2009. szeptember 29., kedd

Kadarkúti Hétfői üzenetek -45.Szentlélek: Kicsoda Jézus Krisztus

2009.szeptember 28. Szentlélek: Kicsoda Jézus Krisztus?
Én: Édes Jézusom! Szeretlek! Tégy engem békéd eszközévé! Szentlélek Úristen! Köszönöm, hogy mai beszédeddel közelebb viszel minket Jézus Krisztushoz. Kérlek, légy velem, hogy bölcs szavaidat méltóképpen tudjam közvetíteni testvéreimnek.
Szentlélek: Emlékezzetek vissza, hogy pár hete azt ígértük nektek, hogy ezzel az új tanítás-sorozatunkkal alaposabban megismertetünk benneteket Jézus Krisztussal. Ma felteszem a kérdést: KICSODA JÉZUS KRISZTUS?
Ha a mai új-pogány világban, egy nagyvárosban egy riporter megszólítaná a járókelőket, hogy kicsoda Jézus Krisztus, a legkülönbözőbb és legváratlanabb válaszokat kapná: pl.: Jézus nincs és nem is volt, a vallásos emberek találták ki. Vagy : Jézus egy szociálisan gondolkodó zsidó ember volt. Vagy: Jézus korának egyik kiemelkedő filozófusa volt. De lenne, aki így válaszolna: Jézus Krisztus Isten fia. Ő a Megváltónk? Ő a Messiás! Ő az Üdvözítőnk! Lenne, aki egy sorba állítaná Mohameddel, Krisnával, Budhával. A mai életben, a hitetlenség tengerében égetően szükséges reflektorfénybe helyezni Jézus Krisztus alakját.
Tehát kicsoda Jézus tulajdonképpen? A kérdés annyira fontos, hogy nem intézhetem el röviden. Minden oldalról meg szeretném mutatni, melyek azok az érvek, amelyek nyomán kialakult a ti szent hitvallásotok, melyet a „Hiszekegy”-ben mondotok: Hiszek Jézus Krisztusban, Isten egyszülött Fiában.
I. Az előbbi riporteri kérdésekre visszatekintve, vizsgáljuk meg, kinek tartották már eddig Krisztust! Az első kérdést ezzel kapcsolatban maga Jézus tette fel tanítványainak, Máté evangéliumában olvashatjátok: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát? Így válaszoltak Neki: Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának. Jézus így folytatta: Hát ti mit mondotok, ki vagyok? Simon Péter válaszolt: te vagy Krisztus, az élő Isten Fia.” Ez az első és legteljesebb, leghitelesebb felelet.
Gyermekeim! Jézus Krisztusnak, az Ő rendkívüli személyének olyan kisugárzása és meghatározó ereje van, hogy nem lehet érdektelenül elmenni mellette, minden ember egy belső kényszert érez, hogy valamiképpen állást foglaljon Vele kapcsolatban. Vagy Mellé kell állnia, vagy ellene lázadnia. Vagy áldania, vagy gyűlölnie kell. Nézzük, mi mindent mondtak már Krisztusról!
1.) Egyesek azt állítják: Jézus forradalmár volt. Ha az öldöklésre, agresszivitásra, felforgatásra, a fennálló társadalmi rend szétrobbantására gondoltok, akkor nem nevezhetitek forradalmárnak. De forradalmárnak tekinthetitek olyan szempontból, hogy elítélte az igazságtalanságokat, a rabszolgatartó rendszert, a bosszút, és helyébe állította a szeretetet, a könyörületességet, a megbocsátást, az ellenségszeretetet. Forradalmi gondolkodására utalt, hogy nemesebbé akarta tenni az embert, hogy az ilyen méltóbb és igazságosabb társadalmi rendet szervezzen.
2.) Azután jöttek mások, akik azt mondták, hogy Krisztus volt az első kommunista. Ez nem igaz. A kommunizmus nem ismerte a magántulajdon jogosságát, az Úr Jézus viszont felszólít, hogy tartsátok be a VII és X. parancsot is, hogy „Ne lopj” és „Felebarátod tulajdonát ne kívánd.” Nemcsak szegény tanítványai voltak, hanem jómódú követői is: Márta, Magdolna, Salome, Nikodemus, Arimatheai József. Ő nem ábrándozott utópista társadalomról, ahol majd mindenki egyformán jómódú lesz, sőt nyíltan hirdette „Szegények mindig lesznek veletek”. Viszont ha kommunista nem is volt, ebből még nem következik, hogy mindenben helyeselné a földi javak igazságtalan elosztását, a gazdagok szívtelen dőzsölését. Nemcsak azt hirdette, hogy „boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek”, nemcsak azt tanácsolta a gazdag ifjúnak, hogy ossza szét vagyonát a szegények között, hanem fájdalmas szavakkal állapította meg, hogy mily nehéz a gazdagnak a Mennyországba bejutni. Sőt a szegény Lázárról szóló példabeszédben a gazdag elkárhozik a szegények iránti szívtelensége miatt. Hát kommunista volt Krisztus? Ha a kommunizmus rabló kezet jelent, akkor nem, ha adakozó szeretetet jelent, akkor igen.
3.) Megint mások szerint Jézus Krisztus egy páratlanul melegszívű, bölcs tanító volt, a legjobb ember. Az emberi logika arra enged következtetni, hogy Ő több volt, mint ember. Krisztus előtt is éltek lángelmék és kimagasló emberek, de tetteik és tanításaik hamar feledésbe hulltak és nem tudták az emberek lelkét újjáteremteni. Krisztus már több mint 2000 éve járt köztetek, és azóta milliárdok és milliárdok tárják föl előtte szívük ajtaját, közülük sokan szentek és vértanúk lesznek, az élet nyomorultjai vigasztalást, erőt nyernek Belőle.
II. Eddig arról volt szó, hogy az emberek egyes rétegei régen és ma kinek tartják Jézus Krisztust: forradalmárnak, kommunistának, a legjobb, melegszívű embernek. Most azt fogom kifejteni előttetek, hogy ti, a ma élő Istent szerető gyermekeim kinek tartjátok Krisztust. Ki volt Krisztus? És mit akart? Isten Fia volt és megváltani akart. Milyen egyszerű e két kérdés és válasz, mégis kimeríthetetlen kincsesbányája a vallási gondolatoknak. Tehát ő Isten és ember volt egy személyben. És ki mondta ezt? Ő maga. De hát ilyen hallatlan dolgot el lehet csak úgy egyszeriben hinni? Egyszeriben nem. De aki olyasmiket tett, mint Ő, és akinek olyan volt a jelleme, élete, mint Neki, annak el lehet hinni. Tehát, hogy Krisztus Isten és nem csupán ember azt hirdetik saját szavaim, hirdetik a cselekedetei és hirdeti az Ő tökéletes jelleme.
Honnan tudjátok ti hívő keresztények, hogy Jézus Isten? Az eltelt 2000 év bizonyítja ezt nektek. Akinek Istenségében ennyi ideig hisznek az emberek milliói, akiért sokan áldozatokat hoztak, életüket adták, akiből küzdelmeikben erőt merítenek, az nem lehet pusztán egy ember a többi közül. Gondoljatok a világtörténelem nagyjaira akár pozitív, akár negatív szereplőire! Kinek jut eszébe, hogy kis szobája rejtekében szerelmes szavakat suttogjon térdreborulva Napoleonnak, Hitlernek, Sztálinnak, vagy a legnagyobb művészek közül Michelangelónak, Leonardónak vagy Beethovennek? Csak tetteikre és alkotásaikra emlékeznek, de ez nem újítja meg lelküket, nem változtatja meg jellemüket.
Nagyon fontos kérdés, hogy Isten volt-e Jézus, mert ha valóban Isten, akkor ti emberek mindent más szemmel néztek. A tanítása úgy is szép és felemelő, ha csak ember volna, de akkor válogathatnátok a szavában és tanításai közül azt fogadhatnátok el, ami tetszik. De mivel Isten, ezért minden szavában alázattal kell hinnetek. Ha Jézus csak ember volna, parancsai akkor is értékesek, de ha megtartásuk nehéz lenne nektek, akkor keresnétek alóluk kibúvót. Viszont, ha Krisztus Isten, akkor parancsait – bármilyen nehéz – be kell tartanotok.
Ha Krisztus Isten, akkor fenyegetései mennyivel megrendítőbbek! Ha Krisztus Isten, ígéretei mennyivel vigasztalóbbak! És főképp: ha Krisztus Isten, értetek vállalt szenvedése mennyivel áldottabb, értékesebb.
Hallgassatok egy megrendítő példát egy kis családról. Apuka, anyuka, Nagymama és egy kicsi lány élnek együtt. A szülők ateisták, de a Nagymama kedvéért, hogy békesség legyen, beiratják hittanra a gyermeket. Elérkezik az elsőáldozás napja. Az apuka átöleli a csinosan, hófehérbe öltöztetett, fátyolos, mirtuszkoszorús kislányát és megjegyzi: Olyan vagy, mint egy gyönyörű, pici mennyasszony. És a fülébe súgja, hogy az egész csak egy hókusz-pókusz, semmiféle Jézuska nem száll a szívébe, csak erre a szép csipkés ruhára emlékezzen.
A kislány kerek szemekkel hallgatta. Másnap délután elővette játékait és mikor megunta a játszást, ki akart szaladni az udvarra a többi gyerek közé. Édesapja rászólt: Először tedd helyére az építőkockákat, utána kimehetsz. A kislány így felelt nyíltan és öntudatosan, apja szemébe nézve: tegnap azt mondtad, hogy az elsőáldozás hókusz-pókusz, nem is jön a szívembe a Jézuska, mert Ő nincs is. Ha most a szívembe lenne, örömet akarnék szerezni neked azzal, hogy rendet teszek, de így semmi értelme nincs. Az apa megdöbbenésében szólni se tudott. Érezte, mekkora kárt okozott ártatlan kislánya lelkében. És ő maga elpakkolta a szanaszét heverő kockákat.
Drága Kicsiny Engesztelőim! Jézus, a 2. isteni Személy mint Isten és ember él és örökké élni fog. Akit megfosztanak, vagy megfosztja  magát ennek a tudatától, az mindig jobban eltávolodik Istentől és lassan-lassan elmerül a bűnök tengerében. Aki nem hisz Jézus Istenségében, és éli az ő földhöz, anyaghoz tapadt hitetlen életét, az soha nem fogja megismerni az Ő végtelen, irgalmas szeretetét, vigasztalását, segítő kegyelmeit. De ha rátalál Jézusra, mint Isten Fiára, Felé fordul, és bűnbánattal bocsánatot kér, akkor felemeli a porból, megtisztítja, Szent Szívére szorítja és végül őt is megajándékozza az Örök Élet boldogságával. Megáldalak benneteket Jézus Krisztusba, az Istenemberbe vetett hit és szeretet lelkületével az Atya, a Fiú és Szentlélek nevében.