2012. július 7., szombat

Zsákutca a magyarországi polgári légiközlekedésben

A magyarországi polgári légiközlekedés helyzete katasztrofális és lassan minden reményt elveszít az ország arra, hogy egy hatékony légiközlekedés jöjjön létre. A helyzet pontról-pontra a következő.
Malév
A MALÉV, mint nemzeti légitársaság helyzete már a csőd előtt mondhatjuk, hogy tíz évvel is kérdéses volt. A csőd biztos volt és a vállalatot az egymást követő kormányok pénzeszsáknak használták, de a zsák alja lyukas volt. Öntötték bele a működés fenntartása miatt az összegeket, az meg csepegett ki a másik oldalon. A flotta bérelt volt, vagyona így csekélynek volt mondható. Egy erőtlen, tőkeszegény és deficites társaság volt. Nemcsak, hogy nem tartott lépést a korral, de lassan reagált a piac mozgásaira is. Útvonalhálózatát csak az utóbbi években kezdte kiterjeszteni a szomszédos országok magyar lakta területeire. Így került be a menetrendbe Temesvár, Kolozsvár és Marosvásárhely is. De nem volt soha járat Kassára, illetve Kárpátaljára. A közeli országok nagyobb városait is későn céloztuk meg, mint például Krakkót. a Szovjetunió összeomlása után nem koncentrált a jól ismert orosz és volt szovjet területekre. Az Austrian Airlines megtette ezt, amely az ukrán térségbe, Fehéroroszországba és Oroszország több pontjára indított járatokat, mi meg csak néztük ezt a 90-es években. Az arab országokkal volt összeköttetés, habár a járatok száma csökkent egy idő után az arab térségbe. A tengerentúli járatokat is kiirtották, habár volt igény rájuk. Ilyen volt a New York-ba, illetve a Torontóba üzemelő járat is. A távol-keleti kapocs is megszakadt, amikor is megszüntették a bangkoki járatot. A tengerentúli és a messzi ázsiai célpontokra a legnagyobb gépével Boeing-767-200 ER géppel repültek, ami megbízható és gazdaságos típus volt.
A MALÉV New York-ban
A gépparkban a Boeing, illetve Fokker típusok voltak, de kerültek a flottába légcsavaros, rövid távon használt gépek is. A MALÉV elvesztése és a nemzeti légitársaság megszűnése komoly hatást gyakorol a nemzetgazdaságra, hiszen az országba érkezők száma is csökken, ami súlyosan érinti a szállodákat és turizmust is.
Az egykori büszkeség a Boeing-767-200 ER
Ennyi maradt a flottából
Ferihegy
Ki kellene írni rá, hogy zsákutca, pontosabban zsákrepülőtér. A MALÉV csődje megpecsételte a repülőtér sorsát is, de Ferihegy (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér), mint repülőtér nem volt színvonalasnak mondható. Elmaradtak a fejlesztések, amik igazán naggyá tehették volna. A 90-es években földrajzi helyzeténél fogva esélye volt a repülőtérnek, hogy piacvezető legyen és versenyre kelljen Béccsel és Prágával. A versenyben azonban alul maradt. Nem épült szálloda, korszerű konferencia központ a repülőtér környékén. Nem volt gyors összeköttetés a főváros és Ferihegy között. Nem épült ki gyorsvasút, így az utazó döcögős BKV járattal, taxival, transzferrel vagy magánautóval jutott ki. Nem volt megfelelő az összeköttetés a vidékkel sem. A ferihegyi fejlesztések lassan haladtak, ami megépült az is hiányos volt. Nem épültek elegendő számban utas hidak sem, amely lelassította a forgalmat is. Nem épült ki korszerű Cargo (teherszállító) központ sem. A repülőtér ezer sebből vérzett. Közben privatizálták és ez ebben az országban a lopást jelenti, ami gazdasági szempontból szintén hátrányos volt. Milyen repülőteret adtak el? Ami a leírtak ellenére nyereséges volt, de mégis dobra verték a tolvajok. A MALÉV csődje azonban végképp lesodorta a színről. Kihasználták ezt a fapados légitársaságok (EasyJet, WizzAir, Ryanair) és így a repülőtérből egy csapásra fapados repülőtér lett jórészt.
 A WizzAir is nagy számban gyorsan megjelent a MALÉV csődje után
A fapadosok azonban nagyrészt a nagy és komoly átszállást biztosító repülőterektől messzebbi repülőtereken, olcsóbb repülőtereken szállnak le és így nem biztosítanak komoly összeköttetést Európa, illetve a Föld nagyobb repülőtereivel. Nézzünk egy példát! A Londonba induló fapadosok Lutonra közlekednek. Ha valaki Budapestről akar eljutni Los Angelesbe és egy fapadost választ a megfizethetőbb ár miatt, akkor elmegy Lutonra. Leszáll és még onnan 50 kilométer légvonalban a Heathrow, ahonnan a nemzetközi és tengerentúli járatok üzemelnek nagyrészt, ami azt jelenti, hogy ez szinte reménytelen vállalkozás az utazó számára. Az országba érkező komolyabb és központi repülőterekről üzemelő légitársaságok (British Airways, KLM, Air France, Lufthansa, Austrian Airlines) Budapestet zsákutcának tartják, hiszen innen nem lehet tovább utazni, egy végpont. A nagyobb tengerentúli és ázsiai légitársaságok is leléptek, mint az American Airlines, amely New York-ba, illetve a Hainan Airlines, amely Pekingbe közlekedtetett járatokat. Ők is reménytelennek látták a magyarországi helyzetet, amely kialakult a légiközlekedésben.
A Hainan is elszállt
Vidéki repülőterek
Nagy részük helyzete kilátástalan. Pécs, Győr, Debrecen, Sármellék. Mindegyikükre közlekedett külföldi járat, sőt Debrecenbe még belföldi járat is repült Budapestről, de mindennek vége lett. Sármellék elvesztette a fapadosok számára is a vonzerejét, néha főleg nyáron jönnek elsősorban gépek németországi repülőterekről és az utasok a Balatonra és Hévízre mennek tovább. Pécsre szintén járt állandó járat Bécsből az Austrian, de veszteséges volt és kivonult. Győr főleg az Audira épít és amúgy is reménytelen, hiszen félúton van Budapest és Bécs között. Debrecen viszont kihasználhatja Ferihegy gyengélkedését és ennek jele az, hogy megindult a WizzAir fapados járata heti háromszor Debrecenből London-Lutonba, magyarán, ha jól csinálják, akkor Debrecen életképessé válhat a jövőben. Belföldi járatok indítása, azonban reménytelen egyenlőre.
Az első járat Debrecenben, amely a London-Lutonra közlekedik
És mindez kinek jó, ez a helyzet kinek előnyös?
A versenytársaknak a repülőtereknek, Bécs-Scwechat-nak, Prágának és Bukarestnek. Illetve minden külföldi légitársaságnak, amely ide közlekedik, hiszen a MALÉV, mint versenytárs kiesése jól jött nekik, ami a piac bővülését jelenti számukra. Nagyobb gépeket indítanak és több utast szállítanak. Persze ez a magyar államnak nem jó, hiszen a repülőtér szellemváros lett, munkanélküli MALÉV dolgozók és magasan képzett pilóták nézik az eget, hogy mikor jelenik meg egy halvány remény csillag, ami újra elindíthatna egy új magyar légitársaságot.
Makkai Péter

Kicsodák is a jogvédők?

A kocsmák, kuplerájok bevételéből és uzsorakölcsönök által meggazdagodott, felkapaszkodott zsidóság összeesküvők módján a bankvilágban legalizálta magát. A rabbiátus által kiválasztott, teljesen megbízhatónak tartott személyeket bíztak meg egy-egy bank megalapításával, és a hitsorsosoknak csak ebbe a bankba lehetett, kellett betenni a pénzüket. Esetünkben a hangsúly a kiválasztott személyen van. (Az első pesti bank megalapítója Ullmann Móric volt, aki áttért, nemesi címet kapott és a Gyáralapító Társaság működését a bankja fedezte.) Hivatalosan (jogilag) a rabbik tanácsának nem volt beleszólási joga a bank működésébe, de az általuk kiválasztott személy mindenben az ő utasításaikat követte. Ezért csak az kapott kölcsönt, és olyan kamattal, amit jóváhagyott a tanács. Kisebb összegek esetében ez nem volt mindig szempont, de nagyobbak vonatkozásában kivétel nélkül ez az irányelv döntött. Az alapelv pedig az volt, hogy a zsidó vállalkozóknak, gyár, vagy cégalapítóknak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású kölcsönöket adtak, a gojoknak pedig nem, vagy rövidlejáratú, magas kamatozásút. Így hozták előnyös helyzetbe a zsidó vállalkozókat.
Tehát megint a tanács választotta ki azt a személyt, aki kölcsönt vehet fel. A kiválasztásnál figyelembe vették a személy felkészültségét, rátermettségét és kötődését a zsidósághoz. Megint a kiválasztáson és a felkészültségen van a hangsúly. Azért, hogy ebből a zárt világból információk ne kerüljenek ki, minden fontosabb helyre zsidók kerültek. Újra csak az ismert kiválasztási alapokon. Megbízhatóság és tudás alapján. Ebbe a viszonylagosan zárt rendszerbe hülye, vagy félhülye zsidó nem kerülhetett be.
Miután a magyarországi bankok szinte teljes egészében a zsidók tulajdonában voltak (a Rotschild bankház fedezetével működve), a személyszelektálási elv alapján a Gyáralapító Társaság vezetésével megkezdték az ipari objektumok létesítését. A Goldberger óbudai textilgyár, Fischer féle herendi porcelángyár után Weiss Manfréd, Ganz Ábrahám a legismertebbek, de az egész malomipar, szeszgyártás, cukorgyárak, bőrgyárak, egyéb vasipar is a zsidók tulajdonában voltak, a kedvező banki hitellehetőségek következményeként.
Ennek a hatalmas gépezetnek az irányítói minden szinten zsidók voltak. Az egyetemeket, főiskolákat itthon és külföldön ellepték a zsidó hallgatók, igyekeztek felkészülni a különböző szintű vezetői posztok betöltésére. Sok jól képzett zsidó mellett azonban igen magas volt azok száma, akik minden okítás ellenére a genetikai hibáik miatt nem tudták hozni az elvárt teljesítményeket. Sem a bankokban, sem az iparban, különösen pedig a kereskedelemben nem vehették hasznukat, mert mindenhol óriási károkat okoztak. Alsóbbrendű munkákra -ahol esetleg gojok lettek volna a főnökeik- viszont a szolidaritási és a különállási elveik alapján nem kerülhettek. Ezeknek kellett valamilyen társadalmi méretű és a zsidóság számára is hasznos elfoglaltságot találni.
Erre teljes mértékben megfelelt a politikai (különböző, különösen a felforgató tevékenységet végző) mozgalmakban, jog-, állat-, és természetvédelmi egyesületekben, feminista, homoszexuális csoportokban, kulturálisnak nevezett alapítványokban, és más, hasonló, értelmetlen és romboló jellegű társaságokban betöltött vezető és vezetőségi szerep. Ide kerültek a hülye és a félhülye zsidók, mert ezeknek a szervezeteknek csak annyi szerep jutott, hogy botrányokkal megfelelő hivatkozási alapot teremtsenek a cionmédiának nagyobb rombolások hangulati előkészítéséhez.
Nyilván kiválasztásos alapon történt ezeknek a zsidóknak is a kijelölése a számukra létrehozott, a világszervezetük által pénzelt szervezetekbe. Minél hülyébb volt egy zsidó, annál jobb pozíciót kapott, mert így tudott valóban sokat ártani. A hasonló a hasonlónak örül - elv alapján minden társadalomban akadtak nemzsidó idióták is szép számmal, akik csatlakoztak ezekhez a rombolókhoz. A cionmédia állandó szereplőiként az abszolút senkik gyülekezéseiből így lettek társadalmi méretűeknek felfújva a hülyék vezette idióták tömörülései.
A totális kretének sem maradtak beosztás (és reklám) nélkül. Magyarországon ismert kiszólássá vált a cionista propaganda egyik ismert szereplője, az ingyenkonyhás Róbert bácsi. A zsinagóga szolgájaként osztotta az éhezőknek a minősíthetetlenül rossz leveseit, és megalázott mindenkit, pedig egy összefüggő mondatot sem tudott kinyögni. A baromság élő szobra volt.
Ha a jelen idők politikai kufárjait, jog és egyéb védőit, a fajtalankodók és a feministák szószólóit szemügyre vesszük, az idióták, a kretének és a hülyék sokaságát láthatjuk, akiknek a külseje -a formája- még a szellemi képességüknél is sokkal rosszabb. Szinte kivétel nélkül torzszülöttek.
És ezek akarják nekünk megszabni azt, hogy mit tegyünk? Ezek akarják tönkretenni a magyar vállakozásokat állatvédőkként? Ezek a korcsok akarják bemutatni nekünk milyen az igazi ember - most épp a fajtalankodók felvonulásán? Nem ismerik ezek a tükröt? Költői kérdések, minden épeszű ember ismeri a választ: ezek a cionista zsidók legrosszabb minőségben.
Ebből következik az, ha valamire ezek azt mondják, hogy rossz, az bizonyosan jó, és ha valamit jónak tartanak, attól mentsen meg minket a Jóisten. Ha ez tudatosul mindenkiben, le is húzhatják a redőnyt, bezárhat a cionbazár. Itt lenne az ideje.
Kassai Ferenc

16 tipp a lakás hűtésére áram nélkül

Akár már öt perc múlva jobban fogod érezni magad!
A napsugarak fele éri el a földfelszínt, és ennek a mennyiségnek mintegy a fele a látható fény tartományába tartozik, a másik fele ultraibolya, infravörös (hő) vagy egyéb sugárzás. Az elektromos áram nélkül hűtendő lakás esetében az a célunk, hogy az energiát közvetítő sugarakat lehetőleg a házon kívül tartsuk, ne nyeljék el őket a falak, mert akkor felmelegszik a ház belseje. Amennyiben pedig bejutottak, akkor csökkentsük a hőátadást. Összegyűjtöttem a használható ötleteket. Többségük ingyen kivitelezhető, de a legdrágább sem éri el egy légkondi árát.
zsalugáteres ház
1. Szereltess fel zsalugátert vagy spalettát
A létező legstílusosabb megoldás, ráadásul az amerikai energiaügyi hivatal szerint déli oldalon 65 százalékkal mérsékeli a hősugárzást, nyugati oldalon pedig 77 százalékkal. A lakás hűtésére fordított áramszámlát 25-33 százalékkal csökkenti. Egy 100 x 150 centiméteres ablakra a zsalugáter párja kb. 50 ezer forint kerettel és vasalattal együtt. Ha a ház homlokzatára a területi építési szabályzat miatt nem szabad ilyet feltenni, akkor szereltesd föl belülre: ez már a 19. században épült budapesti lakásokban is tökéletesen bevált.
Nem komoly veszélye, hogy eléggé beárnyékolja a szobát, ami hosszas délutáni heverészésre csábít. :)
2. Tekerd fel a szőnyegeket, és gyakran moss fel
A lakás teljes alapterületén hűtöd a felületet, ráadásul mezítláb is kellemesebb lesz a járás rajta, mert növeled a hőátadást. A felmosást egy-két óránként lehet ismételni sima vízzel (hagyd a vegyszereket).
3. Függöny helyett csiptess fel lepedőket
Fehér színük visszaveri a Nap hősugarait, de a fényt beengedi. A lepedőre lehet vizet spriccelni: a nagy felület száradása hőt von el a környezettől, azaz a szobától. Ha aggódsz a parketta vagy padlószőnyeg miatt, egy 110 literes kukazsák mindkét hosszanti oldalát vágd föl pengével, és az így kapott kb. két méter hosszú, fél méter széles műanyag „szőnyeget” terítsd a lepedő alá, hogy arra csöpögjön a víz (már ha nem párolog el útközben).
Ha ügyes vagy, azt is megteheted, hogy kifelé teszed fel a lepedőt: egynegyedét hajtsd át az ablakszárny tetején, majd az ablakszárnyak becsukásával rögzíted. Előtte rendesen be lehet vizezni, hogy még jobban hűtsön. Ez annyiból jobb megoldás, hogy már az ablakfelület előtt kifejti hatását.
4. Szereltess fel redőnyt
Hasonló a hatása, mint a zsalugáternek és a fehér lepedőnek, csak télen is kihasználhatod, amikor nem engedi ki a meleget.
5. Teríts ki nedves frottírtörülközőt
Az ablakpárkányra vagy az ablak alatti radiátorra terített, jól kicsavart frottírtörülköző bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet. Ugyanazt a hatást éred el vele, mint a lepedővel, mínusz a hővisszaverő hatás. (Munkahelyen is alkalmazható).
6. Locsold meg, és spricceld be vízzel a szobanövényeket
Transzspirációnak hívják szakszóval azt a növényélettani jelenséget, amelyben a gyökerekkel felszívott vizet a növény a levelei felületén elpárologtatja. Ha finom spricceléssel benedvesíted a leveleket, növeled a párologtatás mértékét, ami hőt von el a környezettől.
7. Teregess bent
Bármennyire kecsegtető, hogy a rekkenő hőségben az erkélyen vagy a teraszon félóra alatt ropogósra szárad az ágynemű, ha bent a szobában teregeted ki, száradás közben szintén hőt von el.
8. Rendelj hővisszaverő ablakfóliát
Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás, négyzetméterenként kb. 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.
9. Fess fel hőpajzsot
Bevilágító tetőablakon vagy üvegtégla falon alkalmazható mikroszkopikus gömböcskéket tartalmazó festék, amely felkenve visszaveri a napsugarak hőjét. 
10. Feszíts ki az ablak vagy teraszajtó fölé napvitorlát
Ilyen 5-6 ezer forintért kapható a lakberendezési áruházakban. UV-szűrős, tehát duplapluszjó. Olyat keress, amin kis légterelő nyílások vannak, hogy ne szakítsa le az első vihar.
11. Fesd a tetőt fehérre
Ez főleg lapostető esetén hihetetlenül hatásos megoldás. A szokásos kátrányos burkolat valósággal beszívja a hősugarakat, ám fehérre festve jó hővisszaverő felületté válik. Olyan, mintha hótakaró borítaná a tetőt, márpedig a friss hó a napsugarak 80 százalékát visszaveri.
12. Kelts légáramlást
Az ablakok nem csak a fény beengedésére szolgáló lyukak a falban, hanem okosan keringethetik a levegőt a lakásban vagy házban. Az egymással szemben lévő ablakok szimpla huzatot csinálnak, amitől sokan betegek lesznek.
Minden lakás más alaprajzú, tehát nem tudom pontosan megmondani, hogy miképpen csináld. Trükközz, próbálkozz, hogy több helyiség összenyitásával milyen hatást érhetsz el.
A házra ugyanúgy érvényes a Bernoulli-hatás, mint a repülőgép szárnyára. A szárny felső oldala domborúbb, mint az alja, ezért fölötte gyorsabban áramlik a levegő, ami alacsony légnyomást kelt, ez „felszívja”, felemeli a szárnyat. A ház is domborodik a csúcsos tetőzetnek köszönhetően, tehát ha kinyitod a tetőablakot, akkor a felette áramló szél kiszívja a meleg levegőt a tetőtérből. Amennyiben alulról hűvösebb utánpótlás érkezik, megindul a házban a légáramlás.
Amerikában a fekete farkú prérikutya nem ismeri a Bernoulli-elvet, azonban föld alatti járatait úgy építi, hogy az egyik kijárat magasabban legyen a többinél: a járatból kitúrt földet vulkáni kúp alakúra kaparja össze, amely felett alacsony légnyomás alakul ki: ez kiszívja a felmelegedett és elhasznált levegőt a járatból.
prérikutya
13. Futtass repkényt a házfalra
Tévedés, hogy tönkreteszi a vakolatot. Egyenletesen árnyékolja a falat, akár 50 százalékkal is csökkenti a napi hőingadozást. Részletes ismereteket olvashatsz a Tudatos Vásárlók oldalán
14. Alakíts ki nyári konyhát
Eleink nem véletlenül találták ki a nyári konyhát: az volt a céljuk, hogy a kánikulában ne melegítse még jobban a házat a tűzhely. Ha megengedheted magadnak, építtess nyári konyhát, vagy alakíts ki az árnyékolt teraszon nyári főzőpultot, grillszigetet. Ez üzemelhet palackos gázzal, vagy vitesd ki a gázvezetéket (falon kívül futtatható, tehát nem akkora költség, mint mondjuk a vizet kivinni, de feltétlenül szakember tervezze és kivitelezze).
Ha ez nem megoldható, akkor a konyhában főzz este nyolc után erős légáramoltatás és gyakori felmosás mellett, és alakítsd úgy a napodat, hogy előtte és utána is kipihenhesd a hőstresszt.
grillsziget
15. Éjszakára kapcsold ki az elektromos berendezéseket
Még ha stand-by üzemmódban hagyod is őket, a tévé, a set-top-box vagy a dobozos számítógép elég sok hőt termel. Éjszakára ezért teljesen áramtalanítsd őket, hidd el, ez is számít.
16. Ültess fát az ablak elé
Árnyékol, hűsít, párologtat. Csupa jót tesz veled.
+1 tipp: Szereltess fel mennyezeti ventilátortJó, tudom, ez árammal működik, de kevesen használják, ezért ajánlom. Mivel két irányba tud forogni, nyáron arra használhatod, hogy a padlóról a hűvösebb levegőt szívja föl a mennyezet felé, télen ellenkező irányba kapcsolva pedig a mennyezetnél megrekedő meleg levegőt tudod lenyomatni a padló felé. Egy mennyezeti ventilátor már 15 ezer forinttól elérhető.

http://bionomia.postr.hu/17-tipp-a-lakas-hutesere-aram-nelkul

Félnek a vagyonkimentéstől - az uniós határon lefoglalják a nagyobb magánvagyonokat

Az uniós vezetés az átmenetileg felkorbácsolt „örömhírek” ellenére úgy tűnik egyre jobban tart a vagyonkimentésektől. Nem a perifériaállamokról van szó, hanem a teljes eurozónáról, ugyanis mostantól jókora büntetéssel kell számolnia annak, aki előzetes bejelentés nélkül nagyobb pénzösszegeket visz át az uniós határon.
Akinél legalább 10 ezer eurónyi készpénz van, az köteles írásbeli nyilatkozatot adni erről a vámhatóságnak. A 10 és 20 ezer euró közötti összegek esetén 10 százalék, 20 és 50 ezer között 40 százalék, 50 ezer euró fölött pedig 60 százalék büntetést kell fizetni a helyszínen, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy kimenteni szándékozott vagyon egy részét azonnal lefoglalhatják a határon. Az intézkedés abból a szempontból kérdéses, hogy az ilyen értékű kötvényekre, értékpapírra, részvényre és utazási csekkre is vonatkozik, azok esetében szintén az értékük meghatározott hányadát azonnal, a helyszínen ki kell fizetni, de a titokban kimentett befektetési arany (mint készpénz-helyettesítő eszköz) egy részét is lefoglalhatják a hatóságok.
Ezek egyelőre csak előszelét jelentik azoknak a korlátozásoknak, amire számítani lehet, viszont az illegális vagyonok behozatala elleni harcra nem hivatkozhatnak – ez önellentmondást jelentene, ugyanis a nem-európai befektetők vagyonainak jó része készpénz vagy készpénz-helyettesítő eszköz (pl. arany) formájában érkezik az EU területére, és a legfelsőbb gazdasági elit – érthető okokból – mindig is előnyben részesítette a készpénzes fizetést.
Ha a határon ellenőrizni akarják a pénzforgalmat, az annyit jelent: valószínűsítik, hogy az európai bankrendszer központosítása és a szigorúbb bankfelügyelet miatt a befektetők egy része már most, készpénz formájában ki akarja menekíteni a vagyonát.
Márpedig ha az uniós vezetés eurozóna szinten elképzelhetőnek tartja a vagyonkimentési hullám megindulását, akkor nemsokára komolyabb korlátozásokra kell számítani, mint például az unióból kifelé irányuló banki átutalások blokkolása, vagy késleltetése.
Molnár István

Nyugalom

Két festőművész illusztrálta a nyugalmat. Az első egy csöndes, zavartalan hegyi tavat ábrázolt. A másik vásznára egy félelmetes vízesés került, amelyre ráhajolt a partról egy törékeny nyárfa. A fa egyik ágán, a vízesés felszálló párájától csaknem teljesen átázva egy vörösbegy ült a fészkén. Az első kép csak a mozdulatlanságot, a másik az igazi nyugalmat ábrázolta. Mert a nyugalomban mindig két elem rejlik – a csöndesség és az energia; a zavartalanság és a tombolás; a teremtés és a pusztulás; a rettenthetetlenség és a félénkség.