2014. január 25., szombat

Viktor Janukovics új alkotmányra és amnesztiára is hajlandó a politikai válság rendezése érdekében.

Első pillantásra nagyvonalúnak tűnő ajánlattal lepte meg szombaton az EU-integrációért és a kormány, illetve az államfő távozásáért tüntető ellenzéket szombaton Viktort Janukovics ukrán elnök. A Kyiv Post szerint az ajánlat értelmében Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött exkormányfő mögötti Batykivscsina (Haza) párt vezetője miniszterelnök, Vitalij Klicsko nehézsúlyú bokszvilágbajnok, az UDAR (Ütés) elnöke pedig miniszterelnök-helyettes lehet az újjáalakuló kijevi kormányban. A két hónapja tartó tüntetéseken őrizetbe vett foglyokat szabadon engedik, ha a kormányzati negyed előtt, a Hrusevszkij utcában emelt barikádokat elhagyják a tüntetők. A szerte Ukrajnában elfoglalt kormányzati épületek elhagyásáért minden tüntető amnesztiát kap. Janukovics állítólag hajlandó az alkotmány módosítására is, vagyis hogy elnöki demokrácia helyett Ukrajnában parlamentáris köztársaságot építsenek ki. Ezt az alkotmány is rögzítené, ha pedig mindez nem lenne elég, Janukovics jelezte azt is, az elnök pedig a korábbiaktól eltérően kész a nyilvános televíziós vitára Klicskóval, aki a jövőre tartandó elnökválasztáson az első számú kihívója lehet.
Janukovics szombaton három órán át tárgyalt az ajánlatról az ellenzéki pártok képviselőivel. A fogadtatás egyelőre vegyes. Bár az UDAR egyik képviselője, Pavel Rozenko óvatosan üdvözölte az amnesztia és a parlamentáris demokrácia ötletét és azt is, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Mikola Azarov kormányának az ajánlat értelmében le kell mondania – Rozenko szerint egyébként az egész ajánlat képzelgés, amelybe az ellenzék úgyse megy bele –, a kijevi Függetlenség tere, a Majdan tüntetői közül nem mindenki elégedett. Az egyik szélsőjobboldali szervezet, a Jobb Szektor vezetője, Dmitro Jaros az ajánlat hírére úgy reagált, nincs alku „ezzel a bandával”, Janukovicsnak mennie kell. Pénteken még erről beszélt egyébként az a Klicsko is, aki most állítólag Jacenyukkal együtt gondolkodik az elnöknek adandó válaszon.
Jaros kiszólása az alkuképtelenségről nem sok jót ígér, a Jobb Szektor hívei azok a tüntetők, akik a Majdan százezernyi tiltakozójától elszakadva szerdán véres zavargásokat kezdtek a kormányzati negyed előtt, és azóta is harcolnak a rohamrendőrökkel a Hrusevszkij utcában emelt barikádokon. Ők belementek ugyan egy egynapos tűzszünetbe csütörtökön, a Janukovics és az ellenzék közötti tárgyalások első fordulójára felfüggesztették az erőszakot, de péntek éjjel újra felgyújtották az autógumikból emelt barikádokat, és folytatták az összetűzéseket a rohamrendőrökkel.
Kb. két hónappal ezelőtt Petr Szimonyenko az Ukrán Kommunista Párt (KPU) elnöke Állásfoglalásban jelentette ki: az Azarov-kabinet szűk látókörű és felelőtlen politikája katasztrófahelyzetbe sodorta Ukrajnát és az ukrán társadalmat. Emiatt távoznia kell az ország éléről.
Több mint fél éve a KPU népszavazásra tett inditványt Ukrajna külgazdasági társulása kapcsán, ám ezt a kormánypártok elutasitották. A KPU referendumkezdeményezéséről a kijevi parlament egyetlen magyar képviselője Gajdos István az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke akkoriban a következőképpen nyilatkozott: “Nem kétséges, hogy a “Vszjeukrajnszkij referendum-Összukrajnai népszavazás” a Keleti Vámunióhoz való csatlakozást javasolná az EU-val szemben-ám ez ugyanakkor az Ukrán Kommunista Párt nem kivánatos, komoly mértékű megerősödését is eredményezné!”
Összességében véve elmondható tehát, hogy önös politikai érdekek előtérbe tolása taszitotta Ukrajnát a polgárháborús szakadék szélére-és vélhetően ez fogja eredményezni Ukrajna felosztását.
A Moszkva által is megvetett és megbizhatatlannak tartott Janukovics elnök igyekszik mérsékelni a SAJÁT veszteségét, és ennek a célnak rendel alá mindent. Még arra is hajlandó lenne, hogy Ukrajna ádáz ellenségeivel lepaktálva-megossza a hatalmat a Nyugat-Ukrajnát és Kijevet felforgató cionista bűnbandák vezéreivel. (Döntésében nyilvánvalóan nem kis szerepet játszhat, hogy az EU meglebegtette “bizonyos” ukrán állampolgárok beutazási engedélyének a visszavonását, ÉS BANSZÁMLÁIK ZÁROLÁSÁT! Az EU értelemszerűen nem Klicskoékra vonatkoztatná ezen szankciókat.)
A Kremlben ugyanakkor megerősödni látszik az “orosz Ukrajna” és a “zsidó Ukrajna” territoriális felosztás lehetőségének a támogatása, ami viszont semmiképpen sem elégitené ki az egész Ukrajnára fogát fenő cionista EU-nak. Kiváltképpen most, hogy a Nyugat-Ukrajnával viszonylag hosszú szakaszon határos Lengyelország már-már területi igényeket jelentett be az ukrán határvidéken élő nagyszámú lengyel nemzetiségű ukrán állampolgárok miatt. Márpedig ez az EU-val már több esetben is “ellenkező” Lengyelország esetleges területszerzése tovább csökkentené az Unió által vágyott falat méretét, és kénytelen lenne egy keskeny galicia sávval beérni! Ami bizony a tervezett lakomához képest csak morzsányi.
Ugyanakkor viszont semmiképpen sem hagyható figyelmen kivül Kárpátalja, amely lakosságának túlnyomó része-elsősorban szociális és gazdasági okokból-inkább Oroszország barátságát választja, semmint egy nacionalista-cionista viszályoktól terhes Galiciához tartozást! Viszont ugyanilyen mértékben utasitja el az EU-hoz való esetleges csatlakozás gondolatát is. (Ráadásul Kárpátalja a Janukovics-korszak kezdete óta “jogokat is kapott”.)
Belegondolni is rossz, hogy egy a Lengyelországhoz csatolt Voliny és Lvov (Lemberg) régiók nélküli Nyugat-Ukrajna területén (Galicia “megmaradt” részein)-a Zsitomir-Vinnyica-Csernyivci észak-déli határvonaltól nyugatra miféle hatalmi berendezkedés működne? Banderista ultranacionalisták, és zsidók által birtokolt mintegy háromszáz kilométer széles sávban-komolyabb gazdasági erőforrások nélkül!
Nyilvánvaló, hogy egy ilyen fölállás az EU-t végképp nem elégitené ki-viszont Orosz-Ukrajna számára megnyugtató módon rendezné a helyzetet. Hiszen a fentebb emlitett észak-déli “választóvonaltól” keletre-Kijev fővárossal-létezne az Új Ukrajna, amelynek délnyugati határai korántsem biztos, hogy a mai vonal mentén húzódna.
Mindent összevetve az Ukrajnában kialakult helyzet kapcsán, kijelenthető: Janukovics elveszitette a játszmát! Felelőtlen politizálása a végkifejlethez közeledik. A jelenlegi Ukrajna a politikai összeomlás határára ért.
Persze a politikában minden lehetséges-és annak az ellenkezője is. Csodák viszont nincsenek még a politikában sem.
Ukrajna jelenlegi területi formában való megmaradása márpedig a csoda kategóriába tartozna.
Az alábbi videon kijevi asszonyok arról beszélnek, hogy felfegyverzett banditák támadtak az Ukrajna egysége MELLETT demonstráló egykori veteránokra. (Akik tudják hogy mit akarnak, és el is szánták magukat arra, hogy akaratukat végigvigyék! Bármi áron!)

Ukrajnában a sátáni erő tombol

Pénteken is feszült volt a helyzet több ukrán városban. Anarchista fiatalok foglaltak el közintézményeket, Kijevben a Közigazgatási Minisztériumot, Lembergben és Rivnében a megyei közigazgatás házát. Fanatizált csoportok járják az utcákat, a főszerep pedig a szélsőséges erőszaké. Kijev utcái szénné égett tárgyaktól és mindent elborító hamutól mocskosak, a bűz orrfacsaró.
Hmelnickijben, Lembergben, de még Ungváron is voltak zavargások. Csak remélni tudjuk, hogy a kárpátaljai magyarság nem vesz részt a cion-atlantista körök által szított pusztításban. A képeket nézve ép ésszel fel nem fogható, amit művelnek nyugat bérencei, a cionisták cinkosai. Az az ijesztő, hogy ez akár Budapesten is történhetne. Itt is fel lehetne lázítani a sok emberbarmot, agysérült hulladékot. Ígéretekkel, beetetéssel, szemfényvesztéssel és káprázattal. Elképzelhető, hogy nálunk is elszabadul az anarchia. Akár a szabadkőművesek által kirobbantott forradalmak, mert ez is az!
Évszázadok óta ugyanaz a forgatókönyv, ugyanaz az ócska trükk. Az ármány nem ismer könyörületet. Az ukrajnai patkánylázadás szervezői három napot adtak a hatalomnak a letartóztatottak szabadon bocsájtására. A rendfenntartó erőkön iszonyatos a nyomás. A terror elszabadult. Közben a német cion-bábkormány feje, Angela Merkel aggodalmát fejezte ki az ukrán rendőri brutalitás kapcsán, de a francia szabadkőműves külügyminiszter is bekérette az ukrán nagykövetet, hogy tudomására hozza, Franciaország elítéli a kijevi tüntetésekkel szembeni túlzott fellépést.
Rendőri brutalitás és túlzott rendőri fellépés? Ezt sulykolja a nemzetközi cion-média, hogy az emberek érzelmeire hasson, manipulálja a történéseket. Meg kell állítani az erőszakot, le kell tartóztatni a provokátorokat és ügynököket, el kell kerülni az események elfajulását. Az az érzésem, hogy a világ hamarosan Oroszországra fog figyelni. Arra az Oroszországra, amely nem fogja eltűrni az atlantista terrort a szomszédságában!
Dunai István


Több mint 24 órás fegyverszünet után ismét kiújultak az összetűzések péntek este a mindent feldúló vandál hordák és a Berkut egységei között Kijev belvárosában.
“Békés” EU-párti “demonstrálók” Kijevben
Helyszíni jelentések szerint a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök fény- és hanggránátokat (!) vetnek be a csőcselékkel szemben-tehát szó nincs éles fegyverekről-mig a fökforgatók Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmieket.
Lángoló rendőr-ugyancsak Kijevben
A lázadó-gyújtogató-pusztitó, törő-zúzó ultranacionalista bandák ismét gumiabroncsokat égetnek, hogy a rohamrendőrök ne lássák jól őket a fekete füstben. Becslések szerint mintegy ötezren lehetnek a helyszínen.
Több mint 24 órás fegyverszünet után ismét kiújultak az összetűzések péntek este a mindent feldúló vandál hordák és a Berkut egységei között Kijev belvárosában.
Helyszíni jelentések szerint a parlament és a kormány épületének utcájában a rohamrendőrök fény- és hanggránátokat (!) vetnek be a csőcselékkel szemben-tehát szó nincs éles fegyverekről-mig a fökforgatók Molotov-koktélokkal dobálják a rendvédelmieket.
A lázadó-gyújtogató-pusztitó, törő-zúzó ultranacionalista bandák ismét gumiabroncsokat égetnek, hogy a rohamrendőrök ne lássák jól őket a fekete füstben. Becslések szerint mintegy ötezren lehetnek a helyszínen.
Közben a kormány átalakításának lehetőségéről beszélt a szemmel láthatóan ismét hintapolitikába kezdő ukrán államfő. Az unió bővítési biztosával találkozó Viktor Janukovics szerint erről a parlament keddi, rendkívüli ülésén dönthetnek.
Korábban az elfogott tüntetők kiengedését és a tüntetési jogok teljes visszaállítását is kilátásba helyezte, de az ellenzék egyelőre elégedetlen ezekkel az engedményekkel. Az, hogy Janukovics elnök ismét a felforgatókat ösztökélő és finanszirozó EU-bővitési biztosával tárgyal, egyértelműen a kétszinűségének a jele, amely kétszinűséggel a polgárháború szélére juttatta Ukrajnát!

Janukovics szavahihetőségét már Moszkvától-Ungvárig (sőt jóval tovább) mindenki megkérdőjelezi. Az ország vezetésére való alkalmatlansága immár bizonyosság.
Mint ahogyan immáron kézzelfogható közelségbe került Ukrajna szétszakadásának valós lehetősége-pontosan Janukovics és kormányának hiteltelen, kétszinű hintapolitikája miatt!
http://balrad.wordpress.com/2014/01/25/11813/

1599393_795975413750243_600467764_o
Így szakad Ukrajna – A 2014. január 25. – 16:00 órai állapot
SzRTI
Forrás: Stainless steel rat