2011. július 6., szerda

Mosószer házilag

Már meséltem a szájvizes-fogkrémes bejegyzésemben, milyen változást eszközöltünk a kozmetikumok stb használatában (is). Egy idő után arra jutottam, valamit ki kellene találni a mosásra is. Rengeteget mosok, egyrészt már kicsi nekünk a mosógép, így sokszor pici adagokat tudok kimosni, másrészt meg. Na mindegy :) Azt hisem a mosómedvék lassan visszaadják a diplomájukat.

Amíg nem volt fix alternatívám, csak mosószódát használtam. 3evőkanálnyi vízben feloldva az adagolóba, 3evőkanyálni vízben feloldva be a ruhák közé is. Egyrészt előtte már elkezdtem kutatni, hogyan lehetne kézmosónak folyékony szappant csinálni házilag. A mosószernél is ugyanez a recept, csak más fajta szappanból.
( a receptet interneten talált receptekből és más tapasztalataiból ollóztam össze).
Az alap adag, hogy 200gr-nyi szappanhoz, kb 15x-20x-es víz kell. Ennek persze a többszöröse igaz, minnél többször 200gr-nyi szappant használunk fel.

 
Nagy munkával és bivaly erővel lereszeljük a szappant. Víznek nem ajánlom a csapvizet, mivel az nem teljesen tiszta, lehetnek benne bacik, megposhad. Vagy ásványvíz, vagy desztillált víz, vagy amit mi használunk-és épp ez volt kéznél: víztisztítókancsóból készült víz. Közepes fokozaton a szappanreszeléket a vízzel együtt felrakjuk melegedni, néha megkevergetve. Fontos, hogy melegedjen, ne forrjon hirtelen, mert akkor a víz is eltűnik, netalántán odaég, és a célunk csak az, hogy a reszelékek felolvadjanak.

 
Nekem ez a két 6 literes edényem van, ezekbe fejenként raktam 200gr-nyi szappant plusz egyenként 4 liter vizet. Ebből több mint 10 liternyi mosószerem lett. Attól függ ki mennyit most, de max fél évig áll el romlás nélkül. Egy kanálnyi ezüst kolloiddal lehet biztosítani a romlás mentességet ha valaki látja a félév leteltének közeledtével, hogy nem fog elfogyni stb. (én ebből a felét anyósomnak készítettem).
Mikor felolvadt csak simán hagyni kell kihűlni. Egy éjszaka alatt éri el kb a majdnem végleges állagot. Meg fog állni benne a kanál, de ne ijedjen meg senki! Kézi botmixerrel vagy kézi habverővel fel kell verni, finom félig folyékony félig selymes krém állaga lesz. Folyni  fog, de szólok előre, trutyizós az üvegbe töltés, inkább mosogató felett! Minden alkalommal használat előtt kicsit fel kell rázni. Ahhoz képest, amennyi folyékony mosószert használtatok eddig, kevesebbet kell ebből belerakni, mert sűrűbb sokkal.

 
Nem mondtam még el, milyen szappanból készítem. Sokan kérdezték már: és ez jól mos? Az első válaszom, sima mezei mosószappanból. Én spec a Caola márkájúból készítem, mert annak van egy enyhe finom, természetes citromos illata. Nemrég viszont találtam mosóillatot, ami természetes összetevőkből áll (www.okokucko.hu), majd nemsokára ki is fogom próbálni.
Hogy használ-e? Én, mikor még a bolti mosószereket használtam, mindig előmostam a nagy koszos ruhákat mosószappannal (Mosószappan forever!) Nincs olyan mosószer (pedig jó párat kipróbáltam) amely kivette volna  kaki, csoki, vér foltokat, fehérre vagy legalábbis tisztára mosta volna a zoknikat, amikor azok jóó koszosak voltak, és a játszóterezés nyomait még nem is mondtam. Mindegyiket elő kellett sikálnom, beáztatnom stb, mert különben haloványabb foltal ugyan, de nem tisztán vettem ki a mosógépből. A helyzet most is ez, ugyanúgy elő kell sikálnom, beáztatnom stb az olyan darabokat. Akkor miért éri meg mégis szenvedni, ha csak plusz munka az előállítása? Az első fontos érvem, hogy max egy óra alatt 600ft-ból (plusz a víz) állítok elő 10 liter mosószert. Jó a bőrnek. Védi a környezetet. De főleg a pénztárcám kényeztetése miatt :)
Öblítőt sem használok, helyette egy kis 20%-os ecetet. Nem, egyáltalán nincs ecet szaga a ruháknak. SOKADIK mosás után már azt is állíthatom, hogy tényleg élénkíti a ruhák színét (mert azért én mindenhez szkeptikusan állok ám…). Sőt, lágyító hatása is van, ami a mi extra kemény vizünk mellé nagyon jó hír!
A fehér ruhákhoz oxigénes fehérítő port használok. Ezt csakis akkor kell berakni a ruhák közép vízben feloldva, amikor el is kezdjük a mosást, mert a meleg hatására szabadulnak fel az oxigénkék, és azok segítenek fehéríteni a ruhákat.
Szóval az én szemembe az intelligens mosószerek vagy üljenek vissza az iskolapadba okosodni, vagy ők is adják vissza a diplomájukat :)
*****

KIEGÉSZÍTÉS:
-Caola mosószappan helyett már más mosószappant használok.
-Azóta felturbóztam ezt a “receptet”, a részleteket
itt olvashatjátok (5. pont a bejegyzésben)

http://www.edes-oko-otthon.com/2011/07/mososzer-hazilag.html