2014. március 14., péntek

Oroszország fokozza a Szíriába irányuló fegyverszállításait

A vegyi fegyverek kivonásával Szíriában jól haladnak. A Biztonsági és Leszerelési osztály vezetője az orosz külügyminisztériumban, Mihail Uljanov a következőképp nyilatkozott: "Jelentősen sikerült növelni a vegyi fegyverek kivonásának sebességét, miután elhárultak a logosztikai problémák". A kivonás mellett a szíriai hadsereg most kapott meg egy nagyobb szállítmány páncélozott járművet és egyéb elektronikai eszközöket. Uljanov szerint "...a leszállított fegyverek elsősorban a vegyifegyvereket szállító konvojokat fogják segíteni".
Nem lennénk meglepve, ha a most szállított orosz haditechnika már a szívevő kannibálok elleni harcban lenne bevetve. Láthatjuk a fenti esetből, hogy Moszkva segítsége ellen a nyugat nem tud sokat tenni. Szíriában a cionisták zsákmányszerző terrorháborúja a végéhez közeledik.
Hídfő.net | Ilyen és ehhez hasonló BTR-80-as gépeket szállítottak le Szíriába BTR-80-as gépeket szállítottak le Szíriába "konvojkíséretre".
http://www.hidfo.net/2014/03/14/oroszorszag-fokozza-sziriaba-iranyulo-fegyverszallitasait

Azonnali beszédfelismerés és -fordítás felé halad az internet?

Douglas Adams Bábel-hala lehet az internet új nagy dobása – legalábbis ezt állítja Nigel Shadbolt, a Southamptoni Egyetem mesterséges intelligencia kutatója. A Galaxis utikalauz stopposoknakból ismerős Bábel-hal egy olyan eszköz lenne, ami képes beszédfelismerés alapján azonnal fordítani bármilyen két nyelv között.
Shadbolt szerint habár a Google és a Microsoft fordító szolgáltatásai már ma is automatikusan működnek, a jövőben ezek a rendszerek jóval hatékonyabbá válhatnak, ahogy világszerte egyre több számítógép csatlakozik az internetre.
Meg lennék lepve, ha 25 éven belül nem lennének fejlett Bluetooth-alapú fordítógépeink, amit egyszerűen csak bedughatsz a füledbe – mondta a kutató a Guardiannek. A fordítógépek számára jelenleg az azonnali beszédfelismerés jelenti a legkomolyabb kihívást. Shadbolt szerint ez a probléma még azelőtt megoldódhat, hogy az internet betöltené az 50-et.
(index)

A nyugat fegyvert adott Putyin kezébe

Pánikba esett az orosz "ötödik hadoszlop". Az elmúlt napok eseményei teljességgel Putyin kezére játszanak, állapítja meg G. Kuznyecov vezető orosz politológus. A elmúlt pár nap televíziós vitaműsorai, valamint rádióinterjúk rávilágítanak, hogy a nyugat ötödik hadoszlopaként számon tartott milliárdos réteg pánikban van. Ezek az emberek általában a 90-es években lettek dúsgazdagok. Ők a legnagyobb oligarchák. Vagyonukat pedig oly módon biztosították, hogy milliárdos cégeiket közös vállalatokká, konzorciumokká tették főleg amerikai cégekkel. Így Putyin, amennyiben világkereskedelmi nyugalmat akart, nem tudott hozzányúlni ezekhez a cégekhez.

Putyin kétségkívül igen súlyos csapást mért (nagyon helyesen) az ötödik hadoszlop untánpótlásképzésére, amikor az orosz parlament megtiltotta meleg pároknak orosz gyerekek örökbefogadását mind külföldre, mint belföldre. Ezzel a lépéssel kisgyerekek ezreit mentette meg a deviancia karmaiból és pontenciális ügynöknek nevelt kettős állampolgárok sokaságától fosztotta meg a nyugati állomkat.
Ő is, ahogy minden orosz tudja, ezek az emberek hatalmas állami vagyonokat loptak el Jelcin ideje alatt. A pánik oka pedig semmi egyéb, mint a nyugat és az USA gazdasági szankciókra adható válaszainak egyike. Putyin bejelentette, hogy egyszerűen befagyasztja a nyugati cégeket, az ötödik hadoszlop cégeit pedig államosítja. A nyugat olyan fegyvert adott Putyin kezébe, amelyre hosszú évek óta várt. Ürügyet, hogy befejezze a szétlopott állami vagyonok visszaszerzését. Ezzel együtt azonban az összes olyan ötödik hadoszlop alá tartozó atlantista civil szervezetet felszámolja, amely semmi egyebet nem végez, mint bomlaszt. A külföldi támogatások elvágásával ugyanis ezeken a cégeken keresztül pénzelte a nyugat a civil szervezeteit.


http://www.hidfo.net/2014/03/14/nyugat-fegyvert-adott-putyin-kezebe



Önmagát károsítja meg a Nyugat, az Oroszország elleni szankciókkal


Oroszország bedöntheti a dollárt
Gazdasági háború – Oroszország akár bedöntheti a dollárt is…

…”Az üzletembereknek minden okuk megvolt az idegeskedésre: az orosz törvényhozásban ugyanis elkészült az a törvényjavaslat, amely az EU-USA szankciókra válaszul lehetővé tenné a kormánynak, hogy elkonfiskálja a külföldi cégek vagyonát. A kanadai-orosz üzleti kamara, amely évi hárommilliárd dollár forgalmat lebonyolító 150 vállalatot képvisel, kiegyensúlyozott, visszafogott, óvatos viselkedésre szólította fel a kanadai és az orosz kormányt…

…”Olasz üzletemberek arra panaszkodnak, hogy nem pólókat árulnak Oroszországban, amiknek semmi perc alatt találhatnak másik piacot, hanem gépipari bázisaik vannak az országban. És ez csak az üzlet egyik vége…”

Botrányba fulladt a tárgyalás – saját magát kasztrálja az EU?

Kudarcba fulladt az a tanácskozás, amelyen az EU oroszországi megbízottja próbálta tájékoztatni az ottani érdekeltségekkel rendelkező üzletembereket az EU-orosz viszony alakulásáról. Az értekezlet süketek párbeszédének bizonyult.
Vygaudas Usackas Fotó Johannes Janson norden.orgZárt körül tanácskozást tartottak múlt csütörtökön jelentős oroszországi érdekeltségekkel rendelkező európai üzletemberek és Vygaudas Usackas litván diplomata, az EU moszkvai irodájának vezetője. A menedzserek arra kérték Usackast, hogy próbálja rávenni főnökeit: találjanak módot az Oroszországgal szemben tervezett szankciók elkerülésére. Ez ugyanis hasonló választ szülhet Moszkvában, így cégeik ottani részlegein csattanna az ostor – írja a Moscow Times.
Ez olyan, mintha egy férj önmaga kasztrálásával akarná büntetni hűtlen feleségét – jellemezte a helyzetet a maga színes fogalmazásában egy neve elhallgatását kérő résztvevő. Európa halott – foglalta össze lakonikusan véleményét egy finn üzletember. Egy olasz kollégája ahhoz hasonlította a hangulatot, mintha az EU megbízottja össztűz alá került volna, pedig egyetlen orosz sem volt a meghívottak között.
Menjen a…
Az egyik vállalkozót annyira felbosszantotta, hogy szerinte süket fülekre talált Usackasnál a mondandójuk, hogy a beszélgetés egy pontján – az orosz portál tudósítása szerint – a “Húzzon már el!” felszólítást intézte hozzá. Amikor a beszélgetés hangulata túlságosan feszültté vált, Usackas kénytelen volt véget vetni a beszélgetésnek. Az uniós megbízott nem kommentálta a Moscow Times értesüléseit.
Az üzletembereknek minden okuk megvolt az idegeskedésre: az orosz törvényhozásban ugyanis elkészült az a törvényjavaslat, amely az EU-USA szankciókra válaszul lehetővé tenné a kormánynak, hogy elkonfiskálja a külföldi cégek vagyonát. A kanadai-orosz üzleti kamara, amely évi hárommilliárd dollár forgalmat lebonyolító 150 vállalatot képvisel, kiegyensúlyozott, visszafogott, óvatos viselkedésre szólította fel a kanadai és az orosz kormányt.
Az amerikai-orosz kamara, amely 700 céget képvisel óvatosabban fogalmazott: reménykednek abban, hogy jó diplomáciai megoldás születik az ügyben. A 600 európai vállalatot képviselő orosz-európai üzleti kamara vezetői szintén azért lobbiztak a múlt héten Brüsszelben, hogy az EU és Oroszország diplomáciai úton rendezze nézeteltérését.
Rossz ötlet
Usackas csak szeptember óta képviseli az EU-t Moszkvában. A múlt heti tanácskozás résztvevői azt is rossz ötletnek tartják, hogy Brüsszel egy litván politikust küldött Oroszországba – a két ország éles történelmi szembenállása közismert. Olyan ez, mintha egy izraelit küldtek volna Iránba – mondta egyikük a Moscow Timesnak társaihoz hasonlóan színes hasonlatba csomagolva véleményét. – (Ezért élünk mi is a gyanúperrel, hogy, eleve meg se akartak egyezni – a szerk)
Másokat az ukrán válságra adott európai reakciók gyorsasága lepett meg. Miközben a 140 ezer áldozatot követelő szíriai polgárháború ügyében éveken át húzódott a válaszok keresése, most hetek alatt követik egymást a brüsszeli döntések.
Olasz üzletemberek arra panaszkodnak, hogy nem pólókat árulnak Oroszországban, amiknek semmi perc alatt találhatnak másik piacot, hanem gépipari bázisaik vannak az országban. És ez csak az üzlet egyik vége. A másikon az észak-olaszországi városok bevásárlóutcáinak boltosai állnak. Nem véletlenül alkalmaznak oroszul is tudó eladókat. Egy római kereskedő telefonon a következőket mondta az orosz hírportálnak: az USA jól megszedi magát, ha energiahordozókat fog exportálni Európába, az oroszok meg találnak más vásárlót. Egyedül mi vagyunk olyan hülyék, hogy csak veszítsünk ezen a konfliktuson.
Szabad Riport

Nukleáris számadás - Világunk ma 2013-2014 fordulóján

Néhány adat (2014-2020)
Most, miközben ezeket a sorokat olvasod, az alábbi számok és adatok jellemzik a világot, amiben élünk. Az Európai Unióban 446 város él és virul, melynek lakossága meghaladja a százezer főt. Az Egyesült Államokban 289 ilyen város található. Ez összesen 735 nagyváros. Oroszországban 168 nagyváros található. Ha az egész világot vesszük figyelembe, akkor kb. 4.600 város létezik, melynek lakossága meghaladja a százezer főt. Jelenleg Oroszország 4.500 stratégiai (hadászati-hadműveleti) nukleáris töltetet tart hadrendben. Ehhez jön 700 töltet, melyek raktáron vannak, valamint 4.000 töltet, melyek megsemmisítésre várnak.
Jelenleg az Egyesült Államok 2.150 stratégiai (hadászati-hadműveleti) nukleáris töltetet tart hadrendben. Ehhez jön még 2.500 töltet, melyek raktáron vannak és 3.000 töltet, melyek megsemmisítésre várnak. Vegyük csak a hadrendben álló tölteteket, és csak Oroszországot és az Egyesült Államokat figyelembe. Ez esetben összesen 6.650 nukleáris töltet áll rendelkezésre. Ugye nem kell hangsúlyoznunk, hogy célpontként elsősorban az északi félteke városai szerepelnek, s azt sem, hogy nem minden százezer lakosú város célpont. Na, most számolgass. Hány város is van? 735. Hány töltet van? Legkevesebb 6.650. Ezen gondolkodj el. (Nyilván érdekelne az összhatóerő is, hiszen az egy fontos információ. Nos, Hiroshima kb. 10-12 kT volt. A 6.650 töltet összhatóereje kb. 3.000 megatonna, azaz Hiroshima háromszázezerszerese; alaphangon. De érzem, ahogy lassan előveszed az utolsó aduászodat. "Hiszen a hidegháború sem vált forróvá?!" Így van. Tegyük mindjárt hozzá, hogy akkor nem 6.000-20.000 töltet volt, hanem valamivel több, mint 100.000. De tegyük azt is hozzá, hogy akkor katonai-, gazdasági- és energia egyensúly és erőegyensúly volt. Most nincs. Különösen az energiaegyensúly kezd eltűnni, amiből az következik, hogy ha a puszta túlélés a tét, akkor bizony egészen más helyzetbe kerülünk, mint a hidegháború legsötétebb éveiben. De kanyarodjunk még egy kicsit vissza a nukleáris fegyverekhez. Azért, mert egyrészt nem vagy tisztában a létükkel és mennyiségükkel, másrészt - minő véletlen - hogy a demokrácia bajnokai és kiszolgáló szervei egy büdös szóval nem említik ezeket, de már lassan a csapból is az iráni atomveszély folyik. (Csak úgy egészen mellékesen Izrael kapásból rendelkezik 200-300 töltettel, melyet hivatalosan tagad. S Izrael a világ egyetlen állama, amely sem a nukleáris, sem a vegyi, sem a biológiai fegyverek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményeket /NPT, CWC, BWC/ nem írta alá. Ellenben Irán igen.) Oroszország ma 1.050-1.100 ICBM-el (= interkontinentális ballisztikus rakéta) rendelkezik, melyek hatóereje összesen kb. 713-760 megatonna. Hadrendben tart továbbá 624 SLBM-et (= tengeralattjáróra telepített ballisztikus rakéta), 55 megatonna összhatóerővel, valamint ismeretlen számú repülőgépről indítható vagy kioldható nukleáris fegyvert. Mindezeket a START egyezmény(ek) szabályozzák. Ám a taktikai (harcászati) atomtölteteket nem. Ezekből Oroszország 2.000 darabot tart hadrendben. Mindegyik minimum Hiroshima-kategóriájú. Az USA ma 500 ICBM-el rendelkezik, melyek hatóereje összesen kb. 159 megatonna. Hadrendben tart továbbá 1.152 SLBM-et, 252 megatonna összhatóerővel, valamint ismeretlen számú és hatóerejű repülőgépekről indítható töltetet. Ehhez jön még - a START egyezmény hatálya alá nem eső - 200 darab taktikai töltet, melyek Európában vannak! Mennyi is az annyi? Van az Egyesült Államokban, Európában és Oroszországban 735 nagyváros. A töltetek száma ennek többszöröse.
És akkor helyetted is előveszem az utolsó aduászt: de hiszen komoly tárgyalások zajlanak a leszerelésről és az Új START egyezményről. Aha. Amely 1.500-1.500 töltetben (gyengébbek kedvéért 3.000) határozná meg a hadászati töltetek számát, miközben 735 nagyváros van. Hát, Sorstársam ezek a számok vannak körülöttünk, miközben mindenki mosolyog és "jaj, de szép is az élet". Pontosan addig, amíg be nem következik az energiaválság. Mert akkor, amikor a puszta túlélésért megy majd a nagy globális játszma, akkor majd a fenti számok halálosan komoly számok lesznek. Ja, és mielőtt elfelejtődne. Ugye azt tudod, hogy a NATO tagságunk következményeként Budapest és még pár helyszín éppen most is egy nukleáris rakéta célkoordinátája?! Bécs, amúgy nem. Zárszóként, szerinted hány atombomba robbant fel 1945 óta? Hiroshima, Nagasaki...
... 2056 robbant, melyből a legerősebb 50 megatonna volt, s a tizedik legerősebb 10 megatonna. Szerinted mi a HAARP feladata? Nem, nem jövünk most a szokásos marhasággal. A HAARP egyetlen katonai feladata, hogy egy nukleáris háború esetén megvédje a katonai és kommunikációs műholdakat, mert azokat a nukleáris robbanásoknál keletkezp nagyenergiájú töltött részecskék tönkretennék. Hát ezért van HAARP. Nyilván csak merő passzióból, s nem azért mert netán mégis csak ott lebeg az a damoklészi kard a fejünk felett.




Forrás: http://bos.sagepub.com/cgi/collection/nuclearnotebook

Felforgatásra készül a liberális média

Új ellenzéki erőkről, az újabb Fidesz kétharmad után pedig a politikai rendszer felforgatásáról álmodozik a 444.hu liberális médiaorgánum, - az olvasói pedig nemegyszer annak adnak hangot, hogy ezt a kormányt "demokratikus úton már nem lehet eltávolítani". Felmerül a kérdés: milyen úton akarják eltávolítani a kormányt a magukat liberálisnak gondoló idióták, akik néhány héttel egy demokratikus országgyűlési választást követően nem-demokratikus módszerrel akarnak kormányt váltani?
Egyértelmű, hogy a baloldali ellenzék a választások elvesztésére készül, Mesterházyt pedig a balek szerepében tették miniszterelnök-jelöltté. Az is tudható, hogy a radikális atlantista baloldal nyugaton a legfelsőbb körökből kap pénzt és utasítást. Eközben az EBESZ a Külügyminisztérium kérése ellenére is csak korlátozott megfigyelő missziót tervez Magyarországon. Mivel nem lesz nemzetközileg ellenőrzött a választások egésze, ez a következő parlamenti ciklus zavargásai nyílt előkésztésének tekinthető. Az EBESZ ugyanis megadja az alapot az ellenzéki erőknek ahhoz, hogy választási csalásra hivatkozzanak.
Eközben a liberális sajtó már most arról beszél, hogy "több lesz a tüntetés, valamint egyéb utcai megmozdulás", emellett a Facebook-on szervezett tüntetések hullámára készülnek.
Az elmúlt két év során a fővonalú médiát ijesztő mértékben töltötték fel liberális idiótákkal. A HVG-nél, az Origo-nál és más sajtóorgánumoknál helyezkedtek el olyan újságírók, akik korábban az Index-en, valamint más liberális oldalakon terjesztették a züllést és szellemi igénytelenséget. A legjobb példa erre az a Tóta W. Árpád, aki szintén az Indextől távozott, majd a HVG-hez átigazolását követően a HVG hasábjain is elkezdett megjelenni az a hülyegyerek-stílus, ami korábban az Index elidegeníthetetlen sajátja volt.
Olyan előkészületek ezek, melyek mind egy irányba mutatnak. Az atlantista erők hazánk felforgatására készülnek. Az utóbbi években ehhez hozzáigazították a hazai sajtót, egyetlen nagy ellenzéki erővé borították össze az összes hiteltelen és közmegvetéssel övezett politikust, hogy a választást garantáltan elveszítsék. Emellett megadják számukra azt a táptalajt is, hogy a vereséget követően "választási csalásra" hivatkozzanak, és már most nem-demokratikus rendszerváltásról beszélnek, pedig még le sem zajlott a választás. Ezek a nyugati felforgatás előkészületeinek jelei.
Lángba akarják borítani Budapestet, hazánkban is sor kerülhet olyan eseménysorozatra, ami a közelmúltban Kijev utcáin történt. Akkor pedig a nemzeti erőknek fel kell lépnie a rend védelmében, hogy a liberalizmusra az elkövetkező generációk csak mint felforgató erőre emlékezzenek, ami néhány hétre szemétdombot csinált a fővárosból.
Molnár István



Bajnai be van pakolva, de még nem utazik
Bajnai Gordon és az Együtt-PM szövetség bőröndökkel vonult a Déli Pályaudvarra, hogy ezzel megmutassák, Orbán elűzi a fiatalokat az országból, ezzel szemben nekik "komplex ifjúságpolitikájuk" van. Igaz, Bajnai már egyszer leszerepelt, és a választási szövetség tagjai is mind leszerepeltek már korábban. Gátlástalanul loptak, csaltak, aztán le is tagadták. Túlnyomórészt nekik köszönhető, hogy a fiatalok százezresével hagyják el az országot, nem az Orbán-kormánynak, ami már csak a utolsó szegeket ütötte be a magyar fiatalság koporsójába.
Ha már egyébként is kimentek a pályaudvarra bőröndökkel "flashmobot" tartani, igazán felpakolhatták volna magukat valamelyik marhavagonba, hogy egy nagyobb nyugati városig meg se álljanak. Ott vevő a nép az ilyen "politikusokra", Magyarországon már nem. Ezt majd a választási eredmények is megmutatják.
Bajnai is tudja ezt jól, nem véletlen kezdett a közelmúltban "biztonság" és "nyugalom" jelszavakkal kampányolni. Biztonság és nyugalom, mert tudja, mit akarnak a választók, de a "rend" szótól irtózik, mint ördög a szentelt víztől, így azt nem sikerült kimondani.
Nyugaton van elég kupleráj, oda valók az ilyen alakok. Ha legközelebb "flashmobot" lenne kedvük tartani, ne fogják vissza magukat. A magyar választók abszolút többségét megnyernék vele, ha elhagynák az országot, az állampolgárságukat pedig a határon felejtenék. Akkor lenne biztonság és nyugalom! Az állami költségvetés számára mindenképp.
Fenyvesi Áron





Orosz fricska Kijevnek: Előbb fizessetek-aztán repkedhettek.

Ukrajna arról panaszkodott tegnap, hogy Oroszország előrefizetéshez kötötte a légterében való ukrán katonai repkedést.
Ukrajna nem tudja végrehajtani egy megfigyelő repülést területe felett az Orosz Föderáció miatt előterjesztett pénzügyi feltételek
Hát igy-a földről-nem sok mindent lehet látni! Mint tudott dolog, az EBESZ kebelén belül Ukrajna ellenőrző repüléseket végezhetne az Orosz Föderáció területén-ám ennek van egy dija. Amit a “fogadó” ország-ez esetben Oroszország felé kellene megfizetnie a kiváncsiskodónak, -most Ukrajnának.
Oroszország hozzá is járult a kiváncsiskodás kielégitéséhez, ám közölte az ukránokkal: csak abban az esetben járul hozzá a területe fölött való ukrán repkedéshez, ha az ukránok előre megfizetik a kiváncsiskodás árát. (Ez kétségtelen tény-ellentétes az eddigi gyakorlattal, de nem szerződésellenes.)
Az ukránok ezen nagyon megsértődtek, és jelezték, hogy ez az orosz feltétel-miszerint előre kell hogy fizessenek-igencsak megerőltető az ukrán büdzsé számára. Jelezték, hogy nem áll módjukban előre fizetni, de esküdöztek: megteszik azt a repülések befejeztével. (Arról nem beszéltek, hogy ha ma nem tudnak fizetni?-holnap miből telne?!)
Az oroszok ugyanis pontosan erre a körülményre utaltak. Arra, hogy nem látnak semmiféle fizetési garanciát. Számukra az igéret nem több szép szavaknál. “Előbb fizessetek-aztán repkedhettek”-üzenték Kijevbe, ahol nagyon kiakadtak ezen az udvariatlan orosz magatartáson. El is sirták rögtön, hogy a Moszkva által megadott határidőig-azaz március 14-én 14 óráig nem tudják összekaparni a szükséges összeget.
Mindezek tetejébe Oroszország még egy fricskát is odanyomott a kijevi junta orra alá. A repkedésért járó összeget nem ám az eddig jól bevált-az ellenőrizhetetlen VTB Bankon keresztül-hanem egy, a Deutsche Banknál nyitott számlára kellene átutalni. (Ahonnan az már nem forditható vissza a feladóhoz!)
A megsértődött ukránok most az EBESZ-nél nyafognak, és a Tisztelt Társaság közbenjárását kérik az ingyenrepülés elintézéséhez. Remélve, hogy Oroszország a “baráti” közbenjárás hatására enyhülni fog, és hozzájárul majd a fizetség nélküli ukrán repkedéshez. (Elvégre “testvéri” országról van szó! Nem? De akkor meg mi a fenéért akarnak “ellenőrző” repüléseket végezni a testvér feje fölött?)
Valami nagyon komoly gond lehet a cionfasiszták amúgy sem tiszta gondolkodásával.
(Forrás: korrespondent.net )

Egy németországi televiziós csatornán sugárzott adás videofelvételéből-kiderül, Ukrajna jelenlegi “miniszterelnöke” fizetett amerikai ügynök!

Kárpátalján felgyorsulnak az események


2013. augusztus végén Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje nyilvánosságra hozta az információt, miszerint az Egyesült Államok Kárpátalja lecsatolásával egy új államot akar létrehozni Magyarország és Ukrajna határán, hogy az Európába irányuló orosz gázszállítást román cégek bevonásával monopolizálja. Kárpátalja térségében található az a gázvezeték-csomópont, melyben az Európába földgázt továbbító vezetékek egybefutnak.

Olaj- és gázszállítási útvonalak Oroszországból Európába

A nyugat saját érdekszférájába akarja vonni ezt a csomópontot, hogy az európai gázimportot túlnyomó részét saját ellenőrzése alatt tarthassa. Emellett a Dél-Európába irányuló olajvezetékek is Kárpátalján keresztül futnak, az Oroszországból Dél-Európába irányuló olajimport nagy részét is ellenőrzés alá tudnák vonni a terület lecsatolásával.
Razumovszkij akkor (2013. augusztusában) beszámolt arról, hogy a művelet kivitelezésére máris 2-2500 csecsen banditát vontak össze "Bécsben és környékén" (akkor Kijev utcáin még nem voltak tüntetések, a felforgatók még Bécsben voltak).
Most, hogy Kárpátalja leszakításának műveletéről bebizonyosodott, hogy nem kivitelezhető kellő gyorsasággal (részben a magyar kormányban működő keleti befolyás térnyerése miatt), az amerikaiak új fronton támadnak. A Krím-félsziget elszakadását és Oroszországhoz csatlakozását azért ellenzi az összes nyugati "demokratikus" állam, mert a Krím-félszigethez tartozó tengerrész alatt halad át a Déli Áramlat gázvezeték egy szakasza, amit a nyugat Ukrajna egészének gyarmatosításával saját ellenőrzése alá akar vonni.

Déli Áramlat - a Krím-félsziget vizei alatt
Kárpátalja leszakítása és Krím leszakadásának megakadályozása híján a nyugat számára értelmetlen volt az ukrán felforgatás, ezért feltételezhető, hogy Krím Oroszországhoz csatlakozását követően felgyorsulnak majd az események Kárpátalján.

http://www.hidfo.net/2014/03/14/karpataljan-felgyorsulnak-az-esemenyek

TANULSÁGOS FILM ARRÓL, HOGYAN CSELEKEDTEK ŐSEINK





A film a hitvány utókornak szól, amikor csak azt tudják hangoztatni, hogy miért nem csinálunk semmit azzal ami a mienk. Köszönjük tudósítónk jelzését a filmről!

Persze az iskolai ooktatásban ezeket a filmeket kéne bemutatni és nem arról vetélkedőket csinálni, hogy "Ki tud többet Izraelről?"

Korlátozni fogják a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait


Jelenlegi formájában történő elfogadása esetén a készülő új ukrán nyelvtörvény a mostani helyzethez képest jelentősen szűkítené a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogait Tóth Mihály, Kijevben élő kisebbségjogi szakértő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke szerint. A jogszabály kidolgozásával kapcsolatban az ukrán parlament volt képviselője az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombati számának nyilatkozva elmondta: meglátása szerint a nyelvtörvénytervezet elveiben és előírásaiban is alkalmatlan a hatályban lévő törvény helyettesítésére, mert alapvetően szűkíti a nyelvi közösségek jogait. Megjegyezte: az új jogszabály tervezete azt írja elő, hogy amennyiben az ország által ratifikált nemzetközi szerződésben más normák szerepelnek, mint az adott törvényben, akkor a nemzetközi dokumentum hatálya érvényesül. Csakhogy a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának ratifikálása során Ukrajna olyan szűk vállalásokat tett a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesítése terén, hogy ha az kerül alkalmazásra, akkor jelentősen szűkíti a kárpátaljai magyarság évtizedek óta meglévő nyelvi jogait – állapította meg.
Tóth kifejtette, a törvényben foglalt jogok akkor lennének alkalmazhatók, ha egy településen valamely kisebbségi nyelv anyanyelvi beszélőinek aránya eléri vagy meghaladja a 30 százalékot, azaz a jelenlegihez képest a háromszorosára emelné a kisebbségi nyelvek használatának alsó küszöbét. Ám hiába érnék el a kisebbségi nyelv beszélői ezt az arányt – mutat rá -, a közösség tagjai még nem élhetnének automatikusan a törvényben foglalt jogokkal. Az adott település lakosainak minimum 30 százalékától aláírást kellene gyűjtenie egy kezdeményező bizottságnak, s az aláírásgyűjtés eredményei alapján a kisebbségi nyelv használatára vonatkozó kérést előbb a megyei tanácsnak (közgyűlésnek), majd a parlamentnek is jóvá kellene hagynia, minden egyes település esetében külön-külön – emlékeztetett. Szerinte jelenlegi formájában a jogszabály veszélyeztetetné a magyar tannyelvű iskolai oktatást a többi között olyan településeken, mint Ungvár, Munkács, Nagyszőlős és Técső.
A törvénytervezetnek megfelelően a hivatalos szövegekben, a tankönyvekben, a nyomtatott sajtóban az Ukrajna területén használatos földrajzi neveket kisebbségi nyelveken is az ukrán nyelvből kellene átírni, ami a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy a magyar iskolák tankönyveiben ismét Mukacsevo, Uzshorod, Uzs folyó szerepelhet Munkács, Ungvár és Ung helyett, s ugyanez vonatkozhat majd a magyar nyelvű sajtóorgánumokra, közleményekre is – magyarázta Tóth Mihály. Egyúttal bejelentette, hamarosan a parlamenti kodifikáló bizottság és a nyilvánosság elé tárja saját nyelvtörvénytervezetét.
(NOL)

Oroszország felkészül a háborús állapotokra


Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utasítást adott a (hideg?)háborús állapotokra való felkészülésre. Megbeszélést tartott a vezető orosz ipari vállalatok képviselőivel. Zárt ülés volt, a résztvevők nevét nem árulták el a sajtónak.
Hídfő.net | Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes
Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes
Rogozin az ülésen utasította a vállalatok képviselőit, hogy készüljenek fel a nyugatról jövő szankciókra, azokat a termékeket, eszközöket, melyeket a gyártáshoz eddig a nyugatról szeretek be, más, orosz forrásokból szerezzék be ezentúl. Példának említette a Edward Snowden ügye miatti amerikai szankciót, amelyben leállítotték a GEO IK-2 műhold alkatrészeinek szállítását, amelyet rövid idő alatt sikerült pótolni, főként az Oroszországi Föderációban bejegyzett cégektől. Erre válaszul Putyin leállította az amerikaiaknak szánt rakéta hajtóművek leszállítást. A NASA azóta nem rendelkezik olyan eszközzel, amely képes az űrbe bármit kijuttatni, és komoly gondjaik vannak a fejlesztésekkel, legfőképpen a modern hajtóanyagok terén. Jelenleg a legutolsó leszállított orosz hajtóművet próbálják lemásolni.
Putyin kijelentése tehát az orosz válaszszankciókról nem volt légbőlkapott tehát. Emelett Rogozin elindította az orosz cégeket a háborús felkészülés útján.


http://www.hidfo.net/2014/03/14/oroszorszag-felkeszul-haborus-allapotokra

AZ ŰRBEN SEMMIK VAGYUNK



IDEJE LENNE A FÖLDÖN IS SZÁMÍTÁSBAN VENNI, HOGY MIK VAGYUNK?
MEKKORA JELENTÉKTELENSÉGET KÉPVISELÜNK?
Kép: NASA 1977-ből egy űrszonda képe 6 milliárd km-re távolságra a Földtől, a bekarikázott kör közepén egy halvány pont a Föld

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/az-%C5%B1rben-semmik-vagyunk

Nincs több hitel Németországnak

A tervek szerint 2015-ben már nem vesz fel hitelt Németország, ilyen majdnem 50 éve nem volt.
Közel fél évszázad óta először nem vesz fel majd új hitelt Németország 2015-ben, ha sikerül tartani a kormány öt évre szóló költségvetési tervezetében foglaltakat. Az új nettó hitelfelvételek összege idén is csak 6,5 milliárd euró lesz, ennyi hiányozhat a 298,5 milliárd euróra tervezett kiadások fedezéséhez. A jövő évtől kezdve azonban a pénzügyminisztérium egyáltalán nem számol új hitelekkel – erre 1969 óta nem volt példa –, noha az éves kiadások szintje 2018-ban 327,3 milliárd eurót ér majd el. Nincs trükk, ez a 2010 óta tartó költségvetési konszolidáció eredménye – jelentette ki újságírók előtt Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter.
Az eurózóna alapkamata középtávon túl alacsony német szempontból – jelentette ki sajtótájékoztatóján a német pénzügyminiszter. Schäuble ezzel azt jelezte – emelte ki a Reuters –, hogy Németország keményen ellenezné, ha az Európai Központi Bank csökkenteni akarná a 0,25 százalékos kamatot vagy másfajta stimulusra készülne.
A német költségvetés egyensúlyba hozása, az adósság csökkentése volt Angela Merkel kancellár tavalyi választási kampányának egyik kulcseleme; a mostani tervek alapján idén 3 százalékponttal, 75 százalékra csökken az adósság/GDP-arány, 2017-re pedig 70 százalék alá kerülhet. A gazdasági növekedés a pénzügyminisztérium szerint idén 1,8 százalékra gyorsulhat a tavalyi 0,4 százalékról, így az adóbevételek is emelkedhetnek – ez elősegítheti a nullszaldó elérését, amit az ellenzék túl optimista célnak tart. A büdzsé célszámai egy sor kedvező feltételezésre alapoznak – fogalmazott a Bloomberg szerint a Zöldek szóvivője –, figyelmen kívül hagyva a lehetséges külső sokkok, például az ukrán helyzet vagy természeti katasztrófák hatását (a tavalyi kiadásokat az árvizek dobták meg). Schäuble szerint azonban az ukrán hatást nem kell túlbecsülni, ezt a kockázatot menedzselni tudja Németország.
Napi Gazdaság


37 tonna aranyat vittek haza a németek


A Bundesbank aranytartalékának csak egy kis részét tartja odahaza, de egy múlt év elején hozott döntés szerint hat év alatt a teljes nemesfém-tartalék közel a fele Németországba kerül. A Bundesbank tavaly 1,1 milliárd euró értékben 37 tonna aranyat szállíttatott Németországba New Yorkból és Párizsból. A szállítási költség mintegy 600 ezer euró (kb. 190 millió forint) volt, írta az MTI.
A Bundesbank tervei szerint 2020-ra összesen 674 tonna német tulajdonú aranyat szállítanak Németországba külföldről, azaz hat év múlva a német aranytartalék csaknem a felét tárolják majd. A teljes német aranytartalék mintegy 3,4 ezer tonna, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.
Legutóbb 2012-ben látott napvilágot hivatalos kimutatás arról, hogy a Bundesbank hol tárolja aranytartalékát, amelynek az akkori együttes értéke elérte a 150 milliárd eurót. A 2012. évi kimutatás szerint a teljes német aranytartalék 45 százalékát (1536 tonna) az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed trezorjaiban, 13 százalékát (450 tonna) a Bank of England (BoE), további 11 százalékát (374 tonna) a francia központi bank széfjeiben tárolták.
Ekkor a teljes német aranytartalék 31 százaléka (1036 tonna) volt a Bundesbank frankfurti titkos tárlóiban. Németország 1951-ben kezdte létrehozni aranytartalékát. A hidegháborús időkben New Yorkban, Londonban és Párizsban lehetett beszerezni az aranyat, ahonnan Németország nem is szállította el, ott tároltatta a geopolitikai bizonytalanságok miatt. A világ legnagyobb aranykészletével, 8133 tonnával az Egyesült Államok rendelkezik az Arany Világtanács (WGC) február végén közölt adata szerint.
A jegybankok aranytartalékainak az alakulása iránti figyelem azóta nőtt meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak. A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, a nemesfém ára 30 éve nem látott eséssel reagált.

http://hunnio.com/news.php?readmore=696

Új feudalizmus épül, az embereket eltapossák

Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal?Ezt mondja Ferenczi Krisztina újságíró, aki Narancsbőr címmel írt könyvet az Orbán-birodalomról. Arról szól, miből és hogyan halmozódott föl a vagyon, amelyet a miniszterelnök politikai pályája alatt "gyűjtött össze" dinasztiájának. Már a címlap is telitalálat: focilabda, narancshéjjal borítva. Ferenczi ezt egyáltalán nem "választási" könyvnek szánta, megjelenési ideje miatt mégis az lett.
Morális alapon és demokrataként kérem ki magamnak azt, ami most történik.
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava

- Nem lehetett könnyű évtizednél is hosszabb idő alatt megszerezni ezt a tömérdek információt.
- Felcsút tele őrző-védőkkel, azt gondolják a sajtó ezzel elintézhető. Az én esetemben nem jött be, pedig mindent megpróbáltak, hogy elkergessenek. A demokrácia őrkutyáját farkaskutyákkal akarták elűzni. Hiszen oknyomozó újságírásról van szó. Mégis, döbbenetes tapasztalat, hogy azt elképzelik, ilyen egyszerűen megoldható. Hogy azt hiszik, egy stadion, ilyen monstrum sutyiban úgy fölépíthető, hogy senki nem látja. Ennyire képtelen a világképük. Néha nagyokat kacagtam, kicsit kellemetlen volt, amikor a telefonomat ki akarták tépni a kezemből, benyúltak a kocsiba. A bevezető után Mészáros Lőrinc fölfutását próbálom fölvázolni, miként is volt lehetséges 1999-től, hogy Orbán Viktor eltervezte, Felcsút lesz a birodalma. A sajtó általában tévesen nevezi a falut Orbán szülőföldjének. Nem az, ő korábban csupán négy évet élt itt, az "igazi" szülőföldje Alcsútdoboz, ahol ma Mészáros Lőrinc őrizteti a marháit és a Nemzeti Földalapkezelőtől nyerte el az állami földeket. És ahol Orbán édesapjának cége megvásárolta az egykori József főhercegi majort. Szóval arról a szövevényes kapcsolatrendszerről írok, amely Mészáros Lőrincen keresztül most jutott el leglátványosabb szakaszába. Pontosan 1999-től, amikor Orbán Felcsútra érkezik, miniszterelnökként beáll focizni, és odáig vezet, hogy Mészáros Lőrinc gázszerelőből a száz leggazdagabb magyar közé emelkedik. A futballon keresztül pedig miképpen jut előre az Orbán kegyeiért való versenyfutásban is. Elődjével, a korábbi polgármesterrel, Varga Györggyel szemben, aki próbálta tisztességesen szolgálni a falut. A kutatást nehéz volt abbahagyni, sosem sikerült a végére érnem. Többször határoztam el, most már nem megyek Felcsútra, nem kutatok tovább, de ez rendre meghiúsult.
- Valójában hány évig is tartott?
- A témába 1998-ban egy főszerkesztői megbízással botlottam, amikor Orbán bejelentette a nem létező megfigyelési botrányt. Amikor állítólag szimatoltak az után, hogy a gánti bánya lehet a Fidesz "csodafegyvere". Akkori főszerkesztőm rám bízta, kutassam ki, mi az igaz? Akkor kezdtem el ezt a munkát, persze nagyon kezdetleges eszközökkel, még nem volt internet, csak faxon lehetett cégbírósági adatokat kérni. Közben sürgettek, hol az anyag, de még nem láttam semmit. Azt kellett kiderítenem, hogy mi a kapcsolat a Fidesz és a gánti bánya közt. Azután egy napon megtaláltam, a pártszékház pénzéből milyen cégáttétellel vittek be tőkét a papa bányájába. Akkor mindezt álnéven írtam, a mai napig sem tudja senki, hogy én találtam meg, címlapra tették. Mondtam, ne azt írják, hogy a Fidesz lépett be a bányába, vagy a bánya a Fideszbe, mert hiába tettek utána kérdőjelet, tudtam, hogy perelhető lesz. De nem hallgattak rám, mert úgy vélték, a témát ki kell hegyezni, és emiatt csakugyan beperelték a lapot. De nem a cikkért, hanem a címlapért. Azóta használják azt a kifejezést, hogy "Fidesz közeli". Az ÉS pedig átvette a sztorit.
- Ez önmagában is nagy teljesítmény volt.
- Az a módszerem, ha van egy kis szálam, azt meghúzom, valami kibomlik belőle, és akkor a mellette lévőkből is kijön valami. Van, amikor semmiért dolgozom. Benne van a nem megírható történetek sokasága, de sok minden azért maradt ki, mert nem lehetett bizonyítani.
- Számítani lehet rá, hogy a könyv megjelenése után a Fidesz-sajtó nagy hajszát indít majd.
- A könyv ellen? Nem tudom, nem hiszem. Legfeljebb a személyemet próbálják kikezdeni, régen voltak ilyen cikkek a Magyar Nemzetben. Mit kezdjek velük? Jól nem esnek, de tudomásul kell venni, hogy vannak.
- Nem erre gondolok. Meglehet, a miniszterelnökség is beleköt. Szerintem nem baj, csak reklámot csapnak.
- Lehet rám bármit mondani, nem fog jól esni. A témába azután 1998 óta visszatérően belebotlottam, igazán pontosan azonban a mai napig sem tudom, hogy miből is ered a családi vagyon? Félreértés ne essék, engem nem ez érdekel, hanem a közállapotok, a korrupció alól való kibújási kísérletek, a demokrácia állapota, ezért kutatok és írok. Mind nagyobbak a tétek. Orbán Viktor azt mondja, hogy "nincs földosztás". Hogyne volna! Húsz évre odaadnak egy bérletet, az nem ér föl földosztással? Ráadásul úgy adják oda, hogy nem nevezik meg, ki gazdálkodik rajta, a terméket ki viszi a piacra? Kizárólag a politikai szempont győzedelmeskedik. Honnan tudta például Mészáros Lőrinc 2011-ben, hogy földpályázatot írnak majd ki? Honnan tudta, hogy meg kell vennie a csákvári gazdaság központi telephelyét? Orbán Győző honnan tudta 2011-ben, hogy meg kell szerezni a József főhercegi majort? Most azt kérdezik, hogyan kerül a csizma az asztalra, Orbán Viktornak mi köze ahhoz, hogy minden Mészáros Lőrinc kezén van? Csakhogy mindezt nem érhette volna el bennfentes információk nélkül. Gázszerelő volt, helyben támogatta a női kézilabdát és a focit. Aki ezt megtette, az előbb-utóbb összeköttetésbe került Orbán Viktorral és végül is Mészáros volt vélelmezhetően az egyetlen, aki soha semmire nem mondott nemet.
- Vele nem sikerült találkozni?
- Dehogynem, az atlatszo.hu-n máig fönn van, mind nézettebb az a harmincperces videó-interjú, amit vele készítettem. Nyilván úgy érezte, hogy most végre elmondhatja a magáét.
- És milyen benyomást szereztél róla?
- Kedves, egyszerű ember, akinek most nagyon megy a szekér. Hogy mennyire érzékeli, hogy ez csak addig tart, amíg nem mond ellent Orbánnak, az nem derült ki. Ha egyszer netán ellentmondana, vége, az elődei is akkor fejezték be. Orbán nem tűri az ellentmondást.
- Annyira buták, hogy ezt nem veszik észre?
- Tisztesség kérdése. Orbán alapítványa húszmilliót ígért a falu focipályájáért, de az autópálya építés alvállalkozójaként helyzetbe hozott felcsúti Femol Kft. vezetője, a Felcsút SE akkori elnöke nem járult hozzá az áron aluli eladáshoz, miként az akkori polgármester sem. A vállalkozó felértékeltette a falu vagyonát jelentő pályát és kiderült: 180 millió lett volna az akkori értéke.. A főnök 24 órán belül kirúgatta. Nagyon csúnyán zajlott a történet. Általában azt tapasztalom, hogy mérhetetlenül durván tapossák el azt, aki ellent mer mondani, mindenkit kiszolgáltatottá akarnak tenni. Természetesen Mészáros Lőrincen keresztül, aki ma a környék legnagyobb munkaadója, nemrégiben azt nyilatkozta, hogy már 600 munkahely felett diszponál. Ha Mészáros alkalmaz valakit, attól elvárja az egész családjának a hűségét, a helyiek szerint mindenkinek paríroznia kell. A körbekerített alcsúti juhásszal például nem állhatnak szóba, el kell fordítani a fejüket. Több mint egy hete egy őrző-védő kft. két autóval figyeli a házát, ki lép be. Ugyanaz az Eurovéd Kft., amelyik engem a stadiontól próbált elkergetni százszor.
- Tehát a legprimitívebb módszereket alkalmazzák...
- Mint velem szemben próbálkoztak, amikor farkaskutyákkal akartak megfélemlíteni.
- Akkor ez a birodalom olyan sziget Magyarországon, amelyhez nem lehet hozzányúlni...
- A könyvemben mindez szerepel. Az előzményeken végig kell menni, különben semmi sem volna érthető. A földtérképeken például, amelyeket én rajzoltam meg, az volt a legnehezebb, hogy az állami földbérletpályázaton közzétett földekről nincs két azonos léptékű térkép, nem lehet őket egymás mellé rakni, csak az alakjuk alapján voltam képes összerakni a puzzlet. Egybefüggő birodalmat ad ki. A jelek arra utalnak, hogy dinasztia épül. Orbán nem négyéves, nem nyolcéves ciklusban gondolkodik, hanem "szentistváni léptékben" és hetedíziglen. Folytatják a hagyományt, ahogyan a pártszékház esetében is tették, az első pénzt hazaküldték, a bányába. Ez 1992-ben történt, a módszer azóta csak finomodott.
- A gyakorlatban ez azt jelenti, ha - feltéve, de meg nem engedve - Orbán kiesne a politikából, a dinasztia már el van látva.
- Minden egyes új házasság jól jön majd, mert az új ággal, közpénzek ügyes becsatornázásával lehet gazdagítani a családot. Ahogyan a Tiborcz István vezette cég először Közgép érdekeltségbe került, majd 3 milliárdos bevételre tett szert - közpénzes megbízásokból. Új pénzarisztokrácia alakul ki, új dandyk. Közben elsorvad a kultúra, az egészségügy, a szabad sajtó. Mérhetetlen a szegényellenesség, amit egészen tragikusnak találok. Azt, amikor Orbán azt nyilatkozza, hogy most kezdünk visszatérni a két világháború közötti Magyarország kisgazda vágyaihoz. Hová megyünk, az urak Magyarországához? A királyok, a hercegek, grófok, a kastélyok világához, ez az ideál. Ami elképzelhetetlen volt egy modern Magyarország látomásában. Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal? A Hősök terén elmondott beszéde idején, ki gondolt erre?
- A könyvben mindez benne van?
- Kevés a vélemény, mert oknyomozó könyv, de kijön belőle. Az utószóban én morális alapon és demokrataként kérem ki magamnak azt, ami most történik. Orbán feleségének, Lévai Anikónak az a vágya, hogy idős korára, amikor a férje már nem lesz politikus, ő gazdálkodhasson. Orbánnak meg az a vágya, hogy focimenedzser lehessen majd. A kettő találkozik, a föld és a foci. Ennek a megvalósítását láthatjuk ma, és mindig előbbre tartanak egy lépéssel, mint amit a nyilvánosság érzékelhet. Csak ők látják előre a következő lépést. Most itt a felcsúti szálloda terve - aligha leszek meglepve, ha saját magukkal kötött üzlet lesz. Valójában nem is egyszerűen a Horthy rendszer visszaállításáról van szó, hanem a tizennyolcadik, a tizenkilencedik századról. Új feudalizmusról, ehhez kell eltaposni az embereket.
(...)

Ben Franklin-effektus


"Ben Franklin-effektusnak nevezik azt a pszichológiai jelenséget, ami szerint ha valakinek szívességet teszel, annak valószínűleg újra szívességet fogsz tenni, akinek viszont ártasz, annak újra ártani fogsz.

Benjamin Franklin ezt a megfigyelést úgy fordította a maga javára, hogy az egyik ellenségétől szívességet kért, kölcsönkért tőle egy nagyon ritka könyvet. Az ellensége elküldte neki a könyvet, amit ő egy hét múlva egy köszönőlevél kíséretében visszaküldött. Amikor legközelebb találkoztak, akkor az ellenség udvariasan beszélt vele, és felajánlotta, hogy máskor is szívesen a rendelkezésére áll, és ezután halálukig barátok maradtak.
Az esetre a kognitív disszonancia ad magyarázatot: amikor egyszerre két egymásnak ellentmondó elképzelésünk van, akkor ez szorongást kelt bennünk, amit igyekszünk csökkenteni a disszonancia feloldásával. Franklin ellensége is ilyen disszonanciát érzett, amikor az általa nagyon nem kedvelt Franklinnek szívességet tett. "Ha nem kedvelem, akkor miért teszek neki szívességet?" - kérdezhette magában, és az ellentmondást úgy tudta feloldani, hogy eldöntötte, mégiscsak kedveli Ben Franklint.
Ezzel a felismeréssel felfegyverkezve ki lehet próbálni, hogy magad felé tudsz-e hajlítani olyan embereket, akikkel amúgy nem vagy jóban. Ehhez csak el kell érni, hogy megtegyenek neked valami szívességet, és onnantól a kognitív disszonancia teszi a dolgát."


http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/igazsag-kutatasa/tudat/3035-ben-franklin-effektus