2012. április 16., hétfő

Eltűnt a kereszt a Real Madrid lógójáról


A muzulmán és közel-keleti szurkolók miatt eltüntette lógójáról a keresztet a Real Madrid, az egyik legismertebb spanyol fociklub, írja az RT.com.

A Marca című spanyol lap szerint mindennek oka a félreértések elkerülése a muzulmán többségű területeken. A klub vezetői véletlenül épp akkor jutottak erre az elhatározásra, amikor az Egyesült Arab Emírségekben egy mesterséges, tematikus szigetet hoznak létre egymilliárd dollárból. 
A kereszt akkor jelent meg a klub lógóján, amikor XIII. Alfonz király 1920-ban a királyi címet adományozta a csapatnak, aminek következtében a lógó tetejére felkerült a királyi korona, amiben ott van a kereszt.  Így tulajdonképpen a spanyol koronát csonkították meg. 

A Real Madrid lépése nem sokkal lemaradva követte a Barcelonát, ami már korábban eltávolította a keresztet lógójából a katari szponzorok miatt. A Barcelona az El Confidental közlése szerint Szaúd-Arábiában másmilyen címerrel árulja a mezeit, mint itthon:

A Mandiner blog, ami egy posztot szentelt a témának, hozzáteszi: az olasz Internazionalét beperelte egy török ügyvéd, amiért a klub alapításának századik évfordulója alkalmából készült új, fehér alapon vörös keresztet ábrázoló mezben lépett pályára a török Fenerbache ellen. Szerinte a jelkép kísértetiesen hasonlít a templomos lovagok viseletére, és a nyugati rasszista felsőbbrendűséget szimbolizálja az iszlám felett. A feszület amúgy a csapatnak otthont adó Milánó védőszentjének, Szent Ambrusnak a keresztje, a város címerében is szerepel.


A török ügyvéd felvetése egyébként azért is hamis, mert számos történész rámutatott már, hogy a keresztes hadjáratok védekező hadjáratok voltak, a középkoron keresztül húzódó konfliktus pedig azzal kezdődött, hogy a muszlimok behatoltak a hagyományosan keresztény közel-keleti és észak-afrikai területekre. 
Kapcsolódó:
A keresztes hadjáratok védekező háborúk voltak?
Magyar Kurír (szg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése