2011. december 10., szombat

Az oroszok nem mentek el tüntetni

Oroszországban jelenleg zajlanak a nyugati "jogvédő" szervezetek által támogatott, a görög tüntetések összevágott felvételeivel reklámozott tüntetések. A felvonulók szerint az országban választási csalás történt, mivel Putyin aránytalanul sok szavazatot kapott. Mivel több kutatóintézet (orosz társadalmi felmérésekről van szó, a nyugati jogvédő szervezetek néhány ezer fős "közvélemény-kutatásai" senkit nem érdekelnek) is ennél jóval magasabbra jelezte Putyin támogatottságát, így összességében a görög zavargásokról készült videók moszkvai lázongásként való bemutatása akár azt is jelentheti, hogy az országban valóban manipulálták a választásokat, csakhogy nem a kormánypárt részéről, hanem a nyugati aknamunka részeként.
A választásokat követően a Kommunista Párt és a liberálisok nem fogadták el az eredményeket, a mai tüntetéseket a Facebook és az orosz Vkontakte hálózatán keresztül szervezték. A gondos előkészítéssel összehozott kormányellenes tüntetések azonban nem érték el a kívánt hatást. A szibériai Barnaul városában körülbelül ezer tüntető gyűlt össze, Krasnoyarsk, Vlagyivosztok, Chita és Khabarovsk utcáin pedig csak tüntetők kisebb csoportjai jelentek meg. A legnagyobb tömeget Moszkvába várták, ahol megadták az engedélyt a választási eredmények elleni tiltakozásra. Rendőrségi jelentések szerint a várt 30000 tüntetőből csak alig 15000 jelent meg, ami nevetségesnek számít, tekintve hogy Moszkva lakossága közel 11 millió embert jelent. (Persze az ellenzékiek jogvédő aktivistái szerint több mint negyvenezren vannak.)
A tüntetésről egy néhány száz fős csoport vált le, és a Kreml elé vonult, hogy provokálja a szerveződő Putyin-párti demonstráció résztvevőit. A tömeg nagy része nem követte őket, és az előre eltervezett helyszínen maradtak.
A liberálisok most az ellen tiltakoznak, hogy az orosz állami televízió nem közvetíti a párszáz fős tüntetéseiket élő adásban. Itt ütközik ki, hogy Oroszországban nincs teljesen zsidó kézben a média, mert a megfelelő módon közvetített élő adással akár meg is lehetne többszörözni a létszámot a jelenleg zajló tüntetéseken. Az amerikai médiától már elég reklámot kaptak, de ennyiből is csak zsidó jogvédők kisebb csoportjaira és egy kevés megvezetett ellenzékire futotta. Az orosz lakosoknak valószínűleg feltűnt, hogy a "moszkvai zavargások" felvételein a háttérben nem orosz, hanem görög feliratok vannak - így sokan inkább a kormánypárti tüntetésre mentek.
Molnár István


A görög zavargások felvételeit hazudják moszkvai eseményeknek - megkezdődött a háborús propaganda

Az USA propagandája megcélozta Moszkvát is a hazugságaival. Az amerikai média a korábbi görög tüntetésekről mutat képeket, mondván hogy az orosz lakosság dühöng Putyin választási győzelme miatt. Beindult az Oroszország elleni agressziót előkészítő propagandagépezet.
A FoxNews "tudósítása" a moszkvai tüntetésekről a korábban Athénban zajló zavargások felvételeit tartalmazza. Ahogy Líbia esetében Katarban díszletek között forgatták le az első líbiai zavargásokat, ugyanezt teszik most Oroszország esetében. A világban zajló korábbi zavargások felvételeiből lett összevágva a videóanyag az állítólagos moszkvai zavargásokból, ami az Egyesült Államok Oroszország belpolitikájába való nyílt beavatkozása, és célzott feszültségszítás.
Az ilyen videók hatására ugyanis mozdulnak azok az elemek, amelyek egyébként a kemény moszkvai rendfenntartás miatt soha nem mernének az utcán tombolni és kukát gyújtogatni. A cionista hazugsággyár működésbe lépett Moszkva ellen, ami az Oroszország elleni NATO-agresszió előszelének tekinthető. Ennek a műveletnek hazánkat is érintő elemeiről a későbbiekben számolunk be.
Fenyvesi Áron


Vlagyimir Putyin azzal vádolja Hillary Clintont, hogy a kormány elleni lázadásra buzdítja az orosz népet. Putyinnak tíz éves politikai uralma alatt még soha nem kellett ilyen komoly politikai ellenállással megbirkóznia.
A személyesen Hillary Clinton-hoz intézett vádban Putyin elmondja, hogy szerinte Mrs. Clinton „jeleket” küldött bizonyos elemeknek az országban a vasárnapi parlamenti választásokat követően, ami a nemzetközi és a helyi megfigyelők szerint is jogszerűtlenül folyt le.
A választások miatt ezrek vonultak az utcára azt kántálva, hogy „Putyin egy tolvaj”. A fejlemény komolyan aggasztja a Kreml-t.
Politikai szövetségeseihez intézett beszédében Putyin elmondta, hogy több százmillió dollár „külföldi valutát” költenek az orosz politika befolyásolására és Mrs. Clinton személyesen bujtotta fel a tüntetőket. Putyin megnyilvánulása arra enged következtetni, hogy az Obama kormány által hirdetett új párbeszéd Moszkva és Washington között összeomlani látszik.
„Figyeltem amerikai partnereink első reakcióit,” mondta Putyin. „Az első dolog, amit a külügyminiszter asszony tett, hogy kijelentette a választások nem voltak tiszták és jogszerűek, és tette ezt azelőtt, hogy kézhez kapta volna a megfigyelők jelentéseit.”
„Megadta a jelet az országunkban lévő bizonyos elemeknek,” folytatta Putyin. „Ők meghallották a jelet és hozzáláttak a munkához az amerikai külügyminisztérium támogatásával.”
Putyin nehezen szedte össze magát, miután pártja sokat veszített a vasárnapi választásokon. A rossz szereplést a tömegek tiltakozása követte, először az állítólagos választási csalások, majd a tüntetők tömeges letartóztatása miatt.
Az arab-tavaszt a világra zúdító erőktől tartva, az orosz hatóságok gyorsan cselekedtek a tüntetések elfojtása érdekében, több csapat rohamrendőrt és kormánypárti fiatalt küldve az egyes helyszínekre, hogy kiszorítsák az ellenzéket.
Az ellenzékiek óriási tüntetést szerveznek szombatra Moszkvában és mára közel 34,000 ember jelezte a mozgalom Facebook oldalán, hogy részt vesz a Kreml köré szervezett megmozdulásban. Csütörtök éjjel a moszkvai önkormányzat 30,000 fős gyűlésre adott engedélyt. Fele ennyi tüntető megjelenése is a Szovjetunió bukása óta szervezett legnagyobb tiltakozást eredményezne.

„Az tiltakozási hangulat egyre jobban terjed,”  nyilatkozta Szergej A. Markov, egy Kreml béli kapcsolatokkal rendelkező politikai elemző, az Egyesült Oroszország volt törvényhozója. „Különösen Moszkvában és Szentpéterváron gondolják az emberek, hogy a választás nem volt tiszta.” Mr. Markov szerint a Kreml nem fog válaszolni a tiltakozók panaszaira.
„A hatóságok megpróbálnak úgy viselkedni az emberekkel, mint egy szülő egy játék után síró gyerekkel,” mondta. „Nem helyes beadni a derekunkat és megvenni a játékot, hanem el kell vonni a gyerek figyelmét valami mással.”
„Szerintem egy ilyen taktika működni fog,” magyarázta Markov. „Egyelőre a Putyin iránti bizalom elég erős, bár csökkenőben van. Egy hónappal ezelőtt az emberek nem kérték volna számon Putyintól a választások meghamisítását. Ma egyre többen ezt teszik.”
A tüntetés szervezői egész csütörtökön lázasan dolgoztak az engedély megszerzésén, amit a hatóságok át akartak tenni a Kreml közelében lévő Bolotny térre. A Facebookon megjelent nyilatkozatra, miszerint „ha 5000 ember jön el, a tüntetést szétoszlatják. Ha 50,000 ember jön el, a rendőrség csendben figyelemmel kíséri az eseményt. Ha 500,000 ember jön el, a rendőrség az oldalunkra áll,” a rendőrség szóvivője a következőket nyilatkozata:
„Nekünk mindegy, hogy 5 vagy 5000 ember szegi meg a törvényt. Egyszerűen más eszközökhöz folyamodunk, hogy szétoszlassuk a törvényszegőket.”
Jay Carney, fehérházi szóvivő csütörtökön reagált Putyin vádjaira: „Amikor jogsértés történik Oroszországban vagy bármelyik másik országban, mi felszólalunk.”
Hillary Clinton európai útja során nyilatkozott az ügyben elmondva, hogy „az Egyesült Államok elkötelezett híve a demokráciának és az emberi jogoknak. Ez része az identitásunknak, az értékeinknek. Csupán hangot adtunk aggályainknak az orosz választás tisztaságát illetően és támogatjuk az orosz népet jogaik védelmében és fejlődésük érdekében.” 

Forrás: The New York Times

Hu Csin-tao: A kínai flotta háborúra készül

Kína szomszédai aggodalmukat fejezték ki a Hu Csin-tao kijelentéséről készült médiajelentések miatt, ugyanis a kínai vezető felszólította a haditengerészet vezetőségét, hogy "készüljenek a háborúra". Elmondása szerint a következő években "meg kell történnie a haditengerészet teljes modernizációjának, és összpontosítani kell minden erőt a nemzet védelmére." Ez a mondat a felső katonai- és politikai vezetés december 6-ai találkozóján hangzott el. A kijelentés egyben azt is jelenti, hogy Kína a közeljövőben szakíthat az eddigi különösen óvatos külpolitikával. Hu Csin-tao nyilatkozatát több kínai napilap is leközölte, brit szakértők jelenleg is azon vitatkoznak, hogy a kijelentés egyaránt fordítható "fegyveres harcnak" és "katonai konfliktusnak", ami félrefordítás ide vagy oda, a lényegen semmit nem változtat.
Kína katonai törekvései az elmúlt években meglepték nemcsak a szomszédos országokat, hanem az Egyesült Államokat is. A kínai állam ebben az évben kezdett repülőgép-anyahajók építésébe, és aktívan dolgozik a teljes flotta modernizálásán. Szimbolikus értéke lehet annak is, hogy a kijelentés annak az amerikai-kínai éves megbeszélésnek az évfordulóján hangzott el, ahol a két fél a dél-kínai tengeren elhelyezkedő Spratly-szigetekről kialakult vita kapcsán egyeztetett. Más szóval, Peking ezzel kifejezte az Egyesült Államoknak, hogy a kérdést saját javára fogja megoldani, és ebbe nem enged beleszólást. Korábban Kína kijelentette, hogy a Spratly-szigetek Kína szerves részét képezik. Kína elsődleges szállítási útvonalai az India-óceánról a Csendes-óceánra a dél-kínai tengeren keresztül futnak, ezen kívül a térségben hatalmas olaj- és földgáztartalékok vannak. A növekvő Kína számára ezek az erőforrások most kulcsfontosságúak, az Egyesült Államok tevékenysége a térségben pedig a kitermelés elsődleges akadályát jelenti. A legnehezebb kérdés e tekintetben a Fülöp-szigetek és Vietnám esete, ahol jelentős földgáztartalék található, és ebben a térségben főleg a kínai cégek építkeznek. Az Egyesült Államok megpróbál egy blokkot létrehozni a térségbéli szövetségesekből, hogy korlátozza a kínai cégek terjeszkedését. Ez egyaránt jelent anyagi és katonai támogatást is. Nem véletlen, hogy az USA bővítette katonai jelenlétét Ausztráliában, ami előfeltétele a térségben lezajló későbbi, Kína ellen irányuló átcsoportosításoknak.
A kínai flotta egyelőre csak egy repülőgép-anyahajóval rendelkezik, miközben az USA 11 aktív atommeghajtású repülőgép-hordozót tart szolgálatban. A kínai atom-tengeralattjárók egyelőre még könnyen észlelhetőek az amerikai radarok számára, és az általuk hordozott ballisztikus rakéták hatósugara 1700 kilométer, ami nem teszi lehetővé, hogy kielégítő választ adjanak az esetleges fenyegetésre. A következő években ez az egyenlőtlenség könnyen megváltozhat, ugyanis Kínában egyszerre több repülőgép-hordozó anyahajó van gyártás alatt, és a tengeralattjáró flottát minőségileg és mennyiségileg is teljesen lecserélik. A korábbi, korlátozott csapásmérő erővel bíró tengeralattjáró flotta helyét nemsokára korszerű atom-tengeralattjárók veszik át. Ezzel párhuzamosan folyamatban van a csapásmérő erő növelése, Kína jelenleg dolgozik a ballisztikus rakéták új generációján, ami a tengerről indítva a maga 8000 kilométer hatósugarával könnyen elveheti az amerikaiak kedvét a térségben való terjeszkedéstől. Emellett növelik a rombolók és fregattok számát is, ami ha nem csak üres ígéret marad, évről évre egyre nagyobb akadályt jelent majd az amerikai flotta számára.
Nem megalapozott az az elmélet tehát, miszerint Kína a közeljövőben Oroszország felé fog terjeszkedni. A kínai haderő minden forrást a tengeri flotta fejlesztésére összpontosít, nem a szárazföldi haderőre, ugyanis míg Oroszországtól minden szükséges erőforrást jó áron meg tud vásárolni, az amerikai terjeszkedés a világ több pontján korlátozza a kínai érdekeltségeket. A flotta fejlesztése így egyben választ jelent arra is, hogy Líbia megszállásával a NATO gyakorlatilag kizavarta a kínai cégeket az országból.
Molnár István
Hérodotosz Kr. e. 409-ben írta le, hogy Croesus, Lydia királya ezt mondta a perzsa Cirusnak: “Senki sem olyan ostoba, hogy a háborút jobban kívánja, mint a békét; mert a békében a fiak temetik el az apákat, de a háborúban az apák temetik el a fiakat.”