2013. január 18., péntek

Génmódosítás nagy pontossággal

Az új módszerrel géneket illesztenek be specifikus helyekre, hibás géneket törölnek. Az MIT, a Broad Institute és a Rockefeller University kutatói új technológiát dolgoztak ki az élő sejtek genomjának precíz módosítására. A kutatók szerint a technológia könnyen kezelhető és kevésbé költséges megoldást jelenthet a bioüzemanyagokat előállító organizmusok előállításában, valamint új gyógymódok kidolgozására és egyéb potenciális alkalmazásokra is lehetőséget ad.
Az új genom-szerkesztési technológia kidolgozása során a kutatók egy sor bakteriális fehérjét módosítottak, melyek általában a vírusos betolakodók ellen védekeznek. A rendszer segítségével a tudósok képesek egyszerre több genom terület módosítására, és sokkal nagyobb ellenőrzést nyernek azon a helyen, ahova az új géneket beillesztik, ismerteti a kutatócsapatot vezető Feng Zhang, az MIT agy- és kognitív tudományi professzora.

Az MIT új technológiája képes precíz helyeken módosítani a DNS-t (Grafika: Christine Daniloff/iMol)

Korai erőfeszítések
Az első genetikailag módosított egereket a 80-as években hozták létre; DNS darabokat adtak hozzá az embrionális sejtekhez. Ezt a módszert már széles körben használják transzgenikus egerek létrehozása céljából, melyekkel elsősorban emberi betegségeket tanulmányoznak, azonban a DNS véletlenszerűen kerül a génállományba, a kutatók nem képesek megfelelően célba venni a területet, hogy a már meglévő géneket lecserélhessék az újonnan szállított génekre.

Az utóbbi években a tudósok igyekeztek pontosabb módszereket kidolgozni a genom módosítására (pl. homológ rekombináció). Újabban biológusok felfedezték azt is, hogy nukleázokkal javíthatják a hatékonyságot. A cink-ujjakat gyakran használják nukleázok specifikus helyre való irányítására, azonban a cink-ujjak sem képesek célba venni minden DNS-szekvenciát, így hasznosságuk korlátozott. Továbbá, a fehérjék összeállítása munkaerő-igényes és költséges folyamat. A transzkripciós aktivátor-szerű effektor nukleázok (TALEN) szintén képesek a géneket specifikus helyekre beilleszteni, azonban ezek is költségesek és szintén nehezen összeállíthatóak.

Pontos célzás
Az új rendszer sokkal felhasználóbarátabb, mondja Zhang. A kutatók természetben előforduló bakteriális fehérje-RNS-rendszerek felhasználásával – melyek felismerik és kimetszik a vírusos DNS-t – képesek DNS-szerkesztő komplexumok előállítására, melyek magukban foglalják a Cas9 nevű, rövid RNS-szekvenciákhoz kötött nukleázt. Ezek a szekvenciák a genom specifikus helyeit hivatottak megcélozni; és amikor egyezéssel találkoznak, a Cas9 kivágja a DNS-t.

Ezzel a megközelítéssel meg lehet szakítani egy gén funkcióját vagy ki lehet cserélni egy újra. A gén kicserélésekor a kutatóknak egy DNS sablont is hozzá kell adniuk az új génhez, ami a genomba másolódik a DNS metszését követően.

Az eljárás igen precíz – ha csak egyetlen bázis-pár különbség van a célzó RNS szekvencia és a genom szekvencia között, a Cas9 nem aktiválódik. Nem ez a helyzet a cink-ujjak vagy a Talen esetében. Az új rendszer hatékonyabbnak tűnik a TALEN-hez képest és lényegesen olcsóbb is.

A kutatócsoport letétbe helyezte a szükséges genetikai komponenseket a nonprofit Addgene vállalatnál, így azok hozzáférhetőek más kutatók számára is, akik szeretnék használni a rendszert. A kutatók továbbá létrehoztak egy honlapot, melyen az új technikához nyújtanak különböző tippeket és eszközöket.

Új gyógymódok
A rendszer a sok más lehetséges felhasználás mellett új gyógymódok kidolgozására is alkalmas, például a Huntington-betegség esetében, melyet úgy tűnik, hogy egyetlen rendellenes gén okoz. A cink-ujjakat alkalmazó klinikai vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak, melyhez az új technológia egy még hatékonyabb alternatívát tud kínálni. A rendszer hasznos lehet a HIV kezelésében is, azáltal, hogy eltávolítja a betegek limfocitáit és elnémítja a CCR5 receptort, amelyen keresztül a vírus belép a sejtekbe. Visszahelyezésük után a kezelt sejtek ellenállnak a fertőzésnek.

A technológia megkönnyítheti az emberi betegségek tanulmányozását is, specifikus mutációknak humán őssejtekbe való beültetésével. "Ezzel a genom szerkesztési rendszerrel nagyon szisztematikusan lehet az egyes mutációkat elhelyezni és az őssejteket idegsejtekké vagy a szívizomsejtekké alakítani, majd megfigyelni, hogy a mutációk milyen változásokat okoznak a sejtek biológiájában,” mondja Zhang.

A Science tanulmányban a kutatók laborban növesztett sejteken próbálták ki a rendszert, azonban már tervezik, hogy a technológiával agyműködést és betegségeket is tanulmányozni fognak.

Forrás: sciencedaily.com

/Püski László/

Fokozott háborús felkészülésre szólították fel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereget

Miközben Kína és Japán között egyre erősödik a feszültség, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg, a főparancsnokság által kiadott kiképzési direktívában azt az utasítást kapta, hogy készüljön háborúra.
„A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg és a Kínai Népi Fegyveres Rendőri Testületek legfőbb feladata felkészülni és megnyerni a csatákat. Ennek fontos része az éles ütközetekre történő komoly gyakorlatok lefolytatása és a magasan kiképzett, modern technikákban jártas állomány létrehozása,” idézi a direktívát a Népi Felszabadító Hadsereg hivatalos lapjának angol verziója. A direktívát „Utasítások a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2013-as katonai képzésére” címmel adták ki.
A korábban kiadott direktívák többnyire a hadsereg egyes ágai közötti koordinációra összpontosítottak, így a legújabb utasítás erős szóhasználata különösen szembetűnő.
„Ami különösen figyelemre méltó, hogy a harci készülődésre való felszólítás egy konkrét kínai kifejezést használ,” mondta Taylor Fravel, az MIT egyetem kínai külügyi szakértője.
A Dél-Kína Morning Post cikke szerint a „dazhang” kifejezés „háború vívását” jelenti. A kifejezés a tavalyi direktívában nem szerepelt.
Bár a hivatalos direktíva nem említi Japánt, egy arról szóló kommentár, ami szintén a Népi Felszabadító Hadsereg hivatalos lapjában jelent meg, egyértelművé teszi, hogy az ellenség Japán lenne.
A kommentár, a Szenkaku-szigetek körüli egyre erősödő feszültségre hivatkozva azt állítja, hogy az Abe Sinzo vezette új japán kormány azon mesterkedik, hogy Vietnamot, a Fülöp-szigeteket és más kelet-ázsiai nemzeteket is bevonjon a konfliktusba, hogy „sakkban tarthassák Kínát”.
„Japán védelmi erői rendszeres hadgyakorlatokat tartanak a Szenkaku-szigetek körüli konfliktusra összepontosítva és azzal dicsekednek, hogy figyelmeztető lövéseket adnak le a kínai megfigyelőhajókra,” írja a kommentárban Guo Jianyue, a lap egyik rangidős újságírója. „A Kína és Japán közötti konfrontáció a vizek kölcsönös légi megfigyeléséről háborús fenyegetéssé erősödött, amire nem sok példa volt a II. Világháború óta.”
Az erősödő háborús retorika ellenére, Allen Carlson, a Cornell Egyetem docense úgy gondolja, hogy a nyilatkozatok csupán erőfitogtatásnak tekintendők Kína részéről.
„Én még mindig úgy gondolom, bár előfordulhat, hogy tévedek, hogy ennek jelentős része csupán blöff, annak is a szélsőséges formája, és így természetesen fennáll a veszély, hogy ennek ellenére komoly konfliktussá eszkalálódhat. Ez azonban még nem hadüzenet vagy közvetlen katonai akció,” mondta.
Carlson professzor hozzátette, hogy Kína 1979 óta nem vett részt semmilyen hosszabb vagy komoly közvetlen katonai konfliktusban.
„Természetesen a múlt tettei nem garantálják a jövő kimenetelét, de amíg ezt a vonalat nem lépik át, fenntartom, hogy Kína nem szándékozik ennél messzebb menni.”

A mali helyzet fokozódik

Franciaország volt az első, amely a nyugati országok közül katonai akciót indított, hogy megállítsa az Al-Kaida csoportok előrenyomulását Maliban. Azonban jelenleg már több más nyugati ország is bejelentette azt, hogy segít Franciaországnak a konfliktus megoldásában.
Az USA is bejelentette szombaton, hogy drónokat küld Maliba. A francia katonai művelet pénteken kezdődött annak hatására, hogy csütörtökön a lázadók elfoglalták Konna városát. A Der Spiegel szerint a német kormány konkrétan felajánlotta Párizsnak hétfőn, hogy katonai szállításban venne részt, illetve orvosi segédletet küldene, azonban harci szerepet nem vállalna. A francia miniszterelnök François Hollande gyors döntésének megfelelően aktív szerepet vállalt abban, hogy megakadályozza az iszlamista miliciák Dél-mali fele való nyomulását.Berlin bejelentette, hogy hajlandó teherszállító repülőgépeket küldeni, valamint orvosi személyzetet. A német külügyminisztérium szóvivője Andreas Peschke elmondta, hogy Németország nem akarja egyedül hagyni ezekben a nehéz órákban. Vasárnap a francia külügyminiszter Laurent Fabius azt mondta, hogy Dánia és más európai országok is felajánlottak segítséget, de senki sem hajlandó harcoló erőket küldeni.
Az USA kommunikációs, szállítási és hírszerzési támogatást ajánlott fel. A francia külügyminiszter is bejelentette a rádióban azt, hogy amerikai támogatást kaptak, de részleteket nem mondott el. A DPA német hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy Dánia hatékony támogatást nyújtott. Ezen kívül számos afrikai ország is közölte, hogy csapatokat küld Maliba.
Videó:
Ungvári Bertalan

MALI: DEMOKRÁCIA HADJÁRAT ÚJRATÖLTVE

A turisták örömére: dogon gólyalábas táncosok Maliban
Malit is utólérte a demokrácia. Franciaország több ezer elitkatonát készül küldeni az "iszlamista terroristák" ellen, akik ki akarják zavarni a multinacionális cégeket Maliból. A francia légierő folyamatosan szórja a bombákat, de eddig nem sikerült megállítania az iszlamisták haladását a főváros Bamako felé. Azok pedig immár azzal fenyegetik Franciaországot, hogy merényletek sorozatát indítják el a francia nagyvárosokban, ha folytatódnak a bombázások. A francia kormány válasza erre: "Csupán az a célunk, hogy amikor majd elhagyjuk Malit, az ország biztonságos legyen egy legitim kormánnyal és ne legyenek többé terrorista fenyegetések". Ismert nóta ez már, amióta "fel lettek szabadítva" az utóbbi években Irak, Afganisztán és Líbia néhány más kissebb országgal együtt. Minő véletlen, mind ezekben akad bőven kőolaj, földgáz és egyéb kincsek amelyekre nagy szüksége van a "felszabadítóknak", lehetőleg ingyen (leszámítva persze a "felszabadító" háború költségeit, ha bár azokat úgyis az adófizető amerikai és európai pórnépek állják, a fegyvergyártók nagy örömére). Malinak például sok kőolaja van az 1970 óta végzett felmérések szerint, ráadásul eddig még be sem indult a termelés. Ezen kívül, a felmérések több ezer tonnára becslik az uránium tartalékot, valamint több millió tonnára a vasércet, bauxitot, foszfátot (az egyik legértékesebb és ritkább ásványi anyag), lithiumot, szént, ólmot, cinket és egyebet. Ezek az ásványkincsek gyakorlatilag mind kitermelés előtt állnak, azaz igazi eldórádó lehet Mali az új konkvisztádoroknak, akik egyébként már hét bányából viszik az aranyat, ugyanis az afrikai kontinens harmadik aranytermelője az ország.

Timbuktu, a legendás régi főváros falai
Ennyi kinccsel Mali nagyon gazdag lehetne, főleg a viszonylag kicsi, 15 milliós lakosságot tekintve. Az ország azonban, egy fél évszázaddal miután "független" lett (a 19. század vége óta 1960-ig francia gyarmat volt), a világ egyik legszegényebbje, ahol a lakosság fele még az afrikai mérce szerint is a szegénységi küszöb alatt él. Mali az a tipikus eset, amikor egy országnak van sok ásványkincse, de nincs pénze ahhoz, hogy megszerezze a kitermeléshez szükséges technológiát, hiszen ehhez természetesen soha nem ad hitelt a nemzetközi bankrendszer. Ezek az ásványkincsek egyébként nem csak a nyugati multinacionális cégeket érdeklik, hanem Kínát is, aki 2010-ben hívatalos kapcsolatot hozott létre Malival.

A valódi Mali: nyomor
Kína komoly veszélyt jelent a nyugati gyarmatosítóknak Afrikában, mivel jóval kedvezőbb feltételeket szokott kínálni a "fejlődő" országoknak annak cserében, hogy hozzáférjen ilyen-olyan nyersanyaghoz, kőolajhoz vagy földgázhoz. Most pedig már nem csak Kína áll a gyarmatosítás útjában, hanem az utóbbi években létrejött iszlamista seregek is. Ha azt nézzük, hogy miután Afganisztánban a szovjet és a NATO seregek egymás után szépen pofára estek és most Kína készül nyugodtan, egy lövés nélkül kitermelni az afgán ásványkincseket, látszólag jóval több esélye van a kínai játékosnak az ilyen sakkjátszmákban. Igaz, a sakkjátékot Keleten találták fel, csak úgy mint az annál is rafkósabb kínai "go" sakkjátékot. Ha a gallok hadjárata belesüllyed a mali homokba, vélhetően nem fognak sietni a többi NATO szövetségesek, hogy onnan kirángassák s ezért a magyar kormány is óvatosan vár még mielőtt esetleg odaküldene néhány bakát. Ha viszont "sikeres" a francia hadjárat, bizonyára sokan fognak indulni a győztes segítségére. Ha...


Szélvéső

Oroszország miért értett egyet a Maliban lévő hadművelettel?


Hogy Oroszország miért támogatja a békefenntartó műveleteket Mali-ban? A Kaukázuson, és Oroszország körül mindig romboló erőket támogatta a nyugat, és nem az oroszokat. Putyin tudja, hogy Mali-ban az oroszoknak nincs semmi keresnivalójuk, mert az nem az ő háborújuk. A szóbeli támogatáson kívül, felajánlotta a segítségét a francia katonák szállításában, járműveket is adna, még katonákat is küldene a franciák segítségére...
A nyugat egyfolytában azzal vádolja Oroszországot, hogy nem támogatja a nemzetközi "béke műveletet" Szíriában. De most így nehéz azzal vádolni az orosz vezetést, hogy nem támogatják az építő jellegű megoldásokat.
Malahi László

Véget ért az algériai hadművelet


A Szaharában levő Sonatrach algériai olaj- és gázipari vállalat elleni támadásnak az volt a célja, hogy belevonják Algériát a Mali-konfliktusba, destabilizálják a helyzetet az országban és tönkretegyék a nemzetgazdaságot, mondta az algériai információs miniszter. 
A támadók követelték, hogy Algéria zárja légterét a Maliba tartó franciaországi gépek számára, ahol francia kontingens hadműveletet folytat iszlamisták ellen, Franciaországtól viszont követelték, hogy szüntesse meg hadműveletét és helyezze szabadlábra társaikat. 
A biztonsági erők adatai szerint több mint 10 fegyveres támadót semmisítettek meg, a túszok felét kiszabadították, 30 ember életét vesztette, köztük hét külföldi. 
(Oroszország Hangja)