2011. október 3., hétfő

Novemberben már szállítják az orosz gázt Németországba

Az 'Északi Áramlat' nevű gázvezetéken a munkálatok igazgatója, Henning Kothe szerint október végén/november elején érkezhet meg Németországba az első felhasználható orosz gázmennyiség.

A vezetékrendszer technikai gázzal történő feltöltésére az startjelet szeptemberben adták meg Wyborgban. Ezáltal a vezetékben létre tudják hozni a szükséges nyomást a Németországba irányuló gáztranszport számára, mondta Kothe.

Vladimir Markin, az orosz "Egyesült Kohászati-Vállalat" (OMK) elnöke szerint (ez a vállalat szállította a csöveket) az első felhasználható gáz nagy valószínűséggel november 8-án érkezik meg Németországba.

Az Északi Áramlat egy alapvetően új exportútvonalat jelent az orosz gáz számára Európa felé. Az 1220 kilométer hozzú csővezeték az orosz Wyborgból a Keleti-tenger fenekén végigfutva egészen a németországi Greifswaldig ér, kikerülve minden tranzitországot. Az első 27,5 milliárd köbméteres építési szakaszt most októberben készülnek üzembe helyezni. A második vezeték 2012 őszén történő átadásával a gázvezeték áteresztőképességét 55 milliárd köbméterre fogják növelni évente.

Az orosz Gazprom gázholding több EU-tagországgal, köztük Németországgal, Dániával, Hollandiával, Belgiummal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával kötött hosszútávú szerződéseket a keleti-tengeri vezetéken keresztül történő gázszállításról.

Az Északi Áramlatban a Gazprom 51 százalékkal, a német Wintershall Holding és E.ON Ruhrgas egyenként 15,5 százalékkal, valamint a francia GDF Suez és a holland Gasunie vállalat 9-9 százalékkal vesznek részt.
Forrás: RIA Novosti