2012. július 12., csütörtök

Izrael rakétavédelmet telepít az egyiptomi határra

Izrael nemsokára megkezdi légvédelmi rendszere („Vaskupola”) elemeinek telepítését az egyiptomi határ mentén. Az izraeli haderő vezetői szerint elfogó rakétákat fognak telepíteni végig az egyiptomi határ mentén, az első elemeket már Eliat mellett működésbe helyezték. A hadsereg szóvivője szerint ez a lépés részét képezi annak a programnak, miszerint a légvédelmi rendszer összes eleme rendszeres időközönként áthelyezésre kerül, hogy egy lehetséges támadás esetén – az elavult információk miatt - a támadó ne tudja egyszerre kiiktatni a rendszer összes elemét.
Bár ez inkább paranoiának és a rossz lelkiismeretnek tudható be, mert ezt a fél Dunántúl méretű területet akár egyetlen atomtöltettel is el lehetne törölni a föld színéről – amit az iráni vezetők rendszeresen szóba is hoznak. A Vaskupola nevű légvédelmi rendszer teljes egészében az USA adófizetőinek pénzéből épült, és az amerikai kormány idén májusban 947 millió dollárt különített el egy ezzel párhuzamosan fejlesztett izraeli rakétaprogramra.
Izraeltől ez egy jelentős stratégiai lépés volt, ami egyben azt az üzenetet is hordozza Egyiptom felé, hogy a muszlim kormányzat miatt már nyíltan ellenségként tekintenek az egyiptomi vezetésre. Az izraeli vezetés már hónapok óta rettegve figyeli a szomszédos országban zajló történéseket, nem véletlen adták parancsba az összes izraeli politikusnak, hogy nem nyilatkozhatnak az egyiptomi választások eredményével kapcsolatban. Nem nyilatkozhatnak, ameddig oda nem telepítették a rakétavédelmet a határ mentére.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése