2011. november 16., szerda

Senkinek sincs szüksége az „arab télre”

A nyugati országok a rendszerváltásra buzdítják a szíriai ellenzéket. A napokban az Arab Liga ismertette Damaszkusszal a válság megoldására vonatkozó útitervet. Szíria ezzel egyetértett. Ugyanakkor alig telt el egy hét, a Liga közölte, hogy Aszad nem tartja be a tervet. A Keletre nem jellemző sietség figyelhető meg a Liga tevékenységében, és ez arra utal, hogy a döntést a nyugati koalíció nyomására fogadták el – állítja Borisz Dolgov kelet-kutató szakértő.
- A vezető nyugati országok a szíriai rendszert Irán szövetségesének tartják, olyan országnak, amely támogatja a radikális palesztin mozgalmakat. Ebben a vonatkozásban a nyugati országok vezetősége Basar Aszad rendszerében ellenfelet lát, amelyet lojálisabb rezsimre kell lecserélni. Folyamatosan nyomást gyakorolnak az Aszad-rendszerre, ilyen az Arab Liga utolsó döntése is. A Liga a nyugati politika uszályába halad.
Régóta nem titok, hogy a NATO-koalíció Damaszkuszt jelölte ki a következő áldozatnak – jelentette ki Adzsar Kurtov, a stratégiai kutatások intézetének szakértője.
- Az egész információs kampány, az Aszad címére érkező vádak, azok a kísérletek, hogy az arab világból a szövetségeseket be kell vonni a szíriai elnök elítélésébe, csak egy dolgot bizonyítanak: Szíria a következő áldozata annak a kísérletnek, amelyet az Egyesült Államok gondolt ki a Közel-Keleten. Oroszországnak és Kínának, mint a Biztonsági Tanács állandó tagjainak minimum az a dolguk, hogy megakadályozzák azoknak az erőfeszítésnek a legitimizálását, amelyek célja a destabilizálás és Aszad rendszerének katonai úton való megdöntése. Ami Líbiában történt, nem ismétlődhet meg Szíriában.
Megjegyzendő, hogy a télbe fordult „arab tavasz” Washington közel sem mindegyik szövetségesének tetszik. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy a szíriai fordulatra Tel-Avivnak semmi szüksége, úgyis sok a problémája a szomszédos országokban lezajlott forradalmak után.
Az Európai Unió időközben saját politikáját folytatja: Brüsszel hétfőn fokozta a Szíria elleni szankciókat, további 18 szíriai főhivatalnok nevét vette fel a feketelistára.
Moszkvában meg vannak győződve, hogy a szankciók nem jelentenek megoldást. Az ellenzék újabb fellépésekre való ösztönzése és a szélsőségesek felfegyverzése helyett elő kell segíteni a párbeszédet a konfliktusban levő felek között. Erről lesz szó Szergej Lavrovnak az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács Moszkvába érkezett küldötteivel folytatandó tárgyalásain.
ruvr.ru