2014. január 4., szombat

Az MTA áldását adja Anakinra és Gandalfra

Lassanként megszokottá válik kis hazánkban, hogy nevezhetnek egy magyar gyereket hivatalosan Brájennek vagy Brendonnak, Dzsenifernek vagy akár Szavannának. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által nemrégiben kibővített utónév-jegyzékben, az anyakönyvezhető nevek listáján azonban már szinte meg sem találjuk a rendes magyar neveket a sok mesehős, mitologikus alak és híresség magyarosított megnevezése között.
 Az "együgyű" mind fölött! Az "együgyű" mind fölött!
A fantasy-világ rajongói örülhetnek a legjobban, hiszen a Gyűrűk Ura karakterei szép számmal vannak jelen a listán. Végre teljesül a kívánságuk, s a hobbitlaknak berendezett gyerekszobában nem egy szimpla Ferinek kell majd a közös nyelven Gondorról mesélni, hanem egy igazi Frodó kerülhet a mithhril-rácsos ágyba. A kis Gandalf pedig hányszor elsütheti majd az oviban fogócska közben, hogy „fussatok bolondok!” Ha fiunk születik, megfelelő választás lehet még a Boromir is (ő legalább ember volt). Leányunk megkaphatja akár a gyönyörű Árven nevet, hogy aztán lázadó tinédzser korában a legújabb „testszépítésnek” hódolva méltóképp igazíthassa küllemét nevéhez. (A fiatalok ugyanis egyre gyakrabban operáltatnak maguknak hegyes tünde-füleket.) Hiába, Nomen est omen – tartja a mondás. 
 
A Star Wars szereplői kissé alulmaradtak Középfölde népével szemben. De mindenki megnyugodhat, mert Anakin és Amidala is érvényes születési anyakönyvi kivonat birtokosaként nézhet szembe világunk gonosz erőivel. Milyen helyes lesz, mikor a kis Anakin kibontja a karácsonyra kapott fénykardot. Azért arra ne bíztassák a szülők, hogy beteljesítve sorsát átálljon a sötét oldalra! Disney is büszke lehet ránk, az Ariel ugyan nálunk fiúnév lett, de megtalálható Aladdin, Hófehérke és Fióna is. Dagobertet – ha túl lesz élete delén – joggal hívhatják majd Dagobert bácsinak, s ha fia születik, ő lehet majd Donald, ugyanis mindkettő hivatalosan anyakönyvezhető férfinév. 
 
A heteroszexuális népesség körében nem hinném, hogy valaki is Eltonnak nevezné el a gyerekét. Abban már nem vagyok olyan biztos, hogy a Tarantino filmek kedvelői ne keresztelnék Kventinre a kis drágát. A Tavasz hivatalos lánynév becézett alakjaként pedig már Tavaszka is lehet az apróság, de az amerikai módi naptármodellek után szabadon hónapneveket is adhatunk csemeténknek, így születhet meg Január és Március is (ők kisfiúk).
Megaagy még nem lehet, de Krisna igen!Megaagy még nem lehet, de Krisna igen!
A hobbikertészek is örülhetnek, hiszen lépten-nyomon zöldségekbe és gyümölcsökbe botlunk a lista olvasása közben. Van itt Áfonya, Barack, Bodza, Búzavirág, Cseresznye, Dió, Eper, Gesztenye, Kökény, Szamóca, Szeder. Találni fűszernövényeket is, mint Gyömbér, Majoranna vagy Rozmaring.Cézár, Dante, Fausztosz, Platón, Ramszesz, Herkules, Gilgames (Enkidu nincs), Hermész, Leonídász, Romolusz, Afrodité, Ariadné, Ciceró. Képviselteti magát az irodalom, a történelem és a mitológia színe-java. Csak a felsorolás szintjén:
 
Kérdően állok azok előtt a szülők előtt is, akik olyan nyakatekert és kimondhatatlan nevet adnakKajetán, Krizosztom, Melkisédek, Modesztusz, Polikárp, Vilibald, Adeodáta, Immakuláta vagy Ingeborg nevet kapja újszülöttként, jobb problémamegoldó lesz felnőtt korára, mivel a kognitív képességeit már idejekorán, a neve kimondásakor is igen erőteljesen igénybe kell vennie.  szegény gyereknek, hogy az óvó néni az első bemutatkozás után küldi a logopédushoz, mert azt hiszi beszédhibás szerencsétlen. Bár ki tudja, ha a
 
A No.1 – legalábbis nálam – a Krisna. Magyarországi hinduk így akár a legfelsőbb istenségük után is elnevezhetik a gyereket. Nem kellett sokáig kutatni, hogy a keresztény mitológiából is megtaláljak pár szereplőt: van Angyal és Szeráf is. Már csak egy hajszál választ el attól, hogy kis Jézuskák is játszhassanak a Krisnákkal és Zeuszokkal. A „no comment” kategória nyertesei pedig: Harmatka, Gyémánt, Életke, Üdvöske, Zöldike és végül, de nem utolsósorban, Délibáb. Egy pozitívum azért van: kevesebb lesz a Rómeó és a Kevinke.
 
A férfi nevek teljes listáját itt, a női nevekét pedig itt olvashatják!


PolgárPortál - Zana Diána

Magyar Gripenek Szlovénia felett

2014-től az olaszok helyett magyar vadászgépek őrzik a légierővel nem rendelkező Szlovénia légterét. Jó kérdés az, hogy a kecskeméti repülőtéren állomásozó gépeknek mennyi idő kell, hogy elérjék a szomszédos légteret. Ha a taszári bázis működne, akkor rendben van, onnan pillanatok alatt elérnék a helyszínt, de félő, hogy amire odaérnek a szlovén légtér kis mérete miatt amúgy is lekésnek bármiről. Meg amúgy is egy repülő századunk van. 12 együléses és 2 kétüléses gép. Magyarán az ezrednek hazudott kecskeméti bázis is egy repülőszázaddal bír csak. És ráadásul hamarosan 4 gép a Baltikumba megy őrizni szövetségeseink légterét. Marad itthon 8 darab nekünk meg a szlovénoknak. A rendszerváltás után kinyírtak háromból két vadászbázist. Eltűnt Taszár, Pápa pótreptér, majd NATO bázis lett, persze magyar gépek nélkül. Minimum két bázis kellene és legalább 50 gép, hogy kijelenthessük, hogy van légierőnk nem pedig annak árnyéka.
Ungvári Bertalan

Indul az Erasmus+, az Európai Unió új oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramja.

A Tempus Közalapítvány honlapján közzétett tájékoztató szerint az Erasmus+ az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot is magában foglalja, és több jelenleg futó projektet – köztük az Egész életen át tartó tanulás programot – egyesíti.
Az Erasmus+ keretében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosítanak az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére. Ez a korábbi büdzsé 45 százalékos növekedését jelenti majd.
A programban az oktatás, képzés, ifjúság és sport területén tevékenykedő szervezetek vehetnek részt. A támogatásra elektronikus úton, január végétől lehet pályázni. Egyének közvetlenül nem jelentkezhetnek, nekik a kérelmező egyetemekhez, középiskolákhoz vagy más pályázó szervezetekhez kell fordulniuk – írja az MTI.
A program teljes jogú résztvevői az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Macedónia, Norvégia, Svájc, Törökország. Partnerországként kapcsolódik be Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Szerbia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Moldova, Ukrajna, Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szíria, Tunézia, Oroszország.
168 óra

Miért nem volt nagyszüleinknek ételallergiája?

Volt a nagyszüleidnek ételallergiája? Az én nagyszüleimnek biztosan nem. Az ételallergia terjedése ugyanakkor évről-évre egyre rosszabb képet mutat.
falukonyhafozniakarokhu
Akkor miért nem volt a nagyszüleinknek ételallergiája?
Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak.
Az ételek gazdaságokból és kis piacokról érkeztek az 1900-as évek elején, és mivel az élelmiszer tartósítószerek nem voltak még széles körben használatban, az ételek frissek voltak. A feldolgozott élelmiszerek hiánya miatt táplálkozásuk tápanyagban gazdag volt, ami lehetővé tette számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyire az ételekből számukra szükséges volt.
A csecsemők számára az anyatej volt értékes, ami egész szezonban rendelkezésre állt.
Nem diétáztak, és nem bántak szigorúan a testükkel és az anyagcseréjükkel. Akkor ettek, amikor az étel rendelkezésre állt.
Nagyszüleink nem estek áldozatul a diéta hóbortnak, az élelmiszer marketingnek, a kalóriák számlálásának, és más káros fogyókúrás szokásnak, amelyek ma annyira népszerűek (részben azért, mert a marketing infrastruktúra nem létezett). Ezért volt egészséges az anyagcseréjük, mivel a szervezetük igényei és vágyai szerint étkeztek.
csirkeszilva1
Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva.
Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség, és étteremben enni ritka luxus volt. Nagyszüleink szerencséjére ezek a szokások valóban kedvező hatással voltak az egészségükre.
Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat, stabilizátorokat és dúsító anyagokat.
Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, melyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat, és a fogyasztók egészségének kárára nem tömték az élelmiszergyártók zsebeit a korai 1900-as években.
Megették az egész állatot, melybe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csont erőlevesek és a belsőségek.
Az állati csontokat megtartották vagy vásárolták, hogy erőleveseket és csontleveseket készítsenek belőlük, melyek mindig különleges helyet foglaltak el a vacsoraasztalnál. Ezeket az ételeket nagyra értékelték gyógyító hatásuk miatt, és soha nem ment veszendőbe.
Nem mentek orvoshoz, amikor úgy érezték, hogy betegek, vagy hogy vényköteles gyógyszereket kapjanak. Az orvosi látogatások a balesetben sérülteket vagy az életveszélyes betegeket mentették meg.
Amikor lázasak lettek, megvárták, hogy elmúljon. Amikor rosszul érezték magukat, leveseket, erőlevest ettek, és sokat pihentek. Nem volt orvos vagy nővér gyorshívójuk, de bíztak a test természetes gyógyulási folyamatában sokkal inkább, mint mi manapság. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték vagy sem.
eletmodvaltas2
Sok időt töltöttek a szabadban.
Nagyszüleinknek nem volt választásuk, hogy bent maradnak, és játszanak a telefonjukkal vagy a számítógépen. Ők az eredeti playstation-nel játszottak: kerékpároztak, hintáztak, és ott volt a jó öreg anyatermészet!
Hogyan hatnak ezek a dolgok az ételallergiára?
A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére. Sejtjeink egészsége a táplálkozástól és az életmódtól függ. A sejtek szöveteket hoznak létre, a szövetek pedig szerveket, melyekből egész szervrendszerek épülnek fel. Ha a táplálkozásod nem megfelelő, akkor minden sejted, szöveted és szerved integritása sérülést szenvedhet, és így lehet, hogy bizonyos élelmiszerekre érzékenyebb leszel.

Sokszínű vidék

Több mint 600 millióba került a jobban teljesít-kampány

Nettó 623,8 millió – áfával csaknem 800 millió – forintba került a „Magyarország jobban teljesít” kampány – közölte egy képviselő írásbeli kérdésére válaszul Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A megbízás az IMG és a Lounge Design kapták. A kampány március 25-től november 10-ig futott televízióban, rádióban, közterületen, sajtóban és online felületeken. A miniszter tájékoztatása szerint a felületek darabára átlagosan nettó 64 892 forint plusz áfa volt, összesen 8 830 felületet vásároltak meg.

(vg.hu )


Bal-Rad komm : Több alkalommal leírtuk már, hogy a haveri közbeszerzésekkel az a baj, hogy a haverok nem feltétlenül a mesterei az adott területnek.
A magyar közbeszerzési világbajnok érdekeltségébe tartozó Inter Média Group Kft-ről már joggal feltételezhetnénk, hogy a sorozatos döbrögista megbízások következtében javult a teljesítmény. (Persze az udvari munkák elnyerésének biztos tudata, nem sarkall kimagasló teljesítményre.)
Erre kiszúrják a szemünket ezzel a gagyi Magyarország jobban teljesít kampánnyal, ráadásul nem is baráti áron.
Az alapgondolat annyi, hogy ha az átlagpolgárnak egyfolytában azt tolják a képébe, hogy Magyarország jobban teljesit, akkor a végén ezt el is hiszi, még akkor is, ha saját tapasztalatai ellentétben állnak a feltételezéssel.
De senki sem tudja ezt szebben megfogalmazni az egykori náci propagandaminiszternél:
Az ismétlés rábeszélő erejét Goebbels, a náci propagandaminiszter is érzékelte. A náci propaganda axiómája így hangzott, a tömegek azt tartják igazságnak, ami a legismerősebben hangzik. Goebbels így fogalmazott:

“Az emberek általában sokkal primitívebben értékelik a dolgokat, mint hinnők. A propaganda, épp ezért legyen végletesen egyszerű és folytonosan ismétlődő. Hosszabb távon az a rábeszélő győz, akinek sikerül kifejeznie a problémát a legközönségesebb szavakkal, és akinek van mersze örökké hajtogatni ezeket a szavakat, fittyet hányván az értelmiségiek ellenvetéseire…”

Ez már akkoriban sem számított kifinomult módszernek. Hogy a sánta ördög mennyit költött a hülyeségeire?-azt nem tudjuk! De azt tudjuk, hogy ez a döbrögista mantrahadjárat eddig majdnem 624 millióba került. Nettoban! Ami rengeteg pénz!
Holott hazugság terjesztésére egy forint is sok! Kiváltképp közpénzből!


Politikai akciók: Eddig több mint hárommilliárdba kerültek a kormányzati kérdőívek

Orbán Viktor megérkezik ...
Orbán Viktor megérkezik az egyik fórumra
Várhatóan újabb nemzeti konzultációt indít – akár még a választások előtt – a kormány, a kérdőíves akció témája azonban egyelőre nem végleges – értesült megbízható forrásokból a Népszabadság.
Az bizonyos, hogy az idei költségvetésben valamivel több mint másfél milliárd forintot különítettek el erre a célra. Lapunk úgy tudja: a kormányzat egyik első szándéka szerint a kismamákkal, a gyermekvállalásra készülőkkel kívánnának konzultálni, a célcsoport és a téma sincs azonban még állítólag véglegesítve. Az ügyben megkerestük a Miniszterelnökséget is, ahol azonban csak jövő hétre ígértek részletes tájékoztatást. Orbán Viktor először 2010 szeptemberében fordult levélben a választókhoz. Minden nyugdíjasnak írt, arra kérve őket, hogy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország akkori helyzetében. A közel kétmillió háztartásba kiküldött levél költségeit akkor – hivatalos közlés szerint – a Fidesz pártkasszájából finanszírozták. Ezt követően előbb az új alkotmányról, pontosabban alaptörvényről kérték ki a választópolgárok véleményét.
A kormány nem akart népszavazást kiírni az alkotmány elfogadásáról, ehelyett egy tizenkét kérdéses (számos szakértő szerint irányított és szakmaiatlan) kérdőívet küldött ki közel nyolcmillió választópolgárnak. Az íveket körülbelül egymillióan küldték csak vissza, a konzultáció költsége pedig 705 millió forintot tett ki. Még szintén 2011-ben került sor egy újabb nemzeti konzultációra: a szociális témájú kérdéseket (például azt, hogy a munkanélkülieknek inkább segélyt vagy munkát kell-e biztosítani) összesen majdnem nyolcszázmillió forintért küldték ki és dolgozták fel.
A tíz kérdést tartalmazó íveket – amelyben szó volt már többek között a közműcégek extraprofitjának korlátozásáról is – valamivel több mint egymillióan küldték vissza. Egy évvel később, 2012 májusában került sor az eddigi legdrágább nemzeti konzultációs fordulóra: a gazdasági témájú kérdések, két levélben, összesen majdnem egymilliárdba kerültek a költségvetésnek. Ráadásul ez foglalkoztatta legkevésbé az embereket, az íveket alig több mint hatszázezren küldték csak vissza a kormánynak. A kabinet ezzel együtt sikerként értékelte az akciót, mondván, az emberek közül sokan kifejtették a véleményüket, a költségek pedig nem voltak kiugróak, hiszen egy személy megszólítása arányosan alig került többe száz forintnál.
A következő konzultációra 2012 szeptemberében került sor az úgynevezett munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatban. A tizenhat kérdést tartalmazó ívek és kiküldött tájékoztatófüzetek mellett látványos óriásplakát-kampány is társult a sorozathoz. Az eddigi utolsó konzultációs politikai akciót is maga a miniszterelnök jelentette be. Orbán Viktor a parlamentben hirdette meg még 2012 decemberében, hogy a megyei jogú városokban nemzeti konzultációt indít a hajléktalankérdésről, miután az Alkotmánybíróság (AB) pár nappal korábban megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a „közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát”.
A kormányfő ésszerűtlennek nevezte az AB döntését és inkább a választókhoz fordult az ügyben. Illetve fordult volna, mert mint később – a Népszabadság híradásából – kiderült: a hajléktalanokkal kapcsolatos konzultáció végül csak „polgármesteri konzultációként” zajlott le, vagyis Orbán néhány megyei jogú fideszes városvezető véleményét hallgatta meg az ügyben, „amelyek teljességgel egybevágtak”. Érdekesség, hogy például Botka Lászlót, Szeged szocialista polgármesterét már kihagyták a körkérdésből.
A nemzeti konzultációk idővel a határon túlra is kiterjedtek: tavaly a Magyarországon kívül élő magyar állampolgároknak küldött levelet a kormányfő. A Miniszterelnökség összesen százhatvanezer levelet postázott, a küldemények előállítása és kézbesítése mintegy negyvenhatmillió forintba került. A levélben Orbán üdvözölte az új állampolgárokat és közölte: a jövőben rendszeresen konzultál velük, hogy ők is bekapcsolódhassanak az ország sorsának alakításába.
„Orbán Viktor és kormányának tevékenysége az emberekkel való folyamatos kapcsolattartáson alapul, egyfajta együttkormányzásról van szó. A nemzeti konzultációk ezért folyamatosan zajlanak, több akcióra lebontva, és ebbe a folyamatba most a határon túli magyarokat is bevonjuk” – érvelt korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Most legutóbb pedig a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére szólított fel egy levélben a miniszterelnök és a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal.
A Népszava erről szóló cikke szerint a küldeményben a kormánypárti politikusok arról írnak: „Magyar Csapat” néven közösséget szerveznek a rezsicsökkentés megvédésére, az erről szóló konkrét terveket az év eleji rezsifórumokon egyeztetik majd. A „Magyar Csapat”-ba azokat várják, akik szerint a „magyarok nem másodrendű polgárok Európában, ezért nem igazságos, hogy többet kell fizetniük a közszolgáltatásért, mint más európai polgároknak.”
Orbán Viktor a konzultációk mellett miniszterelnöki levelet is gyakran küld a választóknak, legutóbb a túlzottdeficit-eljárás lezárásáról adott ily módon tájékoztatást: ez az akció hétszázötvenmillió forintba került. A nemzeti konzultációkat korábban Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő felügyelte kormánybiztosként. A politikus, aki most a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatójaként dolgozik, lapunk kérdésére azt mondta: a Fidesz mindig is a párbeszédre építette a politikáját, ellenzékben is konzultáltak, és nincsen ez másképp kormányon sem.
„Ez egy jó eszköz arra, hogy a polgárok, különböző társadalmi csoportok két választás között is elmondhassák a véleményüket, amit a döntéseinknél figyelembe veszünk. A konzultáció egyben egy jó alkalom arra is, hogy megtiszteljük a nyugdíjasokat, a nőket vagy éppen a gazdákat azzal, hogy jelezzük: az ő véleményük fontos a számunkra” – fogalmazott Nyitrai, hozzátéve: a konzultációs eszközöket nemzetközi porondon is használják, így például Franciaországban vagy épp Németországban.
(NOL)

Mi lesz veled Németország?

Karácsony előtt rokonlátogatóban voltam Németországban, eme néhány sort óvatosságra intő és figyelmeztető jelzéssel vetem papírra. Németország. Az egykoron boldogabb időket megélt ország, a hajdanvolt Birodalom. Első benyomásom az volt, hogy mióta utoljára itt jártam teljesen eltűntek a németek, mert inkább török, színesbőrű és egyéb nem ide való népség töltötte meg az utcákat. Ezek dominanciája érezhető a német élettérben. Feltűnően sok a homoszexuális, persze Budapesten is lépten-nyomon lehet velük találkozni, de itt az volt az érzésem, mintha egy buzeráns fesztivál kellős közepében lennék. A boltok zsúfoltak a vásárló tömegektől, német beszédet keveset hallok, annál több érthetetlen makogást. Groteszk látvány a népviseletbe öltözött, nagybajúszú, német férfi és koromfekete felesége, ahogy három gyerekükkel tolakodnak a kígyózó soron keresztül. Az utcákon bandák lebzselnek, ők az úgynevezett autonóm anarchista fiatalok, láthatóan jól benarkózva. Az egyikük kabátján egy feiratot pillantok meg: Smash Fascism! - hát azt érezhetően legyőzték errefelé. Ahogy az utcákat róttam, nyomasztóan hatott rám a bábeli tömeg és egyfajta posztapokaliptikus rémálomként zúdult rám a dekadens, pusztulásba tartó Németország kálváriája. Rokonaim felvilágosítottak, hogy a bűnözés és kábítószer kereskedelem is reneszánszát éli az utóbbi időben. Összegzésképpen elmondható, hogy bár egy fokkal jobb a helyzetünk, ha így folytatódik elérjük a Németországban tapasztalható métely szintjét. Kelet-Németország is azért élhetőbb még egy fokkal nyugathoz képest, mert a kommunizmus nem csinált átjáróházat belőle és nem csalogatta két kézzel a Karib-térség összes bennszülöttjét Germániába. Őket kizárólag a német gazdaság összeomlása képes kimozdítani halálba tartó menetelésükből, míg nekünk lényegesebben több lehetőségünk maradt a harc megvívásához.
Hadnagy Ármin

Ki-ki érdemei szerint kerüljön a megfelelő helyre

Döbrögi arcképével ellátott vécépapírt árusít valaki a Vatera aukciós portálon, darabját 990 forintért.
Orbán-arcképes vécépapír “Kitűnő ajándék, pofátlan humor, de hát ki nem érezte már úgy, hogy a kormány intézkedései miatt összecsinálja magát? Ez nem gond többé” – írja a Vaterán az eladó. A vécépapíron – amelyből 890 darab van raktáron – Döbrögi karikatúrája mellett a Nemzeti Trafikmutyi felirat olvasható.
Orbán-arcképes vécépapír “A termék nem azért kerül ennyibe, mert hirtelen akarok meggazdagodni. A behozatal költségei, a belföldi szállítás, a vám és az áfa kétszer annyiba kerül, mint maga az előállítás és Magyarországig szállítás. Ez van, ilyen országban élünk” – tette hozzá.
Orbán-arcképes vécépapír Az eladó úgy nyilatkozik a Vaterán, hogy Hongkongban gyártatja a terméket, az ötlet pedig már nem új. „Korábban (talán négy-öt éve) árultam Gyurcsány-arcképeset is, igaz, azt nem én készítettem, és mivel egyre korábban indul a kampány és egyre undorítóbb, úgy éreztem, sokéves ígéretemnek teszek eleget: sokan kérték, hogy legyen a másik nagy politikusunkkal is vécépapír, és végül is belevágtam” – mondta az eladó.

Szilveszteri hajcihő

Amellett, hogy a budapesti utcák szemétdombbá váltak (szilveszteri időszakon kívül is azok), a szilveszter most is bővelkedett érdekességekben. Sok ittas és kábítószeres került kórházba, ahol Zacher Gábor doktor úr vendégszeretetét élvezhették. Milliókat lövöldöztek el az agyatlanok tűzijátékokból és persze volt petárda is, bármennyire tilos volt is.
A IX. kerületben pedig az ország rejtett erőforrásai verekedéssel összekötött, középkori hagyományőrző kardos bemutatóval búcsúztatták az évet. Sajnos a szamurájkardos barna nindzsák között halott nem volt. A Lenhossék utca cigányfertőzöttsége 120%, magyarán az ilyen csetepaték nem mennek ott ritkaságszámba.
Egy ember pedig Budapesten megölte a szomszédjában élő rokonát és rágyújtotta a házát.
Megszületett az első gyerek az országban is, amely furcsa mód nem cigány volt, de Borsodban az első baba a semmirekellő söpredék köréből került ki és Kazincbarcikán született.
Szívderítő esetre is volt példa, mert Vácon ismeretlenek izraeli zászlót tettek egy lakás bejárata elé, amelyre figyelemfelkeltő petárdát is hajítottak. Így tovább fiúk az új évben is!
Ungvári Bertalan

Beszéljünk magyarul! - A cigány szavak listája

A magyar nyelv oktalan, felelőtlen használata, elidegenesítése, és a nyelvbe befurakodott cigány és zsidó eredetű szavak ellen újra és újra felemeljük a szavunkat. Mindaddig elő fogjuk hozni a témát, amíg a Kárpát-Medencén belül egyszer is elhangzik egy ilyen szó magyar szájból. Ezeket az elhajlásokat tűzzel-vassal kell irtani, hiszen óriási kárt okoz népünknek, nemzetünknek édes anyanyelvünk megalázása, meggyalázása. Ha a nyelvünket ölik, a nemzetet ölik! A beszélt nyelv nagyban kihat a gondolkodásra, a jellemre. És a jellem pedig visszahat a beszédre. A kölcsönhatás mindkét irányba fennáll. Ezt már sokan bebizonyították, például azért is volt annyi kiemelkedő magyar tudós, mert ezt a nyelvet beszélték. Nyelvünk hihetetlen kincs, rendkívül ősi, és roppant közel áll a teremtéshez.
Jövevényszó A szó jelentése Cigány eredet Forrás
ácsi maradok A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
báló disznó A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
baró nagyon jó A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
bibas vagy bibaszt: ‘‹cigányok egymás közt használt csúfondáros megszólítása›’, főnévként: ‘gyámoltalan, ostoba ember’.

Cigány szó (bibah, bibaht), tkp. ‘szerencsétlen’. www.szokincshalo.hu
bufár pénztárca A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
bula női testrész, és lány akit nem igazán tisztelnek A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
csá szia A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
csaj cigánylány Cigány szó, a csávó (‘fiú, legény’) nőnemű párja. A szlengből már átlépett a bizalmas köznyelvbe. www.szokincshalo.hu
csávó cigányfiú Cigány szó, a csaj (‘lány’) hímnemű párja. A szlengből már átlépett a bizalmas köznyelvbe. www.szokincshalo.hu
csiken zsír A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
csór, csórel lop Cigány szó, az alvilági nyelvből került a bizalmas köznyelvbe. www.szokincshalo.hu
csoré csupasz, tar, kopasz, meztelen, ruhátlan A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
csórikám szegénykém A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
csóró ‘szegény, szűkölködő (ember)’, ‘‹főnévként› egy illető, valaki’. Cigány szó: csoro, csorro (‘szegény’). A bizalmas köznyelvben is megtalálható. www.szokincshalo.hu
csumi csók, köszönési forma A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
devla ördög A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dik nézd A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dikh nézd, ni A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dilis bolond, megbolondul A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dilo, dili ‘bolondság, bolondéria’: kész dili, diliház, diliflepni, dilibogyó (‘idegcsillapító’), dilihopp (‘idegroham’). Származékai: dilis, dilinós, dilinyós. A szócsalád a cigány dilino, dilinyo (‘bolond’) származéka. Ez a magyarban főnévnek érződött, így vette fel az -s végződést, s ebből rövidüléssel lett a dilis, amelyből aztán a ~ főnév vonódott el. Bizalmas és szleng rétegbe tartozó szavak. www.szokincshalo.hu
doszt elég valamiből A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
duhano dohány A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
duma beszéd A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dumál beszél A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dzsal elmegy, lelép A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dzsukel kutya, kutyaütő alak A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dzsuva kosz, rendetlenség A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
dzsuvás koszos, rendetlen A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
eldzsuvál ellop valamit A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
elő a farbával Mondd ki az igazat! A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
fabrikál készít, alkot valamit A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
gadzsi(gádzsi) lány, nő A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
gadzsio(gádzsó) paraszt A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
gizda nagyképű, hencegő A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
gógyé fej A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
gógyi ész A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
góré főnök A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
hadova, hadovál ‘beszéd, duma’. – hadovál: ‘(összevissza) beszél, hetet-havat összehord’. www.szokincshalo.hu
hóhányó füllentős ember, csirkefogó A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kaja étel, ennivaló A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kajál ‘eszik’. Származékok és kapcsolt szavak: kajás, kaja. Cigány eredetű bizalmas nyelvi szó: chava (‘eszik’). A magyarba egy kajel változat került, amely hangrendi kiegyenlítődéssel lett ~, a kaja utólagos elvonás. www.szokincshalo.hu
kalca nadrág A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kalyiba házikó A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kamatyol közösül A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kéró lakás, otthon A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kolompár cigány A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kula ürülék A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
kúr közösül, elront valamit A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
lóvé pénz A cigány lóve (‘pénz’) átvétele, ez a lovo (‘pénzdarab, érme’) többes száma. A régi tolvajnyelv és a bizalmas nyelv szava. www.szokincshalo.hu
luvnya prostituált A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
mandró kenyér A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
manus ember, férfi, illető A cigány manus átvétele az igénytelen nyelvi rétegben. A szóvégi sz talán a krampusz, mamusz ejtésének analógiás hatását tükrözi. www.szokincshalo.hu
manusz férfi A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
megmurdelt meghalt A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
more barát A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
morel reszel, dörzsölt A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
mórel ellop, elcsen A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
nyikhaj felelőtlen A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
nyista semmi A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
péló here A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
pia, piál iszik Cigány eredetű szó: pijel (‘iszik’), ez indoeurópai rokonságban áll a szláv nyelvek piti szavával (lásd pince). A pia (‘ital’) magyar elvonás az igéből. www.szokincshalo.hu
pulya, purdé gyerek A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
púró öreg A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
rajkó cigány fiú A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
rakló fiú A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
roma cigány Saját elnevezés: romani, romanoi. www.szokincshalo.hu
séró fej A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
sukár szép, csinos A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
sunázik hallgat A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
tikno kicsi A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
usgyi gyerünk A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
vaker beszéd A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
vakerel beszél A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
verda autó A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)
zubuno kabát A magyar és cigány nyelv kölcsönhatásának vizsgálata (Debreceni Egyetem)

A cseh reakció vagy csereakció?

Merényletet követtek el Dzsamál Muhammad Dzsamál, prágai palesztin nagykövet ellen. Erről szóltak az első hírek. Nem sokkal rá már az röppent fel, hogy véletlen baleset történt? Minden érintett megszólaló egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat bocsátott ki az elmúlt 24 órában. A hírek jelenlegi állása szerint két verzió lehetséges: 1. A trezorba valaki bombát helyezett el, hogy a palesztin nagykövetet kiiktassa. E változat azonban kevésbé valószínű, a széfhez nagyon kevesek férhettek hozzá, a bérgyilkost már elfogták volna. 2. Másik változat, hogy a nagykövet bombát talált a széfben, amelyet nem megfelelően kezelt.
Az persze nyitott kérdés, hogy a prágai palesztin nagykövetségen milyen okból tartottak bombát, csak remélni lehet jelenleg, hogy nem egy terrorista akció részét képezte egy olyan ország területén, amely erősen Izrael-barát politikát folytat. És itt a hangulatkeltő harmadik variáció is. Ráadásul a csehek 2012 novemberében, egyedüli európai országként nemmel szavaztak az ENSZ-ben, amikor Palesztina államisága volt a kérdés. Ezt azzal magyarázzák, hogy a nagykövetségen felhalmozott fegyverarzenálra bukkantak a robbanás után, amik csakis illegális úton kerülhettek a Cseh Köztársaság területére, így a Palesztin Nagykövetség épületébe is. E fegyverek diplomáciai területen való tárolása a világ minden országában tiltott. Cseh titkosszolgálati forrásból - a Respekt hetilap - úgy értesült: nagykövetségeken tárolt fegyverek nem feltétlenül számítanak meglepetésnek, egyes esetekben preventív célt is szolgálhatnak. Ismert: a palesztinok állandó rettegésben élnek egy esetleges Moszad-támadástól tartva, a világon mindenhol, a biztonság kedvéért, alaposan felfegyverkeznek, még ha ezzel alapvető diplomácia szabályokat szegnek meg. Csütörtök estig a cseh rendőrség egyik kiszivárgott változatot sem erősítette meg, nem hivatalosan mindenki szerencsétlen balesetről beszél. Cseh lapok most azt találgatják: egyáltalán meg fogja-e tudni valaha is a cseh közvélemény mi robbant fel 2014 első napján a prágai palesztin nagykövetségen és, hogy pontosan milyen fegyvereket rejtenek a nagykövetség épületének falai. Az eset kapcsán már megkezdődtek a diplomáciai tárgyalások.
A Cseh Titkosszolgálat által nyilvánosságra hozott hasonló eset egy feltételezett támadás RPG-vel a prágai Szabad Európa rádió ellen még 2003.ból…
Ezek szerint nem véletlenül veszik komolyan a csehek a palesztin követségen történteket, ugyanis nem először bukkannak egy külföldi ország diplomáciai testülete által rejtegetett fegyverarzenálra. Hasonló felfedezést tettek 2003-ban a Cseh Titkosszolgálat emberei az iraki nagykövetségen is, ahol tizenegy pisztolyt, négy kalasnyikovot, két hangtompítós Heckler & Koch gépfegyvert, több mint kétezer lőszert és egy RPG-7-es rakétaelhárító löveget is találtak. Az irakiak a prágai Szabad Európa Rádió épületét akarták megtámadni, a merényletet iraki diplomáciai védettséget élvező titkos ügynökök hajtották volna végre. A Szaddam-rezsim kapitulációja után néhány héttel a cseh fél csendes megállapodást kötött az irakiakkal, akik átadták a fegyvereket.
Gölöncsér Miklós

A terrorizmus a pénzhatalom eszköze

2013-as év is bővelkedett terrorakciókban, szerte a világon mindenütt. az elkövetett bűncselekmények száma ijesztően magas. A legutóbb az oroszországi Volgográdban az év utolsó napjaira esett. Kirívó esetek is történtek szép számmal, ilyen volt a bostoni maraton elleni terror cselekmény, melyet alapos szereplő válogatás is megelőzött. Bár természetesen tudjuk, hogy nem csak fizikai terror létezik, hanem ennek sok kifinomult formája is van. Mégis a fizikai terror az, mely meg a leginkább szemebe szökő, legelborzasztóbb.
Azonban a többi formája még ennél is károsabb, még ennél is több áldozatot szed. Épp azért mert alattomos, nehezen felismerhető.
Most azonban a terrorizmus fizikai megnyilvánulásával foglalkozunk cikkünkben, épp a volgográdi támadások kapcsán.
volgográdi_terror_áldozatok_03A merényleteket célpontjai és célja
A célpont többnyire a védtelen civil lakosság, vagy egy kiválasztott személy, csoport, vagy objektum.
Mégis mindegyik merénylet típusra jellemző a vétlen civil sérültek és halálos áldozatok magas száma.
Lényegében a civilek ellen elkövetett terrorbűncselekmények célja a megfélemlítés. Illetve ezen megfélemlítésen keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az emberekre és a politikusokra, továbbá kikényszeríteni a maguk számára kedvező intézkedéseket, valamint a nekik nem tetsző egyéneket likvidálni.
Mindegyik terrortámadást külön-külön is érdemes alaposan megvizsgálni, elemezni, az elkövetők, de főként azok támogatói, az áldozatok, a felhasznált eszközök és háttérszándékok tekintetében.
Most a volgográdi terrormerényletek kapcsán igyekeztünk utána járni, hogy milyen érdekek húzódnak meg a háttérben.
Akik a terrorizmus mögött állnak
A terrorizmus háború – mégpedig annak legaljasabb fajtája – a háborúhoz pedig tudjuk három dolog szükségeltetik: pénz pénz és még több pénz. Nos, ez a tény már önmagában is elég jól behatárolja a kiagyalókat azaz a finanszírozók körét, illetve a velük kapcsolatban álló kivitelezőket.
Lássuk a konkrét esetet.
volgográdi_terror_áldozatok_01A volgográdi terror belső háttere
A két terrorista támadás során Oroszország déli városában Volgográdban 24 óra leforgása alatt több mint 30 ember meghalt és közel 70 megsérült.
“Az utálatos bűncselekmény, amit itt Volgográdban követtek el nem igényel külön kommentárt” – mondta Putyin, hozzátéve: “Nem számít, hogy a bűnözők is megindokolják, mert semmi sem indokolja a civilek, különösen a nők és gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket.”
Tényként le kell szögezni, hogy az idén több terrortámadás is történt Oroszországban az Észak-Kaukázus vidéki föderációk területén.
kaukázusi_köztársaságok_etnikai_összetételeAhhoz, hogy az alábbiakat megértsük, néhány további tény felidézése is szükséges.
A 1990-es években Oroszországban, az Észak-Kaukázusban szeparatista mozgalmak jelentek meg. A szeparatisták szórványos támadásai különösen az autonóm köztársaságok területén, Dagesztánban és Csecsenföldön fordultak elő.
Az elmúlt 20 évben szinte minden terrorista bombatámadást, mely oroszországi aluljárókban, vagy egyéb nyilvános helyeken történt a szeparatisták követték el. Azonban csak kevés esetben, azonosították az ilyen terrorcselekmények elkövetőit.
Amikor Putyin 2000-ben hatalomra került, igyekezett nyugalomra inteni, rábeszélni Dzhokhar Dudayevet és Aslan Maskhadovot akiknek befolyása volt a csecsen és dagesztani csoportokra, hogy működjenek együtt az orosz kormánnyal, segítsenek maguk is megtisztítani a szeparatista mozgalmakat. Ez a politika nagy mértékben sikeresnek bizonyult, de nem sikerült teljesen felszámolni az elégedetlenség gyökereit.
volgográdi_terror_áldozatok_02A legutóbbi robbantások két szempontból jelentősek
1. A robbantásokat néhány nappal a közelgő 2014-es téli olimpiai játékok előtt hajtották végre. Láthatóan az volt a terv, hogy megfélemlítsék a sportolókat, akik részt vesznek a játékon. Már tavaly júliusban, Emirate Doku Umarov a kaukázusi csecsen csoport vezetője  kiadott egy videó nyilatkozatot, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy “a maximális erőt” szabadítja fel, hogy megzavarják a szocsi téli olimpiát.
2. A két bombamerénylet azt a Volgográdot sújtotta, amely messze kívül esik az Észak-Kaukázus területén és amelynek muzulmán lakossága nem szélsőséges. Ezért a Putyin-ellenes aktivisták koncepciója arra, irányult, hogy a válsággal sújtsák a Volga folyó muzulmán dominanciájú köztársaságait, mint Tatársztán és Baskíria, amelyek már megtapasztaltak terrorista cselekményeket az elmúlt években és amelyek, főként a muszlimok lakta területek, mégis alig mutatnak hajlandóságot a szeparatizmus iránt, ellentétben a muzulmán többségű észak-kaukázusi autonóm köztársaságokkal.
A volgográdi terror külső háttere
A külpolitikában Oroszország (más országokkal egyetemben) végig kitartott azon álláspontja mellett, hogy Szíria legitim kormánya az Assad kormány, és hogy e kormány megdöntésére az atlantista érdekek mentén szított konfliktust a cionisták által pénzelt lázadó banditák és külföldi zsoldos fegyveresek terrorját meg kell állítani, illetve a külső beavatkozást meg kell szüntetni.
A szaúdi Bandar herceg egy sor ígérettel és fenyegetéssel állt elő a 2013-as látogatásai során, sőt még a megvesztegetéssel is megpróbálkozott, hogy Putyin cserébe visszavonja Moszkva támogatását a szíriai Bashar Al-Assad kormányától.
Bandar_Putyin_2013Például a következő kijelentéseket tette (az augusztusi 4,5 órás találkozó során): “Én garanciát adhatok, hogy (értsd: Putyin) megvédje a jövő évi téli olimpia biztonságát, melyet az irányításunk alatt álló csecsen csoportok veszélyeztetnek”
Ez a “garancia”, hogy nem aktivizálják a csecsen terroristákat a szocsi olimpia elleni támadására, nyilvánvalóan burkolt fenyegetés; ha Oroszország nem hagy fel a szír kormány támogatásával, a terrortámadások zöld utat kapnak. Sőt nyomatékosításként Bandar egyértelművé tette, hogy az ő álláspontját támogatja az amerikai kormány.
Majd Bandar következő (decemberi) látogatása során – mikor kiderült, hogy Oroszország a fenyegetés ellenére, nem csak nem hagyott fel Szíria támogatásával, de döntő hatással volt arra, hogy megakadályozza az Obama-adminisztrációt Szíria bombázásában – már másféle, enyhébb húrokat pengetett meg.
Nem kevesebbel állt elő, mint a következő ötlettel.
sziria-001Ugyanis Bandar Bush puhább feltételeket “ajánlott”, mégpedig, hogy a tervezett januári  második genfi békekonferencián beleegyezik abba, hogy Bashar Al-Assad megmaradhat elnöknek, de az igazi hatalmat át kell adnia egy ideiglenes “ellenzéki” kormánynak, melynek élén (a Rijád által irányított) “lázadók” állnak. Sőt, Bandar Bush elvárja Oroszországtól, hogy hagyja jóvá az ideiglenes kormányt, és gyakoroljon nyomást Assad-ra, hogy ne induljon a 2014 elnökválasztáson, valamint hozzon tető alá egy új szíriai alkotmányt még a választások előtt. Ha Moszkva betartja, ezen feltételeket, akkor Szaúd-Arábia több, mint hajlandó lesz “hozzájárulni” annak a Szíriának az újjáépítési költségeihez, amelyet segített elpusztítani, az általa is finanszírozott felfegyverzett zsoldosok keresztül.
Putyin nem hódol be a háttérhatalomnakPutyin válasza igen egyértelmű volt ennek a hatalmi tébolyban szenvedő középkori kényúr eszement durva beavatkozást tükröző diktátumára.
Leszögezte a tényt, hogy a Szaúd-Arábia és Katar által finanszírozott ellenzéknek nevezett fegyveres banditák (sorozatosan) vesztettek. Putyin egyértelműen kijelentette azt is, hogy a szaúdi-támogatású “ellenzék”-nek semmi köze a demokráciához, ezek a “lázadók” valójában terroristák.
Sem Damaszkusz sem Moszkva nem tart igényt a szaúdi forrásokra Szíria újjáépítésében, mert Oroszország, Irán és Kína fogja ezt a munkát elvégezni. Sőt, Oroszország és az Egyesült Államok megegyezett, hogy a takfiri* terrorizmus veszélye nem csak az amerikai biztonságot, de az orosz és a globális biztonságot is veszélyezteti, és ezzel az európaiak is egyetértenek.
Putyin azt javasolta, hogy Bandar Bush, hogy hagyjon fel “szektás uszítással és a terrorizmus támogatásával, mert ez egy kétélű kard, Szaúd-Arábián belül is visszaüthet olyan lendülettel, melyet nem lesz képes ellenőrizni.”
The chief of staff of the so-called Free Syrian Army (FSA) is to meet the commanders of foreign-backed militants fighting against Syrian troops in the Turkish city of Istanbul.
The chief of staff of the so-called Free Syrian Army (FSA) is to meet the commanders of foreign-backed militants fighting against Syrian troops in the Turkish city of Istanbul.
Ugyanakkor tény az is, pár nappal a Putyin-Bandar Bush találkozó után – mikor Salim Idris, a Washington által támogatott szabad szíriai hadsereg, az SMC (Supreme Military Council-Legfelsőbb katonai Tanács) vezérkari főnöke (aki a szíriai hadseregből dezertált) menekülni kényszerült, miután központját, kulcsfontosságú ellátási raktárait átadta a Bandar Bush brigádoknak, és a szaúdi támogatású úgynevezett Iszlám Frontnak Washington bejelentette, hogy befagyasztja a támogatást. De azért a raktárakból eltűnt fegyver arzenál megszerzésére zöld utat adott a szaúdi, a katari és az emirátus béli zsoldosoknak. Valamint a CIA-n keresztül továbbra is szoros kapcsolatban maradt banditákkal, a két főbb Al-Kaida*** csoportot is magába foglaló Bandar Bush brigádokkal és talpnyalójával az Iszlám Fronttal, valamint az ISIL**-el. Így aztán a Bandar Bush brigádoknak lényegében mindenhez hozzáférése van Washingtonban, ami számít. És mellesleg az amerikai “támogatás” ugyan nem nyíltan, de továbbra is folytatódik Jordánián keresztül, míg Törökország “diszkréten” nem csinál semmit, hogy megakadályozza ISIL bevetését, szétterjedését mind Szíriában, mind Irakban.
The file photo shows the funeral procession for the border guards killed in a terror attack in southeastern Iran on October 25, 2013.
The file photo shows the funeral procession for the border guards killed in a terror attack in southeastern Iran on October 25, 2013.
2013 decemberben több terrorista műveletet hajtottak végre Irán délkeleti Sistan-Beludzsisztán tartományban is. Majd a Moszkvába érkező Bandar bin Sultan, a hírszerzési főnök értésére adta vendéglátójának, hogy céljuk Iránt és Oroszországot megosztani Szíria támogatásának kérdésében, valamint a költségeiket növelni, így kikényszeríthetnek szigorúbb biztonsági intézkedéseket és korlátozásokat a hétköznapi emberekre, különösen a muszlimokra nézve.
Más kérdés, hogy az elvakult terrorista műveletek és ártatlanok megölése, azokkal szemben okoz több gyűlöletet, akik nem követtek el ilyen cselekményeket, de mégis ők fizetik meg az árát, mert az elkövetők velük azonos vallás követőinek hazudják magukat.
Tekintettel a fenti tényekre, nem csoda, hogy Oroszország nem hagyja magára az Assad kormányt és a szír népet, nagy bosszúságára a Szaúd-Arábiának, amely az elsődleges szállítója az Assad-ellenes lázadó dzsihádistáknak, azt kell gondolnunk, hogy, a volgográdi merényletek (is) bizonyítják Szaúd-Arábia, közvetlenül a Bandar klán részességét a terror támadásokban.
sziriai__olaj_es_gazlelohelyek_kitermeleseroMint látható a terrorcsoportokat a szemforgató szaúdi, katari, usa és emirátus béli vezetők és pénzmágnások finanszírozzák, illetve támogatják közvetlenül is.
Ráadásul Oroszország most szerződést kötött Szíriával a szír olaj kitermelésére, mely ez esetben szintén ellenérdekű úgy Rijád, mint Washington érdekeivel. Vagyis a pénz, az üzleti érdekek állnak elsősorban a terror cselekmények hátterében. Az erővonalak pedig igen jól kivehetők. egyik oldalon az atlantista szemléletű cionista kamat vezérelt pénzvilág (arab és más csatlósaival együtt) a másik oldalon pedig az eurázsiai szemléletű blokk áll egymással szemben. Valójában két jól elkülöníthető értékrendet képviselő irányzat.
Előbbiek kezében a terrorizmus csupán fegyver. Igaz, olyan fegyver, mely mindkét oldalra is elsülhet. Erre az egyik legeklatánsabb példa éppen maga az al-Kaida, mely a kezdeti nagy összeborulás után esküdt ellensége lett az USA-nak. De ugye az al-Kaidánál is van az a pénz amiért …
Egy dolgot azonban kimondhatunk, bár a fizikai terror fenyegetettségre való hivatkozással kordában, de legalábbis félelemben tarthatóak egy ideig az emberek. Azonban ez nem az a módszer, ami hosszabb távon hatékony eredményt hozhat. Sőt egy idő után a megtámadottak összefogása és elszánt harca várható. Mert a terrorcselekményeket minden egészséges erkölcsű ember és nemzet elutasítja, sőt harcol ellene, ha kell.
Amint most Putyin is háborút indított a terrorizmus ellen.
A bomba nem válogat, megöl bárkit, akit ér, vallásra, nemzetiségre, nemre, korra, vagy erőnlétre tekintet nélkül, jót, rosszat, okosat és butát.
Ezért óriási felelőtlenség iszlám- vagy keresztény- netán nemzetellenességet szítani. A gonoszság és a bűn ellen kell harcolni. A terrorizmus pedig minden formájában bűn, mégpedig megbocsájthatatlan bűn.

Audie – Szabad Riport Tudósító Iroda

források: RT/PressTV/The Truth Seeker/USA Today/

* takfiri – hitehagyott, tisztátalan szunnita muszlim, mely a Salafi mozgalomhoz köthető. A szalafizmus egyfajta “iszlám fundamentalizmus”-nak tekinthető, amely megengedi a terrorizmust, az erőszakos cselekményeket legitim alkalmazott módszereknek tekinti vallási vagy politikai célok megvalósításához.
**ISIL – Iszlám Állam Irakban Szíriában és a Levante-ban. Betű szó Irak Siria és Levant nevek kezdőbetűje, lényegében takfiri szunniták. Levant ma áll Ciprus, Libanon, Szíria, Palesztina, Jordánia, Izrael, és része a Dél- Törökország (volt Aleppo vilajet )
*** al-Kaida (al-QA “IDA) – Oszama bin Laden által 1988-89-ben (Peshawar, Pakisztán) alapított globális militáns iszlamista és takfiri radikális szunnita muzulmán mozgalom. A hontalan hadsereg úgy működik, mint egy multinacionális hálózat. A sharia törvény szigorú értelmezésével globális dzsihádot hirdet. Al-Kaida egyik közvetlen partnere az Iszlám Állam Irakban és a levantei

Pénzügyi rezsicsökkentés: banki díjemeléssel indul az év

A pénzintézetek egymás után jelentik be terheik továbbhárítását – írja a Népszabadság.
A bankok a havi kétszeri, maximum 150 ezer forint összegű díjmentes készpénzfelvétel, valamint a kártyás vásárlások után fizetendő bankközi díjak egységesítése és csökkentése miatt emelnek a szolgáltatások tarifáin – derül ki a nol.hu összesítéséből. Előbbire ugyan nem hivatkozhatnak a bankok, mivel az erről szóló jogszabály kifejezetten tiltja, hogy a „pénzügyi rezsicsökkentés” okozta – becslések szerint akár az évi 40 milliárd forintot is elérő – tehernövekedést továbbhárítsák ügyfeleikre, a pénzintézetek azonban így is bőven találnak okot a díjemelésre.
Ugyan egyelőre csak néhány bank tette közzé díjemeléseit, de várhatóan hamarosan mások is követik a példát. A nagyok közül a Budapest Bank volt a leggyorsabb, január végével módosít tarifáin: az elektronikus tranzakciók után addig felszámolt 0,3 százalékos költség 0,41-re, míg a készpénzes ügyleteket most terhelő 0,6 százalékos elvonás 0,76-ra emelkedik. Nő több bankkártya éves díja is, a Maestro plasztik tarifája például 1795 forintról 3338 forintra emelkedik.
Az MKB február 10-től változtat kondícióin, a lakossági számlavezetési díjak egységesen 150 forinttal nőnek. Előbbi bank az interchange-szabályozás változásával és a várttól elmaradó tranzakciósilleték-bevételek miatt tavaly év közben kivetett pótadóval (ez a szektor számára mintegy 75 milliárd forintos pluszterhet jelentett) indokolja a drágítást, míg az MKB-nak „csak” az utóbbival volt problémája.
A kisebb pénzintézetek közül a MagNet február elsejével módosít díjtáblázatán. A hitelintézetek közül eddig egyedül ez a bank indokolja a változást a díjmentes készpénzfelvétel bevezetésével. Igaz, itt nem díjemelést, hanem a jelenlegi kedvezményrendszer átalakítását okozta az intézkedés – márpedig azt semmi nem tiltja, így valószínűleg példáját mások is követik majd. (Általános gyakorlat a bankoknál, hogy valamilyen szolgáltatásért elvileg díjat számolnak fel, ám azt kedvezményként elengedik, az engedmény megszüntetése pedig jogilag nem minősül új díj bevezetésének vagy emelésnek.)
A MagNetnél jelenleg havi kétszer bármekkora összeget fel lehet venni saját bankautomatából, februártól azonban belép a 150 ezer forintos korlát, amely fölött a hitelintézet megkéri a szolgáltatás árát. Jelenleg a saját ATM használata nem kerülhet többe 50 forintnál, míg a jövő hónaptól akár 6049 forintot is felszámíthat a MagNet a felvett összegtől függően – igaz, ehhez már egymillió forintot kell kivenni az automatából az ingyenes járó 150 ezer felett, ami nem túl valószínű.
A bankközi kártyadíjak csökkentésével és a pótadó kivetésével indokolta február 4-től hatályos díjváltozásait a Sopron Bank. A pénzintézet néhány forinttal emeli a lakossági számlák tranzakciós költségeit, így például a Bázis csomagnál a havi zárlati díj a jelenlegi 399-ről 408 forintra nő, míg a pénzfelvételért minimum 590 forintot kell fizetni a mostani 604 forinttal szemben. A komoly érvágást azonban nem is ez, hanem a bankkártyák drágulása jelenti majd. A Maestro típusú plasztikok éves díja például 1600 forintról 3600-ra ugrik, míg a Master-Card Standard kártyája évente 5500 forintba kerül majd, míg most 3500 forintot kell érte fizetni.
(NOL )