2011. szeptember 19., hétfő

Hároméves „rasszisták” a feketelistán

A gyerekeket otthonukban megfigyelő videokamerák után az angol kormány most a „rasszista” óvodásoknak akar életre szóló leckét tanítani.
Az óvodai pedagógusok Nagy-Britanniában több ezer gyereket minősítettek rasszistának triviális homokozóbeli veszekedések alapján.
A tavalyi év során összesen 20 000 tizenegy év alatti kisgyerek került a gyűlölet-bűncselekményeket rögzítő listára, legtöbbjük a „buzi” vagy hasonló szavak használata miatt. A listára került gyerekek némelyike éppen hogy betöltötte a három éves kort.
Az egyik gyerek azért került a listára, mert „brokkoli-fejűnek” hívta társát, míg egy másik esetben a gyerek azt mondta a tanárnak, hogy „ez a feladat olyan buzis.”
Egy másik esetben két veszekedő óvodást azért jelentett tanáruk, mert egy radír feletti vitában az egyik „buzinak” a másik „leszbikusnak” hívta a másikat.
Az iskolák kötelesek az ilyen kifejezéseket használó gyerekeket jelenteni a hatóságoknak, akik minden esetet rögzítenek. Bár az angol Oktatási Minisztérium azt ígérte csökkenteni fogják a felesleges aktagyártást, az ilyen esetek kezelésére semmilyen útmutatás nem létezik.
Eddig összesen 34 000 kisgyereket minősítettek fanatikusnak az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében hozott törvény alapján. Az iskola listát vezet a vétkes gyerekekről, a rögzített vétségeket pedig továbbíthatja a gyerek következő iskolájába.
Amikor egy leendő munkaadó vagy egyetem kér referenciát a diákról, az iskola ezeket a jelentéktelen vétségeket is feltüntetheti a gyerek lapján, egy életre megnehezítve számára a boldogulást.
Adrian Hart, a Manisfesto Club aktivistája felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az iskolák jelentési kötelezettségét. „A gyerekeknek időre van szüksége, hogy megtanulják az egyes szavak jelentését, anélkül, hogy a hatóságoktól kellene tartaniuk. Ezek a szabályok helytelenül avatkoznak a gyerekek tanulási folyamatába, szociális fejlődésébe és hátráltatják a tanárokat abban, hogy tényleg megtaníthassák nekik mi helyes és mi nem,” nyilatkozta.
„Óriási különbség van a rasszizmus és az óvodai csúfolódás között.”
„Hozzátenném, hogy az iskoláknak is lehetne egy kis esze és pedagógiai ítélőképessége, hogy a legtöbb ilyen helyzetet hatósági feljelentés nélkül kezelni tudjon.”


Forrás: Daily Mail