2013. december 10., kedd

Magyarország az EU legkorruptabb egyharmadába tartozik – derül ki a Transparency International nemrégen közreadott jelentésében


A rossz eredménynek több oka van: Magyarországon a kormány iránt elkötelezett vezetők irányítják azokat az állami intézményeket, amelyeknek a kormány hatalmát kellene ellenőrizniük. A fékek és az ellensúlyok rendszerének szinte teljes felszámolása önmagában nagy korrupciós kockázatot jelent – mutat rá a Transparency International. A jogalkotás a közérdek helyett sokszor a politikai hatalom pillanatnyi érdekeit szolgálja. A fiatalok fontosnak tartják a becsületességet, de nem mindig tartják kifizetődőnek azt, éppen ezért nagy szükség van arra, hogy etikusságra oktassuk őket – hangzott el a Transparency International Magyarország tegnapi “Átláccó” fesztivál nevű rendezvényén, a Korrupcióellenes Világnapon.
Az a cél, hogy lehetőség szerint megelőző csapást mérjünk a korrupcióra – mondta tegnap Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A tárcavezető Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével értékelte közösen a korrupció ellen tett lépéseket, miután a témában az általuk vezetett intézmények részvételével zártkörű tanácskozás kezdődött.
(Népszava)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése