2013. augusztus 27., kedd

Egy Szíriában gyilkoló zsoldos portréja

A Komszomolszkaja Pravda újságírója, Nigina Beroyeva interjút készített egy Damaszkusz közelében lévő börtönben fogvatartott zsoldossal. A Yahya al-Khatib nevű terrorista korábban az oroszországi Novoroszijszkban élt, a felesége orosz nő.
Anyagi gondjai nem voltak, sőt éppen ellenkezőleg, kimondottan jómódú üzletembernek számított, mivel a Kamaz cég közel-keleti és arab világbeli képviselője volt a térségben. Számos villája, ingatlana, szállodája volt Tartuszban és Isztambulban. Ezt a szép, békés életet és a családját egyik napról a másikra otthagyta, csatlakozott az úgynevezett Dzsihádhoz, és elment Szíriába gyilkolni. Erre épeszű magyarázatot maga sem tud adni. A -szerintük- hitetleneket és az Asszad-rendszer támogatóit gyilkolták, értelmezésük szerint ez a Dzsihád.
Yahya al-Khatib a szíriai 'ellenzék' társaságában  - mindegyikük külföldről érkezett zsoldos
Az interjú során elmond néhány részletet, hogyan toborozzák a zsoldosokat Szaúd-Arábia, Kuvait és más országok támogatásával, akik közül sokan érkeznek Csecsenföldről, Dagesztánból, és Üzbegisztánból is. A képeken fogvatartott türkmének csoportját is láthatjuk. Elmondja még azt is, hogy Szíria után Oroszország és Kína lenne a következő célpontjuk – feltéve, ha túlélik a szíriai kalandot. Szíriában jelenleg halálbüntetés vagy életfogytiglani szabadságvesztés vár rá, de most már késő siránkozni és szánni-bánni a cselekményeit, előbb kellett volna gondolkozni.
kp.ru, Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése