2013. november 11., hétfő

Újabb nagyvonalú orosz ajánlat Ukrajnának az EU-társulás ellen

Oroszország Kijevvel közösen sokmilliárd dollár összegű projekteket indithatna be azzal a céllal, hogy diverzifikálják Ukrajna gazdaságát, feltéve, hogy a szomszéd ország nem irja alá a társulási szerződést az Európai Unióval. Ezt az orosz elnök egyik tanácsadója hangoztatta a The Moscow Times című angol nyelvű moszkvai lap hétfői jelentése szerint.
Szergej Glazjev kijelentette, Oroszország olyan projekteket kínál Kijevnek, amelyek jelentősen növelnék az ukrán gazdaság kapacitásait, és ily módon az diverzifikáltabbá, tudományalapúvá és stabilabbá válna. A nukleáris területet érintve jelezte, hogy Ukrajnában például gyárthatnának alkatrészeket az ottani nukleáris erőművek részére orosz technológia felhasználásával. Vagy például Oroszország kiterjeszthetné együttműködését Ukrajnával az űrkutatásra, az atomerőművekkel kapcsolatos műszaki területre és a légügyi ágazatra, ha az ukránok nem kötnek szerződést az EU-val. Sőt, Oroszorszőág és Ukrajna közösen Antonov típusú polgári repülőgépeket is gyárthatna.
A The Moscow Times emlékeztet arra, hogy idén augusztusban Glazjev arra figyelmeztetett, az EU-val kötendő ukrán társulási szerződés “öngyilkosságot” jelentene Kijev számára, mert megszigorítanák az Oroszországba érkező ukrán termékek elvámolását.
(VG Online)

Az ukrán kormány az EU-val tervezett társulási egyezmény miatt nem akar konfrontációt Oroszországgal – jelentette ki Nyikolaj Azarov miniszterelnök az ukrán tévének nyilatkozva, a RIA Novosztyi hétfői jelentése szerint.
“Mindaddig, amíg a mi kormányunk és a mi elnökünk van hatalmon, nem lesz ellenségeskedés Oroszország és Ukrajna között” – hangoztatta.
Szerinte Ukrajna számára rendkívül fontos, hogy megszűntesse azokat a vitás pontokat, amelyek jelenleg az ukrán-orosz kereskedelemben mutatkoznak.
“Az Orosz Föderációval való kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, köztük a gázszállítás kérdése elsőrendű fontosságúak” – fogalmazott Azarov.
A RIA Novosztyi emlékeztet arra, az orosz kormány többször hangsúlyozta, Ukrajna EU-társulása esetén védőintézkedéseket léptet érvénybe piaca védelmére. Ily módon az Ukrajnából származó termékeket kizárnák az orosz piacról. Moszkva ugyanis az Európából Ukrajnán keresztül érkező olcsó termékek áradatától tart – írja az orosz hírügynökség.
(vgo )
Prominens ukrán üzletemberek arra kérték Viktor Janukovics elnököt, hogy egy évvel halasszák el az Európai Unióval tervezett társulási egyezmény aláírását – jelenti a RIA Novosztyi az ukrán elnöki iroda közleményére hivatkozva.
Mégse kéne tán aláirnom! Az orosz hírügynökség szerint azzal érveltek, hogy több időre van szükségük a tervezett szabadkereskedelmi övezetre való felkészülésre. Janukovics az ukrán nagyiparosok és vállalkozók szövetségének tagjaival megtárgyalta az EU-val való szorosabb kapcsolatok kérdését.
“Már most is óriási problémáink vannak Oroszországgal és Kazahsztánnal, ahová termékeinknek több mint 50 százaléka kerül” – jelentette ki Valentyin Landik ukrán üzletember.
Hozzátette, az Európai Unióval való egyezmény aláírása megnehezíti majd a vámunióba (Oroszországba, Kazahsztánba és Fehéroroszországba) irányuló exportot, és versenyképtelenné teszi a termékeinket.”
Annatolij Kinach, a szakmai szövetség elnöke pedig azt nyilatkozta: “Az ukrán termelőket aggasztja a vámunió-beli stratégiai partnerekhez fűződő viszony helyzete.” “Különösen érinti ez a magas hozzáadott értéket képviselő termékeket” – tette hozzá.
(vgo)

Ukrajna kiírta magát az uniós partiból?


Európai uniós diplomaták egyre inkább kezdenek lemondani arról, hogy november végén aláírhatják Ukrajnával az európai integráció egyik első lépcsőjének tekinthető társulási megállapodást, mivel az ukrán hatóságok hétfőn megvádolták Julia Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédjét. Az EU Timosenko elengedését szeretné elérni, ezt kötik feltételként ahhoz, hogy aláírják a megállapodást. Így azonban igen kevés remény maradt arra, hogy jövő hétfőn az EU külügyminiszterei zöld utat adhatnak az ukránoknak. Európai uniós diplomaták egyre inkább kezdenek lemondani arról, hogy november végén aláírhatják Ukrajnával az európai integráció egyik első lépcsőjének tekinthető társulási megállapodást, mivel az ukrán hatóságok hétfőn megvádolták Julia Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédjét – írja az euobserver.com. Az Európai Unió (EU) Timosenko elengedését szeretné elérni, ezt kötik feltételként ahhoz, hogy aláírják a megállapodást (szerdán ugyanakkor az ukrán parlament nem tudott döntést hozni ebben a kérdésben). Timosenkót egyes vélemények szerint politikai motivációk miatt tartják fogva, uniós szervek pedig első körben azt szeretnék elérni, hogy gyógykezelésre Németországba utazhasson.
A mostani letartóztatással ugyanakkor kevés remény maradt arra, hogy jövő hétfőn az EU külügyminiszterei zöld utat adhatnak az ukránoknak, mivel Timosenko és védőjének további szorongatása nem arra utal, hogy az ukrán hatóságok és az ország kormánya igyekszik eleget tenni az EU által megszabott kitételnek. Az ügyvéd ráadásul azt nyilatkozta, hogy letartóztatása csak egy PR-esemény, az ukrán hatóságok egy régebb óta tarsolyban lévő ügyet “aktiváltak”.
A letartóztatással ugyanakkor egyes vélemények szerint az ukrán kormány provokálni igyekszik az EU-t, hogy lám, ők megtettek mindent, ám az EU az, aki “először rájuk lő”. Viktor Janukovics ukrán államfő elképzelhető, hogy úgy próbál most lavírozni, hogy se Brüsszel, se Moszkva “túlzott hatósugarába” se kerüljön, így a hozzá közel álló érdekcsoportok maradhatnak közel a tűzhöz, mely a következő elnökválasztáson jól jöhet majd.
Uniós diplomaták eközben olyan véleményüknek adtak hangot, hogy nem is feltétlenül lenne probléma, ha a társulási megállapodás nem írnák alá (most) Ukrajnával.
(HVG-nyomán)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése