2013. november 11., hétfő

Golyóálló lesz a jövő amerikai katonája


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_TALOS

Az amerikai hadsereg Tactical Assault Light Operator Suit, azaz TALOS néven mutatta be annak a fejlett gyalogsági testpáncélnak a látványterveit, amely emberfeletti erőt és olyan ballisztikai védelmet ígér, amilyet eddig csak a sci-fik szuperhősein láthattunk.
A katonák nem csak golyóállók lesznek, de a ruhához széles sávon kommunikáló beépített számítógépek is tartoznak, ami a harcosokat nagyobb úgynevezett helyzeti tudatossággal ruházza fel. Azaz pontosan tisztában lesznek vele, hogy mi zajlik körülöttük és milyen állapotban van a testük.
Az amerikai hadsereg kutatási, fejlesztési és mérnöki parancsnoksága, a RDECOM egy olyan öltözetet akar, amely a katonát szuperemberré változtatja. Ehhez egy egész eszközcsaláddá kell fejleszteni a harci öltözetet, amelynek része a páncélzat, amely együtt viselhető az exoskeletonnal, egy külső hatalmas erejű teherviselő gépvázzal, az erőforrások kontrollálására alkalmas kijelzőkkel, egészségmonitorral és a ruházatba integrált fegyverekkel.
A TALOS része lesz egy fiziológiai alrendszert, amely a bőrrel érintkezve figyeli a testhőmérséklet, a bőr hőmérséklete, a pulzusszámot, a test pozícióját és hidratációs szintjét. (Kisfilm a tervekről itt látható: http://index.hu/bloghu/novosapiens/2013/10/11/katonai_testpancel_golyoallo_szuperembert_faragnak_az_amerikai_gi_joe-bol - szerk.)
A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai most fejlesztik azt a magnetorheológiai folyadékot – a folyadék páncél fő alkotóját –, amely mágneses mező vagy elektromosság hatására azonnal folyékonyból szilárddá alakítja a halmazállapotát. Állítólag az első bemutató a TALOS technológiáival már le is zajlott a nyáron a MacDill légibázison, amelynek az volt a célja, hogy azonosítsa azokat a technológiákat, amelyek az induló képességek közé integrálhatók egy éven belül. A másik cél az volt, hogy megállapítsa, hogy a TALOS kezdeményezés területén három éven belül mi valósítható meg. A rendszer kifejlesztőit és beszállítóit végül valószínűleg a begyűjtött tapasztalatok értékelése alapján kiírt közbeszerzésen választják majd ki.
Út a Jövőbe

Hamarosan itt a III. Bécsi Döntés? - cigányország, Merkel-Ponta...paktum


Egy roppant, de roppant érdekes írás egy román politikai elemzőtől. Ebben egy román politológus a Ponta-Merkel találkozót taglalja. Ez a találkozó, a magyarság, Magyarország jövőjére is a legmélyebb gyökerekig kihat!
Ugyanis:
Az írás szerint Ponta, és Merkel abban hogy Kelet Európa határai bármikor módosíthatóak! A cikk szerint persze ez erős német ráhatás alapján született meg eme kijelentés. Erdély elvesztését -értsed Romániáról való lecsatolását, és Moldávia Romániának való bekebelezésében-egyesülésében "állapodott meg" a két kormányfő.
Szemtanúk szerint Ponta teljesen letargiába esett, vagy ahogyan a cikk írja "Pontának teljesen vége volt".
Kétféle lehetőség nyitott a találkozó szerint Erdélyt illetően:
1: Teljesen független Erdély, Kolozsvári fővárossal, benne teljesen független magyar enkláve létrehozásával.
2: Erdély java részének Magyarországhoz való visszacsatolása. (itt jóval nagyobb területet kapnánk vissza Erdélyből, mint a 2. Bécsi Döntés idején!)
Merkel és Ponta állítólag megvitatta a határmódosításokat, amelyekre jóváhagyását adta a Kreml (Oroszország) is. Ezek szerint a NATO "legkeletibb" bázisa Románia lenne, de Erdélyben nem állomásozhatna hadsereg, sem NATO bázis.
Merkel ígéretet tett íPontának, hogy "kárpótlásul" 300.000.000 millió Eurós beruházást eszközölnek Bukarestben, valamint egy gyár létrehozását 700 új munkahellyel, ahol a Mercedesnek gyártanának motorokat.
Szó esett még az új Keleti Nabicco projektről is (az elmaradt "eredeti" Nabucco helyett, amely Grúzián, Törökországon, Bulgárián, Románián, és Magyarországon haladt volna át egészen Ausztriáig) amelyik egyesülne az új török vezetékkel a TANAP-l (Trans Anatolia Pipeline), és amelyik Romániát érintené, energetikai "elosztóhellyé" tenné.
Az elemzés szerint a felvetett határmódosítások csekély ellenállásba ütköztek Washingtonban, viszont az Ukránok nagyon "nehezményezik" azt.
Szóval nagyon úgy néz ki, hogy "megveszik nekünk" Erdélyt?
Vajon mi fortyoghat az európai politika boszorkánykonyha fazekában?

http://www.comunitarism.ro/despre-comunism/164-ce-i-a-spus-merkel-lui-ponta.html
A megnyitott weboldal első képén az 1. pont szerinti létrehozandó Magyar Enkláve, míg a második képen Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása utáni Románia határai láthatóak.

Feljelentik a NAV-ost, aki kitálalt

Az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) egy hétvége alatt lefolytatta belső vizsgálatát a NAV-nál. Megállapították, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás nélkül. Horváth András, a NAV munkatársa korábban arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, ami fölött az adóhatóság szemet huny.
A nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül – írta a Nemzetgazdasági Minisztréium (NGM) hétfőn.
A nyilatkozattal ellentétben a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban.
A NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő személy felmentését, azonban erre Horváth András lemondása miatt már nem került sor. A NAV a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire.
Egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.
A Szabad Riport megjegyzése: Ez ám a gyors munka! – Egyetlen hétvégén teljes és átfogó ellenőrzés! – Majd hiteles és teljes cáfolat!
Nos, ha a kormányzat úgy látszik mégis képes az ilyen gyors és hatékony (sic!) munkára, – akkor szeretnénk, ha a devizahitelesek valamint a számlaadósok ügyében is ilyen gyors és átfogó vizsgálatot kezdeményezne és folytatna le, – mindössze két nap alatt!
A harmadik napon pedig feljelentené a bűnös bankokat és az összes cinkosukat, – akik miatt a társadalmi katasztrófával fenyegető hitelválság kialakult Magyarországon.
A negyedik napon pedig bíróság elé is állítaná őket. – Ha már ennyire gyorsak és kemények
SzRTI
Korábban írtuk:
Horváth András és Éliás Ádám a sajtótájékoztatón Fotó Átlátszó huSajtótájékoztató a Nemzeti Adó – és Vámhivatalban tapasztalható súlyos visszaélésekről
- Közlemény a VÉSZ, a Levegő Munkacsoport, Horváth András ellenőrzési szakkordinátor (NAV) és az atlatszo.hu közös sajtótájékoztatójáról, a multinacionális kereskedelmi cégek évi 1000 milliárdos ÁFA-csalásáról, és a NAV ezzel kapcsolatos tétlenkedéséről – Bővebben >>


Botrány a NAV körül! – ezermilliárdos adócsalásról beszélnek (Frissitve)


Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt, amelyek szerint az adóhatóság több nagyadózónál szabotálta a vizsgálatokat – közölte Schiffer András, a párt társelnöke és Vágó Gábor országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-vel.
Közleményükben felidézték, hogy egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Horváth András a Levegő Munkacsoport és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a NAV-nál retorziók érik azokat a munkatársakat, akik fellépnek a korrupciós ügyek és a nagy adócsalók ellen.

Az LMP a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná a parlamenti bizottságban, amelynek felállítása érdekében – az ahhoz szükséges aláírások összegyűjtéséért – hétfőn megkeresik az országgyűlési pártokat és képviselőket – tájékoztatott Schiffer András és Vágó Gábor.
(forrás: MTI)


Újabb nagyvonalú orosz ajánlat Ukrajnának az EU-társulás ellen

Oroszország Kijevvel közösen sokmilliárd dollár összegű projekteket indithatna be azzal a céllal, hogy diverzifikálják Ukrajna gazdaságát, feltéve, hogy a szomszéd ország nem irja alá a társulási szerződést az Európai Unióval. Ezt az orosz elnök egyik tanácsadója hangoztatta a The Moscow Times című angol nyelvű moszkvai lap hétfői jelentése szerint.
Szergej Glazjev kijelentette, Oroszország olyan projekteket kínál Kijevnek, amelyek jelentősen növelnék az ukrán gazdaság kapacitásait, és ily módon az diverzifikáltabbá, tudományalapúvá és stabilabbá válna. A nukleáris területet érintve jelezte, hogy Ukrajnában például gyárthatnának alkatrészeket az ottani nukleáris erőművek részére orosz technológia felhasználásával. Vagy például Oroszország kiterjeszthetné együttműködését Ukrajnával az űrkutatásra, az atomerőművekkel kapcsolatos műszaki területre és a légügyi ágazatra, ha az ukránok nem kötnek szerződést az EU-val. Sőt, Oroszorszőág és Ukrajna közösen Antonov típusú polgári repülőgépeket is gyárthatna.
A The Moscow Times emlékeztet arra, hogy idén augusztusban Glazjev arra figyelmeztetett, az EU-val kötendő ukrán társulási szerződés “öngyilkosságot” jelentene Kijev számára, mert megszigorítanák az Oroszországba érkező ukrán termékek elvámolását.
(VG Online)

Az ukrán kormány az EU-val tervezett társulási egyezmény miatt nem akar konfrontációt Oroszországgal – jelentette ki Nyikolaj Azarov miniszterelnök az ukrán tévének nyilatkozva, a RIA Novosztyi hétfői jelentése szerint.
“Mindaddig, amíg a mi kormányunk és a mi elnökünk van hatalmon, nem lesz ellenségeskedés Oroszország és Ukrajna között” – hangoztatta.
Szerinte Ukrajna számára rendkívül fontos, hogy megszűntesse azokat a vitás pontokat, amelyek jelenleg az ukrán-orosz kereskedelemben mutatkoznak.
“Az Orosz Föderációval való kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, köztük a gázszállítás kérdése elsőrendű fontosságúak” – fogalmazott Azarov.
A RIA Novosztyi emlékeztet arra, az orosz kormány többször hangsúlyozta, Ukrajna EU-társulása esetén védőintézkedéseket léptet érvénybe piaca védelmére. Ily módon az Ukrajnából származó termékeket kizárnák az orosz piacról. Moszkva ugyanis az Európából Ukrajnán keresztül érkező olcsó termékek áradatától tart – írja az orosz hírügynökség.
(vgo )
Prominens ukrán üzletemberek arra kérték Viktor Janukovics elnököt, hogy egy évvel halasszák el az Európai Unióval tervezett társulási egyezmény aláírását – jelenti a RIA Novosztyi az ukrán elnöki iroda közleményére hivatkozva.
Mégse kéne tán aláirnom! Az orosz hírügynökség szerint azzal érveltek, hogy több időre van szükségük a tervezett szabadkereskedelmi övezetre való felkészülésre. Janukovics az ukrán nagyiparosok és vállalkozók szövetségének tagjaival megtárgyalta az EU-val való szorosabb kapcsolatok kérdését.
“Már most is óriási problémáink vannak Oroszországgal és Kazahsztánnal, ahová termékeinknek több mint 50 százaléka kerül” – jelentette ki Valentyin Landik ukrán üzletember.
Hozzátette, az Európai Unióval való egyezmény aláírása megnehezíti majd a vámunióba (Oroszországba, Kazahsztánba és Fehéroroszországba) irányuló exportot, és versenyképtelenné teszi a termékeinket.”
Annatolij Kinach, a szakmai szövetség elnöke pedig azt nyilatkozta: “Az ukrán termelőket aggasztja a vámunió-beli stratégiai partnerekhez fűződő viszony helyzete.” “Különösen érinti ez a magas hozzáadott értéket képviselő termékeket” – tette hozzá.
(vgo)

Ukrajna kiírta magát az uniós partiból?


Európai uniós diplomaták egyre inkább kezdenek lemondani arról, hogy november végén aláírhatják Ukrajnával az európai integráció egyik első lépcsőjének tekinthető társulási megállapodást, mivel az ukrán hatóságok hétfőn megvádolták Julia Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédjét. Az EU Timosenko elengedését szeretné elérni, ezt kötik feltételként ahhoz, hogy aláírják a megállapodást. Így azonban igen kevés remény maradt arra, hogy jövő hétfőn az EU külügyminiszterei zöld utat adhatnak az ukránoknak. Európai uniós diplomaták egyre inkább kezdenek lemondani arról, hogy november végén aláírhatják Ukrajnával az európai integráció egyik első lépcsőjének tekinthető társulási megállapodást, mivel az ukrán hatóságok hétfőn megvádolták Julia Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédjét – írja az euobserver.com. Az Európai Unió (EU) Timosenko elengedését szeretné elérni, ezt kötik feltételként ahhoz, hogy aláírják a megállapodást (szerdán ugyanakkor az ukrán parlament nem tudott döntést hozni ebben a kérdésben). Timosenkót egyes vélemények szerint politikai motivációk miatt tartják fogva, uniós szervek pedig első körben azt szeretnék elérni, hogy gyógykezelésre Németországba utazhasson.
A mostani letartóztatással ugyanakkor kevés remény maradt arra, hogy jövő hétfőn az EU külügyminiszterei zöld utat adhatnak az ukránoknak, mivel Timosenko és védőjének további szorongatása nem arra utal, hogy az ukrán hatóságok és az ország kormánya igyekszik eleget tenni az EU által megszabott kitételnek. Az ügyvéd ráadásul azt nyilatkozta, hogy letartóztatása csak egy PR-esemény, az ukrán hatóságok egy régebb óta tarsolyban lévő ügyet “aktiváltak”.
A letartóztatással ugyanakkor egyes vélemények szerint az ukrán kormány provokálni igyekszik az EU-t, hogy lám, ők megtettek mindent, ám az EU az, aki “először rájuk lő”. Viktor Janukovics ukrán államfő elképzelhető, hogy úgy próbál most lavírozni, hogy se Brüsszel, se Moszkva “túlzott hatósugarába” se kerüljön, így a hozzá közel álló érdekcsoportok maradhatnak közel a tűzhöz, mely a következő elnökválasztáson jól jöhet majd.
Uniós diplomaták eközben olyan véleményüknek adtak hangot, hogy nem is feltétlenül lenne probléma, ha a társulási megállapodás nem írnák alá (most) Ukrajnával.
(HVG-nyomán)


"Áldjátok és ne átkozzátok őket!"

Az erdélyi vérengzés néven elhíresült magyarellenes támadások 1848. október 19. és 1849 januárja között zajlottak. A Magyarország és Erdély uniója ellen fellázadt császárhű románok a pogrom ideje alatt 7500 - 8500 magyart mészároltak le, ezzel megváltoztatva Dél-Erdély etnikai összetételét.

Előzmények:

Az 1848-ban Kolozsvárott összehívott országgyűlés kimondta Erdély unióját Magyarországgal. Ezen az országgyűlésen viszont a magyar képviselők voltak többségben, a románok és az szászok csak kis számban voltak jelen, így az említett két nép nem fogadta el az országgyűlési határozatot. A románok 1848. május 15. és 17. között nemzetgyűlést tartottak Balázsfalván, ahol kijelentették, hogy szembeszállnak a magyarokkal. Nemsokára hadsereget szerveztek, amelynek fővezére Avram Iancu lett. A felkelő románok elárasztották egész Alsófehér vármegyét, Torda-Aranyos vármegyét és Kis-Küküllő vármegye egy részét. Az Erdélyi-szigethegységben, Mócvidéken ütötték fel főhadiszállásukat.
A vérengzések

Az első mészárlásra 1848. október 14-én került sor, Kisenyeden. Ezt a települést a magyarok annyira biztonságosnak gondolták, hogy még a szomszédos településekről is ide jöttek védelmet keresni. A románok ostromolni kezdték a falut, de a magyarok több napig kitartottak. Végül aztán letették a fegyvert, mire a románok 140 embert – férfit, nőt, gyermeket – lemészároltak.
Pár nappal később Székelykocsárdot pusztította el egy felkelő csapat, itt összesen 60 magyart végeztek ki, állítólag olyan kegyetlenséggel, hogy a falu három lakosa, aki elbújt a románok elől, látva a borzalmakat felakasztotta magát.
Szintén októberben a Bél település melletti Boklyán 30 magyart gyilkoltak le.
Gerendkeresztúron 200 magyart gyilkoltak meg.
Balázsfalván és környékén 400 magyart mészároltak le.
Szintén legyilkolták Mikeszásza teljes magyar lakosságát.
Zalatna bányavárost felgyújtották, a menekülő lakosságot Ompolygyepű határában lemészárolták. 700 magyar esett itt áldozatul.
Október 23-án Boroskrakkó és a környező települések magyarjait végezték ki. A lemészároltak száma 200 volt.
Október 28-ról 29-re virradó éjszaka Borosbenedek 400 magyar lakosát végezték ki.
Október 29-én Magyarigen 200 magyar lakosát ölték meg. Borosbocsárdon megközelítőleg 40 magyart végeztek ki.
Algyógyon 85 magyart gyilkoltak meg.
Marosújvárra a környékről 90 magyar nemest fogdostak össze, akiket Balázsfalvára akartak hurcolni. Azonban alig hogy elindultak Marosújvárról, a csoportot egy román pap megimádkoztatta, majd mindannyiukat legyilkolták, holttesteiket a Marosba dobva.
A székely lakosságú Felvincet a személyesen Avram Iancu által vezetett sereg dúlta fel, itt 30 magyart öltek meg, az elmenekült lakosságból további 170 halt éhen vagy fagyott meg a téli hidegben.
A leginkább elhíresült pusztítás 1849. január 8-ról 9-re virradó éjjel történt. Ezen az éjjelen Axente Sever és Prodan Simion ortodox pópák vezetésével felkelők rohanták meg a Nagyenyedet, megközelítőleg 1000 embert mészároltak le, a híres kollégiumot pedig elpusztították.
1849. május 8-án a román felkelők felégették Verespatakot, a magyar lakosságot pedig lemészárolták.
Május 9-én, egy rövid ostromot követően Abrudbányán mészároltak le megközelítőleg 1000 magyart.
Ugyanezen a napon Bucsesden további 200 magyart öltek meg.
Május 17-én az Abrudbányára visszatérő lakosok közül meggyilkoltak legkevesebb 182 embert.

Következményei

A mészárlások következtében Dél-Erdély etnikai összetétele nagymértékben megváltozott a románok javára. A mészárlások elkövetői nem kaptak büntetést, nyugodt körülmények között élhették le hátralevő életüket, sőt településeket neveztek el róluk szülőhazájukban, szobrokat emeltek nekik, többek között Nagyenyed városában is. A lemészárolt magyaroknak azonban sok helyen még emléket sem állítottak. Nagyenyeden egy táblát helyeztek el, amelyre felvésték a pogrom dátumát. Az egyetlen igazi emlékmű Ompolygyepű és Zalatna között található, egy 10 méter magas obeliszk „PAX” felirattal, mely az itt kivégzett zalatnai polgároknak állít emléket.


http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/magyarsag/toertenelem/2842-erdelyi-verengzesek-1948-49