2012. április 16., hétfő

A „Tűzgyűrű” ébredezik – az USA nyugati partja eddig kimaradt a tűzijátékból

Nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem szokatlanul sok szeizmikus aktivitás észlelhető szerte a világon mostanában.  A Tűzgyűrű (Ring of Fire) ébredezik, ami nem túl jó hír az Egyesült Államok nyugati partján élőknek. (Valósidejű földrengéstérkép: USGS)
A földrengések 90%-a és a vulkánkitörések körülbelül 75%-a a Tűzgyűrű mentén történik a földön.
Figyelembe véve, hogy az Egyesült Államok nyugati partja egész hosszában a Tűzgyűrű mentén fekszik, a törésvonal ébredezése komoly aggodalomra ad okot. Múlthét szerdán a valaha mért legerősebb strike-slip (leveles eltolódás mentén bekövetkező) földrengést regisztrálták Indonéziában a Tűzgyűrű mentén. Ha ez a rengés az Egyesült Államok egyik nyugati parti nagyvárosában következik be, a városból semmi nem maradt volna.
A tudósok szerint szinte 100%-ig biztos, hogy egyszer Kaliforniát is eléri egy ilyen rengés. Az elmúlt években óriási, rekord erősségű földrengéseket láthattunk Japánban, Chilében, Indonéziában és Új-Zélandon. Ez az Egyesült Államok nyugati partja számára is elkerülhetetlen.
Már többször írtunk a földrengések gyakoriságának növekedéséről a világon. 2001-ben 137, 2010-ben pedig 205 6.0-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés volt a világon. A táblázatok és grafikonok alapján egyértelműen növekedő tendencia rajzolódik ki az elmúlt tíz évre vonatkozóan, éppen ezért fontos figyelnünk az elmúlt napok szeizmikus eseményeire is.
A szerdai 8,6-os földrengést szinte azonnal egy másik, 8,2-es erősségű követte, szintén Indonézia partjai mentén. Szerencsére ezek a rengések nem idéztek elő cunamit, de attól még maguk a földrengések rendkívül erősek voltak.
Általában évente mindössze egyetlen 8.0-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés történik a világban. A 8,6-os rengés ráadásul a valaha mért legerősebb leveles eltolódás mentén bekövetkezett földmozgás volt.
Az Extinction Protocol a következőket írta az eseményről:
Soha nem hallottam még ilyen erős strike-slip földrengésről, különösen víz alatt. Az indonéz földrengések előzetes felmérései alapján az amerikai geológusok azt gondolják, hogy a két lemez 21 méterrel tolódott egymásra. A Szent András törésvonal is leveles eltolódás. El tudna bárki képzelni 21 méteres eltolódást mondjuk San Franciscóban? A szumátrainak megfelelő erejű rengés romba döntötte volna a várost.
Múlthét szerdán Oregon partjaitól 160 kilométerre észleltek 5,9-es erősségű földrengést, csütörtökön pedig a Kaliforniai öbölben volt egy 6,9-es és egy 6,2-es erősségű földrengés.
Sajnos a legtöbb amerikai, különösen a fiatalok, azt sem tudják mi az a Tűzgyűrű.
A Wikipedia a következőket írja róla:
Az angol Ring of Fire elnevezésből származóan Tűzgyűrűnek (korábban használt elnevezéssel Cirkumpacifikus övnek) nevezzük a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiót, amely mentén különösen sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.
A nyugati parton kívül, törésvonalak egész hálózata fut Kalifornia, Oregon és Washington államok alatt is.
A tudósok szerint a következő nagy földrengés bármikor bekövetkezhet. A Time Magazinban megjelent cikk a következőkről számolt be:
Kalifornia alatt több mint 300 törésvonal húzódik, amelyek közül csak az egyik a Szent András törésvonal. Ugyanakkor a minden földrengés végét jelentő nagy rengés még nem következett be. 1980-ban a szövetségi kormány által készíttetett jelentés szerint egy nagy földrengés 30 éven belüli bekövetkezésének valószínűsége messze meghaladja az 50%-ot.
Ez egy visszafogott becslés csupán. Az Egyesült Államok nyugati partja mindig is instabil volt és az is marad.
A tudósok ugyanakkor más területek miatt is aggódnak. Az Arizonai Geológiai Kutatóintézet szerint 2011-ben 131 földrengés volt Arizonában. Ez komoly emelkedés a 2010-ben számolt 53 rengéshez képest.
Az Új Madrid törésvonalról pedig még nem is beszéltünk.
A földrengéseken kívül a Tűzgyűrű mentén erős vulkáni aktivitás is tapasztalható. Több jel is arra mutat, hogy a Washington állambeli Rainier vulkán aktivitása növekszik. Ennek a vulkánnak a kitörése az Egyesült Államok egész észak-nyugati részére nézve komoly veszélyt jelentene.
A Tűzgyűrű mentén található még az immár 300 éve szunnyadó, de az utóbbi években ébredezni látszó japán Fuji vulkán is. A vulkán körül új kráterek jelentek meg, amelyek gázokat bocsátanak ki. A vulkán környékén egész sor földrengést mértek az elmúlt év során, köztük egy 6,4 erősségűt 2011. március 15-én.
A Fuji vulkán nincs messze Tokiótól, a világ egyik legsűrűbben lakott, 39 milliós városától. Belegondolni is rossz, hogy a vulkán kitörése milyen következményekkel járna ott.
Azt is fontos tudni, hogy nem csupán a Tűzgyűrű körül tapasztalható a vulkáni tevékenység élénkülése. A jelenség az egész földre igaz. Néhány példa a közelmúltból:
  • Az Izlandon néhány éve komoly gondokat okozó vulkánok ismét ébredeznek.
  • A kolumbiai hatóságok vörös fokozatú riasztást léptettek életbe a Nevado del Ruiz vulkán elkerülhetetlennek tűnő kitörése miatt.
  • A híres Anak Krakatau vulkán elkezdett hamut lövellni.
Mivel magyarázható a földmozgások aktivitásának és erősségének emelkedése? 

Forrás: The American Dream

Egyre több a keresztény mártír

Az argentin Clarín vallási melléklete három héttel a keresztények legnagyobb ünnepe előtt  vont szomorú mérleget az elmúlt év keresztényellenes akcióiról. Tavaly minden öt percben megöltek egy keresztényt a világban, és más statisztikai adatok sem vigasztalóbbak: 10 év alatt 300 százalékkal megnőtt a keresztények elleni gyilkosságok aránya, akik így vallásuk mártírjai lettek.
Ezek a hihetetlen és sokkoló adatok nem most hangzanak el először, mert Mássimo Introvigne, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője éppen nálunk, Budapesten, a szervezet tavaly júniusi vallásközi tanácskozásán figyelmeztetett e számra. A konferencia résztvevői hitetlenkedve hallgatták ezt az állítást, mert ez azt jelentené, hogy évente több mint 100 ezer hívőt gyilkolnak meg. De Introvigne hozzátette a bíráló hangok hallatán: ha nem veszik komolyan a tényt, hogy a főleg a keresztények ellen irányul az erőszak, és őket gyilkolják meg nagy előszeretettel, akkor hiábavalók az egyes vallások és kultúrák közötti találkozók és párbeszéd megteremtését célzó törekvések, mert értelmetlen, bár szép kongresszusok maradnak.

Introvigne az egyesült államokbeli David Barrett által alapított Center for Study of Global Christianity tanulmányaira hivatkozott. Barrett Todd Johnsonnal együtt adott ki egy könyvet az első keresztény mártírokról Krisztus után 30-tól egészen 2000-ig. A legelső a Jeruzsálemben megkövezett Szent István volt. Barrett és Johnson azokat a Krisztusban hívő keresztényeket nevezi mártíroknak, akik vértanúkként haltak meg, csak azért, mert kereszténynek vallották magukat. A tanulmány a kereszténység 2000 éve alatt 70 millió mártírról tud, akinek többségét (mintegy 45 milliót) a XX. században öltek meg. A kötet kiadása óta a központ évente végez tanulmányokat, és nem változtatott az említett alapelveken.

De akármilyen szám jön ki, elég napjainkban elolvasni a napilapokat, hogy lássuk, főleg a legsűrűbben lakott államokban fordulnak elő hasonló esetek. Indiában a fundamentalista hindu csoportok erőszakos eszközökkel üldözik a keresztényeket, főleg Orissa államban, és 2008 óta. Megölik őket, felgyújtják templomaikat, lerombolják házaikat és arra kényszerítik őket, hogy más államokba költözzenek, ahol türelmesebbek velük. Ezt csakis vallási tisztogatásnak nevezhetjük. Kínában is van keresztényüldözés, mert közismert a Vatikán és a kínai katolikus egyház közötti ellentét.  A Rómához hű katolikusok csak otthonukban gyakorolhatják vallásukat, tehát illegalitásba kényszerültek.

Üldözés, kirekesztés és halál az ázsiai keresztények osztályrésze, hogy csak néhány államot említsünk: Észak-Koreában, Indonéziában, Afganisztánban, Irakban, Iránban, Szíriában, Pakisztánban. Észak-Koreában a kommunisták 40 ezer keresztényt ítéltek munkatáborba, mert nem akartak lemondani hitükről. Indonéziában – ebben az országban él a legtöbb muzulmán – a fundamentalista csoportok nemcsak lerombolják templomaikat, megtámadják papjaikat és lelkészeiket, hanem megkérdőjelezik még a Nemzetközi vöröskereszt jelképét is. Afrika több államában is pusztító konfliktusok sűrűjébe kerültek a Szudánban, Egyiptomban, Eritreában, Etiópiában, Ugandában és Algériában élő keresztények.

2003 és 2010 között 300 százalékkal megnőtt a keresztények elleni támadások aránya Afrikában, Közép-Keleten és Ázsia többi részén. A világ lakosságának csaknem 70 százaléka él olyan államokban, ahol korlátozzák a hit gyakorlását, és a vallási kisebbségek fizetik meg a legnagyobb árat érte. Ezt Silvano María Tomasi érsek mondta március elején, aki a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ genfi székhelyén és más nemzetközi szervezeteket is képvisel.

Egyelőre az világos, hogy a mártírok tovább ontják vérüket Krisztus és a Szentírás iránti szeretetből a leginkább ellenséges, főleg az integrista fundamentalizmus uralta térségekben (vagyis ahol a vallás és a politika keveredik). De még nagyobb és egyre inkább érzékelhető veszedelem az a tény, hogy már  Nyugat-Európában is kezdik üldözni a keresztényeket, pusztán azért, mert meg akarják védeni erkölcsi értékeiket.
Mássimo Introvigne javaslatáról szóló korábbi híradásunk: Időszerű lenne a mai keresztény mártírok emléknapjának bevezetése.
Magyar Kurír

Föld-akták: A Fidesz nagybirtokokat szervez

A kormány a közelmúltban érvénytelenítette a "zsebszerződéseket", mondván hogy nagyon sok földet vásároltak fel a külföldiek (németek, osztrákok). Ebben a Jobbik is közreműködött annak okán, hogy "vissza kell szerezni a földet a külföldiektől". Valójában egy olyan folyamat indult meg, amivel a kormány felkészül az elkerülhetetlenre - és ebből a szempontból lényegtelen, hogy melyik forgatókönyvről van szó.
A Fidesz ugyanis nem csak osztrákokkal és németekkel, hanem saját embereivel is leszámol a kezdődő földvásárlási hullámban, miközben a külföldiek közül valóban csak a németek és osztrákok földszerzése zavarja, más idegen állampolgároké nem. Ha az országosan zajló földvásárlási hullámot nézzük, azt láthatjuk, hogy a Fidesz megint csak eszköze egy nagyobb hálózatnak, amivel ha szembe mennek, saját embereiket is eltávolítja az útból. Orbán Viktor okkal mondta, hogy a Fidesz az izraeli Likud testvérpártja!
Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára januári lemondását követően ezt nyilatkozta: "Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt 'maffiahálózat' mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk" Ángyán József szerint ez a hálózat "mint egy polip, úgy vonja karmaiba az országot", és belefáradt az ellene folytatott harcba, ezért mondott le. Az államtitkárt valójában lemondatták, és ennek a lemondásnak egy olyan maffiahálózat van a hátterében, ami már évekkel korábban megkaparintotta a víz- és földkincs nagy részét. Ami most zajlik, az már csak a nyitott kapun beáramló ellenérdekeltségek felszámolása.
A kormány által érvénytelenített zsebszerződések nyomában Fideszes strómanok járnak, akik felvásárolják a termőföldeket. Nem államosításról van szó, mert ezek a földek nem állami tulajdonba kerülnek - viszont kisebb földeket vásárolnak fel egy-egy térségben, és ezek a földek egyazon tulajdonos kezében olvadnak össze egyetlen nagybirtokká. Ezek a megbízott emberek nem saját pénzükből vásárolják fel a földeket, hanem erre a célra kapják, mondván hogy "vessék be". Olyan emberekről van itt szó, akik még csak nem is gazdák, azt sem tudják, mit kezdjenek a vásárolt földdel, csak a tulajdonjog számít.
Két év múlva lejár a földvásárlási moratórium. Mivel ezek a "megbízott személyek" nem veszik hasznát a földnek, a moratórium lejártát követően azonnal eladják. Az osztrákoktól, németektől veszik vissza a földeket, mert az osztrák, német tulajdon bezavarna a tulajdonviszonyokba, és jól láthatóan nagyobb összefüggő birtokok létrehozására törekednek. Ezek a strómanok kapnak néhány milliót, és csak annyi van megmondva nekik, hogy hol és mekkora területet kell venniük, illetve hogy vessék be, de hogy mivel, az már nem fontos a megrendelőnek.
Informátoraink közreműködésével kirajzolódott egy olyan kép, hogy a magyarországi földvásárlások a közelmúltban rekord sebességre pörögtek fel, országosan egy szervezett hálózat határozza meg, hol és mekkora egybefüggő területnek kell eladásra készen lennie. Ennek a sietségnek az oka a közeljövőben lejáró földvásárlási moratórium, ami után az így "előkészített" földek egyazon személy vagy szervezet tulajdonába fognak kerülni.
Korábban Palesztina területén kezdődtek meg ilyen folyamatok. Akkoriban egyre gyorsabbá vált az arab tulajdonosoktól a földek felvásárlása. Mint utólag kiderült, megbízott emberek a kisebb földbirtokokat egyazon szervezet számára értékesítették. Ezekre a földekre kiterjesztették a közigazgatási befolyást, majd elkezdtek önvédelmi közösségek szerveződni. Végeredményként a felvásárolt nagybirtokokon megszületett Izrael. Az arab lakosság máig nem ismeri el Izrael államot, de ettől függetlenül Izrael ott van, az izraeli lakosság is ott van, az izraeli fegyveresek is ott vannak, miközben a zsidó katonák és a telepesek kényükre-kedvükre ledózerolják az őslakosok otthonait, mondván hogy arra Izrael állam nem adott építési engedélyt. Rajtunk múlik, hogy Magyarországon ne ez történjen!
Fenyvesi Áron


Az éjszaka közepén izraeli katonák jöttek - pénzt és aranyat vittek el

 

Nyomozás kezdődött az ügyben, de feltehetőleg eredménytelenül zárul majd, mivel a nyomozást is zsidók folytatják. A Talmud felhatalmazást ad a gójok vagyonának elkobzására - feltehetőleg ennek szellemében cselekedtek azok az izraeli fegyveresek, akik egy éjjeli rajtaütés során berontottak a palesztin család otthonába rögtönzött házkutatást tartani, és ami értéket találtak, azt el is vitték.
Ata Shatwi, a családfő a rajtaütést követően feljelentést tett, mivel a katonák több tízezer sékel értékű aranyat raboltak el és a házkutatás során megrongálták a ház berendezéseit. Az áldozat a Haaretz izraeli napilapnak is interjút és részletes esetleírást adott.
Hajnali negyed 3-kor csöngettek, majd miután ajtót nyitott, két izraeli katona rontott a házba. Őt és fiát a falhoz állították, majd egy gyors motozás után elengedték, mondván hogy feleségét és a gyerekeket is vigye ki a házból - ő megtette. A két katona közölte, hogy át akarják kutatni a házat.
"Két óra után bementem, és a látvány sokkoló volt. [...] Bezúzták a falakat, kiürítették a szekrényeket, szétverték a TV-t és a bútorokat. Felrohantam a hálószobába a szekrényhez, ahol minden pénzünket és az aranyat tartjuk, akkor vettem észre, hogy az arany mind eltűnt. A pénzt ott hagyták. [...] Megkérdeztem az egyiket, hol van az arany, de nem válaszolt. Elment, majd visszajött 15 perccel később egy kutyával, és tovább kutatott. Mondtam neki, hogy beszélni akarok a felettesével, de nem válaszolt, úgy viselkedett mintha nem lennék ott. [...] Mondtam neki, hogy a házban 30 aranyrúd volt, de tagadta. Addigra a készpénz is eltűnt."
"Feljelentést tettem és megkerestem egy jogvédő csoportot is. [...] Semmit nem rejtegettünk. Kereskedő vagyok, és nem vagyok kapcsolatban semmilyen szervezettel. Évek óta Izraelben dolgozom, és nem volt semmi olyan kapcsolatom, amiből problémám lehetne."
Az "Izraeli Védelmi Erők" egy tisztviselője azt nyilatkozta, hogy a nyomozás kezdeti fázisában van, és a rajtaütés a védelmi erők és a határőrség közös akciója volt." Feltehetőleg ez alatt azt kell érteni, hogy egyik zsidónak a határőrségnél van állása, a másiknak a hadsereg kötelékében - de továbbra sincs hivatalos magyarázat arra, mit kerestek hajnali negyed 3-kor egy palesztin lakásában.
Fordított esetben - ha két palesztin fegyveres az éjszaka közepén berontana egy zsidó család lakásába - már az összes nyugati ország vezetői elhatárolódtak volna, a két palesztin a villamosszékben ülne, a család pedig a megölt százhúszmillióért kárpótlást kapna. Most hol vannak az elhatárolódások? A felkeresett jogvédő szervezet se nagyon erőlteti az ügyet...
Fenyvesi Áron

Eltűnt a kereszt a Real Madrid lógójáról


A muzulmán és közel-keleti szurkolók miatt eltüntette lógójáról a keresztet a Real Madrid, az egyik legismertebb spanyol fociklub, írja az RT.com.

A Marca című spanyol lap szerint mindennek oka a félreértések elkerülése a muzulmán többségű területeken. A klub vezetői véletlenül épp akkor jutottak erre az elhatározásra, amikor az Egyesült Arab Emírségekben egy mesterséges, tematikus szigetet hoznak létre egymilliárd dollárból. 
A kereszt akkor jelent meg a klub lógóján, amikor XIII. Alfonz király 1920-ban a királyi címet adományozta a csapatnak, aminek következtében a lógó tetejére felkerült a királyi korona, amiben ott van a kereszt.  Így tulajdonképpen a spanyol koronát csonkították meg. 

A Real Madrid lépése nem sokkal lemaradva követte a Barcelonát, ami már korábban eltávolította a keresztet lógójából a katari szponzorok miatt. A Barcelona az El Confidental közlése szerint Szaúd-Arábiában másmilyen címerrel árulja a mezeit, mint itthon:

A Mandiner blog, ami egy posztot szentelt a témának, hozzáteszi: az olasz Internazionalét beperelte egy török ügyvéd, amiért a klub alapításának századik évfordulója alkalmából készült új, fehér alapon vörös keresztet ábrázoló mezben lépett pályára a török Fenerbache ellen. Szerinte a jelkép kísértetiesen hasonlít a templomos lovagok viseletére, és a nyugati rasszista felsőbbrendűséget szimbolizálja az iszlám felett. A feszület amúgy a csapatnak otthont adó Milánó védőszentjének, Szent Ambrusnak a keresztje, a város címerében is szerepel.


A török ügyvéd felvetése egyébként azért is hamis, mert számos történész rámutatott már, hogy a keresztes hadjáratok védekező hadjáratok voltak, a középkoron keresztül húzódó konfliktus pedig azzal kezdődött, hogy a muszlimok behatoltak a hagyományosan keresztény közel-keleti és észak-afrikai területekre. 
Kapcsolódó:
A keresztes hadjáratok védekező háborúk voltak?
Magyar Kurír (szg)