2008. december 3., szerda

Bill Gates: nem az oktatáson kell spórolni

The Wall Street Journal
A New York-i konzervatív üzleti napilap beszámol róla, hogy Bill Gates, a Microsoft és a Bill & Melinda Gates Alapítvány alapítója a George Washington Egyetemen tartott szerdai előadásában a gazdasági válság lehetséges következményeiről a kormány feladatairól beszélt. Az egyre többet jótékonykodó emberbarát milliárdos egyebek között kifejtette, hogy a januárban hivatalba lépő Obama-kormánynak a recesszió ellenére mindent meg kell tennie az oktatás színvonalának emelésére és folytatni kell a szegény országok támogatását is.
A világ egyik leggazdagabb embere arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi gazdasági válság sok tekintetben a hetvenes évek kríziséhez hasonlít. És mint akkor, a recesszió most is lehetőséget teremt új iparágak megerősödésére. Gates emlékeztetett rá, hogy az informatika térnyerése a hetvenes években kezdődött: egyebek között a Microsoft is akkoriban alakult.
„Ha a szövetségi kormány oktatási reformba kezd, akkor nem kizárt, hogy a visszaesés után jobban állunk majd, mint most" - mondta Gates. A jövő generációt hozza hátrányos helyzetbe, ha a kormány az oktatáson próbál spórolni. Ha a felsőoktatásra nem jut pénz, tovább romolhat az oktatás színvonala, ami hosszú távon visszavetheti Amerikát. Arra utalt, hogy a Microsofthoz hasonló sikeres vállalkozások aligha lehetségesek, ha nem áll rendelkezésre a jól képzett, innovatív emberi erőforrás.

http://online.wsj.com/article/SB122833830305276787.html