2012. szeptember 14., péntek

Pert nyert egy devizaadós a bankja ellen

Ilyen ítélet eddig még nem született Magyarországon! Tisztességtelenül emelte az Erste Bank egyik devizahitelesének kamatát, azt ugyanis nem indokolták pénzpiaci folyamatok - mondta ki első fokon a bíróság. Az ügy már a végrahajtási szakaszban volt, a család már készült a kiköltöztetésre.
Első fokon pert nyert egy balatonlellei devizahiteles férfi az Erste Bank ellen. A Fonyódi Bíróság indoklásában kimondta: a pénzintézet tisztességtelenül emelte a kamatot. Az ügy már végrehajtási szakaszban volt, a családot bármikor kiköltöztethették volna a többgenerációs házból – számolt be a Híradó.
Fabi József 2008-ban unokája segítségével 21 millió forint szabadfelhasználású devizahitelt vett fel a vállalkozása életben tartásához. Egy évvel később csaknem két százalékkal megemelte a kamatot a bank az emiatt megemelkedet törlesztőrészlet pedig már nem tudták fizetni. Az Erste Bank 2010-ben felbontotta a szerződést, pár hónapja a végrehajtás is elindult.
A család júniusban indított pert a bank ellen, mert szerintük a pénzintézet indokolatlanul emelte meg a kamatot. A Fonyódi Bíróság most kimondta: a bank egyoldalú szerződésmódosítása tisztességtelen volt, ezért semmis. Emiatt a végrehajtást is azonnal megszüntették. Ilyen ítélet eddig még nem született Magyarországon.
Nem az egész szerződés tisztességtelen, hanem abból egy-egy szerződési feltétel, ebben az esetben az a szerződési feltétel, aminél a bank biztosítja magának az egyoldalú szerződésmódosítás jogát – hangoztatta Dr. Léhmann György ügyvéd.
A jogszabályok szerint a bankoknak csak akkor van lehetőségük egyoldalú szerződésmódosításra, ha ezt a pénzpiaci folyamatok indokolják. A bíróság szerint ebben az esetben nem indokolták.
Korábban Szász Károly, a PSZÁF elnöke elmondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás ellentmond az európai gyakorlatnak, és "nem fogadható el, hogy a bankrendszer meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli költségeket terhelhet rá az ügyfelekre, abban bízva, hogy az állam előbb-utóbb úgyis belép az adósok megsegítése érdekében."
Az Erste Bank  részéről nem kívántak nyilatkozni. Közleményükben azt írják: nem kívánják kommentálni az első fokú ítéletet és fellebbeznek a döntés ellen. A gyakorlat egyébként valószínűleg nem csak az Erste-nél fordult elő, így adott esetben számos hasonló per indulhat még.
(index)
Bianca Rothschild nevét úgy ismerik a 182 családos lakóterületen, mint „Napsugár hölgy”-et. Bianca már több mint 70 éves. Gyermekkorát Lengyelországban töltötte. Mielőtt 16 éves lett volna, a németek lerohanták városukat, és családjának 43 tagját bebörtönözték. Bianca figyelte apját és nagybátyját, amint meghalt. Látta anyját és más családtagjait is, amint elvitték a fogolytáborokba. Biancát is az egyik koncentrációs táborból a másikba hurcolták. 1945-re családjának mind a 42 tagját megölték. Egy éjszaka, egy bombatámadás idején azért imádkozott, hogy bárcsak meghalna. Nem halt meg, és ebből arra kövekeztetett, hogy Istennek különös terve van vele. Azon az estén imádságai közben olvasta egy kis könyvből a következő sorokat: „Megvan a jogunk az adás öröméhez, hogy mások is megnyerjék. Adhatunk anyagi javakat, adhatunk erkölcsi támogatást, adhatunk baráti meghallgatást, és mindenek közt a legnagyobb az, hogy adhatunk szeretetet.” Ebben a pillanatban Bianca Rothschild megfogadta, hogy odaadja önmagát másoknak, ahogy csak tudja. Visszaemlékezett kiábrándultságára, amit tizenhatodik születésnapján érzett, amikor nem voltak képeslapok, ajándékok, sütemények és vendégfogadások. Ezért amikor letelepedett e lakónegyedben, kezdett küldeni jókívánságokkal teleírt képeslapokat azoknak, akik csak betegek voltak. Nem írta alá a képeslapot, hanem csak ezt írta oda: „Napsugár hölgy”. Mindenki tudta, hogy kicsoda. Ő az az ember, aki napsugarat küld azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.