2012. december 23., vasárnap

Debreceni házfelügyelők

Debrecenben fűtés nélküli régi romos házakba költöztettek otthonaikból idős házmester családokat, köztük súlyos beteg embereket, akik 8 fokos hidegben kénytelenek élni. További öt család is kilakoltatás előtt áll, több évtizedes, becsületesen ledolgozott élet után – tudatta pénteken a Magyar Szociális Fórum az érintettek képviselőjének beszámolója alapján.
A házfelügyelők pokoljárása a Mikszáth Kálmán lakásszövetkezet felszámolásával kezdődött 2000-ben, majd a Nyár lakásszövetkezet felszámolásával folytatódott 2008-ban. Megszüntették a házfelügyelők munkaviszonyát, és erre való hivatkozással ki akarták lakoltatni őket azokból a lakásokból, amelyekért cserében saját korábbi lakásukról mondtak le nyugdíjba vonult, és megrokkant volt házfelügyelő társaik javára. „Aki becsületesen végzi a munkáját, a későbbiekben sem maradhat lakás nélkül” – mondta nekik a szövetkezet elnöke és gondnoka. Ennek dacára a bíróság elfogadta a végelszámoló érvelését, miszerint a volt cserelakást nem számolja be a mostani lakott lakás árába, hanem azt követeli tőlük, hogy piaci áron vegyék meg, amiben laknak, vagy minden ellenszolgáltatás nélkül költözzenek ki onnan. Hiába hivatkoztak a házfelügyelők arra, hogy szerződésük kifejezetten kimondja: csak annak nem jár elhelyezés, akit fegyelmivel bocsájtanak el, vagy ha a dolgozó mond fel, a bíróság a kilakoltatóknak adott igazat.
„Nem elég, hogy munkanélkülivé váltunk, most még hajléktalanná is akarnak tenni bennünket. Idegenek megveszik a lakást, amiért mi nagyon keményen megdolgoztunk, mi pedig mehetünk az utcára. Kértük a felszámolót, és Debrecen polgármesterét (Kósa Lajos), segítsen, hogy megfelelő önkormányzati lakáshoz juthassunk, de mindenhol elutasításban volt részünk. Vannak olyan volt kolléganőim, akik kiköltöztek a lakásukból, mert már nem bírták azt az idegfeszültséget, ami ránk nehezedik. Az említett lakások mind a mai napig üresen állnak, a volt házfelügyelők olyan körülmények között élnek, ami nem emberhez méltó” – írta érdekképviselőjük, Szabó Györgyné.
(Magyar Szociális Fórum)

Szegedi-ügy: a magyarországi ügyészség a nyomozásra sem hajlandó


A novemberben Szegedi Csanád ellen hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentésünket, amit az Ambrus Zoltánnal folytatott beszélgetésre alapoztunk Kulcsár Gergely jobbikos képviselőtársammal, a Központi Nyomozó Főügyészség jogorvoslati lehetőség biztosítása nélkül elutasította. Az ügyészség eljárása sajnos nem meglepő, a politikusbűnözők vétkeinek eltusolása legtöbbször rutinszerű a részükről.
Nem lehet viszont szó nélkül hagyni az elutasítás indokait. Elsőként arra hivatkoznak, hogy a hír megjelenése után Szegedi azt nyilatkozta a HVG-nek (!), hogy a hangfelvétel nem eredeti, így nem alkalmas arra, hogy abból következtetéseket és ténymegállapításokat vonjanak le. Az ügyészség hamisan állítja, hogy a hangfelvétel összevágott és nem az eredeti sorrendben szerepelnek az egyes kijelentések. Hivatkoznak továbbá Szegedi azon kijelentésére, hogy az általa kijárt juttatások “teljesen legális módon” jutnak majd el Ambrusékhoz. Ez alapján az ügyészség kétségesnek látja, hogy a felajánlás jogtalan előny biztosítására vonatkozna. Nyomozni viszont nem hajlandóak, számukra egyszerűbb úgy tenni, mintha meg sem történt volna a beszélgetés.
Sajnálatos a magyar “igazságszolgáltatás” hozzáállása az ügyhöz, de bízom benne, hogy az Európai Csalásellenes Hivatalnál (OLAF) tett bejelentés eredménnyel fog járni. Az OLAF most nyilvánosságra hozott jelentésének adatai szerint vizsgálatainak eredményeként 2011-ben 691 millió euró visszafizettetésére került sor, valamint összesen 511 év börtönbüntetést szabtak ki a tagállamok bíróságai. A bejelentések alapján elindított 178 ügyből 144 eset vezetett érdemi vizsgálat lefolytatásához.
Minden jogkövető állampolgár nevében azt kívánom az új esztendőre, hogy a bűnösök nyerjék el méltó büntetésüket!
Lenhardt Balázs
országgyűlési képviselő

A venezuelai ellenzék egy újabb nagy vereséget könyvelhet el

Miközben a Chávez-párti jelöltek a vasárnapi helyhatósági választásokon aratott győzelmüket ünnepelték a huszonhárom államból húszban, az ellenzéki vezetők azt próbálták megmagyarázni, hogy mi vezetett a kormányzójelöltjeik ilyen elsöprő vereségéhez. Hugo Chávez Venezuelai Egyesült Szocialista Pártjának (PSUV) vezetői azonnal az ő oldaluk „hatalmas győzelméről” beszéltek, ahogy az első eredményeket közzétették vasárnap éjszaka.
„Ez egy hatalmas győzelem volt. Az emberek hűségesen válaszoltak Chávez cselekvésre való felhívására” – mondta a PSUV kampányfőnöke, Jorge Rodríguez a választások utáni sajtótájékoztatón. A PSUV a nyugati Zulia állambeli jelöltje, Francisco Arias Cárdenas „tökéletes győzelemnek” nevezte, és a következő üzenetet küldte Chávez elnöknek: „Elnök úr, teljesítettük a küldetést.”
Az ellenzéki vezetők sokkal kevésbé voltak lelkesek az eredmények láttán, annak ellenére, hogy a legfontosabb csatájukat megnyerték Miranda államban, ahol az ellenzék vezetőjét, Henrique Caprilest újraválasztották kormányzónak. „Örülök Mirandának, de nem tudok örülni Venezuelának” – mondta Capriles vasárnap éjszakai győzelmi beszédében.
Különféle ellenzéki vezetők az alacsony választási részvételt okolták az eredményekért, míg mások azt állították, hogy a kormány tisztességtelen kampánytaktikát folytatott, például különböző nyilvános projekteket avatott fel, és ajándékokat adott a választásokat megelőző napokban.
„[A kormány] korrupt praktikákkal közpénzeket használt” – mondta az ellenzéki MUD koalíció főtitkára, Ramón Aveledo, ragaszkodva ahhoz, hogy ez hozta az ellenzéket „hátrányos helyzetbe” a választásokon. „Mirandában megpróbálták megzsarolni az embereinket. Én láttam ezt és a regionális vezetőkkel is ezt tették” – mondta Capriles.
Capriles győzelmi beszédében azt is állította, hogy a kormány előnyszerzésre használta fel Chávez elnök egészségügyi problémáit. „Kihasználták a körülményeket, és arra kérték az embereket, hogy szavazzanak Chávez egészségére” – mondta.
Miranda negyvenéves kormányzója pozíciója a venezuelai ellenzék vezetőjeként megszilárdult a vasárnapi győzelem óta, ami kétséges lett volna, ha nem sikerül újraválaszttatnia magát.
Az ellenzéki erők úgy látják, hogy Caprilesnek van a legnagyobb esélye elnyerni az elnökséget, ha Hugo Chávez elnök nem épülne fel a rákból és folytatná az elnökségét. „Itt már két alelnököt is legyőztünk” – mondta Capriles, utalva a 2008-as győzelmére, amit akkor Diosdado Cabello alelnök felett aratott, és a most vasárnapira, amikor is a korábbi alelnököt, Elías Jauát győzte le.
„A vágyott változás közel van. Érezni a levegőben” – mondta. Azonban némely ellenzéki hangok arra szólították fel az ellenzéket, hogy vizsgálja meg a vereség okait, és tegye meg a szükséges változtatásokat a jövőbeli választási csaták érdekében.
Antonio Ledezma caracasi polgármester úgy fogalmazott, hogy itt az idő, hogy az ellenzék „újra feltalálja magát”, míg a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) vezetője, Ramón Aveledo azt mondta, hogy az ellenzéknek „mély változásokat kell csinálnia”. „Januárban találkozókat fogunk tartani, hogy reagáljunk az ellenzéki vereségre. Mély változtatásokat kell tennünk” – mondta. Noha az ellenzék megtartotta a fellegvárának, Mirandának ellenőrzését, elvesztett másik öt államot, amit korában birtokolt.
Ráadásul a másik két államban, Larában és Amazonasban, amelyekben ezúttal az ellenzék nyert, ez annak volt köszönhető, hogy két olyan jelöltet választottak újra, akik korábban Chávez-pártiak voltak, és csak a legutóbbi ciklusukban pártoltak át az ellenzékhez. Néhány elemző úgy látja, hogy a vereség az ellenzéki pártok olyan alapvető problémáinak az eredménye, mint például azok vezetése és politikai programja.
„Régóta hangoztatjuk, hogy az ellenzéknek nincs identitása, jövőképe és javaslatai” – mondta Oscar Schemel, a Hinterlaces magán közvélemény-kutató cég vezetője. A Chávez-párti választási elemző, Hector Davila hangsúlyozta, hogy az ellenzék továbbra is veszíteni fog, ha nem változtat a politikai programján.
„Nem képesek megérteni, hogy a venezuelaiak többsége olyan politikát akar, amely a szociális programokat és szociális kiadásokat prioritásként kezeli” – mondta. „Ha ezt nem fogják fel, akkor hasonló eredményeket fognak elérni a jövőbeli választásokon is” – fogalmazott. A választásoktól való magas arányú tartózkodás úgy tűnik, hogy az ellenzéki jelöltekre is hatással volt. Az első számok szerint a választásokon való részvétel 54 százalékos volt, szemben a 2008-as kormányzóválasztások 65,5 százalékával.

(latin-amerika.hu)


Az USA megszokott felforgató taktikája Bolíviában

 


Ahogy Bolívia közeledik a 2014-es általános választásokhoz, az USA egyre intenzívebben folytatja szokásos, többnyire sikertelen felforgató stratégiáját szerte Latin-Amerikában és Kubában, ahol ezt a megszokott gyakorlatot már a forradalom első éveitől kezdve alkalmazták. Akinek minimális rálátása van az USA perverz és illegális latin-amerikai intervencióinak történetére, könnyen megállapíthatja, hogy nem alakítottak ki új taktikát a forradalmi folyamatok aláaknázására.
Az Egyesült Államok felforgató tervei között – amelyeket múltban a CIA és más titkosszolgálatok kiviteleztek — megszokott gyakorlat a vezetők hiteltelenítése, vezetők közötti nézeteltérések generálása; helyi konfliktusok kirobbantása. Mindezt baráti szomszédos országokkal, illetve a lelkiismeretlen, finánctőkés érdekeket szolgáló, belső ellenzék támogatásával hajtatják végre.
Bolívia azóta célpontja ennek az elnyűtt, selejtes USA-taktikának, amióta Evo Morales elnök az „ellenség”, akit el kell távolítaniuk, mivel Morales a kizsákmányoltak mozgalmának vezetője, és antiimperialista álláspontja fenyegeti az Egyesül Államok érdekeit. A hirtelen felerősödött médiakampány konzervatív „megmondó emberei” és a hiteltelen jobboldal sajtó most teljesen alaptalanul az elnök jövedelmét vették célba.
Szintén ugyanezek az erők hangsúlyozzák belföldön és külföldön a „mély ellentétet” Morales és alelnöke, Alvaro García Linera közt, néhol rasszista célozgatással, mivel az elnök bennszülött, alelnöke pedig fehér. Névtelen cikkek láttak napvilágot dél-amerikai országok újságjaiban, amelyek szerint Linera az elnök életére tör. Ez nem más, mint ármányos, idejétmúlt, birodalmi stratégia, az „Oszd meg és uralkodj” elve. Az USA még mindig ezt a megközelítést alkalmazza Kubában, amikor azt harsogja, hogy komoly ellentétek húzódnak meg Fidel és Raul Castro között.
A „békés ellenzék” kreálásának legfőbb színterei Kuba, Bolívia, Venezuela, Ecuador és Nicaragua. Az ellenzéki csoportokat arra képezték ki és azért fizetik őket, hogy kövessék Washington utasításait, terjesszenek hazugságokat és szüntelenül kritizálják a haladó vezetőket. 
A bolíviai nép és a hatóságok felkészültek ezekre a támadásokra, amelyeket az ország jobboldali körzeteiből szerveznek, és a 2014-es választások közeledtével erősödni fognak. Várhatóak voltak a Morales elnök egészségével kapcsolatos dezinformációk is. Az Egyesült Államok korábban hasonlóképpen tájékoztatta félre a világot Hugo Chávez és Fidel Castro egészségi állapotáról is.
Bár a Fehér Ház és titkosszolgálatainak eszközei és alapvető céljai mára széles körben ismertek, mégsem hagynak fel velük. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi években csúfos kudarcokat szenvedtek, és a forradalmi egység és változás szele keresztülsöpört Latin-Amerikán.

(latin-amerika.hu)

Össznemzeti zarándokvonat 2013-ban

2008 májusában indult első útjára a Székely gyors különvonat, szervezői az Indóház vasúti magazin és a Kárpáteurópa utazási iroda voltak. Az észak-erdélyi, Várad–Kolozsvár–Dés–Székelyföld útvonalon közlekedő Székely gyorshoz 2010-ben csatlakozott a Lőkösházánál kilépő, Gyulafehérvárt és Brassót is útba ejtő Csíksomlyó expressz.
A különvonatok jelentőségét érzékelteti, hogy a Székely gyors volt az első különvonat a magyarság legnagyobb tömeget vonzó ünnepére, a csíksomlyói búcsúra. A Székely gyors volt az, amely 64 év után az első nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz szervezése évről évre százaknak ad értelmes munkát, teendőt, ugyancsak több száz székely család fogadhat vendégeket, továbbá a különvonatok szakrális áhítattal várt gyimesbükki érkezése, a magyar mozdonyok tízezrek jóvoltából a helyszínen megéljenzett kigördülése az őrházhoz is hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához.
Jövőre hatodszor kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2013 pünkösdjén immár a hétezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, az össznemzeti zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik.
Újdonság, hogy 2013-ban először nyílik lehetőség arra, hogy a szükséges vasúthatósági engedélyek megszerzése révén a zarándokvonatot teljes útján magyar villamos mozdony vontathassa. A MÁV-Trakció Zrt. Traxx típusú gépét a jeles alkalomból a szervezők feldíszítik. A téma: Hunyadi Mátyás. Az úgynevezett mozdonymatrica elkészítésére a szervezők és a MÁV Zrt. december elején közös grafikai tervpályázatot írnak ki, a pályaműveket a hunyadimozdony.hu oldalon lehet megtekinteni és véleményezni. A legjobbnak tartott pályaművet a szakmai zsűri 2013 februárjában választja ki.

Az útvonal

A különvonat Szombathelyről indul az éjszakai órákban, majd a Sopron–Győr–Budapest útvonalon hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. További belföldi útvonala: Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza. A határ átlépése után a dél-erdélyi villamosított útvonalon – Déván, Gyulafehárváron, Segesváron és Brassón áthaladva – az esti órákban érkezik a Székelyföldre.
Az egyesített zarándokvonat a Székelyföldön kettéválik, és személyvonatként közlekedik: Csíksomlyó (május 18.) és Gyimesbükk (május 19.) napján is reggelente Madéfalváról északnak (Székely gyors), illetve délnek indulva (Csíksomlyó expressz) mennek el az egyes csíki falvakba vendégeskedő utasaikért, hogy a nap végén ugyanoda vissza is vigyék a zarándokokat. Érkezés Budapestre 20-án az esti órákban, majd a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz onnan még továbbmegy Szombathelyre. A zarándokvonatokról további információk a folyamatosan frissülő szekelygyors.hu és a csiksomlyoexpressz.hu honlapon találhatók.

A program

1. nap, május 17.
A hazai síneket elhagyva a dél-erdélyi villamosított vasútvonalon, végig magyar mozdonnyal a vonat élén érkezünk Csíkba. Elhelyezés: az al- és felcsíki falvakban faluturizmus keretében székely-magyar családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.
2. nap, május 18.
Reggeli után indulás a csíksomlyói Mária-ünnepre a szálláshelyek vasútállomásairól. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog vonulunk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Egyénileg meglátogatható a Csodatévő Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplomban. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.
3. nap, május 19.
Május 19-én felejthetetlen hangulatú vonatozás vár ránk. De előbb reggeli a vendéglátóknál, majd indulás a Gyímesekbe, a történelmi Magyarország határán álló vasúti őrházhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két különálló vonatként érkezik Csíkmadéfalvára a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz. Madén összekapcsolják a szerelvényeket, és együtt haladunk tovább a következő útvonalon: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. A megérkezést követően elsétálunk a vasútállomásról a történelmi határon magasodó Antalok sorkán a vidéket vigyázó, 1629-ben emelt Rákóczi várhoz, illetve a Tatros partján álló, felújított MÁV-őrháznál zajló megemlékezések színhelyére.
4. nap, május 20.
A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul Erdély déli vasútvonalán Magyarországra.
Indóház, Kárpáteurópa

Mit adnék Karácsonyra Neked...



Amit én Karácsonyra szívesen  adnék Neked, nem lesz becsomagolva, nem
lesz rajta szalag sem, nem a posta  hozza, és nem kerül egy fillérbe
sem.

A lista hosszú, de a szívemből jön,  ahogy kitárom előtted,- mit is adnék:


örömöt, ami hálából fakad,


a bimbóból virággá hajló  rózsa fenségét,


az igazi szenvedély tiszteletre  méltó erejét,

amit nem érdekel a világi  siker,


szabadságot, hogy nem ítélsz  meg senkit, még saját magadat sem,



békét, hogy te magad légy  önnön legjobb barátod,


bölcsességet, hogy megértsd hibáidat,  és megbocsásd mások ballépését,


együttérzést, hogy magadhoz ölelhesd  a világot úgy, ahogy van, és nem
 úgy, ahogy te újraalkotnád a legszívesebben,



a magány meglepő örömét,


erőt, hogy a sajnálkozást éppúgy  elvethesd, mint a feszültséget, és
gyengéden  élhess a jelennek,...



...hogy magad és mindenki mást a szív szemével láthass, aminek csak a
szeretet számít.



És végül azt kívánom, hogy a Fény feltárja előtted, hogy mindez az
ajándék már benned él,...




Christmas countdown banner


... és csak arra vár, hogy kibontsd!

A legális drogok: NeoCitran, Coldrex, Robitussin

Miközben azon elmélkedem, hogy miért lehet eljárni egy vitaminkereskedővel szemben, aki c-vitamint vagy cinket javasol a nátha kezelésére és miért nem lehet a diszkódrogok forgalmazóival szemben fellépni, hadd mutassam meg a probléma gyökerét Önnek is.
Az utcai drogok a gyógyszeripar melléktermékei. Az LSD, a heroin és a most divatos diszkódrogok mind a gyógyszergyárak remekei. Hogy üldözik vagy mindennap reklámozzák a tévében csak attól függ, hogy sikerült e valakinek igazolni, hogy ártalmas.
Vegyük például a fenilefedrint. Ez a vegyület nem csupán a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, hanem a Coldrex, a NeoCitran, a Robitussin és még számos agyonreklámozott nátha elleni szer fő összetevője.
Miért szedik a fiatalok a diszkóban? Hogy feldobódjanak. Miért szedi egy náthás? Ugyan ezért. Ne gondolja, hogy ettől meggyógyul! Ezek nem gyógyszerek! Csupán bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg. Kicsit leverte a nátha? Szedjen drogot! Recept nélkül kapható a patikákban és akár egy benzinkúton is.
Amit biztosan tudunk a phenylephrineről és származékairól, hogy függőséget okoznak. Aki rászokott, nehezen tud róla leszokni és bármilyen lelki megterhelés esetén újra használni fogja. Még olyan is előfordult, hogy nátha tüneteit mutatta valaki stressz hatására, csak hogy hozzájusson a gyógyszerhez. Több nőismerősöm is a táskájában hordta a Neocitrant akkor is, amikor semmi betegsége nem volt. "Biztonságérzetet" adott nekik.

Újat mondtam? Felháborodott?
Gondolom ön is tudja, hogy a fenti gyógyszereknek van gyerekváltozata is. Képzelje, ugyan ezekből az összetevőkből állnak. Ez abból az elgondolásból jött létre, hogy ha egy gyógyszer biztonságos a felnőtteknek, akkor egy kicsi nem árthat a gyereknek sem. Tényleg így működik a gyógyszer adagolási tudomány.

Hogy mit tehet?
Írjon levelet a képviselőjének. Mondja el neki, hogy nem ért egyet a pszeudoefedrin tartalmú szerek szabad forgalmazásával és helyette a méz, a cink és a c-vitamin reklámozását javasolja legalizálni. Ugyanis ma ezeknek gyógyhatást tulajdonítani tilos.
Ezért látunk olyan reklámokat a tévében a c-vitaminról, hogy van lassan ható, van gyorsan ható és van a lassan és gyorsan ható változata. A c-vitamin gyártónak ki kell találni valami ostobaságot, mert azt nem mondhatják, hogy „szedjen c-vitamint, hogy meg ne fázzon”.
Ha mégis megfázott használja az immunrendszerét. Igyon gyógyteákat. Naponta 3-4 litert. Kanalazzon mézet, ami kitűnően csökkenti a köhögést, pihenjen, rágcsáljon gyömbért és szopogasson cink rágótablettát. Éppen annyi idő alatt fog meggyógyulni, mint ha drogokkal kezelné magát: 3-4 nap alatt.

(Egy hazai gyógyszergyár dolgozójának az írása)