2013. november 11., hétfő

Golyóálló lesz a jövő amerikai katonája


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_TALOS

Az amerikai hadsereg Tactical Assault Light Operator Suit, azaz TALOS néven mutatta be annak a fejlett gyalogsági testpáncélnak a látványterveit, amely emberfeletti erőt és olyan ballisztikai védelmet ígér, amilyet eddig csak a sci-fik szuperhősein láthattunk.
A katonák nem csak golyóállók lesznek, de a ruhához széles sávon kommunikáló beépített számítógépek is tartoznak, ami a harcosokat nagyobb úgynevezett helyzeti tudatossággal ruházza fel. Azaz pontosan tisztában lesznek vele, hogy mi zajlik körülöttük és milyen állapotban van a testük.
Az amerikai hadsereg kutatási, fejlesztési és mérnöki parancsnoksága, a RDECOM egy olyan öltözetet akar, amely a katonát szuperemberré változtatja. Ehhez egy egész eszközcsaláddá kell fejleszteni a harci öltözetet, amelynek része a páncélzat, amely együtt viselhető az exoskeletonnal, egy külső hatalmas erejű teherviselő gépvázzal, az erőforrások kontrollálására alkalmas kijelzőkkel, egészségmonitorral és a ruházatba integrált fegyverekkel.
A TALOS része lesz egy fiziológiai alrendszert, amely a bőrrel érintkezve figyeli a testhőmérséklet, a bőr hőmérséklete, a pulzusszámot, a test pozícióját és hidratációs szintjét. (Kisfilm a tervekről itt látható: http://index.hu/bloghu/novosapiens/2013/10/11/katonai_testpancel_golyoallo_szuperembert_faragnak_az_amerikai_gi_joe-bol - szerk.)
A bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai most fejlesztik azt a magnetorheológiai folyadékot – a folyadék páncél fő alkotóját –, amely mágneses mező vagy elektromosság hatására azonnal folyékonyból szilárddá alakítja a halmazállapotát. Állítólag az első bemutató a TALOS technológiáival már le is zajlott a nyáron a MacDill légibázison, amelynek az volt a célja, hogy azonosítsa azokat a technológiákat, amelyek az induló képességek közé integrálhatók egy éven belül. A másik cél az volt, hogy megállapítsa, hogy a TALOS kezdeményezés területén három éven belül mi valósítható meg. A rendszer kifejlesztőit és beszállítóit végül valószínűleg a begyűjtött tapasztalatok értékelése alapján kiírt közbeszerzésen választják majd ki.
Út a Jövőbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése