2013. július 22., hétfő

Erős földrengés történt Új-Zélandon

Az amerikai Földtani Szolgálat arról számolt be, hogy 6.5 erősségű földrengés történt Új-Zéland partjainál.


A rengéseket az ország fővárosától, Wellingtontól 57 km-re érzékelték. A földrengés helyszínéhez legközelebbi nagyváros a 47 km-re található Blenheim. A rengéseket mintegy 10 km mélyen érzékelték.
A földrengés Wellington tömegközlekedésében károkat és fennakadásokat okozott. Több épület megsérült, áldozatokról nem érkezett információ. Szökőár-veszély nem áll fent. (ruvr.ru )
Az olaszországi földrengés pánikot okozott a turisták körében



4.9 erősségű földrengés történt ma az Adriai-tenger partján található olasz Marche régióban.


A földrengés epicentruma a tenger alatt volt található, 20 km-re a parttól. A talaj rengése érezhető volt a szomszédos Abruzzo régióban is.
Ahogyan arról a helyi önkormányzatok beszámoltak, a földrengés és az azt követő, egy órán át tartó utórengések nem vezettek áldozatokhoz és károkhoz. Ugyanakkor a rengések pánikot váltottak ki a turisták körében.

Több ezer ember elhagyta a hoteleket, kirohanva az utcákra. Sok turista a csúcsszezon ellenére idő előtt hagyja el ezt a területet. (ruvr.ru )

Újratervezés nincs?

A közmunka és a presztízs.
Emlékszem, a főiskolán jól az agyunkba verték a folyamatot: tényfeltárás, elemzés, célkitűzés, tervezés, kivitelezés, értékelés, hogy csak a fő lépéseket említsem. Emlékszem az órákra, amikor az értékelés után az újratervezés megannyi példáját elemeztük, ami a kivitelezés korrekciójára, és végül a cél teljesülésére adott lehetőséget.
Emlékszem, így volt. A tézisek ma is állnak, de a gyakorlat másképp íródik.
A mai folyamatokban az elemzés is döcög, a célkitűzés túlhangsúlyozott, az értékelést pedig felváltotta a kényszeres bizonygatása a cél tökéletességének és maximális teljesülésének. Ehhez a legtöbbet használt eszköz a statisztika és a médiában mantrázott „minden tökéletesen alakul, fejlődik, aki mást állít ellenség”. Ja, és persze a másik oldal eredménytelenségének, rosszindulatának, hazugságának, csalásának párhuzamba állítása, mint érzelmi megalapozása a különbségnek.
Nem tudok például az államtitkár úr mondatától szabadulni, hogy a közmunkaprogramok presztízst jelentenek az embereknek. Mondja, abban az ominózus tv műsorban is, hogy ő hetente van vidéken, mert ő szeret ottan tapasztalatokat gyűjteni, és neki igenis mondták, hogy a közmunkások között ezt sokan így élik meg. Mondta ezt egy polgármester is, és akkor bizonyára úgy is van. Lám, a statisztika mellett mekkora visszajelzés ez, hiszen nem elég, hogy őrült tempóban nő a foglalkoztatottak száma, hanem még boldogok is azok a presztízsüket vesztett emberek, akik most végre közmunkások lehetnek.
Én is sokat járok mostanában mindenfelé. Nem tudok szabadulni a munkámtól, így mindenhol megérdeklődöm pár dolgot a cigányok helyzetéről, közmunkaprogramról, szociális földprogramról, nyári gyermekétkeztetésről, a nagy programban kiosztott csibék, kacsák növekedéséről. Persze tudom, én mindig másfele járok, sosem a sikertörténetek felé, pedig keresem, isten bizony azokat a helyeket is.
Igyekszem több oldalról is információt szerezni. Véletlenül most egy polgármesterrel is beszéltem. Először rákérdeztem erre a presztízsdologra. Igen, mondja rögtön, ez így van….én is hallottam az államtitkár úrtól, és egyetértek vele. Kicsit később, mikor már látja, engem nem érdekel a megfelelni akarása, és miután saját tapasztalataimról beszéltem, már ő is mást mond. Hogy a közmunka csak úgy megy, ha a felügyelők ott állnak mellettük. Hogy mennyi energia megy el erre, mert állandóan vigyázni rájuk. És milyen nehéz már kitalálni bármit, hogy legyen mindenkinek feladata. Mert már lekaszáltak mindent, nincs már szemét, az árkok kipucolva, a földön is lassan beérik minden zöldség…Aztán belelendülve arról is beszámol, hogy most próbálják az üresen levő házakat felvásárolni, felvásároltatni. Hogy ne költözhessenek oda a cigányok. Ismerős gyakorlat, sok falu él ezzel, távol tartva őket a településtől. Hogy mi legyen velük, és hol, az nem igazán érdekli a településvezetőket, ők azért a faluért felelnek, ahol polgármesterek. És mindenkinek közös vágya, hogy ne legyenek ott cigányok. Sok mindenről beszél még, amiket mond, ismerősek, egybeesnek a tapasztalataimmal.
Hazafele hosszan gondolkodom a szavain. És persze az államtitkár úr mondatain is. Mert miből gondolja, hogy egy államtitkári látogatáson, a pártjához tartozó, a megfelelni akarást saját karrierje, és a települése támogatása miatt is zsigerileg magában hordozó polgármester nem azt mondja, amit ő, hallani akar. Hanem esetleg az igazat. A problémákat. Azt, hogy át kellene gondolni újra ezt az egészet. És újratervezni, ha nem teljesül a cél. Vagy a célt átgondolni. Hogy reális e. És tényleg hoz a megoldást a problémára.
Szóval itt az értékelés fontos eleme, hogy kit kérdezünk meg. És az is, hogy mer e még valaki nem a sikerekről beszélni. Hanem esetleg a problémákról. No meg persze, hogy ezekre a mindenáron megfelelni akarók véleményére mennyire kell támaszkodni. Nyilván ez a könnyebb út. Az igazolás megvan, lehet továbblépni.
És nálunk ugye minden rendben. Dübörög a gazdaság, ragyogó arcú közmunkások érzik, van végre értelme az életüknek, az iskolák sikeresek, a gyerekek okosak, a pedagógusok elégedettek, mindenki nyaral, boldog. Nekünk már tényleg csak a sport hiányzik az életünkből.
(HVG)

Európai „legek" listája

Hol él az Európai Unió tagállamai közül a legtöbb fiatal? Hol a legalacsonyabb a születési arány? Vagy éppen hol van a legtöbb válás? A statisztikusok elénk tárták az EU „legjeit".
EU


Kissé talán meglepő, hogy az EU tagországai közül a nem éppen nagy kiterjedésű Írországban a legmagasabb az újszülöttek aránya. Persze ez nem az ország nagyságától és kiterjedésétől függ, és a „szigetlakók" nem is szégyellik ezt, inkább büszkék arra, hogy átlagosan minden ír háziasszony több mint két gyermek nevel. Sokkal szomorúbb az, hogy a vonatkozó lista végén Magyarország – Romániával és Lengyelországgal „holtversenyben" – áll, ahol egy családra csupán egyetlen gyermek jut.
Az írek vezető szerepét látva, további meglepetésként hathat, hogy az anyaság szerepét a szigetországban tolják ki a legtovább. Hasonló jelenségekről árulkodnak a Spanyolországban és Olaszországban mért adatok. Ahol pedig a legmagasabb a fiatal anyák száma, az Románia és Bulgária.
A statisztikai adatok arra is kitérnek, hogy legtöbb lagzit a tavalyi évben Cipruson, Litvániában, illetve Máltán rendezték. Itt – nagyon úgy tűnik – még mindig nagy divatja van a házasságnak. Nem úgy, mint a Balti államokban, Belgiumban, Dániában és Csehországban, ugyanis ezekben az országokban van a legtöbb dolga egy válóperes ügyvédnek. A szlovének, máltaiak, bolgárok, lengyelek és írek ellenben joggal lehetnek büszkék arra, hogy náluk történik a legkevesebb válás.
Ami a bevándorlók és külföldiek számát illeti az egyes országban, az adatok széles (pár ezertől akár millióig is terjedő) skálán mozognak. Málta, Románia és Litvánia számolhat a legkevesebb idegennel, Németország pedig a legtöbbel, „akit" Spanyolorság, Nagy-Britannia és Olaszország követ. A németek 7,2 millió bevándorlóval élnek együtt, a 66 milliós Franciaországban pedig csaknem 3,8 millió migráns él.
Ha az országok lakosainak életkorát nézzük, a legfiatalabbak az írek, a franciák, a dánok, a hollandok. A legtöbb 65 év feletti Németországban és Olaszországban él.
Európában a férfiak költözzenek Nagy-Britanniába, Hollandiába, Spanyolországba, Olaszországba vagy ppen Svédországba, hiszen ott van a legtöbb „esélyük" megélni a nyolcvanéves kort (itt él a legtöbb nyolcvan vagy ennél több férfi), a nők „lehetőségei" ugyanakkor Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban a legkedvezőbbek – ezekben az országokban átlagosan 86 éves korukban haláloznak el.

Forrás: aktualne.sk/Felvidék.ma

Majdnem megismétlődött az olaszliszkai lincselés! A morek továbbra sem birnak ösztöneikkel!

Majdnem az olaszliszkaihoz hasonló lincselés történt Hevesen, miután egy kislány figyelmetlenül kiszaladt az úttestre, és egy autó elgázolta. A feldühödött rokonok meg akarták támadni a vétlen sofőrt, ám szerencsére sikerült őket ebben megakadályozni a baleset szemtanúinak. A sérült gyereket mentőhelikopter szállította kórházba, állapota súlyos, de nincs életveszélyben.
Még mindig látszódnak a nyomai az aszfalton annak a balesetnek, ami péntek délután történt Heves település belterületén. Egy 12 éves kislány a közeli bolt parkolójában felállított légvárnál játszott. Feltehetőleg megszomjazott, és a 31-es főút túloldalán lévő ivókúthoz szaladt. A balról érkező autókat még megvárta, de jobbra már nem nézett. A mentők rohamkocsit és helikoptert küldtek a helyszínre.
– A mentők percek alatt a helyszínre érkeztek, sajnos a kislánynak súlyos koponyasérülése volt, az állapota folyamatosan romlott, úgyhogy már a helyszínen intubálni kellett, megkezdődött a mesterséges lélegeztetése – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.
A gázolást egy közeli kamerarendszer rögzítette.
– Az ügyfelünk kérésére egy biztonsági videórendszer került kiépítésre, ezt az eseményt a térfigyelő rendszer rögzítette, és meg tudom erősíteni, hogy a rendőrség kérésére a képeket archiváltuk és a szakhatóság rendelkezésére átadtuk – tette hozzá Regéczi Ferenc ügyvezető.
A biztonsági kamera azonban nemcsak a gázolást, hanem az azt követő eseményeket is látta. Másodpercek alatt 50-60 ember rohant a helyszínre.
– Itt úgy van, Hevesben, hogy a romák védik egymást mindenféleképpen. Ők azt nem nézik, hogy az az ember mennyire hibás vagy nem hibás – mondta a Hír TV-nek egy helyi lakos, Tóth Borbála.
A felvételen jól látható, amint a sérült lányt a kezénél és a lábánál fogva vonszolják a rokonok az útszéli árokpartra, majd többen a sofőr felé rohannak. A lincshangulatot csak néhány helyi roma tudta megfékezni. Az agresszíven fellépő tömeg miatt az édesanya sokkot kapott, majd elájult.
– A bejelentést követően munkatársaink a kellő létszámmal vonultak a helyszínre, a közlekedési baleset helyszíni szemléjét elvégezték, illetve az azt követően kialakult csoportosulás kapcsán felmerült garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja, így a közlekedési balesetet a Hevesi Rendőrkapitányság vizsgálja, valamint szintén a hevesi kapitányság indított ismeretlen tettes ellen a már említett garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást – jelentette ki a Heves Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Soltész Bálint.
A sérült kislányt a mentőhelikopter a miskolci megyei kórházházba szállította. Az intenzív osztályon fekszik.
– Agyrázkódást, illetve az arcán, végtagjain szenvedett zúzódásokat, hámsérüléseket, jelenleg már a gyermek állapota stabil, megfigyelésre még osztályunkon tartjuk. Ha az állapota nem változik, akkor rövidesen hazaengedhető lesz – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház gyermekorvosa, Demeter Botond gyermekorvos.
A rendőrség a gázolást követően több tucat tanút hallgatott meg.
(mno)

Keleti zárás: kikerülnek minket az oroszok

A transzszibériai vasútvonal minket kikerül, pedig sok pénzt és munkahelyet jelenthetne.
A július elején Bécsben aláírt szándéknyilatkozat szerint Szlovákián keresztül építenék ki az orosz széles nyomtávú vasút nyomvonalát, hogy felgyorsítsák a Közép-Európa és a Távol-Kelet közti kereskedelmi forgalmat, írja a Napi Gazdaság. Az orosz, az ukrán, a szlovák és az osztrák állami vasúttársaság vezetőinek egyezsége értelmében Bécsig vezetnék a jelenleg Moszkvát és Vlagyivosztokot összekötő széles nyomtávú transzszibériai vasút sínpárjait.
A projekt összköltségét 6 milliárd euróra becsülik – egy ekkora beruházást Szlovákia egymagában nem tudna finanszírozni. Az év végéig elkészülnek a hatástanulmányok, 2014-ben pedig a végső döntéseket is meghozhatják − állítja Vlagyimir Jakunyin, az orosz államvasutak igazgatója. Bécsben új, 200 hektáros átrakodót építenének, az osztrák államvasutak (ÖBB) pedig 3000 új munkahelyet és a teherforgalom 10 százalékos növekedését reméli a széles nyomtávú vasúttól. Szlovákia szintén profitálhat az építésből és a sínek karbantartásából − állítja Stefan Hlinka, a szlovák vasúttársaság (ZSR) első embere. A terveknek részét képezi egy regionális terminál felépítése. Nem mindenki ért egyet ezzel. Szlovákia csak veszíthet a széles nyomtávú vasút projektjével − véli Simon Zsolt, a szlovák parlamentbe bejutott Híd-Most párt alelnöke. „A tiszacsernyői átrakodót Bécsbe telepítik, ezáltal a kelet-szlovákiai régió munkanélkülisége még inkább megnő”, állítja. Más számítások szerint akár 8000 új munkahelyet is hozhat Szlovákiának a nagyszabású projekt.
A szlovák rádió által megszólaltatott szakértők szerint a beruházás megtérülési ideje több évtizedre is kitolódhat, még abban az esetben is, ha évi 40 millió tonna árut szállítanának a széles nyomtávú vasúton, ráadásul az Európai Unió az orosz geopolitikai befolyástól tartva nem száll be a projekt finanszírozásába.
(privatbankar)


A Monsanto visszavonja az új magok engedélykérelmeit Európában és inkább a behozatalra összpontosít

A Daily Telegraph információi szerint a világ legnagyobb biotechnológiai cége leállítja bizonyos ágazatait Európában.
A hír komoly vereséget jelent a brit GM iparnak is, amit az ország egyes miniszterei éppen népszerűsíteni próbálnak az egyre növekvő lakossági visszautasítás közepette.
A Monsanto megerősítette, hogy az Európai Unióban beadott valamennyi, GM terményre vonatkozó engedélykérelmét visszavonta.
Az engedélyek megszerzésének lassúsága és a cég által leküzdendő sokasodó akadályok vezettek a 10 kérelmet érintő döntéshez. Ez azonban nem érinti a Portugáliában és Spanyolországban jelenleg is termesztett növények engedélyeit.
Európában a Monsanto jelenleg egyetlen GM terményt, a Kukoricamoly ellenálló kukoricát (MON 810) értékesíti, ami az EU-ban termelt kukoricatermés 1 százalékát teszi ki.
A cég egyik munkatársa rámutatott, hogy az EU 1998 óta egyetlen új GM termény termesztésére sem adott engedélyt, hozzátéve, hogy a cég „politikai okokból felfüggesztette a kultiválás előmozdítását célzó anyagok készítését”.
„Az EU jelenleg a hagyományos magok piacának tekinthető, így fokozatosan egyre kevesebb hangsúlyt fektettünk a biotech terményekre Európában,” mondta a forrás.
„Ez többek között azt jelenti, hogy nincs szándékunkban engedélykérelmet beadni a biotech magok kereskedelmi forgalmazására. A jelenleg folyamatban lévő kérelmeket is szándékunkban áll visszavonni.”
A Monsanto szóvivője pedig a következőképpen nyilatkozott a Daily Telegraph számára:
„A Monsanto európai üzletága rendkívül erős és folyamatosan növekszik. Annak érdekében, hogy jobban kiszolgálhassuk az európai gazdák igényeit, több százmillió dollárt fogunk befektetni az elkövetkezendő tíz év során a hagyományos magok gyártásába és nemesítésébe.
„Eközben a biotech termények rendkívül sikeresek a világ többi részében. [IJ: Az emberek mérgezésében elért sikerekre céloz vajon?] Ahhoz, hogy minél jobb támogatást nyújthassunk mindkét sikertörténethez, felhagyunk a biotech termények engedélyeinek beszerzésével Európában.
Ehelyett megpróbálunk a biotech termények behozatalára összpontosítani és növelni forgalmunkat az Európai Unióban.
A Monsanto több százmillió dollárt készül befektetni Európában az évtized végéig, beleértve a kukoricatermelő egységeinek Franciaországban, Magyarországon, Romániában és Törökországban már jelenleg is folyó kiterjesztésére szánt 225 millió eurót, ami 150 új, teljes idejű és további szezonális munkahelyeket jelent [IJ: Megtaláltuk az európai gazdaság megmentőjét? :) ].
Forrás: Telegraph.co.uk

Európai „legek" listája

Hol él az Európai Unió tagállamai közül a legtöbb fiatal? Hol a legalacsonyabb a születési arány? Vagy éppen hol van a legtöbb válás? A statisztikusok elénk tárták az EU „legjeit".
EU


Kissé talán meglepő, hogy az EU tagországai közül a nem éppen nagy kiterjedésű Írországban a legmagasabb az újszülöttek aránya. Persze ez nem az ország nagyságától és kiterjedésétől függ, és a „szigetlakók" nem is szégyellik ezt, inkább büszkék arra, hogy átlagosan minden ír háziasszony több mint két gyermek nevel. Sokkal szomorúbb az, hogy a vonatkozó lista végén Magyarország – Romániával és Lengyelországgal „holtversenyben" – áll, ahol egy családra csupán egyetlen gyermek jut.
Az írek vezető szerepét látva, további meglepetésként hathat, hogy az anyaság szerepét a szigetországban tolják ki a legtovább. Hasonló jelenségekről árulkodnak a Spanyolországban és Olaszországban mért adatok. Ahol pedig a legmagasabb a fiatal anyák száma, az Románia és Bulgária.
A statisztikai adatok arra is kitérnek, hogy legtöbb lagzit a tavalyi évben Cipruson, Litvániában, illetve Máltán rendezték. Itt – nagyon úgy tűnik – még mindig nagy divatja van a házasságnak. Nem úgy, mint a Balti államokban, Belgiumban, Dániában és Csehországban, ugyanis ezekben az országokban van a legtöbb dolga egy válóperes ügyvédnek. A szlovének, máltaiak, bolgárok, lengyelek és írek ellenben joggal lehetnek büszkék arra, hogy náluk történik a legkevesebb válás.
Ami a bevándorlók és külföldiek számát illeti az egyes országban, az adatok széles (pár ezertől akár millióig is terjedő) skálán mozognak. Málta, Románia és Litvánia számolhat a legkevesebb idegennel, Németország pedig a legtöbbel, „akit" Spanyolorság, Nagy-Britannia és Olaszország követ. A németek 7,2 millió bevándorlóval élnek együtt, a 66 milliós Franciaországban pedig csaknem 3,8 millió migráns él.
Ha az országok lakosainak életkorát nézzük, a legfiatalabbak az írek, a franciák, a dánok, a hollandok. A legtöbb 65 év feletti Németországban és Olaszországban él.
Európában a férfiak költözzenek Nagy-Britanniába, Hollandiába, Spanyolországba, Olaszországba vagy ppen Svédországba, hiszen ott van a legtöbb „esélyük" megélni a nyolcvanéves kort (itt él a legtöbb nyolcvan vagy ennél több férfi), a nők „lehetőségei" ugyanakkor Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban a legkedvezőbbek – ezekben az országokban átlagosan 86 éves korukban haláloznak el.

Forrás: aktualne.sk/Felvidék.ma

Nem alapjog többé a szociális biztonság – ombudsman-válasz egy állampolgárnak

Budapest, 2013. július 21. Vasárnap

A kormánytöbbség által megszavazott alaptörvényből kiiktatták a szociális biztonsághoz való jogot, ezért a szociális biztonság Magyarországon megszűnt alapjognak lenni – tűnik ki abból a válaszból, amelyet Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa egy nyugdíj előtt álló asszony megkeresésére adott megélhetési és emberjogi ügyben.

A Magyar Szociális Fórumhoz (MSZF) szombaton eljuttatott beszámolójában az érintett asszony megírta, hogy Szabó Máté ombudsmantól az alábbi választ kapta a ledolgozott évek után alanyi jogon járó ellátásának biztosítására vonatkozó panaszára: Az Alkotmánybíróság több határozatában kifejtette, hogy a szociális biztonsághoz való jog nem alapjog, hanem olyan állami kötelezettségvállalás, amelynek az állam eleget tesz, ha a szociális ellátás biztosítására megszervezi, és működteti a társadalombiztosítás, és a szociális támogatás egyéb rendszereit.

Az MSZF-hez küldött üzenetében az asszony a következő kérdést tette fel: hogyan lehet az emberi méltóság védelméről (állami kötelesség) beszélni akkor, amikor valakinek a jövedelme mindössze 25 százalékban fedezi a megélhetési költségeket? Hogyan engedheti meg egy kormány, hogy egyesek százszor-kétszázszor annyit keressenek, mint amennyiből meg lehet élni, míg egész életüket becsületesen ledolgozott emberek a megélhetési küszöb alatt vergődnek? Mit ért az állam emberi méltóságon olyan körülmények között, amikor sokan éheznek, van, aki éhen is halt, százak fagynak meg telente, és ezreket lakoltatnak ki otthonukból?

„Sajnos nem kaptam jogi orvoslatot elvárásaimra, csak annyit, hogy a beadványomban jelzett /korhatár előtti ellátásról/alkotmányossági problémákat áttekintve az ombudsman arra a következtetésre jutott, hogy a szóban forgó témakörben súlyos alkotmányossági aggályok merülnek fel, ezért indítványt terjesztett elő az Alkománybíróságnál.

Az életben maradásunkhoz mindez igen kevés! Úgy döntöttem, hogy panaszaimmal az Európai intézményekhez fordulok” – írta az asszony a Magyar Szociális Fórumhoz címzett levelében.+++

Kiadta: MSZF SZK - www.mszfszk.hu

Egy hazaárulás igaz története

A devizát soha nem látott hitel, avagy fél Magyarország kifosztása
A./ Eredendő bűnök az ÁLLAM részéről a devizahitel kapcsán:
1./ Referencia kamat hiánya: Magyar Nemzeti Bank 2004. áprilisi Stabilitási Jelentésében megjelent rövid tanulmány: „Ha a bank nem köti referencia-kamatlábhoz a viszonylag hamar átárazódó termékét, akkor a romló forrásbevonási költségek teljesen átterhelhetőek a hitelfelvevőre, aki a hosszú lejáratú hitele alatt kiszolgáltatottá válik a hitelezőnek”.
2./ Carry Trade: a kamatkedvezményt elviszi az árfolyamkockázat többletköltsége:
„Tudni kell azonban mindezek mellett azt is, hogy carry trade komoly kockázattal jár: bár a magasabb kamatú pénz az időszakok többségében nem értékelődik le, de
előre nem meghatározható időközönként azért az aktuális időszak kamateltérését messze túlkompenzáló árfolyamveszteségek is be szoktak következni.”
3./ PSZÁF és GVH teljes passzivitása, sőt fogyasztók elleni magatartása
4./ MNB a bankérdekek legfőbb szolgálója lett a jegybanki alapkamat mesterségesen magas szinten való tartása miatt, részben pedig azért, mert a kereskedelmi bankok legfontosabb finanszírozójává vált.
5./ A Gyurcsány kormány az MNB-vel és a pénzügyminiszterrel karöltve bankmentésre használta a devizahitelesek megsegítésére felvett 20 MRD EURO összegét.
B/ Eredendő bűnök a BANKOK részéről a devizahitel kapcsán:
1./ Kiemelt, komplex kockázatok a devizahitelnél:
„A hazai gyakorlatban elterjedt, devizalapú, egyoldalúan változtatható kamatozású hitelek valójában olyan komplexitású kockázati jellemzőkkel bírnak, ami azok
tömegtermékként való értékesítéséhez a ténylegesen rendelkezésre állónál sokkal fejlettebb pénzügyi kultúrát kívánt volna meg. Ezért ezt az értékesítési formát a
devizahiteleknél már a kezdet kezdetén meg kellett és meg is lehetett volna tiltani.” Az értékesítés ügynöki rendszeren történt, akik ellenérdekeltek voltak a valós kockázat feltárásában.
2./ THM, a vevők manipulása,avagy az átverés magas iskolája:
„A teljes hiteldíj mutatót azzal a fogyasztóvédelmi szándékkal tették kötelezővé, hogy a különböző bankok azonos osztályba sorolt hiteltermékeinek valós költségviszonyait (árazását) összehasonlíthatóvá tegyék. megjelenítse. A halasztott tőketörlesztésű konstrukciók egy osztályát kifejezetten azért alakították ki a bankok, hogy a tőketörlesztési komponenst nem tartalmazó, alacsonyabb első részletekkel fogják meg az ügyfeleket. A halasztott tőketörlesztésű konstrukciók egy osztályát kifejezetten azért alakították ki a bankok, hogy a tőketörlesztési komponenst nem tartalmazó, alacsonyabb első részletekkel fogják meg az ügyfeleket.” Az első fizetendő részlet*futamidő hónapjai még a hitel összegét sem adták ki.
3./ Megtévesztő reklámok szerepe:
„Az agresszív reklámpolitika kordában tartásában szerepe lehetett volna számos állami intézménynek (PSZÁF, reklámfelügyeleti hatóság, Versenyhivatal), de a jelek arra
utalnak, hogy egyikük sem érzett kiemelt felelősséget az ügyben, a koordinált fellépés hiányáról nem is beszélve”
4./ Az elhallgatott kockázatok, avagy „MORAL HAZARD”
A hazai bankok úgy emelték a lakossági szektor devizahitelezését növekedési versenyük központi termékévé, hogy kezdetektől tisztában voltak a kockázatok aránytalan megosztásával.
A kidolgozott szerződéses megoldások eleve abból indultak ki, hogy jelentősebb sokkok vagy rendszerszintű problémák fellépése esetén azokat az ügyfelekre – kritikus tömeg elérése esetén rajtuk keresztül az aktuális kormányra – lehessen továbbhárítani. Tették mindezt annak tudatában, hogy az ügyfelek elsöprő többségének nyilvánvalóan nem álltak, és nem is állhattak rendelkezésre olyan eszközök, amelyek segítségével e kockázatokat fedezhették volna. A moral hazard fogalmát ez a magatartás biztosan kimeríti.”
A Kúria döntése szerint minden devizahitel szerződés semmis. A jelenlegi kormány felelőssége ennek érvényt szerezni, és az adósokat kártalanítani. Mert az adósokat semminemű felelősség nem terheli.
Nagy Éva

Talán sokan olvastuk a cikket a lakájsajtóban, miszerint: „Milliókat kapnak ajándékba a devizahitelesek a kormánytól” és hasonló címekkel.
Micsoda egy cím, nemde? Mocskos, aljas propaganda és ha a cikkeknél a hozzászólásokat nézzük, sokan be is dőltek neki. Csúnya dolog csúsztatásokkal, hatásvadász, hazug címekkel magyar embereket egymás ellen uszítani. Merthogy az ilyen cím az irigységre, a megosztásra hajaz. Sok honfitársunk bedől és azt mondja, hogy az én adómból miért segítik ki a devizást? Tessék, ő írta alá és most jól jár, kisegítik, ajándékba kap milliókat…
Nem szabad bedőlni. A devizások számtalanszor elmondták, hogy tisztességes feltételeket szeretnének, nem pedig az adóbevételekből, a költségvetésből való megsegítést. A kormányzat nem az igazi problémát akarja kezelni, mert ha azt szerette volna, nem várt volna több, mint 3 évet. Maszatol, félrebeszél, a felelősökről eltereli a figyelmet és megoszt, viszályt szít. Magyar embereket fordít magyarok ellen! ’Befektet’ esetleg néhány milliárdot – akárcsak az ócsai gettóba – látszatintézkedéseket tesz kampánycéllal, megtörni, elbizonytalanítani az erősödő összefogást, eltussolni, elkenni a lényeget, elhallgattatni a felelősök megnevezését és megbüntetését szorgalmazó hangokat. A fősodratú pedig készségesen, gyomorforgató módon kiszolgálja e törekvéseket.
Ne dőljetek be. Ismerjétek fel, mire megy a játék és a düh a kifosztók és az őket mentegetők ellen irányuljon, ne a becsapott, zaklatott, kifosztott honfitársak ellen.
A jelenleg regnálóknak felelniük kell majd azért is, amit nem tettek meg, de az ilyen aljas húzásokért is, akárcsak a propagandájukat kiszolgáló szennylapoknak.
Az áldozatok vére...

Tessék mondani, ez nem holokauszt? Avagy a magyar halott vére nem kiált az égre? Gyarmattá alázni, népet irtani, kiforgatni, aljas törvényt ránk kényszeríteni, ősöket gyalázni, rablóbandáknak szabadutat adni, hazaföldjét idegenek martalékává tenni, bérrabszolgarendszert nyakunkba rakni, kimódoltan eladósítani, hona földjéről messzire cselédségbe toloncolni, minden dolgunkba belepiszkítani, magyarérdekeket nem is ismerni, fennkölt fellengzősen hitványakat megmilliárdosítani, százezreket éheztetni, milliókat agyonvegzálni, ócska bürokráciákba belemacerálni, házvagyonból kivetkőztetni és ráadásul ezt a förtelmes, embertől messze, magyarnak ehetetlen kotyvalékot még úgy feltálalni, hogy az inteligens hazudozók erkölcsi emelkedettséget utánozva árulják a porló elődökhagyta jussunkat!..Bizony az, holokauszt, ha már ezt a kifejezést szoktatták meg velem, és annak jól megszoktatott következményeit akarom látni, amint beteljesednek: holtigtartó felelősségben és felelősségrevonásban az utolsó tettesig bezárólag. Ideértve a támogatókat, a közreműködőket, az ezen dolgokban ártásunkralévőket mind, legyenek bármely pontján a világnak, ne lehessen nyugtuk és ne lehessen semmijük ,mert nemzetirtó hazaárulónak semmilyen jussa nem lehet. Ne lehessen szabadsága sem ,mert felélte a másokét is. Ne lehessen semmi mása mint az ezeréves szégyen.
Nagy Tibor