2008. október 31., péntek

Oroszország elveszítette valutatartalékainak 20 százalékát

Nyezaviszimaja Gazeta
Az orosz Központi Bank hét végén publikált jelentése szerint nemzetközi valutatartalékai egyedül az október 17-e és 24-e közötti héten 31 milliárd dollárral csökkentek. Ez az utóbbi időszak kimagaslóan legnagyobb zuhanása. Ennek a csökkenésnek kevesebb, mint a fele a nemzeti valutának a dollárral szembeni leértékelődésével magyarázható, legnagyobb részt azonban abból fakad, hogy a külföldi tőke szinte menekülésszerűen hagyta el az országot, illetve a nagyarányú valutaeladás is közrejátszott ebben, mellyel a kormányzat a rubel vásárlóerejét kívánta megőrizni.
De ez csak a kezdet – jegyzik meg szakértők. Ugyanis az olaj – következésképpen az ahhoz kötött gáz – árának további csökkenése prognosztizálható, ami Oroszország szempontjából újabb drámai következményekhez vezethet. Augusztusban a hordónkénti olajár olykor meghaladta a 140 dollárt, míg most 70 dollár körül van, és Moszkva már kiegyezne azzal is, ha 63 dollár körül stabilizálódna. Annál is inkább, mert az urali olaj ára a múlt héten 57 dollár alá süllyedt.
Míg augusztusban, a dél-oszét konfliktust megelőzően, a teljes valutatartalék még 597 milliárd dollár volt, addig október 17-én, a pénzügyi válság kezdetén 516 milliárd, október 27-én pedig már csak 485 milliárdra apadt. A veszteség tehát augusztushoz képest 113 milliárd, vagyis mintegy 20 százalék.
„Ha a Központi Bank 2009-ben továbbra is azt a politikát folytatja, mint 2008-ban, akkor Oroszország könnyen elveszítheti teljes valutatartalékát. Fontos lenne ennek megakadályozására limitálni a belpiaci rubeleladást, de minden arra utal, hogy ez tovább fog folytatódni” – nyilatkozta a Kommerszantnak az Otrkityija fő gazdasági elemzője, Daniel Levcsenko.

http://www.ng.ru/economics/2008-10-31/1_rubl.html?mthree=1