 2012-ben 3, idén 4, 2014-ben pedig 5 százalékát lehet.
A kvóta alapját így a harmadik negyedévben 117 335 ingatlan jelenti, ami közel 2000-rel több az előző negyedévinél – vagyis ennyi a 90 napon túli fizetési késedelembe esett hitelek mögötti ingatlanok száma. A kijelölhető ingatlanok száma viszont érdemben nem változott: 5202 után július-szeptemberben 5290 ingatlan lehet a maximum. Ennek ellenére a legfrissebb adat emelkedő ingatlanszámról árulkodik, melyet kényszerértékesítésre jelöltek. A második negyedévi 3752 után 3898 ez a szám, ami 74 százalékos – a korábbi időszakhoz képest emelkedő – kvóta kihasználtságot is jelent. A kvótarendszer bevezetése óta ezzel együtt már 24 810 ingatlant jelöltek kényszerértékesítésre.
A kvóta kihasználtsága jelentősebben emelkedett Hajdú-Bihar megye esetében, hiszen a második negyedévi 77 százalék 81-re ugrott, amivel az általunk az adatok alapján összerakott rangsor élére is kerültek. A rangsor legvégén áll Zala és Tolna megye a kvóta kihasználtságot illetően, ugyanakkor javult Vas megye adata, hiszen míg korábban 67 százalékos volt a kihasználtság, addig most 64-et közölt a PSZÁF.

(mfor)

Az Együtt-PM véleménye szerint a “Fidesz-maffia megszállta” a Pető Intézetet, ami miatt a világhírű intézmény csődközeli helyzetbe került.


Az Együtt-PM információi szerint az intézet Kútvölgyi úti épületébe a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) költözne, a Villányi úti épületet pedig akár el is adhatnák. A választási szövetség úgy tudja, egy olyan opció is létezik, hogy az intézet birtokában lévő három épület egyikének helyén egy lakópark épül, de erről még nem született döntés – tette hozzá. A Pető Intézetet és vele együtt a mozgássérült gyerekeket a hegy tetejére, egy teljesen üres, felszerelés nélküli ingatlanba költöztetnék – jelentette ki Szabó Tímea.
A független képviselő a választási szövetség nevében felszólította a kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a Pető “kivéreztetésével” és haladéktalanul állítsa vissza az intézet finanszírozását a 2010-es szintre. Az Együtt-PM úgy látja, hogy ezt a kormány biztosíthatja a rendkívüli tartalékokból, illetve a stadionépítésekre fordított összegekből is, melyre jelenleg 16 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette ki.
A politikus arra reagált, hogy az Index kedden publikált információi szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között “20 milliós mínuszt termel” havonta. Szabó Tímea úgy fogalmazott, hogy a “trafikmaffia és a földrablás” után az “Orbán-Simicska rezsim legújabb gyalázata”, egy fideszes ingatlanpanama van készülőben.
A Párbeszéd Magyarországért társelnöke arra emlékeztetett, hogy a kormány 2010-ben megszüntette a Nemzetközi Pető Közalapítványt, és megalapította a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-t, aminek az élére Fehér Miklóst, az Antall-kormány volt helyettes államtitkárát nevezték ki, a cég pénzügyi vezetője pedig Pétermann Csaba lett. Szabó Tímea azt mondta, információik szerint Fehér Miklós és Pétermann Csaba “közösen sürgetik” a Pető Intézet ingatlanjainak a kft. könyveibe történő átvitelét.
(MTI)

Példátlan földrengések várhatók Európában

Hatalmas pusztítás
Az eddigieknél lényegesen pusztítóbb földrengéseket jósol Európában egy most nyilvánosságra hozott, Franciaországban készült tanulmány. A kutatásban részt vevő tudósok elkészítették a kontinens pontos szeizmológiai térképét, amely szerint a várható földrengések során felszabaduló energia akár harmincszor nagyobb lehet, mint a legnagyobb, az elmúlt évszázadokban bekövetkezett történelmi rengések ereje.


„Még sok a teendő a földrengések kockázatainak felmérésében" - mondja Fabrice Cotton, a franciaországi Grenoble egyetemének szeizmológia-professzora. Ő az egyik szakértője annak a mintegy ötven tudósból álló kutatócsoportnak, amely összeállította Európa első, a tudomány mai állása szerint a legpontosabbnak mondott szeizmológiai térképét. A tizenhárom ország kutatóinak munkáját összefogó, nagyszabású kutatóprogram célja: a vén kontinens geológiai térképének és egyúttal tektonikus mozgásainak és várható földrengéseinek pontos rögzítése, és ennek nyomán a várható károk minimalizálásának megtervezése.

Az 1755. november 1-ji lisszaboni földrengésről készült metszet. A történelem egyik legpusztítóbb földrengése, mely - a kataklizmát kísérő tűzvésszel és szökőárral együtt - szinte teljesen elpusztította a portugál fővárost.

A címlapon a 2011. február 24-i új-zélandi földrengés hatása látható, Christchurch városában megdőlt egy épület a 6,3-as földrengés során.

Minden eddiginél pusztítóbb

Az európai kontinens általános szeizmológiai földrajza régóta ismert. Tudható, hogy alapjában véve az afrikai és az eurázsiai tektonikus platók mozgása, összeütközése alakítja a mélyben zajló folyamatokat, s a leginkább földrengés-veszélyes vidékek Törökországban, Görögországban, a Balkánon és Itáliában valamint Romániában találhatók. De nem mentes a földmozgásoktól például a Pireneusok vagy a francia Alpok vidéke sem.

A tudóscsoport mostani felmérései és előrejelzései viszont meghökkentő újdonsággal rukkolnak elő. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy Európában korábban nem tapasztalt nagyságú földrengések pusztítanak majd - állítják. S hozzáteszik: ez annál is inkább elképzelhető, mert a korábbi évtizedek előrejelzései nem sikerültek pontosakra, és a szakemberek - ahogyan Cotton professzor fogalmaz a párizsi Le Monde című lapnak adott interjújában - az eddigi tévedések okait és magyarázatát is még csupán most kezdik megérteni.

Új adatokra támaszkodva

Fabrice Cotton arra figyelmeztet, hogy az európai története során feljegyzett, pusztító földrengéseknél nagyobb rengésekre kell számítani. Efféle „történelmi földrengések" például Bázelben voltak 1356-ban vagy Lisszabonban 1755-ben. (A bázeli földmozgások elpusztították nemcsak Svájc, hanem Franciaország és Németország egy részét is, a portugál fővárost romba döntő katasztrófa pedig csaknem százezer halálos áldozatot követelt.) A mostani előrejelzést az elmúlt három évtized méréseinek összegzésére, és a tengeralattjárók és műholdak által a földköpenyről összegyűjtött információkra alapozzák a tudósok, s a korábbi (elsősorban a „történelminek" nevezett) rengéseknél legalább egy fokkal nagyobb amplitúdójú földmozgásokat jósolnak, természetesen, a Richter-skála értékei szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy a felszabaduló energia is nagyobb és pusztítóbb lesz, mégpedig a számítások szerint harminckétszer nagyobb!
Bár a svájci Bázel szeizmikus szempontból nyugodt helynek számít, az 1356-os földmozgás során a Szent Vince-katedrális két tornya a Rajnába omlott.

A tudóscsoport a föld vibrációinak előrejelzésére is új modellt dolgozott ki, és megrajzolta Európa valószínűsíthető szeizmológiai térképét.

Ez a térkép az elkövetkező ötven évre tíz százalékos, az elkövetkező ötszáz évre pedig öt százalékos valószínűséggel mutatja meg a földkéreg várható vibrációját, amit az épületeknek el kell majd viselniük. A tudóscsoport a csatolt magyarázatokban jelzi azt is, hogy milyen mértékben kell ellenállóknak lenniük az egyes épületeknek. Egyébként az egész kutatásnak ez a célja: hogy tudniillik a jövő Európájában (is) földrengés-biztos lakóházak és ipari létesítmények (köztük például atomerőművek) épüljenek.

Mások is kutatják

A „Share" névre elkeresztelt kutatóprogram - amelyben európai országok mellett Törökország és Algéria is részt vesz - 4,1 millió euróba kerül, a pénz nyolcvan százalékát az Európai Unió biztosítja. De, hírek szerint, ez még csak a kezdet: októberben ugyanis új, három évesre tervezett kutatási program indul, amelynek a célja az lesz, hogy a szélsőséges természeti jelenségeket (földrengéseket és cunamikat) tanulmányozzák.

Persze Európa nincs egyedül az ilyen jellegű kutatásaival. A Global Earthquake Model (Globális Földrengés Modell) 2006 óta foglalkozik ezzel. Ez a nonprofit kezdeményezés alapítványi formában működik, több ország állami és magántőkéjének támogatásával, és az olaszországi Pavia városában van a székhelye. Kutatásokat finanszíroz és rendezvényeket, konferenciákat, szemináriumokat szervez. A legutóbbi például éppen most, augusztus 26-án kezdődött, és szeptember 3-ig tart, a szicíliai Erice városában.
Heti Válasz

Csapat alakult a drogdílerek elfogására.

Megverik, lefestik és videóra veszik az eseményt!

A drogdílereket egy erre szakosodott önszerveződő csapat a nyílt utcán elkapja, majd megverik őket, valamint lemoshatatlan festékkel megjelölik őket és ezt videóra veszik.

Ezután a díler még sok megaláztatásra számíthat, hiszen a festék mutatni fogja még hosszú időn át, hogy ő egy bűnöző. A rendőrség nem bántja a szervezetet, mely a kábítószer terjesztést hivatott megszüntetni, illetve csökkenteni. A kábítószer osztálynak rengeteget segít a csapat, ezért halgatólagosan nem vesznek róluk tudomást.

A videón az orosz vezér megkérdezi az üzbég drílert, hogy miért terjeszti a szereket, melyekről nem lehet leszokni. Erre a szokásos válasz, beteg a gyerek, az asszony, stb.... kell a pénz...

Az oroszoknál az egész világon az egyik legnagyobb a kábítószer fogyasztók aránya és ez alól a kiskorúak sem kivételek.

A videó egy igen jó szemléltetése annak, hogy járhat az, aki terjeszti a kábítószert. Igaz még itt van ideje elgondolkodni azon, hogy többet ilyet ne csináljon, mert ezzel a börtönéveket megúszhatja, de az emberek haragja általában így is lesújt majd a megjelölt dílerekre.

Az alábbi videó egy drogdílerrel szemben fellépő csoport munkáját láthatjuk.
http://www.livele...1377430904

http://hir.ma/bel...et/132388#

Szíriai eseményekről

Szíriában az utóbbi idők egyik legvadabb és legádázabb polgárháborúja zajlik. Aki figyelemmel kísérte az eseményeket (sana syria, syrianperspektive.blogspot.hu ) az láthatta, hogy a terroristák döntő része nem is szíriai, hanem a közel-keleti háborúkból (melyeket szintén a cionista erők kreáltak) odasereglet őrültek ezrei.
Ezek az őrült dzsihadisták tömegével kínozzák a nekik nem behódoló embereket. Keresztény falvakat üldöztek el, kolostorokat támadtak meg és sok papot és szerzetest mészároltak le. Az ezekről terjedő videókat bárki szabadon megtekintheti. Az emberevésről és például a ferences szerzetesek késsel történő lefejezéséről nem történt ilyen hírverés, vagy az Aleppoban és a kurdok között végrehajtott több ezres mészárlások se kerültek a címlapokra és nem kezdtek fenyegetőzni a mészárló terroristák ellen!
Sőt az emberevő abu sakkárral még dicsőítő riportot is készítettek (azóta a szír katonák az abu sakkár problémát megoldották). Szíriában az usa és a többi cionista illetve cionista befolyás alatt tevékenykedő ország által támogatott terroristák égbe kiáltó vérengzéseket követtek el. Ez már olyan méreteket öltött, hogy valamivel palástolni kellett. Csináltak hát egy méreteiben elhanyagolható gáztámadást. Mint a magyar népmesékből is ismert ajándék; "legyen is meg ne is".
Ismerős már nekünk ez a holokauszttal kapcsolatban. Kitaláltak és bizonygattak egy rémtörténetet, hogy legyen mivel palástolni a borzalmas terrorbombázásokat és a tömegpusztító atombomba bevetését. Milliók elevenen történő elégetését. Az se tetszett nekik, hogy a szír haderő sikert-sikerre halmozott és teljesen elnyerte a lakosság támogatását. Összeomlani látszik a terroristák laza frontvonala. Izraelt azonnal a guta kerülgeti, hogy egy diadalittas erős hadsereg létezzen a szomszédjában. Ennek a szír diadalnak a rombolására is kitűnő a gázozás (érdekes, hogy a gáztól nem tudnak elszakadni!).
A hatalomra törnek és a hatalmat áhítozzák, de csak pusztulást hoznak.
Milyen az Antikrisztus arca (a vadállat pofája)? Nézzétek meg a cionista hódítók (politikusok) pofáját. Igen olyan. Akinek szeme van lássa meg.
Mindenki, aki ezt a világméretű háborút látja döntse el hol áll és tegyen magába fogadalmat. Fogadja meg, hogy a hódítás ellen tesz és mond. Fogadja meg és éljen úgy. Ha figyel rá az élet szinte minden részében észre fogja venni ezt a hódítást. Merjen nyíltan szembe fordulni vele!
"Mindazt aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van." Mt.10.32
X.Y.


Rogozin: a Nyugat úgy viselkedik az iszlám világban, mint “a majom a kézigránáttal”


Szokatlan hasonlattal élt kedden internetes blogjában Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, amikor a Nyugat és az iszlám világ kapcsolatát jellemezte. Az orosz védelmi és űripart felügyelő, nyers modoráról és szókimondásáról ismert kormánytag azt írta a Twitteren, hogy a nyugati államok úgy viselkednek az iszlám világban, mint “a majom a kézigránáttal”.
Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin, Oroszország volt állandó NATO-képviselője annak a véleményének is hangot adott, miszerint “az angolszászok kardcsörtetését látva Szíria határain, megérted a szuverén országok természetes vágyát, hogy erősítsék védelmüket”. Miközben Moszkva továbbra is a békés, tárgyalásos megoldást sürgeti, az orosz hatalom hivatalos képviselői egyre feszültebben reagálnak azokra a nyugati közlésekre, amelyek – arra hivatkozva, hogy a vegyi fegyvereket a damaszkuszi kormányhadsereg vetette be Szíriában – kilátásba helyezik a katonai beavatkozást a közel-keleti országban.
Alekszej Puskov, az alsóház külügyi bizottságának vezetője a szíriai vegyifegyveres támadás ENSZ-vizsgálatával kapcsolatban ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy “Londonnak és Washingtonnak Aszad bűnösségéről kell ítélet. Minden más ítéletet el fognak utasítani”.
Szergej Lavrov külügyminiszter hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón figyelmeztetett, hogy veszélyes és a nemzetközi jog súlyos megsértése lenne az ENSZ egyetértése nélküli katonai beavatkozás Szíriában, amit London és Párizs szorgalmaz. Az orosz külügyminiszter szörnyű hibának nevezte a haditengerészeti erők összevonását. Arra szólított fel, hogy a nemzetközi közösségnek meg kell várnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői elfogulatlan vizsgálatának eredményét.
Orosz katonai szakértők szerint az iraki, vagy líbiai forgatókönyv szerinti katonai csapás sikerét megnehezíthetik a Szíriában lévő orosz rakétavédelmi rendszerek.

Moszkva Pekinggel együtt a szíriai fegyveres harcok kitörése óta többször is megvétózta az ENSZ-ben, hogy az Bassár el-Aszad szíriai elnököt és hatalmát elítélő határozatot hozzon és ellenzi, hogy bármilyen külső beavatkozás döntse el a több mint két éve húzódó, egyre véresebb összetűzésekhez vezető szíriai belháborút.
(MTI)

Újra összecsapnak az amerikai és orosz fegyverek?

Szíria rendelkezik korszerű orosz légvédelmi rakétarendszerekkel, s bár az ország védelmi rendszere a polgárháború két éve alatt meggyengült, e fegyverek megnehezíthetik a Nyugat számára az iraki vagy líbiai forgatókönyv alkalmazását.
     A hazánkat egykor őrző szovjet légvédelem most a szír beavatkozást nehezíti
A Vedomosztyi című befolyásos üzleti-politikai napilapnak egy orosz hadiipari cég vezető munkatársa név nélkül azt mondta, hogy Szíriának a Buk-M2E és Pancir típusú, korszerű rakétavédelmi rendszerekből van bizonyos kontingense. (Ezek teherautóra, illetve páncélosokra épített, mozgatható rendszerek.) Szerinte az Egyesült Államok valószínűleg hadihajókról indítható manőverező robotrepülőgépekkel mér majd csapást fontos szíriai célpontokra. Washington és szövetségesei emellett rakétákkal és bombákkal támadhatják Szíriát.
A célpontok adatbázisa folyamatosan feltölthető, a katonai csapásnak nincs műszaki akadálya, mert arra néhány nap alatt fel lehet készülni, vagy ha a taktikai légierőt is bevonják, néhány hét alatt – mondta a hadiipari szakértő.
Vlagyimir Muhin, a Nyezaviszimaja Gazeta című napilap cikkírója kifejtette, hogy a hivatalos tájékoztatás alapján Moszkvának sikerült újrafegyverezni a szíriai hadsereget korszerű közép- és nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerekkel, s ezek alkalmazása veszteségeket okoz majd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek egy Szíria elleni katonai csapás esetén.
Muhin szerint nem kizárt, hogy a harcok kiterjedhetnek a szomszédos államokra, így Izraelre is.
Az orosz sajtóban idén június elején megjelent adatok szerint a szíriai hadseregben két légvédelmi ezred szolgál. Összesen 44 darab Sz-200-as rakétaindító állás és 148 darab SZ-125-ös légvédelmi komplexum található Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök június 3-án kijelentette, hogy Moszkva még nem teljesítette a damaszkuszi vezetéssel kötött szerződést, amelynek alapján Sz-300-as légvédelmi rendszereket szállítanának Szíriába.
Leonyid Ivasov, az orosz védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködési főosztályának korábbi vezetője a Nyezaviszimaja Gazeta című lapnak nem zárta ki, hogy Oroszország segítséget nyújtson Szíriának, de hangoztatta, hogy nem harci cselekményekre kell gondolni, hanem katonai-műszaki és erkölcsi támogatásra.
Pavel Felgengauer független katonai szakértő a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilapnak nyilatkozva kizárta egy szárazföldi katonai intervenció lehetőségét, de azt mondta, hogy a légicsapások valószínűsége egyre nagyobb. Lehetségesnek tartja ugyanakkor, hogy az amerikai speciális egységek fontos objektumokat, elsősorban vegyi fegyvert előállító üzemeket fognak rajtaütésszerűen támadni Szíriában.
(ma.hu)

NASA dokumentum az emberiség elleni háborúról

A dokumentum 2001 nyarán került a NASA weboldalára, a 9/11 esemény előtt, a NASA Langley Kutatóközpontjának vezető tudósa készítette, feltehetően a titkos társaságok megbízásából, és hosszú időn keresztül elérhető volt. Részletesen mutatja be, milyen technológiai (pl. robbanási hullám gyorsító, intelligens por, mikrohullámú frekvenciák, környezetszennyezés) és pszichológiai (pl. CNN szindróma) eszközökkel lehet az emberiséget megsemmisíteni vagy rabszolgákká tenni.A dokumentum mindjárt az elején kijelenti, hogy a "prezentáció minden esetben meglevő adatokon/tendenciákon/elemzéseken/technológiákon alapul (pl. NEM TÜNDÉRMESE)." A dokumentum, a videofilmben említett dokumentumokkal együtt valóban létezik. Hogy mi lehetett a céljuk? Mindenki vonja le maga a következtetést. Az eredeti ppt fájl letölthető a Federation of American Scientists hivatalos szervezet oldalán: http://www.fas.org/man/eprint/FutureWarfare.ppt

Egy Szíriában gyilkoló zsoldos portréja

A Komszomolszkaja Pravda újságírója, Nigina Beroyeva interjút készített egy Damaszkusz közelében lévő börtönben fogvatartott zsoldossal. A Yahya al-Khatib nevű terrorista korábban az oroszországi Novoroszijszkban élt, a felesége orosz nő.
Anyagi gondjai nem voltak, sőt éppen ellenkezőleg, kimondottan jómódú üzletembernek számított, mivel a Kamaz cég közel-keleti és arab világbeli képviselője volt a térségben. Számos villája, ingatlana, szállodája volt Tartuszban és Isztambulban. Ezt a szép, békés életet és a családját egyik napról a másikra otthagyta, csatlakozott az úgynevezett Dzsihádhoz, és elment Szíriába gyilkolni. Erre épeszű magyarázatot maga sem tud adni. A -szerintük- hitetleneket és az Asszad-rendszer támogatóit gyilkolták, értelmezésük szerint ez a Dzsihád.
Yahya al-Khatib a szíriai 'ellenzék' társaságában  - mindegyikük külföldről érkezett zsoldos
Az interjú során elmond néhány részletet, hogyan toborozzák a zsoldosokat Szaúd-Arábia, Kuvait és más országok támogatásával, akik közül sokan érkeznek Csecsenföldről, Dagesztánból, és Üzbegisztánból is. A képeken fogvatartott türkmének csoportját is láthatjuk. Elmondja még azt is, hogy Szíria után Oroszország és Kína lenne a következő célpontjuk – feltéve, ha túlélik a szíriai kalandot. Szíriában jelenleg halálbüntetés vagy életfogytiglani szabadságvesztés vár rá, de most már késő siránkozni és szánni-bánni a cselekményeit, előbb kellett volna gondolkozni.
kp.ru, Hídfő.net

Véletlen vagy béta teszt? Google, Nasdaq, Amazon, Microsoft, két héten belül

Múlt hét csütörtökön a Nasdaq, saját bevallása szerint egy rendszerhiba miatt minden kereskedést felfüggesztett három órára, ami összesen 5,7 ezermilliárd dollár piaci értékű tőkét fagyasztott be egy rövid időre.
Ez a kis bukkanó önmagában nem lenne aggasztó hír. Valószínűleg csak a tőzsdei kereskedők értesülnének róla. Megtörtént, kijavították, történet vége. Azonban két hét leforgása alatt számos jelentősnek mondható hasonló bukkanó és leállás történt.
Együttesen nehéz lenne mindezt a véletlen számlájára írni.
2013. augusztus 14 – Microsoft Outlook, SkyDrive és a People technologies is különböző problémákat tapasztaltak, amelyek gátolták, hogy a felhasználók hozzáférjenek a felhő szolgáltatásokhoz. Augusztus 18 – A Microsoft bejelentette, hogy az egyes felhasználókat érintő szolgáltatás kiesést sikerült teljesen megszüntetni.
2013. augusztus 16 – Google leállás: az Internet forgalom 40%-ot zuhan.
2013. augusztus 19 – Amazon.com, a világ legnagyobb online kereskedelmi oldala és piactere sok felhasználó számára elérhetetlen volt az Egyesült Államokban és Kanadában.
2013. augusztus 20 – Az amerikai opciós tőkepiacokat elárasztották a hamis ügyletek piacnyitáskor. A Goldman Sachs Csoport egy technikai hiba miatt téves utasításokat küldött ki az idei év legutóbbi kereskedési fennakadása során.
Nasdaq, Microsoft, Google, Amazon és Goldman Sachs. Két eset még lehet véletlen, három balszerencse, de öt?
És ha már itt tartunk, legyen inkább hat. Egy olvasó arról tájékoztatott, hogy augusztus 7-én az App Store, az iBookstore, a Mac App Store és az iTunes is részleges szolgáltatás kiesést jelentett.
Lehetséges, hogy az Internet főkapcsoló egyik üzemtesztjét végzik?
Forrás: beforeitsnews.com

Történelmi támadás Kína ellen
Vasárnap hajnal kettőkor és négykor az összes .cn végződésű honlapot túlterheléses támadás érte, melynek hatására minden, a kínai neten végzett művelet elképesztően lelassult – írja a CNN. A domain-nevek kiadásáért is felelős kínai hatóság, a CINIC (China Internet Network Information Center) szerint ez volt az ország történetének legnagyobb kibertámadása.
A CINIC diagnózisa azt mutatja, hogy a második csapás volt az igazán megrendítő, a mesterségesen felduzzasztott adatforgalom a legnépszerűbb kínai mikroblogot, a Sina Weibo-t is megbénította.
Azt még nem tudni, hogy a többrétegű védelemmel szabályozott kínai interneten kik és miért akartak ekkorát ütni, így azt sem tudni, a háttérben vajon politikai szándékok húzódnak-e. A kínai userek mindenesetre nem vették annyira komolyan a támadást, inkább azon tréfálkoztak, hogy ünnepek alkalmával amúgy is mindig csigalassú lesz a net.

Index

Embertelen és megalázó


Csakhogy a héten se maradjunk előremutató és társadalomformáló jelentőségű hír nélkül a felvilágosult Európából, ideidézném a strasbourgi emberi jogi bíróság egyik legfrissebb döntését. A mindent jobban tudó bírák - akik nemrég 4 millió forint kártérítést ítéltek meg Hagyó Miklósnak, mivel szegénynek az előzetes letartóztatása alatt egy olyan zárkában kellett töltenie a napokat, amiben penészes volt a fal -, most a brit Hutchinson-ügy kapcsán azt az ítéletet okoskodták ki, hogy „a ténylegesen életfogytig tartó ítéletek az elítéltekre nézve embertelenek és megalázóak, ezért a büntetések idejét 25 évben kell maximalizálni.”

Igen, jól érti mindenki. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint embertelen és megalázó az, ha egy brutális gyilkost örökre kizárnak a társadalomból. Az meg hogy az áldozatok családjával mi van, kit érdekel. Az ő jogaik, az ő érzéseik nem számítanak. A lényeg, hogy a tettesek jogaival és érzékenységével nem legyen semmi gond.


Itt tartunk manapság.

Pontosabban gőzerővel haladunk a normális társadalmak teljes felszámolása felé. És hogy a strasbourgi ítélet mennyire jól szolgálja ezt a célt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a konkrét ügy háttere.

Történt ugyanis, hogy Arthur Hutchinson 1983-ban betört egy jómódú család házába, és ott halálra késelt egy házaspárt meg a fiukat a lányuk esküvőjén. Aztán ha már ott volt, többször is megerőszakolta az egyik tizenéves vendéget. Hutchinsont a tettért harminc éve a bíróság tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Azonban a most 73 éves férfi nemrég megtámadta az ítéletet mondván, szerinte már elég időt töltött a rács mögött.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága annak rendje és módja szerint meg is tárgyalta a kérdést és végül a fentebb már idézett ítéletet hozta. A britek azonban közölték, hogy nem tesznek eleget a strasbourgi döntésnek. Erre válaszul Hutchinson újra a bírósághoz fordult, immár azt kérve a testülettől, hogy mondja ki azt, hogy a brit hatóságok a további fogvatartásával megsértik az ő emberi jogait. Ebben a kérdésben egyelőre még nem született döntés, de a bíróság eddigi gyakorlatát elnézve, szinte biztosra vehető, hogy majd elítélik a brit igazságszolgáltatás ”embertelenségét”.

A liberalizmus eszméje egyre jobban kifordítja a világot. A bűnösökből, a gátlástalan gyilkosokból ártatlanokat, önhibájukon kívül rossz útra tévedt, sajnálni való szerencsétleneket kreál, miközben az áldozatokat, azok családjait bosszúra szomjas szélsőségeseknek állítja be. Közben pedig a nagy emberijogozás közepette elveszik a lényeg, és jogi csűrés-csavarás mellett már senki sem beszél arról, hogy egy normális társadalomban az életfogytiglanra ítélt emberek tette az embertelen, és nem a jogos büntetésük.

gabeebee

“Hitelesek” demonstrációja a pesti nagykörúton! A kapitalizmus ellen is tüntetnek

Nagyjából ugyanannyi a rendőr, mint a tüntető. A tiltakozást reggel hétkor kezdték, és azt tervezik, hogy délig minden bank előtt megállnak majd a Nagykörúton.
A devizahitelesek kártalanításáért tüntet több csoport a Nagykörúton. A tüntetők reggel hétkor kezdték a tiltakozást. A szervezők között van a Koppány Csoport, valamint a Nem adom a házamat mozgalom.
Tudósítónk a helyszínről azt jelentette, hogy a tüntetők jelentős rendőri kísérettel vonulnak végig a Nagykörúton. A külső sávban 10-15 rendőrautó áll, és a tiltakozók rendőri felvezetéssel vonulnak. A terveik szerint minden bank előtt megállnak majd, és „Gyilkosok”, „Uzsorások” feliratú cetliket ragasztanak fel a bejáratokra. Az egyik tüntető a tudósítónknak azt mondta, nemcsak a devizahitelesek, hanem a kapitalizmus ellen is tüntetnek.
Ahogy halad a menet, egyre több járókelő megáll, és nézi a tüntetőket.
(Forrás:Origo)


2013.08.27. Budapesti banknevelés


A meghirdetett banknevelő eseményt végrehajtottuk - rendőri kíséret mellett. Reggel 6:30-kor gyülekeztünk a Boráros téren, majd 7:00-kor a rendőrökkel elindultunk a banknevelésre. A Petőfi híd pesti hídfőjénél (Blaha felé jobb oldalon) a K&H banknál kezdtük a nevelést, majd végighaladtunk a Nagykőrúton kihangosítással, a járókelők tájékoztatásával egészen a Jászai Mari térig, közben minden bank megkapta a "tájékoztatást".

Mivel bankjaink a gyakorlat és tapasztalatok szerint többszöri megkeresésre sem reagálnak, vagy semmitmondó, maszatoló, pökkhendi válaszokkal traktálnak bennünket - vagy egyáltalán nem is válaszolnak - amikor elszámoltatni kívánjuk őket, figyelmeztető szándékkal - rendőri felvezetéssel, rendőri jelenlétben - több kb. száz bankot próbáltunk nevelő szándékkal tisztességes banki magatartásra bírni: vagy kártalanítani fogják a deviza-károsultakat az uzsorapénzből és úgy takarodnak el az országból, vagy még keményebb fellépéssel saját eszközeinkkel fogjuk kártalanítani magunkat és fogjuk őket eltakarítani a föld színéről - ennek többször hangot adtunk.

A Jászairól visszafordulva az ellentétes oldalon az OTP bankkal kezdtnük, majd a Blaha Lujza téren járt le a bejelentett időpont, itt egy mocskos - talán a legmocskosabb - banknál végeztünk: a Raiffensennél - akinek esetleg még rémlik a Rafi-reklám ami így hangzott: "Minket nem érdekel a jövedelme, csak az ingatlan értéke számít... pa,pa,pa,pa,pa" - mondta a fülét csapkodó hölgy. Ez a reklám elég sokáig ment a tévékben fő műsoridőben, ami bizonyíték arra, hogy nem is volt szándékuk vizsgálni azt, hogy az adós jövedelme elbírja-e majd a törlesztőrészletet, hanem egyszerűen az értékhordozóra utaztak.

A demonstráció rendben lezajlott, két kisebb attrocitás történt, volt aki szóban fejtette ki véleményét, mivel nem értette miért lépünk fel "kedvenc" bankja ellen ilyen "kegyetlen" tettel, őket felvilágosítottuk: a bankok szándékosan, nyereségvágyból, bűnszövetkezetben követték el uzsoracselekményüket..., volt aki letépte a bejáratra kihelyezett plakátokat - őt a rendőrök utasították rendre! - "majd a bank eltakarítja, ha akarja, neki semmi joga hozzá..." (ez is valami)

Kb. 10-15 járókelő csatlakozott hozzánk, 2 végrehajtás alatt állós deviza-károsult keresett meg bennünket jogi segítséget kérve, és két szomorú hírt tudattak velünk, amelyek néhány héttel ezelőtt történtek. Volt akinek a közeli hozzátartozója volt az illető, volt akinek a baráti köréhez tartozott, de mindkét esetben az öngyilkosságba menekült deviza-károsultakról volt szó, akik a megemelkedett törlesztőrészletek miatt végrehajtás, majd kilakoltatás alá kerültek és önkezükkel vetettek véget életüknek. (23-án értük is gyászoltunk) A hozzátartozók, ismerősök csak annyit tettek hozzá a demonstrációnkhoz: "ha előbb találkoznak velünk és a deviza-károsultakat segítő szervezetekkel, akkor ismerőseik, hozzátartozóik még mindig közöttünk lehetnének."

Ennek tükrében arra kérünk benneteket, tájékoztassátok ismerőseiteket, hozzátartozóitokat, ingyenes jogi segítséget biztosítunk, tapasztalatcserével pedig kiutat mutatunk a csapdából - senki ne válassza ezt a szomorú véget.

Több vidéki város csatlakozott hozzánk (később felsoroljuk őket), volt aki Sodi streamelt élő közvetítését nézte végig, a visszajelzések eddig azt tanúsítják: "nagyon ütős volt" a budapesti banknevelés.

https://www.faceb.../sodi.film

A rengeteg tévé, online hírcsatorna követte az eseményeket, a reggeli hírekben már sokan - tárgyilagosan, ferdítés nélkül - tájékoztatták a nézőket az eseményről és a miértjeiről.

A szervezés kitűnő volt, a célunkat a nyomásgyakorlást elértük, de nem állunk meg és tovább folytatjuk a harcot egyre keményebb eszközökkel. 2013. szeptember 3-án Orbán lakása előtt 72 éhségsztrájkkal fejezzük ki nemtetszésünket - ha addig változás nem történik -, majd 72 óra múlva - szintén rendőri kíséret mellett - újból kiplakátozzuk az uzsorás bankokat. Útvonalunk a Cinege utca 5 számtól a Móricz Zsigmond körtérig tart, egy bank sem fog kimaradni, és tovább alázzuk őket. Az egyre fokozódó nyomás addig nem marad abba, amíg az ügyészségek visszadobálják az ügyeinket, amíg a kormány töketlenkedik és maszatol, a valódi civil jogi képviselőinkkel nem tárgyal - a CÖF-öt nem ismerjük el tárgyalópartnernek, mert ebben esetben a kormány tárgyal saját magával -, amíg a bíróságok részrehajlók és a pénzhatalmat szolgálják.

Nem hagyjuk magunkat kifosztani. Egész Európa Magyarországon röhög, miközben a legfrissebb hír szerint már Zágrábban is 8 bankot marasztalt el a bíróság mérgező devizahitelek kihelyezésével, uzsoráztatással összefüggésben.

A Radikális Bankellenes Csoportnak: Kérésetekre több ATM-et "örökbe fogadtunk" ;)

Devizások! - merjétek felvállalni hogy becsaptak benneteket, merjetek kiállni az igazatokért, merjetek utcára vonulni a szabad véleménynyilvánítás érdekében, tájékoztassátok a bajba jutottakat arról, amit a tudomásotokra hoztunk. Nem állunk meg, és egyre keményebbek leszünk, amíg számunkra kedvező változás nem történik! Gyakoroljátok a részvételi demokráciát!

Döntéshozók! Ne kelljen eljutni a görög példáig ahol bankok égtek porrá - ott sajnos négy halálos áldozat is volt -, ne kelljen vérnek folynia! A becsapott deviza-károsuktak megoldást akarnak! AZONNAL!

Rendőri eljárás egyik résztvevő ellen sem indult, a biztosítást pedig köszönjük a rendfenntartó erőknek!

Ezen kívül köszönjük a résztvevők bátorságát és kitartását!
https://www.faceb...amp;type=1

Lehánynák a bankokat a devizahiteles tüntetők

Reggel hétkor tüntetni kezdtek a Nagykörúton a devizahitelesek kártalanításáért. A tüntetők kb. húszan lehetnek tudósítónk szerint. Azt tervezik, hogy délig minden bank előtt megállnak.

A devizahitelesek kártalanításáért tüntet több csoport a Nagykörúton hétfőn reggel. A mintegy húsz tüntető reggel hétkor kezdte a tiltakozást. Az általuk képviselt csoportok száma csaknem ugyanennyi - jelentette a hvg.hu munkatársa a helyszínről. A szervezők között van a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács, valamint a Nem adom a házamat mozgalom.

A Rákóczi téri CIB Bank üzlethelyiségét feliratokkal ragasztották tele, majd a szónok a bankhelyiség küllemét szidta, kocsmához hasonlítva azt. "Legközelebb idejövünk és lehányjuk" - mondta a devizahitelesek hangosbeszélővel felszerelkezett szónoka, aki azonban hozzátette, hogy erről még egyeztetniük kell, mert közegészségügyi aggályokat vet fel, ha lehányják a bankhelyiséget.

A tüntetők a Börtön ablakában énekelték több banknál.

A tüntetők mellett sétál 8-10 rendőr és ugyanennyi rendőrautó is kíséri őket, amint a Blaha Lujza tér felől a Jászai Mari tér felé haladnak a nagykörúti járdán.

A terveik szerint minden bank előtt megállnak majd, és "Gyilkosok", "Uzsorások", "Használjatok készpénzt!" feliratú cetliket ragasztanak fel a bejáratokra. Tudósítónk látta, amint a Dob utca sarkán lévő OTP Bank fiókjára "Kifosztók, börtönben fogtok rohadni" feliratú plakátot ragasztanak.

Több bank addig nem nyitotta ki az ajtót, amíg a tüntetők el nem vonultak.

A menetet az úttesten egy megafonnal felszerelt autó kíséri. Az autós szónok egyebek mellett azt mondta, hazugság, hogy ha a bankok csődbe mennek, akkor államcsőd következik be. Szerinte éppen akkor fog Magyarország felvirágozni, ha a bankok tönkremennek.

A menet feltehetően délig tart majd, jelenleg a páros oldalon vonulnak végig, de visszafelé is megteszik az utat. A forgalmat egyelőre nem akadályozzák, kisebb fennakadás csak a külső sávban álló rendőrautók miatt van - írja az Origo.
http://hvg.hu/itt...bankok_elo

Vége a tüntetésnek a Belvárosban, igazoltattak a rendőrök
http://hvg.hu/itt...n_igazolta


Cézárosodó média

A sajtó bevételeinek csökkenése miatt egyre kevésbé éri meg napilapot üzleti alapon kiadni. A veszteséges média így könnyen a politikai és üzleti befolyásra vágyó mogulok kezébe kerülhet.
„Vitathatatlan, hogy a médiamágnások számos európai országban hatalmi tényezővé váltak. A média fokozódó koncentrációja és a csökkenő nyereség a politikai célokat dédelgető befektetők számára készíti elő a talajt” – olvassuk a European Journalism Observatory támogatásával készült cikket a Neue Zürcher Zeitungban.
Az írásnak az adott aktualitást, hogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója megvásárolta a Washington Postot, s tulajdonost váltott a Boston Globe is. Mindkét felvásárlás komoly vitákat váltott ki tengeren innen és túl. Sokan attól tartanak, hogy káros, ha a sajtóban milliárdos befektetők jelennek meg. David Carr, a New York Times médiaügyi publicistája már korábban arra figyelmeztetett, hogy a csökkenő nyereség miatt a politikai média egyre kevésbé gyümölcsöző befektetés, aminek következtében olyan tulajdonosok kezébe kerülhetnek a fontos sajtóorgánumok, akik még a veszteséget is hajlandók finanszírozni, azt remélve, hogy a médiabefolyás segítségével megvalósíthatják politikai vagy üzleti ambícióikat. Hogy aztán az így nyert pénzből fizessék veszteséges lapjaikat és tévécsatornáikat.
 A Neue Zürcher Zeitung szerzői szerint még nem dőlt el, hogy Amerikára ez a sors vár. Azt viszont rossz előjelnek tartják, hogy Európában már lejátszódott ez a folyamat, és a sajtó egyre inkább politikai és gazdasági körök érdekeltségébe került.
Olaszországban Berlusconi a média és a politika összefonódásának iskolapéldája. De fő riválisát, Carlo De Benedettit, a baloldali La Repubblica és a L’Espresso tulajdonosát sem elsősorban üzleti megfontolások, hanem politikai szempontok vezetik. Martin Bouygues, Sarkozy elnök közeli barátja 44 százalékos tulajdonnal rendelkezik a vezető francia TF1 csatornában. Serge Dassault, a Figaro Group tulajdonosa pedig a konzervatív UMP vezető politikusa. Nagy-Britanniában Rupert Murdoch politikai befolyása közismert. Németországban ugyan közvetettebb módon, de a Bertelsmann és az Axel Springer meghatározó szereplői a politikának.
Kelet-Európában is nagyon gyorsan lezajlott a sajtó centralizációja a rendszerváltás után. A privatizáció és az átmenet a médiacézároknak kedvezett, akik mára Albániától Bulgárián és Szerbián át Romániáig nagy befolyású politikai szereplővé váltak. A román Adevarul Holding Dinu Patriciu, a Liberális Párt képviselőjének tulajdonában van, míg a második legnagyobb konszernt, az Intact Media Groupot Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt korábbi elnöke és szenátora birtokolja. A közép-kelet európai térségben általánosan jellemző, hogy a meghatározó sajtó valamely politikai és gazdasági érdekcsoport szekértolója.
(metazin)