2012. július 12., csütörtök

Drasztikusan szűkítenék a készpénzhasználatot

Országszinten 103-106 milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni a készpénzforgalom drasztikus szigorításának, az elektronikus fizetési rendszerek további elterjesztésével – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss, a pénzügyi rendszert működését elemző tanulmányából.

Rengeteg a teendő, de az áttérés mindenképpen megéri – hangsúlyozta a jelentés bemutatóján Bartha Lajos, az MNB igazgatója, aki szerint a feketegazdaság felszámolása elleni küzdelemben ez az egyik leghatékonyabb fegyver. Ezen a területen az államnak van a legtöbb teendője, az ő készpénzforgalma nemzetgazdasági szinten kiemelkedően magas.
A legnagyobb tétel a nyugdíjak kifizetése. Jelenleg a jogosultak fele készpénzben, a postástól veszi át a havi járandóságát, ezen kellene radikálisan változtatni. A jegybanknál azt javasolják, hogy a frissen nyugdíjba vonulók esetében tegyék kötelezővé a számlára utalást, illetve aki már rendelkezik bankszámlával, annál automatikusan oda utalják majd a nyugdíjat.
Csak ezen évi hatmilliárd forintot lehetne megtakarítani. Bartha szerint természetesen mentességi korlátokat fel kell állítani, idős nyugdíjasoktól nem lehet megkövetelni, hogy számlát nyissanak ebből a célból. Magyarországon számlával a lakosság 75 százaléka rendelkezik, a maradék 25 százalék bevonása ezért kulcsfontosságú. Ebben két szereplő – a Magyar Posta Zrt. és a takarékszövetkezetek – hatékonyabb részvétele szükséges, ők ugyanis országos lefedettségű hálózatuk révén gyakorlatilag mindenütt jelen vannak. Egy egyszerű, alapszámla típusú bankszámla-konstrukció bevezetése is régóta napirenden van, de ebben előrelépés az utóbbi időben nem történt.
A másik gond, hogy az elektronikus pénzforgalomhoz szükséges infrastruktúra rendkívül egyenetlen eloszlású az országban, kis vidéki településen alig van például készpénzkivételi lehetőség (ATM), ez is magyarázza a készpénz töretlen népszerűségét. Ezzel szorosan összefügg a bankkártyahasználat elmaradottsága. Bár Magyarországon immáron 25 éve lehet kártyával fizetni, mára a forgalomban lévő 9 millió plasztiklappal, a lakosság körében mért 61 százalékos aránnyal harmadikok vagyunk Európában. Hátulról.
Ezen sokat segíthetne, ha a jelenleg 75 ezer kereskedelmi bankkártya-elfogadóhely számát bővítenék. Ennek számos előnye van, a legfontosabb, hogy a tranzakciók könyvelése révén sokat segítene a feketegazdaság visszaszorításában. Az MNB azt javasolja, hogy egy meghatározott kereskedelmi körben és meghatározott forgalmi határ felett tegyék kötelezővé a kártyás fizetés lehetőségének megteremtését. Bartha Lajos az érintett körről és értékhatárról nem árult el részleteket. A kereskedők, főként a kisboltosok érthetően ódzkodnak a bankkártyás fizetést lehetővé tevő POS terminál használatától, amit a bankok és kártyatársaságok felé fizetendő jutalék magas szintjével magyaráznak. A szerkezet is a bank tulajdona. A jutalékok csökkentésére akkor van mód, ha minél többen használják a rendszert, minél nagyobb a pénzforgalom. Ezen gyorsan segíthet az a pályázat, amelynek kiírását várhatóan hamarosan megteszi a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Elfogadóhelyenként 100-150 ezer forintos költséggel, támogatott, hároméves futamidejű konstrukcióban 25 ezer POS terminált kínálnak fel a kereskedőknek, ráadásul a legmodernebb típusokból. Egy másik pályázatot a piacon lévő egyik kártyatársaság ír majd ki hasonló, kedvező feltételekkel. Ezzel jelentősen lehetne javítani az elfogadóhelyek arányát. Jelenleg ugyanis a kereskedelmi egységek csupán 30 százalékában lehet bankkártyával fizetni.
Az évente forgalmazott 250 millió sárga csekk a készpénzes forgalom egyik meghatározó forrása. Bartha Lajos szerint itt is elektronizálni kellene az átutalásokat. Azt szerencsétlen módszernek nevezte, ahogy egyes közszolgáltatók direkt módon rá akarták terhelni a sárga csekk okozta többletköltségeiket az ügyfeleikre. Ez emiatti felháborodás a parlamentig is elhallatszott, ahol egy másik szerencsétlen törvénymódosítással megtiltották a pluszköltség felszámítását. Holott a sárga csekken fizetők okozta költségeket azokra is átterhelik, akik az olcsóbb utalásos, beszedéses számlarendezést választják. Ez burkolt áremeléshez vezet, amit az ügyfélkör egyetemlegesen és igazságtalanul fizet meg – hívta fel a figyelmet az igazgató.
A készpénzes forgalom visszaszorítása érdekében az utóbbi időkben több hasznos kormányzati intézkedés született, a másfél millió forintos, vállalatok közötti készpénzes tranzakciós korlát jövő januártól hatályos felállítása is ide tartozik, bár Bartha Lajos szerint a limitet az átláthatóság érdekében akár 3-500 ezer forintra is érdemes lenne leszállítani. Nyugaton ezer és kétezer euró között maximálják a készpénzfelvételt és a készpénzes tranzakciók nagyságát – emlékeztetett a szakember.

Kríván Bence

30 éves az egerszalóki találkozó

Július 18. és 22. között rendezik meg a 30. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatot, amely több évtizede magyar katolikus fiatalok százait vonzza a Kárpát-medence minden pontjáról.
A találkozó idei központi témája a XVI. Benedek pápa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által is meghirdetett hit éve és az új evangelizáció. Mottója – „Krisztus él bennem” – arra hívja idén a fiatalokat, hogy önmagukon kezdve a változást, ezáltal hitelessé válva vegyenek részt az Örömhír másokhoz való eljuttatásában. Nem feledve Jézus Krisztus kérését: „Hirdessétek az evangéliumot, akár alkalmas, akár alkalmatlan.”
-30 éve kezdődött „Szalók”. 1982-ben Domán Ferenc atya kezdte összegyűjteni Kelet-Magyarországon az egyetemista korú fiatalokat Egerszalókon a Kármelhegyi Szűzanya búcsújáró helyén – szerepel a 30. egerszalóki levélben, a találkozó honlapján.
Az idei lelkigyakorlaton kiemelten foglalkoznak az evangélium, az örömhír korokat, társadalmakat átívelő állandóságával. Azzal, hogy ennek az örömhírnek a hiteles tolmácsolásához új nyelv és megújult szív kell: mert ugyanazt az örömhírt kellene elmondani ennek a nemzedéknek is, de a mindennapjainkban átélve, lelkesen és szeretettel.
A tömegek sok esetben önhibájukon kívül értékfosztottak, közömbösek és függők. Hogyan lehet ezen változtatni? Csak az tudja ezen értékeket hitelesen közvetíteni, aki elmondhatja magáról: Krisztus él bennem – szerepel a jubileumi lelkigyakorlat sajtóanyagában.
A fő gondolat kifejtését és elmélyítését segítik az Egyházi és a civil életből hívott előadók és a kiscsoportos műhelyfoglalkozások is, amelyek lehetőséget nyújtanak fiataloknak az elhangzottak feldolgozására, élményeik és gondolataik megosztására.
A fiatalok Kerényi Lajos piarista lelkipásztor, a lelkigyakorlat vezetője és Ternyák Csaba egri érsek mellett találkozhatnak Palánki Ferenc egri segédpüspökkel, a MKPK Ifjúsági Bizottságának elnökével; Böjte Csaba ferences szerzetessel; Fábry Kornéllal, az Emmanuel közösség tagjával, az ismert showman unokaöccsével; Lóczi Tamással, a miskolci Fráter Katolikus Gimnázium igazgatójával; Norbert Rouselle atyával, a Chemin Neuf közösség tagjával és Gáspár Istvánnal, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójával is.
Műhelyfoglalkozásokat tart: a Tiszta Szívek mozgalom, Szent Ferenc Kisnővérei, a jezsuita rend, Segítő Szűz Mária Leányai (Don Bosco nővérek), a Szent András evangelizációs iskola, az Emmanuel közösség, Lothringer Éva szociális testvér (Y generáció), a Szociális Testvérek Társasága, Bartha Angéla szociális testvér, a Chemin Neuf közösség, a szervita nővérek (a Fájdalmas Anya Szolgálói), Grunda János (filmműhely).
A fesztivál-programrészben fellép a brazil Shalom közösség és az Imperfectum együttes. Közben kézműves-foglalkozásokat, filmklubot és liturgikus tánctanulást tartanak. Fellépnek továbbá: Sillye Jenő és barátai, az Eucharist együttes és a felvidéki Crux együttes. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium diákjai a Damaszkusz című musicalt adják elő.
Idén újra lesz „tavi beszéd”: Kerényi Lajos a szalóki víztározón, csónakból vezeti a pénteki bűnbánati liturgiát – tájékoztatta szerkesztőségünket Balogh Ferenc, a találkozó sajtókoordinátora.
A 30. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat reklámfilmje megtekinthető a Szent István Televízió honlapján.
Július 18. és 22. között élő szentmise közvetítéseket nézhetnek meg a „jubileumi Szalókról” az egri főegyházmegyei televízió jóvoltából.
Magyar Kurír

Önfeláldozás

Egy keresztyén báró hátrahagyva birtokát és címeit, elment a szigetvilágba misszionáriusnak, és ott egy üres kriptában lakott. Ezt mondta magyarázatul: “Mit ér nekem az, hogy bárónak születtem, amikor újjászülettem Krisztusban? Mit ér nekem az a cím, hogy “úr”, amikor Krisztus szolgája akarok lenni? Mit ér nekem az, hogy “kegyelmesnek” szólítanak, amikor Isten kegyelmére van szükségem? El ezekkel a hiábavalóságokkal! Én mindezeket Jézus lába elé teszem, hogy semmi akadály ne legyen az utamban, amikor őt szolgálom.”

A cionisták megmondják, hogy mi a bűn

Cenzúrázták az internetet Oroszországban – A duma elfogadta az egyes weboldalakhoz való hozzáférést korlátozó törvényt. Gyermekpornográfiával, kábítószerek előállításával és öngyilkossággal foglalkozó oldalak kerültek feketelistára. A tiltott honlapok egységes jegyzékét 2012 novemberében kezdik majd összeállítani. A Duma korlátozta az állam arra való jogát, hogy bírósági döntést megelőzően bezárhasson egyes honlapokat. Ezentúl három konkrét jogalapja lehet: ha a honlap „pedofil, kábítószer-fogyasztói, illetve öngyilkossági jellegű információkat tartalmaz”.
Nagy is lett a felbolydulás a cionista világban. Nem meglepő, és nem szokatlan módon a cionisták és liberálisok most is összemossák a szabadságot a szabadossággal. Inkább köszönettel kellene venni, hogy az oroszok elvégezték helyettük ezt a munkát. A gyermekpornó- a kábítószer terjesztése a legtöbb országban törvényileg is tiltott.
Ezért nem értjük, hogy az interneten való terjesztésük hogyan fér bele a szólásszabadságba, mi több, hogyan állítható párhuzamba a szabad információ-áramlással szerintük. Ezt csupán az magyarázza, hogy a szabadosságot a szabadsággal szemben próbálják érvényesíteni.
Az erkölcstelenség és etikátlanság az igazi bűn
Az erkölcsi szabadosság rombolása hosszú évtizedek óta folytatódik, szerte a világban. Nem csak a szexuális erkölcsök szabadossága érhető tetten ebben az aknamunkában, hanem a normális, isteni és emberi értékrend bomlasztása is.
Az úgynevezett bocsánatos bűnök új elnevezése, mint a hazánkban jellemző cigány bűnözés – megélhetési bűnözés kifejezésre cserélése, vagy a sikkasztás, megvesztegetés, stb. – fehérgalléros bűnözés névvel illetése, de akár az erkölcsi- vagy jogi törvénysértés egyszerűen “ÜGYES”-nek titulálása – és még sorolhatnánk példákat – egyetlen célt szolgál, leplezni a valóságos bűnt, és bocsánatos botlást faragni belőle. (A katolikus judeo “keresztény” egyház búcsúcédulái is ide tartoznak.)
Emlékszünk még jól egy politikusi megnyilatkozás kapcsán, mikor is Pál György kijelentette – Orosz Lászlóné képviselő cége, az Argia Humán 26 milliós gyarapodása ügyében-, hogy az eset törvényes volt, de nem etikus… (Na ne!)
Jelenleg hazánkban (is!) a polkorrekt – bár inkább a szemforgató – megítélés szerint, tökéletesen elegendő és elfogadható, ha valami jogszerű, nem szükséges, hogy egyúttal etikus is legyen. – De nem az itt élő népnek, akik nem mellesleg az ilyen eseteknek mindig a kárvallottjai, míg az érintett politikusok és “üzletemberek” kivétel nélkül a haszonélvezői!
Ki, kit cenzúráz?
Az eredeti hír, az internet cenzúrázása kapcsán, megjegyezzük, hogy bár a nyilvánvaló bűnöket szabadságjognak titulálók, a tényfeltáró jellegű, a visszásságokra, a törvénytelenségre és valódi etikátlanságra rámutató véleménynyilvánítási- és szólásszabadság mellett már nem kardoskodnak ilyen vehemensen! Sőt!
És akkor még nem is beszéltünk a neoliberális értékrendű magukat jogvédőnek nevező szervezetekről, akik fél- és hamis információkkal igyekeznek befolyásolni az embereket, illetve eltántorítani őket a normális erkölcsű és etikus életszemlélettől, értékrendtől.
Miközben a sátánt szolgálják, glóriát akarnak a fejük köré vonni.
Oda kell figyelnünk a hírek mögött, és azok tálalása mögött meghúzódó elhallgatott részletekre, szándékokra is.
A tiltakozók között találunk olyan cégeket, mint a Wikipédia, a Yandex (orosz nyelvű böngésző), valamint több nagy közösségi portált is. Az etikátlan adatgyűjtés (pl. Facebook, IWIW, Google, stb.) ellen, az e-mail, vagy feltöltő fiókok hirtelen törlése ellen azonban nem törtek lándzsát. Pl. a Youtube is elég sajátosan cenzúráz.
A gyermekpornográfia és a kábítószer terjesztés százalékos arányban elenyésző népréteget érint szinte minden országban. Tehát az ilyen deviáns csoportokat elzárják a mindennapi “betevőtől”
Nem hullatunk értük könnyet.
Sokkal inkább azért, ha a nagy tömegeket érintő valódi információ útját akadályozzák.
Törvényt pedig mindenre lehet hozni, sok helyütt ez pusztán politikai akarat kérdése. Szerencsére van, ahol ez erkölcs és etika kérdése is.
Fordítva a lovon
Úgy gondoljuk az elsöprő többség értékrendje kell, legyen az irányadó, ha a kisebbségben lévő, erkölcsteleneket, etikátlanokat, neoliberális politikusakat és a cionisták talpnyalóit zavarja, hogy tetteik, viselkedésük nem tetszést, vagy ennél hangosabb megnyilvánulást váltanak ki a tömegekből –indokoltan -, nem az erről hírt adókat kell cenzúrázni, hanem őket, mint ahogyan ezt most az oroszok megtették.
Valamint a bűnözést kell beszüntetniük. Mert az etikátlan és erkölcsbe ütköző tettek és viselkedés (még, ha szereztek is rá jogot maguknak) maga a bűn, és akik ezt követik, elkövetik nem mások, mint a bűnözök.
Szükséges és időszerű, hogy az emberi és isteni értékrend visszaszorítása ellen ismét felemeljük a szavunkat, s a valódi értékeket az őket megillető helyre emeljük, elsöpörve útjukból a deviánsok összehordott szeméthegyeit.
Szász Gerda – Szabad Riport Tudósító Iroda

Izrael rakétavédelmet telepít az egyiptomi határra

Izrael nemsokára megkezdi légvédelmi rendszere („Vaskupola”) elemeinek telepítését az egyiptomi határ mentén. Az izraeli haderő vezetői szerint elfogó rakétákat fognak telepíteni végig az egyiptomi határ mentén, az első elemeket már Eliat mellett működésbe helyezték. A hadsereg szóvivője szerint ez a lépés részét képezi annak a programnak, miszerint a légvédelmi rendszer összes eleme rendszeres időközönként áthelyezésre kerül, hogy egy lehetséges támadás esetén – az elavult információk miatt - a támadó ne tudja egyszerre kiiktatni a rendszer összes elemét.
Bár ez inkább paranoiának és a rossz lelkiismeretnek tudható be, mert ezt a fél Dunántúl méretű területet akár egyetlen atomtöltettel is el lehetne törölni a föld színéről – amit az iráni vezetők rendszeresen szóba is hoznak. A Vaskupola nevű légvédelmi rendszer teljes egészében az USA adófizetőinek pénzéből épült, és az amerikai kormány idén májusban 947 millió dollárt különített el egy ezzel párhuzamosan fejlesztett izraeli rakétaprogramra.
Izraeltől ez egy jelentős stratégiai lépés volt, ami egyben azt az üzenetet is hordozza Egyiptom felé, hogy a muszlim kormányzat miatt már nyíltan ellenségként tekintenek az egyiptomi vezetésre. Az izraeli vezetés már hónapok óta rettegve figyeli a szomszédos országban zajló történéseket, nem véletlen adták parancsba az összes izraeli politikusnak, hogy nem nyilatkozhatnak az egyiptomi választások eredményével kapcsolatban. Nem nyilatkozhatnak, ameddig oda nem telepítették a rakétavédelmet a határ mentére.
Fenyvesi Áron