2013. december 3., kedd

Úgy nő a minimálbér, hogy nem nő

Hiába nő hat számjegyűre a minimálbér, az adóváltozások és a sokat dicsért egykulcsos adó miatt a legkisebb keresetűek még mindig csupán 6 ezer forinttal visznek haza többet, mint 2010-ben. Mert az közterheik 18-ról 34,5 százalékra nőttek. Az állam viszont háromszor annyit keres a bérükön, mint ők maguk.
Ha a bruttó béremelkedést nézzük, Magyarország előkelő helyen áll az Európai Unióban. Ha viszont azt nézzük, hogy mennyit visznek valójában haza a kiskeresetűek, nem nagyon lehet vitatkozni azon, hogy jobban jártak-e az alacsony jövedelműek az egykulcsos adórendszerrel. A Policy Agenda elemezése most arra mutat rá, hogy hiába emelkedett a bruttó magyar minimálbér 38 százalékkal három év alatt, a hazavihető nettó csak 10 százalékkal nőtt.
Az átlagbér és a minimálbér közötti különbséget 2011-ig az adójóváírás segített kiegyenlíteni. Az egykulcsos adóval, és a vele járó egyszerűsítéssel azonban ez a jogcím eltűnt az adórendszerből. Ezért lehet, hogy 2010-ben 73 ezer 500 forint bruttóból 60 ezer 236 forintot lehetett hazavinni, míg a jövő évi 101 ezer forintos minimálbérből is csupán 66 ezer 482 forint jut el a munkavállaló zsebéig.
A Policy Agenda számításai szerint, ha csak 150 ezer minimálbérért dolgozó magyarral számolunk az is azt jelent, hogy a költségvetés 33 milliárd forinttal több adót szedhet be rajtuk, mint 2010-ben, míg a nettó jövedelmük alig 11 milliárd forinttal lesz több, mint három éve. Vagyis a minimálbér emelésnek, az egykulcsos adóval kombinálva a költségvetés lesz a legnagyobb nyertese.
Az elemzés azt is jelzi, hogy Dánia után Magyarországon a legmagasabb a minimálbér teljes adóterhelése: 34,5 százalékot vonnak el a bruttó bérből, és igaz, hogy a gyermekek után nálunk jár adókedvezményt, de ha a környező országokat nézzük, ott ez az adó- és járulékteher 14,5 százalék és 29 százalék között mozog csak. 2010-ben a magyar minimálbér után még csak 18 százaléknyi közterhet kellett megfizetni.
(kurir)
Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum. A baj az, hogy ennyit nem kapunk kézhez, mert 16 százalék adóba megy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése