2014. január 4., szombat

A cseh reakció vagy csereakció?

Merényletet követtek el Dzsamál Muhammad Dzsamál, prágai palesztin nagykövet ellen. Erről szóltak az első hírek. Nem sokkal rá már az röppent fel, hogy véletlen baleset történt? Minden érintett megszólaló egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat bocsátott ki az elmúlt 24 órában. A hírek jelenlegi állása szerint két verzió lehetséges: 1. A trezorba valaki bombát helyezett el, hogy a palesztin nagykövetet kiiktassa. E változat azonban kevésbé valószínű, a széfhez nagyon kevesek férhettek hozzá, a bérgyilkost már elfogták volna. 2. Másik változat, hogy a nagykövet bombát talált a széfben, amelyet nem megfelelően kezelt.
Az persze nyitott kérdés, hogy a prágai palesztin nagykövetségen milyen okból tartottak bombát, csak remélni lehet jelenleg, hogy nem egy terrorista akció részét képezte egy olyan ország területén, amely erősen Izrael-barát politikát folytat. És itt a hangulatkeltő harmadik variáció is. Ráadásul a csehek 2012 novemberében, egyedüli európai országként nemmel szavaztak az ENSZ-ben, amikor Palesztina államisága volt a kérdés. Ezt azzal magyarázzák, hogy a nagykövetségen felhalmozott fegyverarzenálra bukkantak a robbanás után, amik csakis illegális úton kerülhettek a Cseh Köztársaság területére, így a Palesztin Nagykövetség épületébe is. E fegyverek diplomáciai területen való tárolása a világ minden országában tiltott. Cseh titkosszolgálati forrásból - a Respekt hetilap - úgy értesült: nagykövetségeken tárolt fegyverek nem feltétlenül számítanak meglepetésnek, egyes esetekben preventív célt is szolgálhatnak. Ismert: a palesztinok állandó rettegésben élnek egy esetleges Moszad-támadástól tartva, a világon mindenhol, a biztonság kedvéért, alaposan felfegyverkeznek, még ha ezzel alapvető diplomácia szabályokat szegnek meg. Csütörtök estig a cseh rendőrség egyik kiszivárgott változatot sem erősítette meg, nem hivatalosan mindenki szerencsétlen balesetről beszél. Cseh lapok most azt találgatják: egyáltalán meg fogja-e tudni valaha is a cseh közvélemény mi robbant fel 2014 első napján a prágai palesztin nagykövetségen és, hogy pontosan milyen fegyvereket rejtenek a nagykövetség épületének falai. Az eset kapcsán már megkezdődtek a diplomáciai tárgyalások.
A Cseh Titkosszolgálat által nyilvánosságra hozott hasonló eset egy feltételezett támadás RPG-vel a prágai Szabad Európa rádió ellen még 2003.ból…
Ezek szerint nem véletlenül veszik komolyan a csehek a palesztin követségen történteket, ugyanis nem először bukkannak egy külföldi ország diplomáciai testülete által rejtegetett fegyverarzenálra. Hasonló felfedezést tettek 2003-ban a Cseh Titkosszolgálat emberei az iraki nagykövetségen is, ahol tizenegy pisztolyt, négy kalasnyikovot, két hangtompítós Heckler & Koch gépfegyvert, több mint kétezer lőszert és egy RPG-7-es rakétaelhárító löveget is találtak. Az irakiak a prágai Szabad Európa Rádió épületét akarták megtámadni, a merényletet iraki diplomáciai védettséget élvező titkos ügynökök hajtották volna végre. A Szaddam-rezsim kapitulációja után néhány héttel a cseh fél csendes megállapodást kötött az irakiakkal, akik átadták a fegyvereket.
Gölöncsér Miklós

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése