2012. április 15., vasárnap

Kezdődik a játék Távol-Keleten?

Tavaly az amerikaiak bejelentették új doktrínájukat, mely szerint növelni kívánják jelenlétüket a Távol-Keleten, és ez a terület mostantól a kínai haditengerészet erősödése miatt kiemelt területnek számít. Az Egyesült Államok kormánya katonai együttműködést kötött Manilával. Alig telt el egy hét, és a Fülöp-szigetek hadihajója kínai halászokkal került összetűzésbe, egy vitatott hovatartozású sziget közelében. A halászok szerencséje annyi volt, hogy egy erős kínai kötelék a közelben gyakorlatozott, és a halászok segítségére siettek. A sokkal erősebb kínai kötelék könnyű szerrel akadályozta meg a filippínó katonák akcióját.
Ez az atrocitás azonban ürügyül szolgálhat ara, hogy a frissen aláírt egyezmény értelmében Manila amerikai hajókat hívjon kikötőibe. Ezen a területen amúgy is elég puskaporos a helyzet, mivel Kína ereje egyre fölényesebb, a környező tengeren lévő szigetek viszont jelentős részben vitatott hovatartozásúak. Az USA feltételezhetően addig kívánja a kínaiakat visszaszorítani területről, amíg lehetősége van rá. A kínai flotta ugyanis hatalmas fejlődésen megy keresztül, a sok hajó építése mellett egyre modernebb eszközökkel állnak elő, és korszerű fegyverzettel látják el azokat. A Kína körüli tengereken a kínai erőfölény már egyértelmű. Ezért igyekezett Manila is az USA-val megegyezni.
Arra, hogy ilyen gyorsan lezajlik az első konfliktus, senki sem számított. Úgy látszik az USA nem kívánja húzni halasztani, hogy hajói hivatalosan is a környéken járőrözzenek. Ehhez azonban Pekingnek is lesz pár keresetlen szava. Washington  kijelentette, hogy nem kíván belekeveredni az ügybe, de láthatóan már nyakig benne is van. Peking a békés megoldást keresi, de közölte, állampolgárai testi épségét és országa érdekeit minden körülmények között a végsőkig elmenve is megvédi.
A most kezdődő tengeri hadgyakorlaton, melyre az orosz felet is meghívták, Kína a jelenleg kialakult incidensből adódó harci helyzeteket fogja gyakorolni. Oroszország egy hét hajóból álló egységgel vesz részt a gyakorlaton, melyek fő hajója a Varjag cirkáló, és három tengeralattjáró vadász.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése