2013. november 16., szombat

A kormány átvállalja a Budapest Honvéd, BVSC, Fradi, MTK BSE, Újpest Vasas sportklubok adósságát

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az MTK-val, a 2013 és 2020 között évi 300 millió forintos támogatást biztosító megegyezést Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás írta alá a klub megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tartott jubileumi gálaesten szombaton. Az MTK elnöke azt is bejelentette: a kormány átvállalja hat fővárosi klub adósságát, az MTK pedig 5 milliárd forintot kap fejlesztésre.
Deutsch Tamás, az MTK elnöke ismertette, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas, és az Újpest 2014-től már adósság nélkül működhet tovább. A Fidesz európai parlamenti képviselője bejelentette azt is, további öt nagy fővárosi klubbal is stratégiai megállapodást köt majd a kormány.
A klubelnök ismertetése szerint az MTK összesen 5 milliárd forintot kap a kormánytól a meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, valamint a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, majd azzal folytatta, hogy a 2014–2015-ös idényben megújul az MTK Hungária körúti labdarúgó-stadionja. A klubelnök a szombati napot az egyesület „újjáalapításának" nevezte.
Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy az MTK Magyarország egyik legeredményesebb egyesülete, és emlékeztetett arra, hogy a klub sportolói 33 olimpiai bajnoki címet szereztek, ezzel a teljesítménnyel az országok rangsorában a 33. lennének, megelőzve például Brazíliát.
A kormányfő azt kívánta, hogy az elvi és támogatói megállapodásnak köszönhetően a kék-fehér egyesület következő 125 éve is legalább ilyen sikeres legyen. A miniszterelnök szerint a magyar sport ellentmondásos, mert miközben a versenysport nemzetközileg sikeres, addig a magyar gyerekek vészesen keveset mozognak. Hozzátette: mivel a sport a lelki egészséghez is szükséges, ezért döntött a kormány a hazai sportlétesítmények felújítása mellett. „Magyarország jövője a gyerekeinkben van, ezért semmi sem drága" – jelentette ki, hozzátéve: bízik benne, hogy a megállapodásnak köszönhetően egyre több gyerek kezd el sportolni, és új bajnokok nőnek majd fel.
Ezt követően a 125 éves évforduló alkalmából Orbán Viktor és Deutsch Tamás elismeréseket nyújtott át az MTK legsikeresebb korábbi és jelenlegi sportolóinak. Többek között olyan olimpiai vagy világbajnokok léphettek a színpadra, mint Schmitt Pál, Sákovicsné Dömölky Lídia, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, Tordasi Ildikó, S. Kovács Ádám, Wichmann Tamás, Kovács Edit és Storcz Botond. Több kiemelkedő MTK-sportoló külföldi tartózkodása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.
Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke a rendezvény elején bejelentette, hogy fair play díjban részesítik az MTK-t. A döntést azzal indokolta, hogy a klub sportolói mindig a tisztesség és a becsület jellemezte, s a klub hazai és nemzetközi szinten is öregbítette a magyar sport hírnevét. A díjat Deutsch Tamás vette át.

MTI

Embervadászaton öltek a fiúk

Pilisszentiván – Felfoghatatlan, miért vert halálra négy, jó családból származó tini egy legyengült hajléktalant.
Heccből, alkoholtól túlfűtötten, vagy dühből? A mai napig nincs értelmes magyarázat tettükre. A megszeppent diákok, Gergely (18), Balázs (18), Dániel (21) és Szabolcs (20) pénteken állt bíróság elé. Ketten még nem voltak nagykorúak a gyilkosság idején, ám hosszú börtönévek várnak rájuk. Ők maguk sem tagadják, hogy az éj leple alatt rátörtek a trafóházban alvó A. Jánosra (†61), megpofozták, üldözték az erdőben a rémülten menekülő férfit, majd amikor elkapták, agyba-főbe verték, s magára hagyták. A vád szerint a diákok jó barátok voltak, időnként Pilis­szentivánon a helyi temető közelében, az erdőben találkoztak, beszélgettek, szalonnát sütöttek, és együtt iszogattak. Így történt ez tavaly augusztus 24-én is. A fiúk megittak két üveg whiskyt, majd hajnali fél kettő körül, amikor hazafelé mentek, elhatározták, hogy bemennek az útjukba eső, elhagyatott trafóházba, amelyről tudták, hogy egy hajléktalan lakja.
– Feküdt egy matracon, Dani odalépett hozzá, és elkezdte pofozni – emlékezett vissza Gergely, aki szerint ezután a hajléktalan férfit egy másik társuk lerángatta a szivacsról.
A. János felállt, és kimenekült a házból, a fiúk azonban a nyomába eredtek. Az embervadászat nem tartott sokáig, az erdőben hamar elkapták a legyengült férfit. Egyikőjük leteperte, és kézzel ütötte, a másik pofozta, a harmadik elemlámpával verte, a negyedig pedig egy bottal mért rá ütéseket olyan erővel, hogy eltört a faág is.
A vádirat szerint a 15-20 percen keresztül tartó bántalmazás miatt az idős ember 75 különböző sérülést szenvedett el, többek között sorozatos bordatörést és lapockacsonttörést is.
A tinik olyan hirtelen hagyták abba a verés, ahogy elkezdték. Volt, akinek a szörnyű tett után felébredt a lelkiismerete, és megkérdezte a hajléktalan férfit, hogy segíthet-e. Ő azonban azt mondta, hagyják végre békén.
Másnap, amikor kijózanodtak, két fiú visszament az erdőbe, hogy megnézzék, mi történt a férfival. Sokkot kaptak, amikor meglátták: az idős hajléktalan meghalt. A fiúk feladták magukat.
(Blikk)

Borzalmas év lesz 2014 – így látják a szakértők

Nincs nyugalom Egy dologról biztosan nem fog szólni a jövő év, mégpedig az elégedettségről – állította Martina Gmur, a WEF egyik igazgatója a szervezet sajtóközleményében. A világgazdaság talán kilábal az elmúlt évek mélyrepüléséből, ám a WEF tanulmánya azt bizonyítja, hogy óriási munkát kell még elvégezniük a döntéshozóknak ahhoz, hogy a világ gazdaságilag, politikailag és a környezetvédelem szempontjából stabilabb lábakra álljon.
A világ második legnagyobb gondjának a jövedelmi szakadék mélyülését tartják a WEF-nek nyilatkozó szakemberek. Egyebek mellett erre vezethetők vissza azok az egészségügyi, oktatási és szociális egyenlőtlenségek, amelyek elvándorlásra késztetik a fél világ lakosságát. Nem csupán erről van azonban szó, hanem a fejlett országokon belül kialakuló különbségekről is.
Osztozkodni kéne
Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapja a Pimco dúsgazdag társalapítója nemrégiben csatlakozott Warren Buffetthez, a világ egyik leggazdagabb emberéhez, aki úgy véli, hogy egyenlőbben kellene adóztatni az amerikaiakat. Javaslatukat támasztják alá Emmanuel Saez, a Berkeley professzorának felfrissített kutatásai, amelyek brutális jövedelemkülönbségeket mutatnak.
Suez kizárólag az amerikaiak adózásáról rendelkezésre álló nyilvános adatokra támaszkodva vizsgálódott. Ennek eredményeként arra jutott, hogy az USA legfelső egy százalékába tartozó emberek visszanyerték a 2008-2009-es válság előtti gazdagságukat.
A felső tízezer kezében volt a lakosság vagyonának 50,4 százaléka 2012 végén. Ez magasabb arány, mint bármely évben 1917 óta. Meghaladja még az első világháború utáni gyors gazdagodás csúcsán, 1928-ban kialakult szintet is. A felső egy százalék jövedelme 31,4 százalékkal bővült 2008 óta, míg a társadalom maradék 99 százalékáé csak 0,4 százalékkal.
Befagyott állástalanság
A WEF arra a következtetésre jutott, hogy a világ országaiban kialakult munkanélküliség tartós, strukturális állástalansággá merevedett. Ez lesz 2014 harmadik legnagyobb gondja. Immáron egy világszintű problémáról beszélhetünk, amely globális kezelést igényel.
A munka nélkül lévő emberek számra 2012-ben 4,2 millióval, 197 millióra nőtt az egy évvel korábbihoz képest- derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adataiból. A világszintű átlagos munkanélküliségi ráta 5,9 százalék. Az ILO arra számít, hogy a munkát keresők száma a következő öt évben 210 millióra ugrik.
(napi.hu )

A kalcium mítosz összeomlása, avagy csonterősítés 8 lépésben


A kalcium mítosz összeomlása?
Meglepő módon a legnagyobb mennyiségű kalciumot fogyasztó országokban a legnagyobb a csontritkulás előfordulásának aránya. Nevezetesen Kanadában, USA-ban és a Skandináv országokban –mondja David Wolf, a világ egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étkezési szakembere.
csontváz
A csontsűrűség ugyanis nincsen egyenes arányban a csonterősséggel. A csontritkulást ellenőrző klasszikus orvosi tesztek a csontsűrűséget ellenőrzik csupán. Csakhogy a csonterősség ennél sokkal több. A csont gyakorlatilag nem más, mint ásványi anyagok egy kollagén rendszerbe zárva. Az ásványi anyagok teszik erőssé a csontot, teherbíróvá, míg a kollagén biztosítja a csont rugalmasságát. Bizonyos gyógyszerek (Fosamax pl.) a csont ásványianyag tartalmát növelik, miközben a rugalmasságát nem. Ezzel tulajdonképpen rontják a csont minőségét, mert sajnos törékenyebbé teszik azt. Dr Robert Thompson „The Calcium Lie” (A kalcium hazugság) című könyvében azt mondja, hogy mivel a csontok legalább egy tucat ásványból épülnek fel, nagy tévedés ezek közül csupán egyre, a kalciumra kontentrálni, illetve ha ezt tesszük nagy valószínűséggel gyengítjük csontjaink szerkezetét, és idővel csontritkulást idézünk elő.
David Wolf és mások is hangsúlyozzák a nem megfelelő kálciumbevitel számos egészségügyi probléma okozója:
  • Korai öregedés
  • Szív és érrendszeri betegségek
  • Fog és fogínybetegségek
  • Elhízás és diabetesz
  • Alzheimer kór
  • Mell rák és mell ciszták
  • Epekő, vastagbélrák és Crohn-betegség
  • Vesekő
  • Petefészek ciszta
  • Cellulitisz
A nem kívánt helyeken lerakódott kalcium veszélyei
Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a nem kívánt helyeken lerakódott kálcium az immunrendszerünk ellen egyfajta pajzsot képez, és otthont nyújt a szervezetbe került nehézfémeknek, rovar és féregirtószerek származékainak és a szervezetbe kerülő műanyagoknak. Ezért olyan nehéz ezeket a mérgeket kiüríteni a testünkből. És ha már kialakul egy ilyen, az immunrendszer számára alig megközelíthető kapszula bennünk, természetesen vírusok, baktériumok és gombák is szívesen megtelepednek ott.
csont
Mit tegyünk az egészséges csontokért?
A lerakódásokat nyilván el akarjuk kerülni. Azt is, hogy csontjaink törékennyé váljanak, és veszítsenek rugalmasságukból. Testünknek nagyobb esélye van a bevitt kalciumot megfelelő módon hasznosítani, ha az növényi eredetű. Hogy néhányat megemlítsünk ilyen például az igazi növényt evő tehenek teje –bármilyen abszurd is ezt kihangsúlyozni, sajnos ma már releváns-, a zöld, leveles zöldségek, a citrus gyümölcsök magjai, a karob, a búzafű, stb.
Louis Kevran, a Nóbel díjra jelölt francia tudós éveket töltött a szilícium és kálcium összefüggésének kutatásával. Felfedezte, hogy a szilícium és magnézium a szervezetben könnyen hasznosítható kálciummá alakul. Tehát segíthetünk csontjainkon ezek fogyasztásával is. A szilícium remek forrása például a nyers uborka, zöld paprika, paradicsom és számos gyógynövény, így a mezei zsurló (Equisetum arvense), csalán (Urtica dioica), abrakzab (avena sativa) és az alfalfa.
A lehető legjobb magnézium forrás a nyers, organikus kakaó. Érdemes tehát a minőségi, magas kakaótartalmú étcsokoládét enni -megyek is veszek egy táblával!
A többi, csontjaink és egész szervezetünk számára szükséges 84 ásvány legegyszerűbben a Himalájai sókristályból nyerhető.
Ezek mellett természetesen elengedhetetlen a D és K vitaminok biztosítása is. Mint tudjuk a D vitamin segít a kálciumfelszívódásban, a K vitamin pedig biztosítja, hogy a felszívódott kálcium a testünkben a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljön.
Csonterősítés 8 lépésben
A csonterősítés érdekében tehát többféle elhatározást kell meghoznunk és életviteli változtatást kell kieszközölnünk. Ez a befektetés hosszú távon bőven megtérül majd, ugyanis szívünk, ereink, szerveink és csontjaink egészségéről gondoskodnak.
  1. Vegyünk magunkhoz optimális mennyiségű D vitamint akár napsütésből, akár étkezési kiegészítők segítségével. D vitamin szintünket laboratóriumi vér vizsgálattal ellenőrizhetjük.
  2. Biztosítsunk megelelő mennyiségű K vitamin bevitelt savanyított ételekből, zöld, leveles zöldségekből, nyers tejből és sajtból. Továbbá ha szükséges K2 vitamin szedésével. Egészséges, más gyógyszereket nem szedő felnőtteknek Dr Vermeer maximum 185 mcg napi adagot javasol.
  3. Végezzünk rendszeresen bármilyen a gravitáció vonzása ellen irányuló testgyakorlatot. Például séta, futás, jogging, hegymászás. Ide sorolják a step aerobikot is. Mivel ez kifejezetten traumatizálja a medencefenék izmait, lányok és hölgyek kerüljék.
  4. Fogyasszuk a helyi, friss, teljes és organikus termékeket, legyen az gyümülcs, zöldség, gabona, tojás, hús vagy pasztörizálatlan tejtermék.
  5. Minimalizáljuk a cukor és finomított gabonák fogyasztását.
  6. Érdemes fontolóra vennünk a jó minőségű, állati eredetű omega3 tartalmú étkezési kiegészítők fogyasztását.
  7. Gondoskodjunk elegendő éjszakai, pihentető alvásról.
  8. Végül pedig, ami napjaink változó világában talán a legnehezebb, tanuljuk meg az életünkben minket érő stresszt megfelelő módon kezelni! Ha kell, segítséggel!
Tudnod Kell

Lábatlani Cementgyár: mehet ez is a LECSO-ba! (Úgy mint Magyarország)

Lábatlanon az immár hagyományos év végi közmeghallgatás lakossági fórummal egészült ki a Gerenday Közösségi Házban. Az érdeklődők információkat kaptak a Holcim Hungária Zrt. tulajdonában lévő városi cementgyár bontásáról.
A tájékoztatón a helyi önkormányzatot Dinnyés István polgármester, a Holcim Hungária Zrt.-t Richard Skene elnök-igazgató és Alina Sorostineanu bontási projektvezető, a bontás munkáját pályázaton elnyerő Alcufer Kft.-t Csiszár Tamás szakmai és környezetvédelmi igazgató, illetve Tóth András műszaki igazgató képviselte.
Információk hangzottak el a munkálatok tervezett ütemezéséről, a bontás során majd használandó eszközökről, az alkalmazni szánt módszerekről, illetve szó volt arról is, hogyan fog kinézni a terület a gyár eltüntetése után.

Richard Skene tájékoztatóját követően Alina Sorostineanu szemléltette a munka folyamatát, a terület későbbi feltöltését, a feltöltés és a topográfiai vizsgálatok módszereit, eredményeit. A beszámolóból kiderült, hogy a gyárterület építészeti összetettsége miatt a hagyományos topográfiai technikákkal történő adatgyűjtés nagyon nehézkes volt, ezért speciális felmérést végeztek légi és szárazföldi lézeres szkennelési módszerekkel.
Az Alcufer Kft. képviselői részletesen bemutatták vállalatukat, sorolták azokat a munkákat, amelyeket már sikeresen megoldottak, illetve vázolták a lábatlani gyár bontása során tervezett technikákat és eszközöket.

Lakossági kérdésre válaszolva Richard Skene kifejtette, hogy a Holcim önként döntött a gyár bontásáról. A tulajdonos cég egyértelmű elképzelése, hogy szeretne teljesen rendezett környezetet maga után hagyni. A bontás költségeit a Holcim Hungária Zrt. fedezi, az erre szolgáló források rendelkezésre állnak.
Dinnyés István polgármester az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a bontásról a Holcim és az önkormányzat megállapodást kötött. A cél az, hogy a munkálatok végeztével újabb ipari beruházásra alkalmas területet alakítsanak ki. A Holcim vállalta a környezetvédelmi előírások betartását a munka során, ezt a kifejezetten az erre a célra létrehozott önkormányzati bizottság, valamint a Lakossági Ellenőrző Csoport (LECSO) felügyeli. A bontási munkálatok a tervek szerint két évet vesznek majd igénybe.
(kemma)

Devizahitelek: az MSZF kényszerítő jogszabályt akar

A Magyar Szociális Fórum kényszerítő jogszabály meghozatalában látja a megoldást a deviza-hitelkárosultak problémájára.  Kötelezni kell a bankokat, hogy a hitelt felvevőknek annyit kelljen visszafizetniük, amennyit Forintban ténylegesen felvettek a szerződésben megjelölt induló kamat mellett – közölte a Hitelesek érdekében dolgozó társadalmi mozgalom pénteken a kormány jogi megoldás-keresésére reagálva.
    „Ha az ’alaphelyzet kikényszerítésén’ azt érti a kormány, hogy a ténylegesen folyósított Forint kölcsön összegét a szerződésben megjelölt induló kamattal, az idegen devizát teljesen kizárva kötelesek a hitelezők az adósokkal szemben elszámolni, akkor az MSZF egyetért ezzel a tervvel” – írják. Majd így folytatják: „a banknak jóvá kell írnia a tőkeszámlán az adós minden olyan befizetését, amelyre a bank egyoldalú szerződésmódosítása, és egyéb jogosulatlan követelése miatt kötelezték a hitelezettet. Ennek megfelelően csökkentenie, vagy törölnie kell a további törlesztő részletek összegét”.
A kormány legfelső szintű jogi kerekasztal tanácskozásától az MSZF azt várja, hogy a Kúria fogékonnyá válik a társadalmi horderejű problémára, és jogegységet teremt a devizahitel-szerződésekből fakadó egyoldalú kockázatviselés terén. A kormánytól azt várja az MSZF, hogy jogszabállyal segít az igazságszolgáltatásnak a jogerős ítéletek végrehajtásában, és a semmisségi ítéletek érvényességét minden olyan hitelkárosultra kiterjeszti, akit a hitelező hasonlóképpen megkárosított, mint azokat, akik már pert nyertek.
„A választások közeledtével a kormány nem teheti meg, hogy ne cselekedjen a hitelkárosultak javára. A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal a Hitelkárosult emberek érdekében kívánja kihasználni ezt a politikai helyzetet, és nyomást gyakorol a kormányra egy olyan átfogó megoldás érdekében, amely anyagi és erkölcsi igazságot szolgáltat a megkárosított embereknek, egyúttal elhárítja a devizahitel-akadályt a gazdasági növekedés útjából” – áll az MSZF reagálásában a kormány jogi megoldás-keresésére.+++
Kiadta: MSZF SZK +36 30 5927371


A NET megint tele van örömujjongással – alaptalanul. A jelenlegi állás szerint, a hazai felső bírósági álláspont alapján csak az árfolyamrés havi pár ezer forintos csökkenése remélhető, mint engedmény.
A döntés kimondja a semmisséget, de az EU Jogával ellentétesen visszaérvényesíti a szerződést és csak töredék engedményt biztosít-árfolyamrés-, amely az adósok helyzetén sajnos 4-5 év után sem változtat.
Az EU Joga szerint az előre meg nem tárgyalt egyedi feltétel nem része a szerződésnek. Az eddigi tapasztalat szerint ilyen tartalmi rész, elsősorban az árfolyam elszámolás helyessége, a bank fordított árfolyam-nyilvántartást alkalmaz, ezért ilyen horribilis a tehernövekedés A HUF-ot kellene nyilvántartani CHF-ben vagy EURO-ban vagy japán YEN-ben és nem azokat HUF-ban.
Nem tárgyalták meg és nem becsülték meg, ha a kölcsön a fentiek ellenére nem forintkölcsön hanem devizakölcsön lenne, az utólagos árfolyamváltozás, kamat és költségváltozás mértékét.
A jelenlegi helyzetben sajnos az az elszomorító, hogy aki bajban van, most sem tud mást csinálni, mint bíróság előtt megtámadni a szerződést és reménykedni abban, hogy a dolgok, ha lassan is, de talán a javára fordulnak. Az sem kizárt, hogy nemzetközi bírósághoz is kell fordulni végső jogorvoslatért
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!!
Csak óvatosan a NET információkkal a bankok feletti győzelmi ujjongások tájékoztatása terén.
Banki adósok-devizaadósok – Czirmes György

Holodomor

Volt itt sokkal durvább dolog is, mint a holokamuszt. Sokkal több áldozattal! Pont a judeo kommunisták vitték végbe, akik most a Palesztinokat irtják éppen. Ezekről a dolgokról elfeledkezünk, mert a média vezetésének nem áll érdekében, hogy az igazságot közvetítse. Csak a saját népük gazságait fényezik.
Novemberben Ukrajna gyászba borul, országszerte több ezer emlékműnél helyeznek el virágokat, gyújtanak gyertyákat és hajtanak fejet a nyolcvan évvel ezelőtti tragédia milliónyi áldozatai emlékére.


Az 1932–33-as nagy éhínséget, a Holodomort nem természeti katasztrófa okozta, hanem a judeo bolsevik hatalom. Az időjárás és a termés nem volt rosszabb, mint máskor, a Szovjetunió több millió tonna élelmet exportált miközben a propaganda a „munkások és parasztok paradicsomjáról” zengett.

1928-ban Sztálin szakított a leninista gazdaságpolitikával, s a gyors iparosítást és a mezőgazdaság kollektivizálást erőltette ötéves tervek révén. Csakhogy a kolhozosítás lassan haladt az ukránoknál. Míg az oroszoknál hagyományosan a faluközösség használta a földeket, az adókat is arra szabták ki, s a kolhoz ötlete is abból fakadt, addig az évszázadokig Lengyelországhoz tartozó Ukrajnában az európai magántulajdon gyökeresedett meg, a parasztok szívósan ragaszkodtak saját földjükhöz, idegenkedtek a közösködéstől. Megtörésükre a valós termést lényegesen meghaladó beszolgáltatási kvótákat szabtak ki, mindenüket elvették a parasztoknak. A legkisebb mennyiség elrejtése (egy tojás vagy a szó szoros értelmébe vett maréknyi liszt) szabotázsnak minősült, azonnali halálbüntetéssel sújtották. A városba menekülés sem volt megoldás, kiszűrésére akkor vezették be a személyi igazolványt, melyben a lakcím is szerepelt, élelmiszerjegyeket pedig csak városi lakcím esetén adtak ki.
Mindezek precedens nélküli csapást mértek a szerencsétlen ukránokra, a Holodomort ezért is nevezik Ukrán Holocaustnak. Az éhínség által őrületbe kergetett parasztok között még a kannibalizmus is felütötte fejét.

A judeo kommunista Szovjetunió csak hosszas tagadás után, 1988-ban, a gorbacsovi nyitás éveiben ismerte el az éhínséget, részletei az archívumok részleges felnyitása ellenére azóta is vitatottak. Az áldozatok számát, például, még milliónyi pontossággal sem lehet megállapítani! A hatóságok ugyanis nem az éhséget, hanem különböző betegségeket jelöltek meg a halál okának. Így hát a hatalmas szakirodalomban a számok között jelentősek az eltérések: leginkább 5 és 11 millió közöttire becsülik az áldozatok számát, egyesek azonban 20 millióig mennek, szélsőséges baloldali nézetek viszont 2,5 millióra szűkítik le. Gorbacsov 10 millióra teszi az áldozatok számát, (közöttük legalább 3 millió gyerek), s ugyanannyit ismert el az Ukrán Legfelsőbb Bíróság is. Az ENSZ határozata – melyet Oroszország, Ukrajna és az USA is aláírt – 7 és 10 millió közötti áldozatról szól. Viktor Juscsenko, Ukrajna volt államelnöke, viszont 20 millióra teszi a kollektivizálás összes áldozatát, beleértve az élelem elrejtése miatt kivégezett szabotőröket és a Gulagban elpusztultakat, nemcsak ukránokat, hanem más nemzetiségűeket is. A szörnyűség mérete még a kommunista pártvezetőket is sokkolta, amikor 1987–88-ban betekinthettek az archívumokba.

Népirtás volt-e a Holodomor? A kérdés erősen megosztja az oroszokat, ukránokat és a külföldi történészeket egyaránt. Moszkva – és az oroszok testületileg – a bolsevik osztályharc számlájára írja az éhínséget, tagadván az etnikai indíttatást. Ukrajna hivatalosan – és az ukránok kétharmada – viszont népirtásnak, az ukrán nemzet megsemmisítésére tett kísérletnek tekinti, s 10 ország (köztük Lengyelország és az USA) is annak minősíti a történteket, további 25 – és az EU – azonban „csupán” a kommunizmus emberiség elleni bűnének.

Mert az éhínség nemcsak szovjet-Ukrajnát sújtotta, hanem a szomszédos területeket is, az áldozatok sem voltak kizárólag ukránok, hanem kisebb részben oroszok és más nemzetiségűek is. Csakhogy Sztálin éppen akkoriban számolta fel a népek felkarolásán alapuló lenini nemzetiségpolitikát az oroszosítás javára, s az ukrán értelmiségi elit megsemmisítése is akkor kezdődött el, majd 1936–38-ban, a nagy koncepciós perek idején csúcsosodott ki. Vagyis két légy egy csapásra: a kollektivizálást ellenző osztályellenség (kulákok) elpusztításával az ukrán nemzet gerincét is megtörte. Közismert Sztálin ukrángyűlölete. Hruscsov szerint az ukránok csak azért úszták meg a deportálást Szibériába, ahogy kisebb nemzetiségekkel (volgai németek, krími tatárok, csecsenek stb.) történt, mert kivitelezhetetlen volt 30 millió ember szülőföldjéről való erőszakos kiszakítása.

Hogy népirtás történt-e, s hogy hány millió ártatlan áldozatot követelt, azt bizonyára még sokáig vitatják. Tény, hogy 80 évvel ezelőtt a kommunizmus végtelen gonoszsága óriási csapást mért az ukránokra, a nép hatalmas véráldozatot fizetett a reá erőszakolt diabolikus eszme oltárán.


http://erdely.ma/publicisztika.php?id=152972&cim=holodomor