2013. december 3., kedd

Az egyiptomi karhatalom könnygázt vetett be a Morsi-párti tüntetőkkel szemben

Egyiptom fővárosában, Kairóban a biztonsági erők könnygázt és gumibotot vetettek be az elűzött miniszterelnököt, Mohamed Morsit támogató ezrek feloszlatására.
Kairóban rendőrök százai gumibotokat és könnygázt vetettek be a tüntetők feloszlatására, akik egy olyan új törvénynek köszönhető letartóztatások miatt voltak haragosak; mely a tüntetéseket zabolázza meg.
A tüntetők között volt Ahmed Maher, annak az Április 6. Ifjúsági Mozgalomnak a vezetője, amelynek vezető szerepe volt a 2011-es Hosni Mubarak elleni felkelésben.
A hatóságok figyelmeztetése ellenére, miszerint bárminemű bejelentetlen tüntetésre határozott választ adnak, a nagygyűlés lezajlik.
A feszültség nő, amint az emberek dacolnak a bejelentetlen tüntetéseket illető új tilalommal szemben és a nagyvárosokban az utcákra vonulnak.
Az új törvény szerint a tüntetésszervezők kötelesek engedélyt kérni a tüntetésekre és a tüntetni szándékozók személyes adatait be kell szolgáltatniuk a kormány felé.
A törvény lehetővé teszi a biztonsági erőknek könnygáz, vízágyúk, füstgránátok, figyelmeztető lövések, valamint gumilövedékek, sőt éles lőszer használatát is a jogtalan tüntetőkkel szemben, amennyiben figyelmeztették őket. A törvény kimondja, hogy azok, akik eltakarják az arcukat és fegyvernek minősülő tárgyakat visznek magukkal a tüntetésekre, bűncselekményt követnek el és akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.
A feszültség azért is fokozódik Egyiptom szerte, mert készül az ország új alkotmánya. Egy, az egyiptomi állami médiában közzétett vázlat szerint az új alkotmány több hatalmat biztosítana a Biztonsági Erők Legfelsőbb Tanácsának (Supreme Council of the Armed Forces – SCAF) és teljesen betilthatná az iszlamista pártokat.
Július 3. óta a feszültség fokozódott Egyiptomban, amikor is az egyiptomi hadsereg eltávolította hivatalából Morsit. Tüntetők százait – főként Morsi szimpatizánsokat – öltek vagy sebesítettek meg az ezután kitörő harcok során.
Molnár Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése