2013. november 11., hétfő

Feljelentik a NAV-ost, aki kitálalt

Az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) egy hétvége alatt lefolytatta belső vizsgálatát a NAV-nál. Megállapították, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás nélkül. Horváth András, a NAV munkatársa korábban arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, ami fölött az adóhatóság szemet huny.
A nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül – írta a Nemzetgazdasági Minisztréium (NGM) hétfőn.
A nyilatkozattal ellentétben a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban.
A NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő személy felmentését, azonban erre Horváth András lemondása miatt már nem került sor. A NAV a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire.
Egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.
A Szabad Riport megjegyzése: Ez ám a gyors munka! – Egyetlen hétvégén teljes és átfogó ellenőrzés! – Majd hiteles és teljes cáfolat!
Nos, ha a kormányzat úgy látszik mégis képes az ilyen gyors és hatékony (sic!) munkára, – akkor szeretnénk, ha a devizahitelesek valamint a számlaadósok ügyében is ilyen gyors és átfogó vizsgálatot kezdeményezne és folytatna le, – mindössze két nap alatt!
A harmadik napon pedig feljelentené a bűnös bankokat és az összes cinkosukat, – akik miatt a társadalmi katasztrófával fenyegető hitelválság kialakult Magyarországon.
A negyedik napon pedig bíróság elé is állítaná őket. – Ha már ennyire gyorsak és kemények
SzRTI
Korábban írtuk:
Horváth András és Éliás Ádám a sajtótájékoztatón Fotó Átlátszó huSajtótájékoztató a Nemzeti Adó – és Vámhivatalban tapasztalható súlyos visszaélésekről
- Közlemény a VÉSZ, a Levegő Munkacsoport, Horváth András ellenőrzési szakkordinátor (NAV) és az atlatszo.hu közös sajtótájékoztatójáról, a multinacionális kereskedelmi cégek évi 1000 milliárdos ÁFA-csalásáról, és a NAV ezzel kapcsolatos tétlenkedéséről – Bővebben >>


Botrány a NAV körül! – ezermilliárdos adócsalásról beszélnek (Frissitve)


Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az LMP a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) megjelent hírek miatt, amelyek szerint az adóhatóság több nagyadózónál szabotálta a vizsgálatokat – közölte Schiffer András, a párt társelnöke és Vágó Gábor országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-vel.
Közleményükben felidézték, hogy egy pénteki sajtótájékoztatón Horváth András, a NAV munkatársa – aki már benyújtotta lemondását – arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Horváth András a Levegő Munkacsoport és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a NAV-nál retorziók érik azokat a munkatársakat, akik fellépnek a korrupciós ügyek és a nagy adócsalók ellen.

Az LMP a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná a parlamenti bizottságban, amelynek felállítása érdekében – az ahhoz szükséges aláírások összegyűjtéséért – hétfőn megkeresik az országgyűlési pártokat és képviselőket – tájékoztatott Schiffer András és Vágó Gábor.
(forrás: MTI)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése