2012. június 19., kedd

Oroszország, Kína , Irán és Szíria nagy hadgyakorlata a Közel-Keleten

A Fars iráni hírügynökség meg nem nevezett, de jól informált forrásokra hivatkozva közölte, hogy a közeli hetekben orosz, kínai, szíriai és iráni csapatok tartanak nagyszabású közös hadgyakorlatot Szíria területén.
A hír szerint ez lesz a legnagyobb közel-keleti manőver, amelyben a szárazföldi, tengeri és légierők közel 90 ezer katonája vesz részt. A hadgyakorlatokban közel 400 repülőgépet és ezer harckocsit alkalmaznak.
Az információban azt állítják, hogy Egyiptom engedélyezte a kínai haditengerészet 12 hajójának átvonulását a Szuezi-csatornán. Két hét múlva érnének a szíriai partokhoz. Az orosz atommeghajtású tengeralattjárók, torpedórombolók és repülőgép-anyahajók ugyanarra az időre érkeznek meg.
Szíria a hadgyakorlatok során a föld-víz rakétákat és a légvédelmi rendszert teszteli - közölte az ügynökség.
Skóciában feltartóztatták a Szíriába indult orosz hajót
Skócia partjainál leállították az Alead orosz teherhajót, amely harci helikoptereket és rakétákat vitt Szíria számára. A hírt a The Daily Telegraph közölte. A hajón Mi-24-ös helikopterek vannak, amelyeket a kalinyingrádi kikötőben rakták fel a hajóra. Ezek nem új harci helikopterek, hanem régiek, amelyeknél a javítási és szerviz-munkákat végezték el Oroszországban.
A brit kormány követelésére a Standard Club biztosító társaság törölte a hajó biztosítását, miután az ilyen rakományokat szállító hajók biztosítása ellenkezik a szíriai rezsim ellen hozott EU-szankciókkal. A hajó viszont biztosítás nélkül valószínűleg kénytelen lesz visszatérni az orosz kikötőbe.
ruvr.ru

A szíriai felkelőket a CIA látja el fegyverrel

 

Az Egyesült Államok Központi Hírszerzési Ügynöksége, a CIA vállalta el a szíriai ellenzéknek szóló fegyver és felszerelés szállításának megszervezését – olvasható a The New York Times lapban. Az újság magasrangú washingtoni hírforrásokra hivatkozik.
Ezek szerint Törökország déli részén immár néhány hete a CIA munkatársainak csoportja folytat tevékenységet. Ezek a katonai segély átvevőit válogatják és segítenek a szállítmányok határon való átküldésében. A Muzulmán Testvérek mozgalom szíriai részlege jelenti a felszerelés szállításának egyik csatornáját.
Oroszország előkészületeket folytat állampolgárai Szíriából való evakuálása céljából
Az orosz hatóságok hozzákezdtek a Szíriában tartózkodó orosz állampolgárok evakuálásának előkészítéséhez. Az evakuálásra abban az esetben kerülhet sor, ha az országban kiéleződnek az összecsapások, illetve megtörténik a külföldi erők katonai beavatkozása. Erről olvasható a Vedomosztyi napilap június 21-i számában. Az újság erőstruktúrákbeli hírforrásokra hivatkozik.
Elsősorban a katonai személyek és egyéb orosz állampolgárok evakuálásáról van szó az orosz haditengerészet tartuszi anyagi-műszaki utánpótlási bázisáról. Tartuszban mintegy száz orosz honpolgár tartózkodik. Az orosz külügyi tárca adatai szerint Szíriában összesen csaknem 100 ezer orosz állampolgár él.
Az orosz haditengerészet és Szíria
A Szíria körüli feszültség fokozódását átfogó dezinformációs támadások kísérik. A célpont az Orosz Haditengerészeti Flotta.
„Szíriába irányítják a Nyikolaj Filcsenkov hajót tengerészgyalogosokkal és harckocsikkal”. Említik a Cezar Kunyikov és a Kalinyingrad hajókat is. „Oroszország, Szíria, Irán és Kína átfogó közös hadgyakorlatot tart Szíria területén és felségvizein”. Ilyen és ehhez hasonló hírek lepték el a médiát ködös „kompetens forrásokra” hivatkozva.
A kampány kezdetét Hillary Clinton nyilatkozata jelentette. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország új katonai helikoptereket szállít Szíriának. Miközben oda régi helikoptereket vittek, amelyeket még a Szovjetunió idején szállítottak Szíriának, és most a javítás után kerülnek vissza. A tetőpont az Al-Arabiya csatorna jelentése volt, amely szerint az orosz, a kínai, a szíriai és az iráni alegységek átfogó hadgyakorlata várható. Igaz, később az Al-Arabiya a honlapján megírta, hogy Oroszország és Szíria cáfolta a küszöbönálló hadgyakorlatokra vonatkozó információt.
Az álhírekben viszont konkrétan megneveztek hajókat is. Június 19-én röppent fel a hír, hogy a Kunyikov dokkhajó Szíriába indul. Akkor a hajó valóban kifutott a tengerre. A hírek szerint az úti cél Szíria, miközben a hajó a deviációs mérésekkel foglalkozott, és már vissza is tért bázisára.
A ”Nyikolaj Filcsenkov” deszánthajó a bázisán van, jól látható a partról, és sehová nem mozgott az elmúlt napokban.
„Szíriai irányultsággal” vádolták a Baltflottához tartozó „Kalinyingrádot”. Ez a hajó valóban tengeri úton van. Június első napjaiban részt vett a BALTOPS-2012 nemzetközi manőverekben. Ezt követően Kilbe érkezett, ahol részt vesz a „Kili hét” elnevezésű nagyszabású tengeri ünnepen Németország balti partvidékén. Innen tér vissza Baltyijszkba.
Az Al-Arabiya közlésében szereplő „orosz repülőgép-anyahajó” szíriai partokhoz való küldésétől nem is lehet komolyan beszélni. Ez az egyetlen repülőgép-hordozó. A tél végén tért vissza az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren tett útjáról. Jelenleg állomáshelyén, a Kola-öbölben, a Bering-tengeren van, és hamarosan nagyszabású karbantartás vár rá.
A flotta hajói gyakran elhagyják bázisukat, hiszen a felkészülés során több száz kifutás szerepel. Meglehet, hogy valahányszor kifutnak a tengerre nagyobb orosz hajók, várható a hír arról, hogy Szíriába indulnak?
Ugyanakkor a Fekete-tengeri Orosz Flotta számára a Földközi-tenger, pontosabban annak keleti része tevékenységi körzet. Amennyiben a szíriai belső konfliktus veszélyezteti az országban levő orosz objektumokat, beleértve a Tartúszban levő bázist, amelyet az Orosz Flotta anyagi-műszaki ellátási bázisként használ, a flotta védelmezni fogja a bázis személyi állományának életét és biztonságát.
ruvr.ru

Hivatalos hírek szerint a Szíria védelmében közös orosz-kínai-iráni hadgyakorlatra kerül sor a Szíriában. A nemzetközi hadszintéren tehát felállnak a bábúk a sakktáblára. A maga nemében legnagyobb közel-keleti hadgyakorlaton 90 ezer katona, 1300 repülőgép vesz részt. Állítólag Peking kérte Egyiptomtól, hogy június végén 12 tengeralatjárója áthaladhasson a Szuezi-csatornán Tartus kikötő felé, ahol Oroszország fenntartja haditengerészeti és tengeri bázisát.


Debkafile hangsúlyozza, hogy ez lenne az első alkalom, hogy jelentős orosz és kínai katonai erőt valaha is telepítettek volna Szíriába vagy bárhol másutt a Közel-Keleten. Ez azt jelenti, hogy a két hatalom kész arra, hogy felvonul a pofátlan partnerség, az iráni és szíriai hadsereg megosztott akadályozása ellen, az amerikai-európai-arab katonai beavatkozás kapcsán.

A nagyszabású orosz és a kínai katonai jelenlét az ostromlott országban elvárná, hogy megakadályozzák az Egyesült Államok vezette katonai műveleteit Bashar Assad ellen. Nincs dátum csatolva a jelentéshez, de a gyakorlatra sor kerülhet a hónap vége előtt. A nagyszabású manővert Teheránban jelentették be a nukleáris válságtárgyalások első napján. Ez a harmadik kísérlet, hogy diplomáciai úton oldják meg a kérdést, de az orosz és iráni források szerint a megbeszélések hangulata pesszimista, az USA vezette tömb hozzáállása durva és dekonstruktív. Mit is lehetne várni az izraeli atomfegyverek fejlesztése miatt anno Kennedyt is meggyilkoló USraeli iránytástól?
Az orosz forrás nem lát módot áthidaló megoldásra hétfőn, az Egyesült Államok Obama általi képviseletében hétfőn megtartandó G-20 csúcson Mexikóban.

Oroszország 18-án "több orosz hadihajót vezényelt át az orosz Fekete-tengeri Flottából, beleértve nagy hordozó hajókat is, fedélzetükön tengerészgyalogosokkal, és teljes mértékben felkészültek útra," tájékoztatott az orosz vezérkar, az ITAR és a TASZSZ.


Május végén, az orosz és a nyugati média is bejelentette, hogy az orosz felségjelű teherszállító hajók ömlesztve leszállított fegyvereket vittek az al-Assad rendszer számára. A Soros által támogatott Amnesty International civil szervezet , arra kérte az orosz kormányt , hogy hagyjon fel a fegyverek átadásával Szíriának, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsa ajánlásaival.
"Vagy az amerikai hírszerző szolgálat működik rosszul, vagy hiányosak a földrajzi ismereteik "- jegyezte meg egy orosz vezérkari forrás válaszul az állításra.

Vasárnap, a The Telegraph számolt be, hogy az Egyesült Államok már próbálta megállítani a brit hivatalnokok segítségével az állítólagos MI25 helikopterszállítmányt. Az állítások szerint, az MV Alaed, egy orosz teherszállító hajó vinné Szíriába. Az Egyesült Államok szeretné, ha a hajó, a biztosítás feltételei szerint nem szállítana az európai uniós fegyverembargó ellenében Szíriának. Kérdéses, hogy az egyre inkább izraeli mintára minden egyezményt alattomosan megszegő USA hogyan képzelheti, hogy miután a líbiai rendszert a felbérelt al-Kaida bérgyilkosok, a brit és amerikai különleges alakulatok, és a francia idegenlégió közreműködésével történő lerombolása után, van hivatkozási alapja? Az ún. szíriai ellenállást a CIA, MI6 és a Mossad támogatja. Ahogy Líbiában, Szíriában is el szeretnék játszani, hogy al-Assad rendszerét a nép buktatja meg, amikor az ország túlnyomó része a szíriai kormányzat mellett áll ki, és az "ellenzék" fizetett al-Kaida zsoldosokból és a nyugati titkosszolgálatok átdobott ügynökeiből áll. A "lázadó csoportok" megbeszélést folytattak az NSC-vel a múlt héten, annak érdekében, hogy megszerezzék a nehézfegyvereket, köztük föld-levegő rakétákat. Tanúk és egyéb bizonyítékok szerint, az FSA felelős az al-Houla-i mészárlásokért.

A nyugati agresszorok pofátlan nyomulásának módszereit hamarosan Európa és az USA lakossága is megtapasztalhatja hasonló módon, mert az ESM-rendszer, az Európai Egyesült Államok megalakításának kierőszakolása belső ellenállást fog kiváltani, ahogy az amerikai FEMA táborok "feltöltése" is. 

Az évtized választási csalása

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy vasárnap este a fél világ a görög választások alakulását figyelte. A görög hírportálok túlterheltek voltak, a választások előtti napon a közelgő események több nyugati sajtóorgánumból is szinte dühkitörés-szerű reakciót váltottak ki. A görög választások valóban sok mindent eldöntöttek, de a gazdasági és piaci viszonyok mind másodlagosak ahhoz képest, mint amekkora tétje volt a vasárnapi eseményeknek.
Ha az IMF-szerződést elfogadó pártok nem szereztek volna elég szavazatot a kormányalakításhoz, tegnap reggelre a görög tőzsdén a részvények többségének értéke olyan szintre esett volna, hogy ma reggelre vállalkozások tízezrei maradnának pénz nélkül. Ez nem csak újabb több százezer munkanélkülit jelent már a következő hónapban, hanem az energiaszolgáltatók teljes fizetésképtelenségét, az élelmiszerellátásban beállt zavarokat. Egy ország villany és gáz nélkül, mindemellett olyan állapotok közepette, hogy nincs törvényes kormány, ami elrendelhetné a szolgáltatók államosítását (de ha el is rendelnék az államosítást, a szolgáltatók energiaszükségletének nagy részét fedező Gazprom kifizetése akkor is nyitott kérdés marad). Az emberek ma reggelre már nem tudnának pénzt kivenni az automatákból, bankok épületei állnának lángokban és elkerülhetetlenné válna, hogy a katonai vezetés vegye magához az ország irányítását. Akár a Syriza nyerte volna a választásokat, akár patthelyzet alakul ki mint a korábbi választások esetében, egy ilyen forgatókönyv mellett valószínűsíthető a görög gazdaság teljes összeomlása és az átmeneti katonai közigazgatás.
Ezeket a kilátásokat különösen veszélyessé tette, hogy a Radikális Baloldal vezetője sikeresen felismerte a társadalmi igényt és beemelte kampánybeszédeibe a NATO-ból való kilépést. Ciprasz ezzel hatalmas hibát vétett és megpecsételte saját politikai karrierjét is. Ugyanis ettől a ponttól kezdve az országgyűlési választások többé nem politikai és gazdasági, hanem fokozott biztonságpolitikai kockázatot is jelentettek az Európai Unió és a NATO területi egységére. Ha elkerülhetetlen az átmeneti katonai közigazgatás, egy ilyen helyzetben nem csak a görög haderő biztosítaná az ország létfontosságú működéseit, hanem a legkülönbözőbb nemzetiségű NATO békefenntartó alakulatok. Az elmúlt évek eseményeiből tudható (és a mediterrán mentalitás alapján valószínűsíthető is), hogyan reagál a görög lakosság a gyorsan romló megélhetési viszonyokra. Banképület gyulladt fel és rendőrök szenvedtek súlyos égési sérüléseket a Molotov-koktélokat dobáló tüntetők miatt egy olyan helyzetben, amikor még csak a nyugdíjak csökkentéséről határoztak. Mi történne akkor, ha nem lenne áram és fűtés, és akadozna az élelmiszerellátás?
Az unió vezetés számolt azzal a lehetőséggel, hogy a helyzet nem az IMF-párti erők győzelmével zárul, és felkészültek egy ilyen helyzet irányítás alatt tartására gazdaságilag, de a kampány alakulása az utolsó pillanatban megteremtette azt a kockázatot, hogy a gazdasági káosz miatt lázongó görög lakosság szembekerülhet a NATO rendfenntartó alakulatokkal. Egy ilyen helyzet pedig polgárháború kezdetét jelentené az Európai Unió és a NATO egyik protektorátusában. Emiatt az uniós vezetés a görög országgyűlési választásokat nem politikai és gazdasági kockázatként, hanem biztonságpolitikai kockázatként kezelte és ennek megfelelően is ragált rá. Így tanúi lehettünk az évtized leglátványosabb választási csalásának.
Fenyvesi Áron

Nigériában ismét terrortámadások áldozatai az ottani keresztények

Vasárnap, június 17-én a Nigéria északi, középső részén fekvő Kaduna iszlám szövetségi államban öt bombatámadás ért öt különféle keresztény templomot, melynek során mintegy harminc személy életét vesztette, míg száznál is többre tehető a sebesültek száma.
Előre megtervezett és összehangolt akcióról volt szó, melyet hétfőn délben a Boko Haram szélsőséges iszlamista terrorista csoport magára vállalt. Múlt vasárnap is terrortámadások érték a keresztény templomokat, így sajnálatos módon rendszeressé vált a vérontás. Tavaly ötszáz keresztény öltek meg iszlám szélsőségesek Nigériában és idén egyre fokozódik az ellenük irányuló hajsza. Az iszlám fegyveresek nem válogatnak a keresztény felekezetek között: katolikusok éppúgy szenvednek a támadásoktól, mint az anglikán és a többi protestáns felekezet hívei. A Kaduna állam Zaria városában fekvő Krisztus Király katolikus plébániatemplom előtt is bomba robbant vasárnap, méghozzá a téren játszó gyermekek között. Négyen meghaltak közülök, egy hittanárnővel együtt.
Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő vasárnap este újságíróknak nyilatkozva szörnyűségesnek és elfogadhatatlannak nevezte a nigériai keresztények elleni támadásokat. Olaszország hivatalosan kérte az EU illetékeseit, hogy járjanak közbe a gyűlölethullám megfékezéséért. Hétfőn Catherine Ashton, az Európa Únió külügyekért felelős legfőbb képviselője bejelentette, hogy az EU külügyminiszteri tanácsa következő ülésén, június 25-én napirendre tűzi az ügyet.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vége az iskolának

A magyar oktatási helyzet a 2011/2012-es tanévben sem hozott semmi pozitívat. Az utóbbi tíz évben megvalósított liberális oktatáspolitika meghozta gyümölcsét és felváltva a tényleges eredményeket nyújtó poroszos iskolarendszert megint alulmúlta magát. Azonban ezen tanév végén a 2012/2013-as tanév előtt érdemes egy-két gondolatot megosztani a kialakult helyzetről.
A gyerekek:
A tanulók létszáma egyre csökken. Az elmúlt időszakban iskolabezárások és összevonások következtek be. Ezek sokszor mindenféle ésszerűséget nélkülöző módon zajlottak le. A tanulók nagy része már a liberális világban és oktatásban szocializálódott. Ráéreztek arra nagyon sokan, hogy mindent lehet, ami azt jelenti, hogy nincs akadálya a nem tanulásnak. Úgy is átengedik őket, hiszen az osztályok létszáma nem csökkenhet egy bizonyos szint alá. Az érettségi poénos lett számukra, főleg a nulla követelmények miatt. Erre rájöttek ők is. Nem olvasnak, hiszen számítógépen, interneten és tévén keresztül szocializálódtak. A fogyasztói társadalom számára kifejlesztett igazi globalizálódott társaság lett belőlük. Az öntudat, akarat és a fizikai erőnlét is eltűnt nagyrészt a soraikból. Nincsen ott a mostani fiatalság a könyvtárban, de még a focipályán sem. A tanárok és sajnos sokszor szüleik iránymutatása sem hat rájuk. Ki kell jelenteni, hogy képtelenek lesznek felépíteni egy új Magyarországot. Egy részük pedig szenved. Szenved az integrált tanítás következtében, hiszen jelentős része a magyaroknak cigányokkal van összezárva, ami sokszor a cigányok által elkövetett verésekhez és fosztogatásokhoz vezet. Sok helyen jelenség a tanulók elvándorlása más, főleg cigánymentes iskolákba, még akkor is, ha ezért 20-30 kilométereket is kell utazniuk naponta.
A szülők:
Ahány ember, annyi féle. A szülők között is van még olyan, akinek elvárásai vannak a gyerekétől. Elvárások, amelyekből nem enged. És van olyan - sajnos a többség ilyen -, aki nem törődik semmivel. Nem érdekli a gyereke. Ezek egy része a munkája miatt nem figyel oda, míg mások egyszerűen azért nem nézik meg, hogy csemetéje mit csinál, mert ő is valamikor egy tanulni nem akaró, magyarán lusta alak volt. A szülői értekezletek és fogadóórák jelentős részében is alig jelenik meg a szülők fele, vagyis sok embert nem érdekel a saját gyereke sorsa és az sem, hogy mit csinál az órán. A szülő sok esetben nem támogatja a tanárt és az iskolát. A tanár a hülye és kész, sajnos sokan így gondolják. Többen a gyerekeik cinkosai lesznek, fedezik lógását, vagy beírják a szülőit és kész, lógás letudva. A szülők jelentős része már nem partnere az oktatásnak.
A tanárok:
Nagy részük helyzete rémes. Ez a rémes magába foglalja anyagi helyzetüket, társadalmon belüli elismertségüket és idegi állapotukat is. Az elmúlt tíz évben fizetésüket nem emelték. A tizenharmadik havi fizetést elvették. Sok helyen a kedvezményes étkezés megszűnt. Utalványokat nem kapnak, üdülési lehetőségeik lassan a nullával egyenlők. Egzisztenciális gondokkal küzdenek. Egy kezdő tanár bére kilencven ezer forint. Ebből még akkor is ha ketten tanárok a családban jövőt építeni, lakást venni és gyereket vállalni nem lehet. Ez a kilencven ezer forint pedig lassan emelkedik. Most ki kell mondani, hogy a rendszerváltásnak nevezett néphülyítés után majdnem negyed századdal a tanári bérnek minimum a duplájának kellene lennie. A magyar tanári béreket megelőzi szinte mindenki Európában. A török tanárok bére is jóval magasabb. Sajnos a tanárok is a csekkeket tologatják egyik hónapról a másikra, illetve volt már olyan eset, amikor hó végén a tanárnak lopnia kellett, mert nem volt a csekkek és a részlet befizetése után semmi pénze, magyarán éhezett. Azonban biztos, hogy a tanárok egzisztenciális megsemmisítése alapját képezi a nemzeti eszme leépítésének, a pesszimista kilátástalansággal küzdő társadalom kialakításának. Továbbá a tanárok idegrendszere is kikészülőben van. Az óriási adminisztráció mellett az óraterhelés növekedése is komoly terhelést okoz. A minimum 22 órát úgy kell számolni, hogy ez kétszer 22 óra, mert minden órához egy óra felkészülés kell otthon, a dolgozatok javítása mellett. Azaz 44 óra, magyarán a 40 órás munkahét itt 44 óra. E mellett a kevés az a szerencsés, aki elit helyen tanít, általános iskolában vagy gimnáziumban. A szakképzőkben tanítók, illetve cigányokkal megszórt osztályokban tanító tanárok nagyon komoly idegi terhelésnek vannak kitéve, természetesen az ott valóban tanulni akaró gyerekekkel együtt. Az elmúlt évek tanárverései ezt a helyzetet tovább fokozták, de ezt hozzá kell tenni, hogy nagyon sok olyan eset volt, amit a sértett tanár nem hogy a rendőrségnek, de még saját kollégájának vagy vezetőjének sem mert elmondani. A helyzet sok ilyen tanár számára kilátástalan. Van sajnos olyan, aki az italhoz nyúl, de előfordult már öngyilkosság is.
Az eszközök és feltételek:
Itt azt kellene felsorolni, hogy mi nincs. Gyakorlatilag sok helyen szinte semmi sincs.
Alapvető dolgok. Papír, tinta nyomtatóhoz és fénymásolóhoz, boríték, tisztításhoz eszközök például a takarítóknál és még sorolhatnánk. De mi van? Méregdrága multifunkciós eszközök pályázatból, de ha meghibásodik és kell bele alkatrész, arra már nincs pénz. Van sok helyen digitális napló és húsz tanárra egy számítógép, hogy ebbe beírják a jegyet. Van rengeteg féle tankönyv, de az iskolák alig tudják kigazdálkodni az ingyenes tankönyvek árát is. Csoda sok helyen már az is, ha kréta van. Az iskoláknak sok kifizetetlen számlájuk is van a szolgáltatók és szállítóik felé. De ha nincs boríték, tinta és papír akkor hogy értesítsék a szülőt és a hatóságot ha kell? A jegyzőt vagy a gyámhivatalt? Sok helyen saját zsebből lehet csak megoldani. Ha nem értesít az osztályfőnök, mert nincs semmi ahhoz, hogy értesítsen, akkor törvényt sért és fegyelmit kap. Magyarán mindenképpen ő jár rosszul, vagy anyagilag (mert ajánlva kell feladni), vagy pedig jogilag. Sok példát lehetne hozni, de ez az egy-két dolog is jól érzékelteti a káoszt.
A szakszervezetek:
Az érdekvédelem a szakszervezet feladata, hogy előre definiáljuk. Két nagy pedagógus szakszervezet van. A nagyobb a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kisebb Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A két szakszervezet azonban nem a pedagógusokat védi, hanem beállt politikai pártok mögé - politikát csinál és nem érdekvédelmet. A Pedagógusok Szakszervezete már régen az MSZP mögé állt, pontosabban soha sem állt ki mögüle. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Kerpen Gábor módszeres kiiktatásáig jól működött, aki a legismertebb volt a pedagógusok között, mint érdekvédő. Nemzetközi színtéren is elismert vezető volt. Az utódja Mendrey László azonban két éve egyértelmű politikai irányt szabott itt is. Liberális, egykori SZDSZ mániásként most az LMP felé húz és ezzel sikerült lerombolnia azt az imázst, amit Kerpen kialakított. A két szakszervezetnek egy erőtlen tüntetésre futotta a közelmúltban. Persze az eredmény nulla volt. A cél a pedagógusok összefogása lenne és a kitartó sztrájk, mert ők komolyabb eredményt érhetnének el, mint a mozdonyvezetők. Mi lenne itt, ha a tanár nem őrizné a gyereket a sztrájk alatt? Ez nem gond egy tizenhat évesnél, de gondoljon bele mindenki, hogy mi lenne, ha nem lehetne a gyereket hol hagyni, amíg a szülők dolgoznak. Tehát nem megy be munkába a nővér, a bakter, az eladó, mert a gyereket nem tudja hova tenni ilyen helyzetben. Mit okozna ez? Káoszt. Csak így lehet elérni valamit a jövőben, amúgy lehetetlen.
Makkai Péter

Az új Apple operációs rendszer már a „kormányriasztások” funkciót is tartalmazni fogja

Az Apple várva várt új iOS 6-os operációs rendszere iPhone-ra és iPad-re már a „kormányriasztások” szolgáltatást is tartalmazni fogja, ami sokak szerint a kommunikációs hálózatok állami központosításának egyik előjele.
„Az Országos Riasztási Program előírásainak megfelelően a mobil riasztási rendszer (WEA – Wireless Emergency Alerts vagy Commercial Mobile Alerting System) minden olyan Apple mobil eszközön rajta lesz, amelyiken az ősszel érkező legújabb 6-os iOS operációs rendszer fut majd. Az új oprendszer az iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4G, iPad 2 és az új iPad eszközökkel lesz kompatibilis,” írja az AMOG.
A szövetségi kormány valamennyi kommunikációs hálózatra szeretné kiterjeszteni hatalmát és a tavaly bejelentett PLAN program (Személyes Lokalizált Riasztási Hálózat), aminek valamennyi új mobiltelefon meg kell, hogy feleljen, fontos lépés ebbe az irányba.
A FEMA vagy Amber Alert programok által küldött üzenetek fogadása nem kötelező, azonban az elnöktől származó üzeneteket nem lehet kikapcsolni.
„A fogyasztóknak lehetősége lesz blokkolni valamennyi PLAN üzenetet, az elnöktől származók kivételével,” írta az LA Times még tavaly.
Az elképzelés, hogy Barack Obama kötelező SMS üzeneteket küldhet minden mobiltelefon használónak a választási szezonban, sokakban kelt erős ellenérzést, hiszen egy ilyen funkciót igen könnyű politikai célokra használni. Erre volt már példa a múltban, amikor Tom Ridge, a Bush kormány védelmi minisztere, utasításra és teljesen megalapozatlanul, felemelte a terrorriasztási szintet, hogy hozzásegítse Bush elnököt az újraválasztáshoz.
A tavaly decemberben indult új rendszer komoly pánikot okozott a New Jersey-ben élő Verizon ügyfelek körében, akiket SMS üzenetben arról értesítettek, hogy egy „polgári vészhelyzet” van kialakulóban, felszólítva a lakosságot, hogy „vonuljanak fedezékbe”. Az üzenetek eredményeként a segélyvonalakat elárasztották az aggódó lakosok hívásai.
A Verizon Wireless később bocsánatot kért ügyfeleitől, beismerve, hogy a zűrzavart egy kísérleti üzenet okozta, amit a PLAN riasztási rendszer tesztelése céljából küldtek ki.
A PLAN rendszer is része a védelmi minisztérium átfogó kezdeményezésének, aminek célja a félelemkeltés és egy olyan állandó atmoszféra kialakítása, amelyben az alkotmányos jogok biztonságos gyakorlásának kevés helye van.
A riasztási rendszer idővel az új Intellistreet közvilágítási rendszerrel is összekapcsolódik, egy igazi megfigyelési hálózatot hozva létre, amellyel bárkit bármikor lehallgathatnak az utcán, illetve hangos vagy képi üzeneteket továbbíthatnak a járókelőknek.
Ez lesz az első alkalom a történelem során, hogy a kormány közvetlen kommunikációs vonallal rendelkezik az állampolgárok irányába, amelyen keresztül olyan üzeneteket továbbíthatnak, amilyet csak akarnak, történjen az a lakosság „biztonságának” érdekében, félelemkeltés, megrendezett terrorakciókra való figyelmezetés vagy politikai propaganda céljából.
Figyelembe véve a New Jersey-ben kiküldött tesztüzenetre adott reakciókat, úgy tűnik egy ilyen riasztás a legtöbb emberben pánikot kelt, ami egy valós vészhelyzetben tovább ront a problémán.

Forrás: Infowars.com


A Pentagon 5 milliárd dollárt igényelt a mikro légierő fejlesztésére. Lényege, hogy a szitakötők mozgását utánzó számítógéppel vezérelt apró repülők a legkényesebb felderítési feladatokat is képesek legyenek elvégezni.
Kém legyek vagy ne legyek?
Kémkolibrik és kiborg molylepkék, amelyek saját idegrendszerükhöz kapcsolt kamerákkal rendelkeznek és távirányítással működnek.
Az Izraeli Légi Irányítási Művek lepke-alakú drónja az eddigi legapróbb megfigyelő eszköz, fényképeket készít és annyira élethű, hogy még a madarakat is megtéveszti.
A brit hadsereg láthatatlan tankot fejleszt álcázással úgy, hogy rengeteg tereptárgy hőtérképe áll rendelkezésre és ha akarják, a tank helyett láthatsz sziklát, tehenet, bármit. Aztán egyszer csak a tehén lőni fog és eltűnik a falu, ahol addig éltél.
Ez itt egy tank, látod? Nem látod? Baloldalon a teljes láthatatlansági üzemmódban, jobbra, pedig autónak álcázva.
Afganisztánt 20 évig működő kémszenzorokkal akarják ellátni, ami érzékeli, ha elhaladnak mellette, és azonnal jelzi a titkosszolgálati egységnek. Folyamatosan töltődő napelemekkel vannak felszerelve.
San Franciscóban a közlekedési hálózatot látják el bűnmegelőző kamerákkal. A kamerákba a normálisnak ítélt viselkedési formákat programozták bele, és minden, ami ettől eltér, gyanúsnak számít, és a rendszer riasztja a biztonsági őröket.
Az egyszerre 150 gyanúsított követésére képes kamerák memóriáját folyamatosan fejlesztik, ahogy egyre több gyanús viselkedést ismernek meg. Az agyszkenner még fejlesztés alatt, az képes lesz a megfigyelt emberek szándékait leolvasni mielőtt még cselekednének.
Mi a normális viselkedés?
Fejet lehajt, nem gondol semmire, megy, mint a birka, akkor nem lesz baj!
Az utcalámpák beszélni fognak hozzánk, utasításokat adnak és rögzítik a párbeszédeket. Használatát ajánlják társasházaknak, egyetemeknek, sportlétesítményeknek.
Bill és Melinda Gates Alapítvány egy karkötőt igyekszik kifejleszteni, ami bizonyos ingerek által kiváltott érzelmeket és fizikai reakciókat képes nyomon követni.
A MIT kutatói bebizonyították, hogy képesek megváltoztatni egy ember morális ítélőképességét, ha mágneses impulzusokkal megzavarják az agy bizonyos területét.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium azt fontolgatja, hogy kötelezővé teszi a biometrikus azonosítás valamely formáját, mindazok számára, akik az Élelmiszer és Táplálék Szolgálat kedvezményeiben részesülnek. RFID chip nélkül nem kapnak enni? Így egy embert azonosítani lehet, nem tud kétszer igényelni élelmiszerjegyet. Floridában épp bevezetni akarják a gyerekeknek, hogy tenyerükkel fizessenek a menzán, nem kell majd annyit sorban állni. A rendszer a tenyér bőre alatt futó erek egyedi mintázata alapján végzi az azonosítást.
Jó lesz!
A hentespultnál növekednek majd a lüktető, mocorgó húsok, aki részt vesz a táplálékláncban, az kap élelmiszerjegyet, nem az árun lesz a vonalkód, hanem az emberen, leolvassák nem etted-e túl magad abban a hónapban, a hóvirágból ki kel majd a krumpli, a réten pók-kecskék legelnek, akiket a kétfejű kutyák őriznek, háromlábú lovak nyargalásznak a mű nap alatt, a lámpaoszlopok utasítanak, merre mehetsz. Érzelmi reakcióidat karkötők továbbítják a megfelelő helyre, ha túlreagálsz valamit, kitörlik az agyadból az emlékeket, hogy ne vedd annyira a szívedre, ha épp a szomszédodat lelövi a láthatatlan tank, mágneses impulzussal kiiktatják azt a kis morális együttérzést, ami maradt, és mehetsz is tovább. A lakásban kémlegyek röpködnek, de nem szabad leütni őket, mert jön a gondolatrendőrség! Az interneten esetleg a meccs eredményét és a műhús ízletes elkészítését böngészheted, különben kikapcsolják a fiókodat.
Ha túl sokáig alszol, megtörténhet, hogy erre ébredsz!
Pilisi Zsálya
 

Csaknem 35 milliárd forintból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak

Összesen 34 milliárd 980 millió forintból gazdálkodhatnak jövőre az egyházak, ha megszavazza a parlament a 2013-as költségvetési törvényjavaslatot - olvasható ki a péntek este az Országgyűlés honlapjára felkerült költségvetési előterjesztésből.
A legnagyobb tétel most is, mint minden évben, az államtól az egyházaknak át nem adott ingatlanok utáni járadék (az úgynevezett örökjáradék, amely évről évre törvényi szabályozás alapján követi az inflációt), ez a tervek szerint 16 milliárd 950 millió forintot tesz ki. Szintén nagy tétel a tervezetben -  a tradíciókat követve - az egyházi alapintézmény-működés, illetve a személyi jövedelemadó felajánlások állami kiegészítésének kategóriája, ami 10 milliárd 580 millió forintot jelent. Harmadik a sorban a hittanoktatás támogatása,  3 milliárd 100 millió forinttal.
Az ötezer lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek - mint eddig is - külön támogatásban részesülnek, jövedelempótlékukra 1 milliárd 600 millió forintot szán a kormányzat jövőre. Szintén több mint 1 milliárdot biztosítanának a büdzsében az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra.
Egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására a tervezet szerint 750 millió, egyházi oktatási programokra (templom és iskola), a hátrányos helyzetű kistelepülések felzárkózására, ezen belül egyházi komplex programok támogatására (Testi és lelki kenyér program), valamint egyházi szórványprogramokra 200-200 millió forint jut. Ezenkívül az egyházi kulturális programok támogatása 50 millió forintot fordítanának.
MTI/Magyar Kurír
A föld lakói közül több mint kétmilliárd ember pogány, ateista vagy nem keresztyén. Van nyolcszázmillió kommunista, aki mind harcos ateista. Van hétszázmillió mohamedán, valamennyien keresztyénellenesek, és csaknem egy milliárd indiai és kínai meg más ázsiai, aki nem ismeri Jézus Krisztust, mint Megváltót.

Kezdetét vette a G20 találkozó

Kezdetét vette a 20 legnagyobb gazdaságot tömörítő G20 csoport találkozója Mexikóban (Los Cabos). A BRICS tagországok képviselői már napokkal az értekezlet előtt az országban voltak, ugyanis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika a találkozón minden felvetett témában egységes álláspontot fog képviselni, amit megjelent képviselőik előtte részletesen egyeztettek. A BRIC csoportot 2006-ban Vlagyimir Putyin egy kezdeményezésére alapozva hozták létre Brazília, Oroszország, India és Kína szövetségeként, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott. A BRICS tagországok magukba foglalják a Föld lakosságának 45%-át, a teljes terület 30%-át, részesedésük a globális gazdaságból pedig 25%-os. Megalapítása óta a BRICS csoport termelése 320%-al nőtt.
A G20 találkozó főbb témái közt szerepel az eurozóna eladósodottsága, annak a globális gazdaságra gyakorolt hatásai, a szíriai helyzet, az iráni atomprogram kérdése, és az Európába telepített amerikai rakétarendszer.
Figyelembe véve azt a tényt, hogy a találkozót megelőzően az orosz haditengerészet jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Szíria irányába, látható, hogy Oroszország egy már régóta formálódó paktumhoz erősíti meg tárgyalási pozícióit ezzel a lépéssel. Ebben a kérdésben az amerikai fél még nem foglalt egyértelműen állást, és semmi kétségünk afelől, hogy semelyik felvetett kérdésben nem fog mutatkozni jelentős változás, ameddig az amerikai vezetés nem alkalmazkodik, mert ebben a tekintetben Oroszország van erősebb tárgyalópozícióban. A patthelyzet valószínűleg az amerikai választásokig fennmarad, függetlenül a G20 találkozó kihirdetett eredményeitől. Azt követően viszont a kialakult helyzet hazánk sorsára is döntő befolyással lesz.
Molnár István


Putyin: Az amerikai elnök használhatatlan

 

"A rakétarendszer probléma megoldatlan marad, akár újraválasztják Obamát, akár nem." - ezzel a kijelentéssel összegezte Putyin a G20 találkozó alkalmából az amerikai elnökkel tartott megbeszélését. Putyin és Obama megbeszélése két órán át tartott, majd az orosz vezető azt a kommentárt fűzte hozzá a kialakult helyzethez, hogy az USA továbbra is folytatni fogja az eddigi tevékenységét, hogy rakétákat irányít Moszkvára és körbeveszi Oroszországot katonai bázisokkal.
A megbeszélést követően Putyin arca arról árulkodott, hogy szembesítette az amerikai elnököt néhány különösen fontos ténnyel, amivel eddig az nem volt tisztában - Obama beszédstílusáról is ez látszódik. Mintha kifejezetten megfélemlítették volna. Aki látta már beszélni, annak feltűnő lehet, hogy a korábbi, a tárgyalópartner lehengerlését célzó felsőbbrendűségi tébolynak szinten nyoma veszett, helyét a megtörtséggel vegyes "látszatra ügyelés" vette át. Az amerikai elnök arca kifejezetten arról árulkodik, hogy ezúttal nem ő volt erősebb tárgyalópozícióban, és Oroszország ezen a tárgyalóasztalon már nyílt lapokkal játszott.
Putyin a sajtónak azt a kijelentést tette, hogy "az Egyesült Államok folytatja a rakétarendszer kiépítését, és nem látok semmi esélyt arra, hogy ezen bármi is változtatna". Az orosz elnök - mivel tisztában van vele, hogy a NATO terjeszkedésének már csak megelőző csapással lehet gátat szabni - a korábbiaknak megfelelően arra tett javaslatot, hogy Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió együtt építse meg a rakétarendszert, amiben mindkét félnek hozzáférése lenne a rendszer irányításához és dönteni a használata felől.
Mindkét fél tudja, hogy ez soha nem fog megtörténni - mert az a rakétarendszer Oroszország ellen épül. Obama és Putyin arca is arról árulkodik, hogy a tárgyalás ennek tudatában történt. Az amerikai és az orosz fél tárgyalásairól készült felvételeket mindig hang (és felirat) nélkül érdemes nézni - mert szavak szintjén a felszínes diplomácia megmarad, de az arcjáték mindent elárul a dolgok alakulásáról.
Molnár István


Putyin szankciókkal fenyeget válaszul a „Magnitszkij törvényre”

Amennyiben az USA Kongresszusa jóváhagyja a „Magnitszkij törvényt”, egyes amerikaiak számára korlátozzák a beutazás lehetőségét Oroszországba – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a G20 csúcstalálkozón Mexikóban.
Korábban Jurij Usakov, az elnök tanácsadója arról beszélt, hogy elképzelhető annak a feketelistának kibővítése, amelyen azok az amerikaiak szerepelnek, akik számára tilos a beutazás Oroszországba.
Az USA kongresszusa szenátusának nemzetközi bizottsága június 26-ára halasztotta a törvénytervezettel kapcsolatos szavazást.
A „Magnitszkij törvényben” vízumra vonatkozó szankciók bevezetését javasolják azokkal az orosz állampolgárokkal kapcsolatban, akiket az emberi jogok megsértésével gyanúsítanak.
ruvr.ru