2013. augusztus 27., kedd

Újra összecsapnak az amerikai és orosz fegyverek?

Szíria rendelkezik korszerű orosz légvédelmi rakétarendszerekkel, s bár az ország védelmi rendszere a polgárháború két éve alatt meggyengült, e fegyverek megnehezíthetik a Nyugat számára az iraki vagy líbiai forgatókönyv alkalmazását.
     A hazánkat egykor őrző szovjet légvédelem most a szír beavatkozást nehezíti
A Vedomosztyi című befolyásos üzleti-politikai napilapnak egy orosz hadiipari cég vezető munkatársa név nélkül azt mondta, hogy Szíriának a Buk-M2E és Pancir típusú, korszerű rakétavédelmi rendszerekből van bizonyos kontingense. (Ezek teherautóra, illetve páncélosokra épített, mozgatható rendszerek.) Szerinte az Egyesült Államok valószínűleg hadihajókról indítható manőverező robotrepülőgépekkel mér majd csapást fontos szíriai célpontokra. Washington és szövetségesei emellett rakétákkal és bombákkal támadhatják Szíriát.
A célpontok adatbázisa folyamatosan feltölthető, a katonai csapásnak nincs műszaki akadálya, mert arra néhány nap alatt fel lehet készülni, vagy ha a taktikai légierőt is bevonják, néhány hét alatt – mondta a hadiipari szakértő.
Vlagyimir Muhin, a Nyezaviszimaja Gazeta című napilap cikkírója kifejtette, hogy a hivatalos tájékoztatás alapján Moszkvának sikerült újrafegyverezni a szíriai hadsereget korszerű közép- és nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszerekkel, s ezek alkalmazása veszteségeket okoz majd az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek egy Szíria elleni katonai csapás esetén.
Muhin szerint nem kizárt, hogy a harcok kiterjedhetnek a szomszédos államokra, így Izraelre is.
Az orosz sajtóban idén június elején megjelent adatok szerint a szíriai hadseregben két légvédelmi ezred szolgál. Összesen 44 darab Sz-200-as rakétaindító állás és 148 darab SZ-125-ös légvédelmi komplexum található Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök június 3-án kijelentette, hogy Moszkva még nem teljesítette a damaszkuszi vezetéssel kötött szerződést, amelynek alapján Sz-300-as légvédelmi rendszereket szállítanának Szíriába.
Leonyid Ivasov, az orosz védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködési főosztályának korábbi vezetője a Nyezaviszimaja Gazeta című lapnak nem zárta ki, hogy Oroszország segítséget nyújtson Szíriának, de hangoztatta, hogy nem harci cselekményekre kell gondolni, hanem katonai-műszaki és erkölcsi támogatásra.
Pavel Felgengauer független katonai szakértő a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilapnak nyilatkozva kizárta egy szárazföldi katonai intervenció lehetőségét, de azt mondta, hogy a légicsapások valószínűsége egyre nagyobb. Lehetségesnek tartja ugyanakkor, hogy az amerikai speciális egységek fontos objektumokat, elsősorban vegyi fegyvert előállító üzemeket fognak rajtaütésszerűen támadni Szíriában.
(ma.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése